Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Fire73
Fire73 2022. 12. 06. 15:50
Előzmény: #186136  wantuu
#186160
"4. Vannak tulajdonosok és befektetők, akiknek több lakása van. JELENLEG tök jól állnak, egy óriási ingatlanbumm után. Nekik teljesen értelmes lépés eladni most 1-2 lakást, akár 5-10% kedvezménnyel, és átcsoportosítani azt a pénzt évi 15% kamatra pár évre állampapírba. Aztán majd ha úgy látják változik a széljárás, vesznek új lakást.
5. Lakásvásárlók akinek megvan a tőkéje, ők állnak a legjobban. Most befektethetik a pénzt, és 25-30% nagyobb lesz a keretük 2 év alatt."
Ha egyszerre áll fenn a 4. és 5. pont? Akkor logikus döntés nem eladni, mivel van már elegendő állampapír is, nem hiányzik még mellé, mikor épp (mély)ütésváltások mennek a gazdaságpolitika és a monetáris politika irányítói között. Viszont ha így lesz (lesz!), akkor egy-két év múlva (nem most!) jobb vásárlási pontok lesznek, mint jelenleg, ez igaz.
infin 2022. 12. 06. 15:49
Előzmény: #186139  Bianco
#186159
Igen, ez is fontos itt! A kiszámíthatóság.
infin 2022. 12. 06. 15:47
Előzmény: #183819  ehe
#186158
(Kicsit késve reagálok. :) De igyekszem mindenre válaszolni.) Szóval, azt nem lehet így kategorikusan kijelenteni h "nem kell" 480 nm. Valakinek esetleg kell és meg is engedheti magának. :) Amúgy lehet igen, hogy kiadásra is jó lehet, bár nem néztem meg ennyire közelebbről.
infin 2022. 12. 06. 15:39
Előzmény: #186148  wantuu
#186157
Ha már itt tartunk majd esetleg, akkor meg majd az állam úgy fogja az állampapírodra a kamatot kifizetni meg majd a tőkét a végén, hogy még durvábban elinflálja a pénz értékét. Mert a semmiből nem fogja előhúzni a pénzt. Akkor meg nézd meg Törökországot, hogy mennyit emelkedett magas infláció mellett az ingatlanok értéke nominálisan (RENGETEGET!), lehet hogy még reálértékben is emelkedtek az árak.
Bianco 2022. 12. 06. 15:36
Előzmény: #186153  lacikonyha
#186156
Ami nem is biztos, hogy ritka és szélsőséges, viszont tanulságos. 
infin 2022. 12. 06. 15:35
Előzmény: #186136  wantuu
#186155
És az fontos, hogy aki egy az egyben a 2008-as válságból akar kiindulni, az szerintem ne tegye, mert ott nem volt infláció, főleg nem ilyen nagy mértékben és hosszabb távon. Teljesen más a kép, ha az is van.
Mert így pl én nem várok nominális értékben igazi esést, max talán annyit amennyit a legvégén emelkedtek az utolsó roham alatt a lakásárak. Annál több esést biztos nem várok nominálisan, amíg magas infláció is van, és amíg van valakinek pénze amit berakhat reáleszközbe és így ingatlanba. Így ha a legvégső roham előtti árakhoz viszonyítunk, akkor az a szint szerintem nem megy lejjebb (nominálisan), sőt emelkedhet is ahhoz képest az inflációtól függően.
Esetleg akkor lejjebb mennek az árak onnan is, ha összeomlik a gazdaság, Orbán teljes politikája, minden. De akkor az állampapírok is mennek a levesbe.
(És azért azokhoz a szintekez viszonyítok, mert ami itt az év első felében folyt az már nem volt reális :)) Én is a piacon voltam 3 lakás adásvételével, saját magam is tapasztaltam ezt az őrületet. Ezt úgy mondom, hogy a korábbi években is tapasztaltam a nagy versenyt a lakásokért.)
Meg ha kifogyunk az összes "felesleges" megtakarított pénzből, akkor is persze már nem áll, amit írtam. Akkor is aztán bármi lehet.
Ja és reálértékben úgy gondolom, biztos lesz esés. Ugyanúgy, mint ahogy az állampapírkába rakott pénz értéke is csökken reálértékben.
infin 2022. 12. 06. 15:29
Előzmény: #186136  wantuu
#186154
4-es pontodra reagálnék, mert ez érint, ez a kategória vagyok.
Szóval, nem, nem lenne számomra értelmes lépés eladni 1-2 lakást most, egyáltalán nem. Főleg nem 5-10% kedvezménnyel....és aztán miért tenném ezt a sok pénzt szar kis magyar állampapírba?! A jelenlegi helyzetben inkább maradok reáleszközöknél többek között tehát ingatlannál, köszi. Meg inkább külföldi befektetés, nem magyar, ha papír.
Az, hogy 15% a magyar papírok kamata, az sem izgat fel 20%-os inflációnál. Nem fogok pár évente ki-be ugrálni ingatlanból és vissza, ez nem rövidtávú befektetés. És miért adnám el most kedvezménnyel a lakásokat, ha pl. később majd megint konjunktúrában többért is el tudnám adni, inkább a csúcson kell eladni, ha már elad valaki, ezt túl nagy kedvezménynek tartom.
Az 5-ös pontra is írok akkor már, az a 25-30% rögtön elinflálódik. :) Amennyit nyer a várakozással egy ilyen helyzetben lévő emberke, az csak az, amennyivel reálértékben esik az ingatlanok értéke, és csak annyit nyer így is, amennyiben többet esik az ingatlanok értéke reálértékben, az állampapírhoz képest. Szóval ezen túl a 2 év alatt 25-30% kamattal nem nyer semmi extrát. Sőt az is csak veszteség reálértékben, mert úgyis kozmetikázzák a hivatalos számokat az infláció kiszámításánál.
6-osra ugyanez, és könnyen lehet h leépítések stb lesznek. Meg nem inflációkövető bérek.
A többivel kb. egyetértek.
lacikonyha 2022. 12. 06. 15:13
Előzmény: #186151  Bianco
#186153
a ritka és szélsőséges esetek legfőbb tanulsága hogy vannak ritka és szélsőséges esetek