Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
kb 20 éve olvastam egy riportot - már nem emlékszem ki volt az alany, kb a Vadász György, vagy a Schwajda lehetett, és az maradt meg, amit arról mondott miként is lett építész. Eredetileg zeneszerző akart lenni, és valamiféle kényszerűségből adódott az építészet. Viszont hamar rájött, hogy ez valójában ugyan olyan összetett alkotó művészet, mint szimfonikus nagyagyzenekari művet komponálni, és ettől kezdve nem bánta a váltást. . persze az építész végzettségűek kb 5%-a jut hozzá valódi építőművészi megbízáshoz, a többi változó szintű technikusi munkát végez és az épített ingatlanok döntő hányada is inkább szükségleti tartós használati tárgy, és a tulajdonosaik is annak tartják . és a történelemórák teljes mértékben haszontalanok, az a gangos pesti bérpaloták is csak pusztán lejárt szavatosságú alaposan lecsökkent értékű használati tárgyak igen,igen, és igen a hokedlira tálalt krumlistészta az élet csúcsa még mindig és az is marad egy darabig pedig a nagyhatású prófétája már 1989 nyarán meghalt
végigolvastam szép részletes,átfogó munka az első fele elég szomorú, leginkább az elmúlásról szól a felújítási, tetőtér beépítési szaktanácsok kicsit oldják az előző fejezetek lehangoló mivoltát . a végén bölcs egyensúlyt teremtve szelíden összegeznek bemásolom . "A tisztaszívű, jó szándékú teremtők akaratának és munkájának fényéből VALAMI MÉG PISLÁKOL!Az eredeti teremtőkhöz hasonlóan a jelenlegi örökösöknek is legyen valami elhivatottságuk, hogy ennek az EGYEDI, KÜLÖNLEGES ÉLETLEHETŐSÉGNEK színpadát és annak kellékeit megőrizzék, melynek segítségével harmonikus, emberi létet élhetnek meg, békében és szeretetben. Ha a jó szándék nem elég, természetes, hogy bizonyos esetekben a jogszabályok és a törvény általi szigor eszközeit is be kell vetni következetesen a dolgok jó irányba terelése érdekében. Ezért lényeges, hogy csak az vegyen itt ingatlant, aki elfogadja az itteni körülményeket, együttélési szabályokat, értéket jelent számára a történelmi és építészeti múlt, és értéket jelent számára mindaz, amit eddig taglaltunk, és nem akarja mindenáron megváltoztatni, maga képére, szükségletére és igényére formálni, majd továbblépve faképnél hagyni, mint a tudatlan gyerek az elrontott játékot. Nem szabad ezt a kapott értéket a felismerhetetlenségig eltorzítani, mert akkor visszavonhatatlanul eltűnnek a benne rejlő értékek, melyek irányt mutathatnak a jövő számára is."
Hunball, csak egy érdekesség. Itt találsz egy kisebb könyvecskét, aminek a 16. oldalán van egy helyszínrajz. Abból könnyen meghatározható, hogy melyik házat mikor adták át (1909 - 1930): Wekerlei-Arculati-Kezikonyv_20240731.pdf (wekerletelep.hu)
Szó sem volt arról, hogy mit ajánlanék, főleg, hogy nem is én veszem. A valós értékről beszéltem, magunk között. Eleve kapott egy árat az ismerősöm rá, szóval onnan indulunk, az ár a forgalmi érték kb. 75%-a. Én azt javasoltam neki, hogy alkudja le 70% körülre és ha a tulajnak is jó úgy, akkor vegye meg, de hétfőn még egyeztet ügyvéddel. Egyébként te hol találsz a piaci ár 80%-áért tehermentes költözhető lakást? :D
Mennyire jogtiszta. Mert kb a mai világban az a jogtiszta ingatlan az ami már 5+1 éve az elado(k), birtokában van, és nincs se banki macera, se egy banki, egyéb faktoring, vagy államkincstári elidegenitesi jogi tilalom stb, vagy lezárt végrehajtás, vagy végrehajtási liciten vette az elado, és eladásra kínálja utána azonnal, az ingatlant, stb stb, stb sorolhatnam a sort a végtelenségig. Szóval mennyire jogtiszta nálad jogtiszta??? Tiszta mint a szűz hó? Kifejtened? Jogász vagy amúgy?
mondja ezt amúgy az aki történelmi ömlengéseket ír esszé helyett HSZ gyanánt, rég letűnt korok embereinek érzésiről, amiket soha senki nem fog tudni objektíven se megerősíteni se megcáfolni... mint fing a szélben... Persze szép dolog, csak hogy a jelenre mennyi hatása van... szerintem nem sok . Ami értelmes volt az pl a 100 éves faház hogy az még nem LEAN alapján volt tervezve, és 2x helyett 4-5x ös túlbiztosítással épülhetett még, nem úgy mint a háború alatt sokszor, vagy a 90 es években. ON: Szerintem ebben az országban ez a kézi vezérléses támogatási rendszer amivel 1:1 ben mozgatja a ingatlan árak "eladási vágyait".. hogy GY-M-S ben feltesznek egy lefingott 16m2 es garázst 10,5 millióért, lakás meg 1M/m2 alatt nincs... hát na.. bicskanyitodató. Persze érthető hogy ennyit romlott a Ft vásárlóértéke (nincs relációban az élelmiszerárakkal) és az árfolyamhoz sem kapcsoldik szorossan. Csak nehogy jöjjön az üveg plafon, hogy akkor már inkább vesz oszták kis településen az ember...
Nem mondanám életképtelennek, de semmikép se céltudatos. Mert ha az a CÉL-ja hogy vegyek lakást vagy házat akkor akkor ahhoz tartozik egy ÚT. Ami lehet a kényelmi szintjénél annyival alacsonyabban van (pl saját albi helyett mamahotel az önerőig, vagy tanulni mint az állat, hajtani a jó melóért.... ) ezeket inkább sültgalamb szindrómának hívnám... Nekem is van ilyen ismerősöm egy kórházban informatikus már 1x éve.. minimális előrelépési lehetőséggel, úgy ha lenne benne ambíció lehetne belőle egy közepessen jó programozó, back vagy frontendes... de lusta kikaparni a gesztenyét, jó a mama hotel is, jó a közepessen szar fizu is... Ha minden jó akkor nincs hiba, élet célját elérte, csak sírni nem szabad, hogy miért nincs saját.. nem a környezetet kell hibáztatni meg az árakat... minden körülményre van megoldás csak meg kell keresni, ez lehet pár év külföldi melóval, vagy új szakmával stb stb...
88 meg 80%??? Nehogy 80%-ot kínálj! Ennyiért majdnem vehetsz egy forgalomképes ingatlant is!!!!!!! (10-15%-os alkuval) 50-60%-ról kell indítani. (emelni, ha szükséges) Vagy tovább havi 100 ezres életjáradékot ajánlani. Ez nem tárgyalási stratégia, hogy ajánlok 80-88%-ot! Ez butaság! Mi vagy Te szeretetszolgálat? Ez ÜZLET!
a te írásaid sokkal gyakrabban és nagyobb mértékben szólnak a szigorúan vett személyes életedről, (gyerekkori pénz keresettől a mai jövedelmedig, megtakarítási és egyéb gyakorlatodig, stb) mint az ingatlanpiaci helyzetekről . csodálkozol ha az általad preferált témában - te személyes életed - kapsz neked címzett kommentet és ha nem tetszik, hevesen azonnal személyeskedést kiáltasz,az általad kezdeményezett témára
Valóban az Ármin,(fejben valami zárlat folytán elírtam) de ahogy írtam ő így kvázi egy szakmát - praxist vitt tovább, bár gyerekkorában az anyjával élt, elválltak akkor a szülők. Nem gondolnám, hogy magunkat ennyire máskhoz kellene hasonlítgatni, mindenkinek magának kell a maga szintjén kikaparni a gesztenyét. Ahogy írtam vannak akik kapnak a családtól ugródeszkát. Én úgy gondolom, hogy ahonnan indultam abból már feljebb léptem 1 szintet önmagamhoz képest. A számlám gyarapszik, egyéb farokméregetésbe meg végtelenül kicsinyes dolog belemenni.. BIBIII az én farkam 28 cm.. jó-jü de az enyém meg 5cm vastag... Sopronban van egy a "nevek", meg családok, igen én is ismerek többet, de hatalmas hiba, és önámítás hozzájuk hasonlítani magad. Részemről lezártam. Tudom hogy te történelemből meg családokból penge vagy nagyon ezt az érdemet meghagyom neked.
Papíron fél évig mehet, azt tudom. De talán még mindig csúsztatni fogják, sőt már azt is hallom hogy pl.: csak 1 megyében vezetik be, de napra kész infót természetesen sehol sem találni.
tegnapi hírem egy ügyvédtől, hogy ő most nem csinál szerződést mert nincs még kész amit használnia kellene hozzá ez tegnap déli hír, azóta megváltozhatott még jó hogy nincs folyamatban lévő ingatlan ügyem bérleti szerződés hosszabbításon kívül
Mindig csak azaz indokolatlan farokméregetés.......írhatnátok hasznosabb dolgokat is, a szaros nagypofájú bejegyzések helyett. Pl.: az E-ing rendszer elindult-e vagy tovább tolják ?
LOL, tehát vagy a volt ÁVH-s, rendszerváltásnál jól helyezkedő apuka, vagy az ezzel a hátszéllel csoda folytán ugyancsak fogorvossá váló fia kéne legyen a gold standard? Velük kéne, hogy akarjak kokettálni, rájuk kéne irigykedem? Értem. Saját erőből, nulla szülői segítséggel így 30 körül havi 5m nettó bevétellel (nem "vállalkozóként", hanem adózva, járulékokkal), millió dollár fölötti, kettő milliót közelítő nettó vagyonnal ne haragudj, hogy nem szarom össze magam tőle.
kérdezd meg azt a Sopronba vándorolt belső gazdasági migráns fogorvos réteget, amelyiknek a 90-es és a 2000-évegben ökölbe szorult a keze az irigységtől és a dühtől ha az idősebb Andrónyi nevét meghallotta . persze csak akkor tudnád megtenni, ha szóba állnának veled addig meg fantáziálj bőséggel .
random vidéki fogorvos akinek az apja Sopronban már a 80-as évek elején már derékig járt a schillingben, és most is praktizál még, a sok gyereke (felesége is volt bőven) közül az Ármin nevű fogorvossá lett fiával
"Az embereknek legyen saját ingatlanjuk, jövedelmük és gépjárművek. Ez az alsó középosztály." Mondta Orbán Viktor Nahát....akkor itt hányan tartozunk az alsó középosztályba?! :))))
Köszönöm a személyeskedést... Biztos vagyok benne én is tudnék olyan nevet mondani amit te nem ismersz... ennek ellenére nem állok neki sértegetni vele. Ez mutatja, hol vagy a kulturális láncban.
Ha nem kéne dolgoznom, akkor nekem lenne 3-4-5 gyerekem. De az átlagos ember átlagos munka mellett H-P elmegy otthonról reggel 7-kor és hazaér mondjuk 17 órakor. Jöhet máris a fürdetés, a kipurcant asszonytól a gyerekmeló átvállalása (estére amúgy is lefáradnak a kisgyerekek is, nem olyan "kisimultak" mint reggel). Ez nem gyereknevelés. Ez maximum karbantartás. Minőségi idő meg lesz hétvégente, havonta 8 alkalommal. Cserébe az átlag remeghet a munkahelyén, hogy milyen sanyargatást kap a főnökétől. Nem mondom hogy a komenizmus jó volt (nem is voltam tudatomnál abban az időben), de az elmondottak alapján alapvetően a munkába nem szakadt bele senki, mindenki ugyanolyan csóró volt (ez itt-ott előny, itt-ott hátrány), ahol dolgoztál ott bizony le tudtad élni az életedet és nem várták hogy reagálj a piacra percenként, és up to date tudásod legyen és nem jöttek azzal hogy bizony QoQ alapon nem úgy vannak a számok ahogy, ezért ilyen olyan büdzséket nyírunk, ezért 1 FTE-vel X divízióban minden csapatot megvágunk, stb stb. Ja és a minőségi hétvégék meg akkor jönnek össze, ha a szupportos telefont nem a te nyakadba varják, mert hogy "hétvégén is termel a 'gyár', valakinek el kell hárítani a hibát és hát a csicska ért hozzá, nem a felsővezetés aki felmarja a nagypénzt és rugalmas munkaideje van". Na. Azért persze ennyire nem tragikus a helyzet, de én azért nevelnék 3-4-5 gyereket, ha nem kéne dolgoznom (~1.5M USD forogna a tőzsdén + kifizetett lakás)
Illetve tippre a 2 uriember ligában felettem van, Áronról tudom hogy fogorvos, Petin meg látom hogy hol végzett, tanult , dolgozik. Én az elmúlt 10 évben sokat javítottam a saját helyzetemen, saját erőből. (továbbtanulás, munkahelyváltás, nyelvtanulások és országváltás). Sajnos időközben a szüleim elveszítettem így örököltem is részben.
Ármit ismerem. (Általánosban osztálytársam volt), Bár a kapcsolatot nem tartjuk, ha futólag látom mindig köszönök neki. Khaut Petit így hirtelen nem tudom, de persze lehet hogy őt is ismerem szegről végről (ismerős ismerőse azt látom) Persze mindig van olyan aki kisebb nagyobb kezdő "segítéget" kap az élettől, ez a kezdeti segítség (legyen az akár egy olyan mentalitás, hogy félelmetes munkabírása van, vagy életfogytik tanulás mint hobbi), vagy vagyonelem, amiatt persze hogy más liga. Ettől függően / függetlenül, az aki szorgalmas, és jó szakmát szerez utol tud érni olyanokat akik nagyobb kezdő tőkével indultak de lustábbak vagy nem értenek a pénzhez stb. Persze itt nem egy mészárosnyi vagyonra kell gondolni, de pl 1 lakás , vagy egy jó nevelés és szorgalmas / lusta egyének.
Nem is azt mondtam, hogy mindenre kell. Csak a jogszabály adott pontját idéztem, ami a VBF elhagyhatóságámak egyik feltételét irja. Ez független attól, hogy a szerelési szabványok mire mit írnak elő.
persze mindenki kovácsolgat, de hogy mi az eredménye, az függ egykét körülménytől ismerek két fiut,akik kb pont a te évjáratod, és azonos városban születtetek és érettségiztetek de soha nem egy ligában kovácsoltatok Khaut Peti Andrónyi Ármin
Nyugii szu-száá... MIndenki a saját sorsának a kovácsa. És pont egy olyan szűk válogatott krémiumban (portfólió fórum az 90%ban nagyon nem az utca embere tudatosság szempontjából). A környezetemben látom azt, hogy vannak akik csak sodródnak, nincs ambíció, de nekik ez jó. Hagyni kell őket főni (mint a békát). Én is elcsesztem fiatalon éveket az életemből.. ha vissza mehetnék 20 évet úgy vágnám magamat tartkón a 2. fal adná a záróakkordot... Lehetett volna jobban csinálni??? hogy a vérbe ne... De nem sírok tele mindent, tanultam , küzdöttem, kockáztattam és most elégedett vagyok amit elértem az elmúlt 5-10 évben. A kormány ezt nem könnyítette meg (azaz de az ország elhagyásán nem kellet 0,001 mp se gondolkodni, a hazatérés már másik téma...)
Nem kell minden áramkört, csak a felhasználói berendezések áltlal használt részén. Pl egy villanybojler általában külön vezérelt órán van, amit kötelező direktbe kötni és oda tudtommal nem kötelező az ÁVK. (FI -relé). De ha valaki ezt máshogy értelmezi vagy biztossan tudja akkor jelezze kérem. Érdekes módon mi se csinátattunk mikor 4 éve megvettük tesómtól előtte pár évvel lett felújítva, így ami hibája van arról tudok.
Fertő tó pepitában. Illetve annyi, hogy a NER, építésben érdekelt. Üzemeltetésre meg felveszik a még csöpögő EU-s támogatást "turisztikai ösztönzésre" régebben volt valami cikk milyen horribilis összeget kapott Mészáros hotelje WC kefékre meg hasonlókra... És hogy mi az igazság... na hát az odaát van... Nem lepne meg ha valós piaci körülmények között 1 hónap alatt csődbe menne (mint minden NER potentát). De úgy hogy állami támgatott lesz az építkezés és a működés is okos könyveléssel és támogatásokkal megy úgy majd mindjárt megéri. De ez természetessen csak az áporodott agyam szüleménye, bárminemű párhuzam a valósággal csakis a véletlen műve ... éljen a párt! éljen szála... izé a vezír!! a Zórbán!!!
Van benne részigazság, csakhogy az élet nem igazságos! Rengeteg ingyenélő analfabéta csüng az államon a kapcsolatrendszere miatt. Akiről te beszélsz azok a versenypiaci helyzetben is helytálló így vagy úgy de tanult és nevezzük egyszerűen szorgalmas emberek csoportja. Ugyan ez megvan a vállalkozások cégek terén is.
Egyébként én is így voltam vele eddig, de most ahogy gondolom át ezt az ügyet, egyre jobban kezd engem is vonzani, és kezdem látni mi benne a jó. Még ha csak a végén egyenlőre is jövök ki az olcsóbb ár miatt, mintha kiadtam volna, akkor is passzívabb voltam vele, és az 5 éves tartási periódus ami az SZJA-mentességhez kell tök jól el tud telni anélkül, hogy a kiadással vesződni kéne. Ugyanis most épp azzal küzdök, hogy az utóbbi pár évben a több hosszú távra kiadott lakásomat nagyon nincs kedvem menedzselni. Elbaszódik a mosógép, kiszakad a kanapé, karcos lesz a padló, beletörik a kulcs stb. így meg veszek egyet olcsóbban, pár év múlva eladom. Át is néztem az ajánlatokat a .com-on, de sajnos durván túl vannak árazva (60 éves haszonélvező házaspárral árulják kb. 70%-os forgalmi értéken...)
Esetemben csak es kizarolag mindig tiszta tulajdoni lapu ingatlan adas-vetele tortenhet, igy nalam ilyen kerdes nem merult fel es nem is gomdolkodtam rajta soha. (Ettol persze lehet ilyen uzletet kotni csak én szemelyszerint nem fogok es nem is tudok benne tanacsot adni.)
A" Heti hetes" volt hasonló 2000-ben szidták a Zorbánt . ( népszerű volt!) aztán érdekes módon kormányváltások után is ugyanazt csinálták. A vége felé már kevesen nézték...
Érthetően leírtam pár rém egyszerű dolgot, nem tudok mit kezdeni az önelégült kirohanásoddal. Az orbánozás meg a linkedhez kapcsolódó kommentekre vonatkozik. Az általad lenézett önelégült 'balf@szok' nagy része meg adófizető, ők ugyanolyan joggal elvárhatják, hogy úgy gazdálkodjanak a levont summával, ahogy azt az ember elvárná. Ez egy adok-kapok történet. Azt meg már megszoktam, hogy rajtad kívül nagyjából mindenki szerencsétlen, egy kész tragéda, csődtömeg, meg tik-tak stb. Felsőbbrendűségi komplexus, nem vészes, amúgy is kit érdekel.
Te melyik filmet nézed???? "Rajtad kívül senki nem orbánozik" Ha úgy érted rajtam kívül kb mindenki orbánozik/fiteszezik/NERezik itt akkor közel állsz az igazsághoz. **** SENKI nem írja azt, hogy ő egy balfék, egy looser,egy pofára esett spekuláns, egy gazdasági analfabéta akik képtelen felmérni mi zajlik körülötte és e szerint - jó - döntéseket hozni és ELSŐSORBAN ő maga tehet arról, hogy a zéletben ott van ahol... SEN-KI! Nyilván könnyebb másokra (pl. épp aktuális kormányra) mutogatni, szerencséről hadoválni mások esetében, mint magába nézni és azt mondani: sok szempontból BALF*SZ VAGYOK! Igenis ÉN tehetek arról, hogy nem boldogulok úgy ahogy szeretnék...
Talan a mai naptol a tulajdoni lapokon pl.: a holtig tarto haszonelvezet automatikusan torlodik, rendszerek ossze vannak kotve vagy a napokban ossze lesz (lakcimek is aktualizalodnak majd a tulajdoni lapon, mint pl a cegbirosagnal a cegkivinatoknal). Tehat az 1es pont nem relevans (valojaban par honap es kiderul hogy mukodik-e ez a naprakesz adatok atvezetese).
Rajtad kívül senki nem orbánozik. Ellenben megtehették volna nyugodtan, hogy többek közt beszűkítik a csok-ot, de nem, vegyél belőle balatoni nyaralót a meglévő 5 lakásod mellé. Ennek tükrében ne fárassz már ezekkel a népmesei társadalmi bullshitekkel, óvoda. Ezt bizony lehetett volna jól is csinálni, de a kedvenc építtetőidnél nem lett volna mesés haszon, ennyike.
Sebaj! Gyün a Tisza, vagy bárki más és akkor a magyar úgy fog szaporodni ecsém mint a nyulak!!! Fogd meg a söröm!!! Nem lesz több kifogás, gyártani kell a kölköket ezerrel!!! Kíváncsi vagyok mi lesz a duma kormányváltás után, amikor már nem lehet fiteszezni.... lakásár ügyben, születésszám ügyben, bármi ügyben!
Ja, hogy azt írták, akkor biztos úgy is van... JA NEM.Te tényleg tök ****** vagy.... ***** szerinted majd azt írják oda, hogy bocsi de egy önző f*sz/p***a vagyok akinek a saját jóléte fontosabb mint az, hogy időt, energiát nem kímélve, dolgokról lemondva, másikhoz alkalmazkodva felneveljek 1-2-3 gyereket... nyilván könnyebb a zobánra mutatni. Ja, hogy a mesés nyugaton is ez van. Ott is a zorbán! Agyhalottak. ***** Te, nekem is azért nincs öt gyerekem mert a Tisza. Vagy Duna. Vagy Trump.... OMFG...
Köszi, egyébként én 80% körülire számoltam. A korfát nézve, 90 évesen a várható további élettartam 3 év, ami 4%-os éves nettó hozammal számolva 12% diszkontot indokolna (kamatos kamattal 12.5%). Mivel benne van a pakliban, hogy jóval tovább él majd a hölgy, ezért ezt is nyilván be kell árazni mint kockázat, tehát 88%-nál alacsonyabb árat kell belőni, ha még két évet ráhagyunk, akkor 80% körüli ár jön ki (a 90 évesek kb. 20%-a él csak 95 éves koráig, kb. 8%-a pedig 96 éves koráig). Az illetéken van egy kis plusz spórolás - pl. 80% körüli árazásnál a forgalmi érték 0.8%-át lehet illetékből megspórolni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link