Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Orsos_Gyorgy
Orsos_Gyorgy 2023. 01. 26. 23:15
Előzmény: #189972  zapponlack
A kamionos házaspár story-t én úgy ismerem, hogy a hölgy kutatásvezető volt a Novartisnál korábban, illetve az úr egy kórházban volt szakorvos, Baselben éltek. 
Aztán osztottak-szoroztak, rájöttek hogy ott lehetetlen egyről a kettőre jutni, hazajöttek kamionosnak Nyírszentfazékra.
Mikor a parasztházat megvették csodálkoztak is, hogy egy híres St Moritz-i szállodátulajdonos a szomszédjuk, ő is pénzzé tette mindenét, most egy nyugati multinál targoncás. 
Azt mondja, évtizedek gürizése után végre most úgy érzi, kereshet egy kis pénzt a nyugdíjig.
kkv14 2023. 01. 26. 23:12
Előzmény: #189961  EURHUF_goes_to_haven
Te lehet , hogy egy helyben dolgoztál öt évet, nekem viszont sok  országban volt tapasztalatom ,munkámmal kapcsolatban, hozzáteszem informatikával kapcsolatban ,vagyis nem Lidl-ben szereztem élményeimet.
Amúgy a "Keleti Blokk"  mindig is le volt írva a nyugat szemében. Nem mai történet. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 01. 26. 23:05
Előzmény: #189977  Törölt felhasználó
Nem tudom ki habzsolta magát itt a fórumon azzal, hogy MAXI HITELT KELL VENNI 30 ÉVRE. Ilyet sehol sem adtak csak 20 évre FIX-t. 30 évre pedig 3x 10 éves kamatperiódusra lehet kapni máig is.
Törölt felhasználó 2023. 01. 26. 22:59
hitelt ha muszaj csak vegig fixre akarmivel is ervelnek a valtozo mellett
 ___
aki most 60at ero lakasban van azt ul moho volt, olcsobbat is vehetett volna 5 eve. Igy jar aki nagyot akar almodni szinte ures zsebre
Orsos_Gyorgy
Orsos_Gyorgy 2023. 01. 26. 22:58
Előzmény: #189965  Evehid
CSOKolom, a mágneses részt nem nagyon értettem, sajnos csak két félév fizika volt asszem, de minden más tetszett, főleg a star warsos utalás, tényleg olyan a magyar, mint az evokok, nem becsüli meg ami van!
Azé a zország aki teleszüli! 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 01. 26. 22:41
Kiszámoló kezdődik.:
"5 éve vettem fel lakáshitelt, 5 évig fix kamatozással, idén sajnos ez jóval megnövekszik, ezt így nem tudom jelenleg fizetni.Milyen opciókat tudtok nekem ajánlani, hogy csökkentsem a törlesztőt?Nagyon köszönöm előre a segítséget.
Részletek: Kölcsön típusa: jelzáloghitel Bank: OTP Kezdet: 2018. május Utolsó törlesztési dátum: 2044.11.01.Futamidő: 25 év (még 20) Jelenleg fennálló tőketartozás: 22.574.000,- Törlesztőrészlet (jelenleg): 129.580,-Törlesztőrészlet 2023.06.-t&