Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kukor-ica 2022. 12. 03. 02:59
Előzmény: #185959  tihamer
#185960
Szerintem is sokan elfelejtik, hogy egyelőre az EU tagjai vagyunk, és bár egyre többen tudnák az EU vezetői közül a karton Castro-t egy pohár vízben megfojtani, de annyi támogatás csak jön, hogy elvegetáljunk. 
Amúgy sem akarnak balhét, Mo gazdasági súlya ahhoz kicsi, hogy megérjen egy EU  presztizsveszteséget (vö. Brexit), de ahhol azért túl nagy, hogy elengedjék a kezét és a benne lévő lóvét (sok német FDI érkezett, hatalmas állami dotáció mellett - tehát a mi pénzünkből.)
Néha elgondolkodom tényleg, hogy ez a baszott szar ország egyáltalán hogy tud még elketyegni.... 
Hát így. Vastüdőn, krákogva, köhögve.
Ha így nézzük, én is "optimista" vagyok, már ha a szarral való lassú lecsorgás optimizmusnak számít - az összeomlás-újrakezdés katarzisával szemben.
_______
PS: én 10%-kal megelégszem, de mindig csak fél évre tervezünk, aztán meglátjuk.
tihamer
tihamer 2022. 12. 03. 02:28
Előzmény: #185957  berlini
#185959
Sokan túlságosan is borúlátóak a jövővel kapcsolatosan. Én egyelőre nem érzékelem, legalábbis a személyes tapasztalataim nem ezt mutatják.
Miközben szedtem be a havi bérleti díjakat, minden bérlőnek bejelentettem az év eleji bérleti díj emelését. Igaz, hogy előtte hónapokban oltottam őket , hogy 20 % , aztán 20 % fölötti már az infláció, erre sokan rákontráztak hogy az csak a hivatalos, a valós minimum 30 %. 
A külföldön dolgozó bérlőknél pedig a forintgyengülés volt a téma. A lényeg, hogy ment az előkészület, a puhitás.
Megérte 👍
Most simán mindenki elfogadta a 18-25 % közötti bérleti díj emelését január elsejétől.
☝️😃👆
Ti mennyi %-ot emeltetek, emeltek?
Ncseed, berlini, lacikonyha, tothjoco, Hathor S valahány név a naptárban.
Előre is köszönöm a válaszokat.
mpagnes 2022. 12. 03. 02:01
Előzmény: #185956  PBoborjan
#185958
Nekünk az ügyvéd azt mondta, hogy már nem kell ez a tértivevényes eljárás. Az önkormányzatnál rendezett egy olyan kifüggesztést, hogy nem volt kirakva a táblára. A gyerekek meg is kérdezték az önkormányzatnál, hogy mikor lesz kirakva és mondták, hogy ki van az már rakva 10 napja, csak nem látszik. Ügyes. 
Made in Hungary.
berlini
berlini 2022. 12. 03. 00:32
Előzmény: #185956  PBoborjan
#185957
Az általam emlitett esetben több mint 200 lakásos az az összesen 5 ház aminek egy nagy kétszintes teremgarázsa van. Ha egy hozzáértő ügyvéd késziti el a szerződést és a hirdetmény több hetes kint létéről MINDEN közösségileg használt helyiségben (mélygarázs összes parkolóhelye, liftek előtere minden házban és szinten, stb.) a végén bekéri a közösképviselő igazolását akkor nincs mitől félni, hogy 3 éven belül a vételt megtámadhatják azok akik vakok és elsiklottak a többszáz hirdetmény felett több héten át.
De ha belegondolok az emlitett eset extrém magas 14,5 milliós vételára (lefotóztam a hirdetményt) esetleg arra utal, hogy nem a valós vételárat irták bele a előszerződésbe. (Biztos ami biztos, habár akkor az illeték magasabb lesz.)
PBoborjan
PBoborjan 2022. 12. 03. 00:04
Előzmény: #185936  berlini
#185956
Vettem garázst mostanság, a kifüggesztés lófasz esti fény. Tértivevény, cirka 1000 Ft/db áron. Vicces, vicces, míg nincs 85 tulaj.
Murdoch 2022. 12. 02. 23:38
Előzmény: