Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fogpaszta 2020. 05. 25. 12:50
Előzmény: #73139  OlafGrof
#73140
Ha csak azt nézzük, hogy annó a 70-es években szinte nulla önerővel ( de két biztos állással ) pl. a szüleim is fel tudtak építeni egy Kádár kockát.
Ha ezt most akarná egy pár megtenni nem tudná, ergo egy ingatlannak a reálértéke 40-50 év alatt jó sokat emelkedett sztem. Ráadásul úgy, hogy közben az életszínvonal meg nőtt.
OlafGrof 2020. 05. 25. 12:38
Előzmény: #73130  fogpaszta
#73139
Azt okfejtsed meg, h egy fogyatkozo tarsadalomban (Magyarorszagrol beszelunk) egy ingatlan real erteke miert no? Egy lassu ertek csokkenesrol kene beszeljunk kiadatlan ingatlannal. Persze egy biztonsagos befektes, de ami biztonsagos az meg nem kene egy normalis piacon 200 szazalekos hozamot hozzon par ev alatt. 
Az ingatlanok erteke valoban nott hosszu tavon, de real ertekben is? (Illetve azert regebben a tarsadalom inkabb nott par evtizede kezdtunk csak fogyatkozni), nyilvan itt az orszagon beluli migracio is radobott az arakra hiszen sokhelyen a nepsuruseg sokkal magasabb lett. (ahol ellenkezoleg ott nullazodtak kb az ertekek)
De az ingatlan inkabb alacsony hozamu biztos befektetes kene legyen nem ugy mint az elozo evekben. Ahol ha emlekezetem nem csalt 170 szazalekos arnovekedes es 4-7 szazalekos eves hozam volt a hosszu tavu kiadasoknal a jellemzo.
Tibor78 2020. 05. 25. 12:35
Előzmény: #73136  Fire73
#73138

Ha mellérakod, hogy éppen melyik politikai erő volt hatalmon, akkor máris jobban megérthető.
Ha MDF-szocik kormányoznak akkor senyved az ingatlanpiac, bár ezt én sem tartom akkora problémának egyébként.
Ha orbán uralkodik, lásd első uralkodása meg most a második, akkor mindig megerőszakolják az ingatlanpiacot, mintha muszáj lenne nekik. Mindig is kerítenek emőgé valami ideológiát, de a lényeg az egy sohá át nem gondolt, ötletszerű vagy akár saját haverokat előnybe hozó támogatási rendszer.
Az első uralkodása alatt a zorbán legalább nem helikopterpénzben gondolkodott, hanem kamattámogatásban és akkor még a család volt a fontos. 2010-re már változott az ideológia és a gyerekgyártás lett az ideológia fókuszpontja.
Ha 2022-ben kormányváltás lesz, akkor babavárónak biztosan kampec, a csok meg át fog alakulni biztosan és ennyi.
Nekem a legnagyobb bajom a ballibekkel, hogy nem igazi liberálisok, olyan még soha nem is volt ebben a zországban csak a nevükben, de valójában nem azok.
A fletó se ismerte a család fogalmát. Több ismerősöm is abban a cipőben volt, hogy ha a családfő jól keresett, akkor minden évben megtalálta őt a fletó valami különadóval, miközben rikácsolták hogy fizessenek a gazdadok. Ja, marha gazdagok voltak, mikor mondjuk 4 ember él 1 fizetésből + gyes vagy gyed.
Közben meg mondjuk ha 2 szingli összes bevétele annyi volt, mint az előbb említett családfőé, akkor a 2 ember súlyos tíz és akár százezerrel kevesebb adót fizetett, mert csak, ők nem gazdagok.
Az orbán ezen fordított, ez egyébként jó pont neki. Az igazság mindig árnyalt dolog, de azért amikor a család mint fogyasztási egység nem létezik, lásd a fletóék gondolkodásmódja, az azért nagyon csúnya és ostoba dolog.
Hát igen, orbán uralkodása meg együtt jár az elmebeteg szintre fújt lakásárakkal, ahogy 2001-re úgy most is megcsinálta, meg a pofátlanság szintjén kezelt, nekik jár, gazdagodással. Nem gondolom, hogy a szoci időkben kevesebb pénzt fordítottak khm khm hogy is fogalmazzak, saját célra, mint most, csak talán kevésbé pofátlan módon csinálták és próbálták titkolni, amennyire tudták. Most meg a zemberek pofájába nyomják a dolgot, kit érdel?
Nahát aztán lehet egy választáson a fejünket vakarni, hogy akkor most a két rossz közül vajon melyik a kisebb rossz?
Aki konszolidált ingatlan árakat akar, az az ellenzékre szavaz 2022-ben, ez biztos.
Swixx 2020. 05. 25. 12:24
Előzmény: #73130  fogpaszta
#73137

Nemnemnem. Az ingatlan jó befektetés hosszútávon (jókor be- és kiszállva), én magam is azon dolgozok, hogy minél több és értékállóbb legyen. A problémám az aránytalanság. A társadalom egyre jobban szétszakad és már nem csak azok lesznek kénytelenek albérletben élni (és "engem gazdagítani"), akik időszakosan terveznek egy városban vagy szívesebben költenek utazásra, mint kuporgatnak önerőre --- hanem egész generációk és szélesebb társadalmi rétegek "árazódnak ki" és nincs választási lehetőségük.
-
Én olyan világot szeretnék, ahol a valódi megtakarításnak és a valódi munkának van értéke. De hogy ülök a lakásban és 5 év múlva a dupláját éri papíron, az egy vicc. Hogy 8 általánost végzett emberek többet keresnek, mint az egyetemen kitűnővel végzett tanárok, az meg katasztrófa. De a rendszer szerint érdemes odaadni a "valahogy burkolni tudónak" a napi 30 ezret, hiszen a neki kifizetett 30 ezret másnak oda lehet adni majd 50-ért fél év múlva. Mert az a másvalaki kapott 2-10-15 milliót ajándékba. Olyasvalaki kárára A KÖZÖSBŐL, aki valóban értékteremtő/létfontosságú munkát végzett.
-
Amit én látok a környezetemben, meg a statisztikákból is: az emberek többsége hitelből vásárolt ingatlant, nem pedig meglévő vagyonból. A könnyen jött pénzek beindították a piacot, de valódi vagyon nem keletkezett. Valódi értéknövekedés nincs. Páran nagyon jól jártak, a többség pedig majd kifizeti a szűk réteg gazdagodását hitellel vagy az alacsony bérei miatti több munkával. Ha akarja, ha nem.
-
Tehát jól jártak:
- vállalkozó, aki ügyesen helyezkedik és kellően pofátlan
- akiknek volt jó helyen lakásuk, mert most sokkal több valódi értékre tudják váltani a felfújt lakásárat
- ezernyi építőipari munkás, akik pont ugyanolyan (sokszor pocsék) minőségben végzi a munkáját, mint 5-10-15 éve
- bankok, mert eladósodottság az egekben
- kormány, mert lökheti a propagandát
- az ingyenmilliókkal kitömöttek egy része
Rosszul járt:
Mindenki más, aki nem tartozik ezek közé.
-
Van ismerősöm, aki 400+ milliós vagyonnal, 2 felnőtt és egy 10 éves gyerekkel vette igénybe a 10 milliós támogatást, mert ha már adják, akkor épít egy új házat. A régit meg eladta 70 millióért. Mi ez, ha nem tragédia a többség számára? Mint ahogy az is garantált, hogy a bevállalt, de meg nem született gyerekek után se nagyon fogják visszavenni a pénzeket. Egyszerűen nem lesz mit visszavenni. Vagy majd csak úgy tudják kifizetni, ha elhúznak külföldre dolgozni... vagyis tovább nőnek a problémák az országban.
Fire73 2020. 05. 25. 12:08
Előzmény: #73131  Swixx
#73136
Az ingatlanpiac legnagyobb hátránya idehaza, hogy kiszámíthatatlan. 30 éve van ingatlanpiacunk, és ez úgy nézett ki, hogy
1990-1998 között folyamatos reál leértékelődés, de ingatlant venni csak kp-re lehetett. Rengeteg ingatlan került olcsón magánkézbe, ez folyamatos kínálatot biztosított. Keresleti akadály a hitel hiánya volt, mindenki a takaróig nyújtózkodhatott.
1998-2001 az első árrobbanás, az első befektetői vásárlásroham. Kialakult egy új árszint.
2001-2008 a békeévek, kiszámítható árak, végre van hitel, van állami támogatás egy ideig. Ez lenne a jó hosszútávon, de 30 évből volt 7 ilyen év, 23 pedig egészen másfajta év.
2009-2014 a válság drágította a hiteleket, magában az ingatlanban se kezdtek bízni az emberek, de még meg lehetett fizetni.
2015-2019 nézünk mint a moziban. Az ingatlan "a befektetés" lesz, alternatíva alig. Ár kilő az égbe. Nem lehet annyit félretenni, amennyivel nő az ár. Aki poizícióban van, az se hisz a szemének. Az örökölt ingatlanunk értéke kb annyit ment fel egy év alatt, mint amennyit munkával viszonylag jó fizetéssel megkerestem. Aki nincs pozícióban, az vagy felveszi a korábbiakhoz képest brutál hitelt vagy frusztrált lesz.
Szerintem a 2001-2008 időszak volt rendben a piacon, normális árak, kiszámíthatóság, hitel is volt.
Törölt felhasználó 2020. 05. 25. 12:08
Törölt hozzászólás
#73135
Törölt felhasználó 2020. 05. 25. 12:04
Törölt hozzászólás
#73134
Murdoch 2020. 05. 25. 11:58
Előzmény: #73130  fogpaszta
#73133
Dehogy lenne cumi. Megszüntetnék a csokot/babavárót, mi történne? Zuhannának az ingatlanárak 20-30%-ot és kész. Nem 4K-s, hanem 8K-s TV-t vennél. 
Külön kellene választanod a válság okozta árzuhanást (pl. 2008 után) az irreális árakat felváltó korrekciótól.
StandardnSpoor 2020. 05. 25. 11:54
Előzmény: törölt hozzászólás
#73132
Sodródnak az árral? Amikor lefoglalja a klímaszerelő a kötelezően neki kijáró éves nyaralást Balin, megveszi a 25 ezres devergo farmert, megveszi a legújabb Samsung S akárhányast, előfizet vodafon red-re, családi kábel TV csomagra, netflixre, aliexpresszről szemétkupacot halmoz fel a lakásában, akkor is csak sodródik? Azért az úgymond egy elég egyértlemű piackutatási eredmény a politikusok felé, amire tökéletes választ kapsz a populizmussal, az ingyenpénzzel. Könnyű rájuk kenni. A klímaszerelő mindezt az ingyenpénzből túlhúzott építőiparon/gazdaságon keresztül teszi, boldogan asszisztál hozzá. 
(Elnézést minden klímaszerelőtől, csak egy példa volt, lehet szobafestő is, vagy akármi más.)
Swixx 2020. 05. 25. 11:53
Előzmény: #73128  Batiszkáf
#73131

Direkt nem akarok szélsőségeket írni, mert akkor mindig lesz valaki, aki beleköt, hogy nem igaz az alapfeltevésem. Egyébként még a drágulás önmagában nem is lenne talán ekkora probléma, hanem az aránytalansággal együtt okoz társadalmi katasztrófát. A hasraütésszerű feltételek és összegek, a sok utólagos variálás. Hogy nem képesek nemet mondani olyan dolgokra sem, ami egyéneknek rövidtávon jó, de a közösségnek hosszútávon biztosan rossz.
-
Olvastam valahol egyszer, de nagyon egyet tudok érteni vala. Ha az összes képviselő helyett egyetlen majmot ültetnének a parlamentbe, már akkor is sokkal jobban állna az ország. Mert míg a majom véletlenszerűen 50-50%-ban tudna úgy szavazni, hogy néha jó is legyen a közösségnek, addig érdekes módon az új törvények és célok  döntő többsége egy szűk rétegnek jó, a többség még állja a számlát. Vagy a munkabérével, vagy az egészségével, vagy az idejével, jövőjével.
fogpaszta 2020. 05. 25. 11:49
Előzmény: #73125  Swixx
#73130
A hozzászólásaidat olvasva ( és hozzáteszem, hogy látszik, hogy egy intelligens vki lehetsz ) és azt feltételezve, hogy mindenben igazad van vagy a jövővel kapcsolatban igazad lesz az embernek az az érzése támad, hogy egyrészt az ingatlan a világon a lehető legroszabb befektetés ( pláne ha részben vki hitelből finanszírozza a dolgot ) és másrészt az ingatlanok ára ( valódi értéke ) nemhogy nő hanem folyamatosam csökken  ( hosszú távon ...)
--------------------
Ezzel szemben az ingatlan ( pláne ha jó helyen van ) az egy materiális vmi amiben :
 - lakni lehet, továbbörökíthető , stb..
 - részben meg lehet finanszírozni hitelből
 -nagyon jól meg lehet saccolni, hogy mennyi pénzből lehet olyan állapotba hozni, hogy x-y Ft-ért ki lehessen adni. Persze itt is csökkenhetnek a bérleti díjak ( és olyan is lehet, hogy x hónapig nem tudja valaki kiadni ), de én pl. még most sem látok bérleti díjakban csökkentést a hírdetési árakban ( Szfvár, Tatabánya ) és hál istennek az egyik bérlőm sem keresett, hogy gond lenne.
 - hosszú távon ( 10-15-20 év ) az ára, értéke folyamatosan növekszik . Persze ebben lehetnek és lesznek is csökkenések ( mint 2010-2013 között ) és biztos most is lesz valamennyi, de hosszú távon növekednek az értékek
------------------
Sztem Te inkább a vágyaidat fogalmazod meg és keresel hozzá logikusnak tűnő magyarázatokat , amit amúgy jól csinálsz :)
-------------------
Végül itt sokan ( a többség ) arra számít vagy azt várja ( azt is megkockáztatom, hogy annak örülne ) ha az árak brutál nagyot csökkennének. DE HA EZ ÍGY IS LENNE ( nem lesz sztem ) akkor az élet csomó más területén azt jelentené, hogy nagy cumi van / lenne. ----> Úgye azt senki nem gondolja komolyan, hogy az ingatlan árak leesnek a felére de közben a fizetések megmaradnak, vesszük a 4K-s TV-ket, besszük az Iphone-okat, járunk moziba esszük a pattogatott kukoricát, utazgatunk ugyanúgy, minz eddig. Ha az ingatlanár a felére leesne akkor itt ( és nemcsak itt ) nagyon-nagyon sok ember szó szerint éhezne, nem jutna alapellátásokhoz stb..  
Murdoch 2020. 05. 25. 11:43
Előzmény: #73128  Batiszkáf
#73129
Én is így vagyok vele, amennyiben normális ingatlanokról van szó. A gond az, hogy pl. a házak jelentős része szinte bontanivaló hulladék és még azok is háromszorozódtak. 
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 05. 25. 11:31
Előzmény: #73125  Swixx
#73128
Egy duplázódással még ki is egyeznék, de Pesten inkább a megháromszorozódtak az árak.
Törölt felhasználó 2020. 05. 25. 11:31
Törölt hozzászólás
#73127
StandardnSpoor 2020. 05. 25. 11:04
Előzmény: #73125  Swixx
#73126
Önerőt? Lehetséges. Csak utána kamatban fizeted ki az "olcsó" lakás végösszegét 2,5x-esen (reálértéken számolva.) És jajj csak el ne veszítse az ember a munkáját egy ilyen likviditás hiányos környezetben. Emlékszem még azokra az időkre, amikor vállalkozóként minden egyes munkáért kőkemény jutalékokat kellett fizetni csak azért, hogy egyáltalán dolgozhass. Alkalmazottként pedig megalázkodni egy munkahelyen az állásodért. "Ha nem tetszik el lehet menni 30-an állnak sorban a helyedre.." Mennyit hallgatták ezt az emberek. Nem volt az sem vidám időszak.
És igen, jól érézkeled valóban ironizáltam, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nincs ingyenebéd.
Az emberi természet az oka annak, hogy nem tud magának egy mindneki számára élhető gazdaságot teremteni.
Swixx 2020. 05. 25. 08:59
Előzmény: #73119  StandardnSpoor
#73125

Azért ez ÍGY hülyeség. Éppen arról van szó, hogy a megtakarítás már az önerőre sem volt elég, a felvenni kívánt összeg pedig messze túlmutat a lehetőségeken. Egy sokkal olcsóbb lakáspiac mellett könnyebben összejön az önerő és sokkal kevesebb hitelt kell felvenni, még ha magasabb kamatra is. Meg nem is muszáj azt 20 évig fizetni. Én eddig minden hitelemet elő- vagy végtörlesztettem, amikor volt rá lehetőségem.
-
4-6 év alatt lett *2 egy ingatlan, de eközben az ingatlanért sorbanálló emberek jövedelme nem lett *2. Pláne a megtakarítása. Az újépítésű árak meg a vicc kategória. Félalkoholista szakmunkások, kisebbségi vállalkozók, ukrán segédmunkások százai/ezrei lettek könnyen jött pénzzel kitömve, akik ugyanolyan szar minőségben dolgoznak, de legalább k.drágán. Ez egy mesterségesen felfújt lufi, amihez sok tényező szerencsétlen együttállása kellett. Az árak már régóta nem a valódi értéket mutatják.
impudent 2020. 05. 25. 08:22
Előzmény: #73119  StandardnSpoor
#73124
Ez amit léírtál egy ezer sebbűl vérzű okfejtés mondhatnám oktondiság 
szektas 2020. 05. 25. 08:02
Előzmény: törölt hozzászólás
#73123
105 millió? Duplán túlárazott
CyrusTheGreat 2020. 05. 25. 07:40
Előzmény: törölt hozzászólás
#73122
Ez lenne a híres-neves BudaPart? Akkor már inkább egy panel a Vizafogón, komolyan mondom. Sötét, rideg bunker. Aki ezért pénzt ad, annak gratulálok.
CyrusTheGreat 2020. 05. 25. 07:35
Előzmény: #73120  StandardnSpoor
#73121
Az eddigi kamatfizetéseiről is tudósított, kb. 100-120M megtakarítása van, szóval nem hinném, hogy a kamat várása negatívumként merülne fel esetében.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek