Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boomer 2022. 02. 02. 09:28
Előzmény: #148459  Boomer
Szóval a Trezor lassan megállja a helyét.
Kérdés az stagfláció idején milyen alternatív megoldások vannak értékmegőrzésre.
Boomer 2022. 02. 02. 09:27
Előzmény: #148457  Boomer
Igazából ezt mondtam korábban én is.
Én nagy kamatemelést vártam a korábbi történelmi eseményekre hivatkozva, de szeretek inkább más celeb véleményével előjönni.
Ezt már linkeltem korábban - Matolcsy írt nemrég a 70-es évekről.
http://www.mnb.hu/sajtoszoba/elnoki-publikaciok/2022-evi-publikaciok/matolcsy-gyorgy-visszaternek-e-az-1970-es-evek
" ....Az infláció hol két számjegyű volt, hol csak magas és végül a „Volcker-sokk” fordította vissza az infláció robbanását Amerikában. Tanulságos, hogy az 1978-ban 7 százalékra emelkedő inflációra a Fed először 10 százalékos alapkamattal válaszolt, majd az 1979 végére 9 százalékra emelkedő infláció miatt a Fed új elnöke (Paul Volcker) 20 százalékra emelte az alapkamatot és ezzel „legyőzte” az inflációt......"
Szóval kis emlékeztető.
Mikor 40 éves magasságban az infláció a FED továbbra sem szigorít, még mindig kötvényt vesz, szarik kamatot emelni.
Korábban a 7% inflációra 10% kamatemelés volt a válasz és még így is stagfláció lett.
Egyre jobban kíváncsi vagyok már mi lesz ebből mert már mindenki tudja hogy kamatot kéne emelni csak a jegybankok ne akarnak.
Üdv a modern rablás világában.
Fire73
Fire73 2022. 02. 02. 09:21
Előzmény: #148455  Törölt felhasználó
Kihagytad a puncimágnes értéket.
Boomer 2022. 02. 02. 09:21
Előzmény: #148454  Boomer
Nyilván ő is téved, nem rég még "fakatit" is vett és buzdított rá másokat is, de nála azért gyorsan fordulnak a dolgok, jól leköveti a piacot, lehet egy hét múlva ennek vége, most viszont Ray Dalio (medve) elemzését boncolgatta.
http://www.youtube.com/watch?v=vHwSHbPH5nQ
Kb Bod Péter Ákos cikke köszön vissza.
Ár-Bér spirál az USA-ban.
Azt mondja hogy amit a piac beárazott az kb annyit jelent hogy márciustól majd kamatot emel a FED.
Ennek következménye az kéne legyen hogy a folyamatosan emelkedő kamatok folyamatosan törik le az inflációt.
Azt mondja az a probléma hogy a piac nem árazza be hogy hiába emelnek kamatot (1-2% kb) attól még az infláció nem áll meg.
Három opciót vázol fel
1 tovább folytatódik az infláció
2 disinflációs környzet lesz
3 defláció lesz
Lerírsa alapján a piac nem árazta be hogy 2% USA alapkamat esetleg nem állítja meg az inflációt és jóval többet kell emelni.
Fire73
Fire73 2022. 02. 02. 09:21
Előzmény: #148453  Boomer
Április 3-ig nem lesz megszorítás. A HUF erős marad (ha kell, eladnak devizát), az inflációt kézben tartják, a kamat lepkefingnyit emelkedik majd, ennyi. Ne várj addig semmilyen nyilatkozatot Vargától vagy az MNB-től.
Lakásárak is vágtatnak majd addig.
Hogy utána mi lesz? Majd sodródunk a világgal, ahogy eddig is.