Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
elnézést új hozzászólás akart lenni mint a téma folytatása is csak tévesztésvolt a neked címzés sűrű elnézést még egyszer, mert jólnevelt módon ismét öregapádnak szólítottál
Fater, sztem ezt nem nekem írtad , szart se értek belőle.:-) Viszont az engem azonnal mínuszolónak kívánom egyrészt hogy a JBQA-t , másrészt nagyobb öröme ne legyen az életben. :-)
Levendula és Nerium összes lakása meg volt hirdetve eladásra a 2017 körüli nagy pörgésben... akkor szinte mindent el lehetett adni, nem hiszem, hogy tömegesen a beruhazón maradtak volna lakások
és ennek a SZIT-nek a honlapján sem találnám a bérbeadással hasznosított lakások seregét, csak 16 darabot, pedig ez a cég nem egy ma született valami (persze nem vagyok egy nagy netes kutakodó tehetség)https://www.bif.hu/offers/to-rent/residential/?b=attila99loften
és ez első és eddig egyetlen cég amely a bét-re történő bevezetésével szinte egyidejűleg lett SZIT, a honlapján egyetlen saját hasznosítású ingatlant mutat be, egy 82 szobás szállodát a 6. kerületben lakást egyet sem (persze lehet hogy abból több száz vagy ezer is van, csak valamiért titokban, vagy csak nem vettem észre őket)
summary a Németországban működő nagy REIT-ek leginkább az utóbbi 15-30 év szüleményit, és inkább pénzügyi befektetők szülték meg őket, nem pedig a korábban lakásépítésben jeleskedő ingatlanfejlesztők a bérleti díjakon elérhető német yield-nél itthon a közelmúltig jobbat lehetett felmutatni, néha sokkal jobbat tehát az a vélekedés, hogy a megjelenésüket alapvetően a bérleti díjak szintje akadályozza fals lehet illetve az kérdésfelvetés hogy az ingatlanfejlesztők miért nem építenek saját tulajdonlású bérháznak saját működtetésre épületeket, pedig inkább a bulvár szórakoztatás műfaja
Zalában nagyon jó helyek vannak. Kedves falvak, amik mégsincsenek elviselhetetlenül messze az infrastruktúrától, a viszonylag fejlett megyeszékhelytől, a Balatontól, és végső soron ott az M7 Bp felé. (Nem is beszélve Ausztria jótékony közelségéről...) Szóval azért előbb mennék Zalába én is, mint Salgótarjánba, bár utóbbi nyilván sokkal olcsóbb. . Nagyon fontos a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés - különösen bizonyos élethelyzetekben. A legmobilabbak nyilván a fiatalok, sokan dolgoznak állandó HO-ban, van csinálnak eleve valami olyat, amihez nem kell fizikai jelenlét. De aki fiatalon - akár egyedül, akár párban - elmegy valami messzi vidékre, annak jó eséllyel nem lesz gyereke, mert az ottani körülmények ezt nem igazán segítik elő. (Igaz, Z generációtól felfelé már nem is annyira akarnak a mai fiatalok, tehát nekik ez nem akkora áldozat.) Idős korban megint nem az igazi messzire menni, mert akkor már többször kell az orvos, fontos a bevásárlás, nehéz feladni a megszokottat, stb. Ideálisan az az 50-es korosztály mehet vidékre, akik még kb egészségesek, ahol már kirepültek, vagy kirepülőfélben vannak a gyerekek, akik még örülnek is neki, hogy a szülők lakása megürül, és akik szintén állandó távmunkában dolgoznak (vagy egyikük éppen akár már sehogy :), vagy éppen valami teljesen újba kezdenek "odalent", pl. elmennek kertésznek. . Egyébként érdemes néha utána számolgatni, hogy mennyivel drágább az élet (különösen a lakhatás) a városi életmódhoz igazodva: az ember azért megy városba lakni, mert ott a munka, és azért kell sokat / keményen dolgoznia, hogy megkeressen a városi lét költségeit. Hát nem röhej? :)
Blogposzt: Ma voltam délelőtt délután nézgelődni kifele Rákosborzasztó után Cinkotán. Délután meg kiautóztam Biatorbágyra, ott is megnéztem két ingatlant. Találtam egy jót, de aztán a feleségem otthon elmondta, hogy ő valójában nem költözne ki az agglomerációba, Biatorbágyra se. Na jó, információszerzésnek jó volt, ha esetleg valami változna a szándékokban. A jó lakásnál az volt az érdekes, hogy az elképzelt álomárhoz képest micsoda esés volt. A fickó még tavaly kezdte hirdetni, egy ingatlanos belelovallta, hogy 95-ért rakják fel. Aztán lófasz se volt ott, nem ment érdeklődő. Akkor levitte idén 88-ra. Senki. És akkor most 80, és hirtelen lett 6 érdeklődő, egy komoly. Szóval aki el akarja adni, az persze el tudja adni, csak engedni kell, sokat. A wekerlei, amire ajánlatott tettem, persze ott áll továbbra is, azonos árral. Mondjuk csak pár hét telt el...meglátjuk.
engem nagy vonalakban érdekel csak a vonovia esete egyrészt azért, mert bérbeadó vagyok, nagyobb részben üzlethelyiségekkel, kisebb részben lakásokkal másrészt érzésre vettem 1709 db gsparkot tavaly tavasztól idén tavaszig, és tegnap óta tudok pár mondatot arról hogy kb mi a REIT, és a magyar megfelelője a SZIT és így most tegnap megtudtam, hogy olyan cég részvényeit birtoklom aminek nem kell társasági adót és iparűzésért sem fizetnie, ráadásul kötelező a nyereségének 90%-t szétosztania, jobb a kedvem és ugyanilyen kellemes hangulat javító tegnap óta minden vonoviát érintő infó, amivel kapcsolatban nettó szűz voltam, pedig igazi iparági óriás Europában különösen a tőled kapott értő részletekkel fűszerezettek esnek jól
A bérbeadásnál nagyon jó ,hogy 98%-os a kihasználtság. Ami viszont nem annyira jó az a 3% körüli cap rate. 1.5%-os hitelkörnyezetben szuper volt de 4%-nál már nem annyira. Jelenleg az össz hitelállományra vetítve 1.6% a kamat és ez nő az évente kifutó hitelek újrafinanszírozásának magasabb kamatával. Javítani kell a mérleget a hitelállomány csökkentésével ami jelenleg kb 42.5mrd euro.
köszi, talán megértettem azt hámoztam ki belőle, hogy nem a bérbeadás, mint főtevékenység ficamodott ki, hanem a korábbi erőltetett hitelből való növekedés ütött most vissza, ami valószínűleg nem derült égből fullváratlan furkósbotként, hanem valszeg tudatosan vállalt riskként most kezelve van
A Vonovia bevételének a többsége a bérbeadásból származik, de a 2021-ig tartó növekedés lényegi oka az volt, hogy alacsony hitelkamatokból tudot növekedni (építkezések, felvásárlás, stb.). 2020-ban vagy 21-ben (most utána kéne néznem) megvette a Deutsche Wohnent és ezzel nagyon magas lett az adósságállománya. Nesokkal ezután kezdtek emelkedni a kamatok az infláció miatt és ez okozza most a fő problémát. LTV 47% felett van. Az FFO jelentős részét felfalja a kamattörlesztés illetve a lejáró hitelek újrafinanszírozása is magas kamaton történik. Évente jelenleg 4-5mrd euro kifutó hitelt kell újrafinanszíroznia. A vezetőség eddig elég jól kezeli a helyzetet, ingatlancsomagok értékesítéséből 2024 végéig fedezve van a finanszírozás és júniusban egy 1mrd eurós vállalati kötvénycsomagot is sikerült aukción 870millióért visszavásárolniuk. A gond az lesz, ha a magas kamatkörnyzet hosszan fennmarad, mert akkor újabb és újabb ingatlancsomagokat kell értékesíteni a refinanszírozáshoz.
jól értem, hogy a vonoviának két lába van, az egyik a bérbeadás, a másik a fejlesztés, felvásárlás és értékesítés az első az össz árbevételének a kisebb hányadát adja, a másik a nagyobbat, és ez a második lényegesen síkosabb pálya, és itt van mostanság a lényegi nagyobb baj? ami az egészet magával viszi a lejtőn lefelé?
A Vonovia hitelei 0%-os német államkötvényhozamoknál 1,5% volt. Most a 10éves német kötvény 2,5% körül áll. 2,5+1,5%= 4% finanszírozás hosszabb távon. Bevételi oldalon Q2 után cap rate 2,9% volt. Ehhez hozzájön még a magas infláció miatti bérleti díj emelések egy kis késéssel, így a caprate felmehet 3,2%-ra. + 2% hosszútávú infláció= 5,2%. 5,5%-4%= 1,2% marad. Ez jelenleg még fenntartható, de ha a kamatok feljebb mennek akkor necces a dolog.
Mint írtam a magas hitelkamatok miatt kevesen tudnak vagy akarnak vásárolni. Ez okoz gondot a Vonoviának is, hiszen az adósság finanszírozásához ingatlanokat kell eladnia, de a nagy mennyiség miatt ez nem olyan egyszerű, illetve nem lehet olyan magas áron eladni mint amikor a kamatok alacsonyak voltak.
eladási árak még nem jöttek ki, itthon és mindenhol nagy 10%+ alkuk vannak és még így is röhamosan növekszik a kínálat. Nem nehéz látni, hogy hiába a sok támogatás ami csak szűkül a kincstár üressége miatt az sem tudta megtámasztani az árakat a valóságban és a vágyálmok/hirdetési árába is természetesen át fog menni ez. Nem lenne példátlan, hogy csúszás van az adatközlésben és/vagy folyamatokban az eu országok között és mi vagyunk a kullogók.
Németországban a 2. negyedévben közel 10%-ot estek az ingatlaárak,-ezt nem gondoltam volna, nálunk inkább nem adják el,de tartják az irreális árat az eladók.- az új építés nm ára 5000 euro-ez rengeteg, vevőként sem nagy akkor a kereslet gondolom?
igen, Pomáz szülökkel -> Örmező egyedül panel -> Salgótarján barátnővel (és még maradt is pénze). Egyébként ennek egy haverja pedig most költözött ki Ausztriába lakást vagy házat vett, előtte Székesfehérváron volt albérletbe, anno ezen akadt fent a fülem mikor a gyerek hallgatta, aztán rákerestem a költözés szóra a csatornájukon és visszanéztem amit feldobott.
Az eszköz értékvesztés az emelkedő kamatok miatt van. Sokan nem tudnak hitelt felvenni lakásvásárláshoz. Németországban a 2. negyedévben közel 10%-ot estek az ingatlaárak,. A másik ok az, hogy a Vonoviának ingatlancsomagokat kell eladnia az adóssága normalizálásához. LTV-t akarnak csökkenteni és biztosítani a lejáró hitelek törlesztését. A lakbérei viszonylag alacsonyak (7.54 euro/nm), de a Mietspiegel miatt nem olyan egyszerű az emelés. A másik fő bevételi forrása az építkezések jelenleg állnak mivel az új építés nm ára 5000 euro, amihez minimum 15 euro/nm bérleti díj kellene, de ezt nem fizeti meg senki. Jelenlegi fair értéke a számításaim alapján jelenleg 26 euró. a JP Morgan szerint is ennyi. A veszély abban áll, hogy a magas kamatok hosszabb időn át maradnak. Jelentős értéknövekedés csak kamatcsökkentés után várható. A cég ingatlanállománya egyébként jó. Energiahatékonyságuk a német átlag felett van, valamint jó helyen vannak ( német nagyvárosok, 20% Berlinben),
egyre jobban érdekel az a Vonovia és az árfolyama eszközállományának 2021-es10-15 %-s felértékelődése közben képes volt nagyot, 50%-t esni a legutóbbi félévben pedig az ellenkezőjét is megcsinálta, szabad szemmel is látható mértékű eszközérték vesztés közben jelentősen, 50%-t emelkedni szimpi, nagyon szimpi
Kissat, azt irod: "Én a héten eladtam, de szeretném visszavenni." Most adtad el megsem vagy elegedett az ugylettel? Nehez mostanaban eladni. Miert szeretned visszavenni?
Ezt a srácot ismerem, a gyerekem követi. :-) Isti Őrmezőn lakott? Meglepett a rengeteg hely és tér ami Nógrádban van. Nagyon el tudnám már engedni Budapestet.. mondjuk én Zalába mennék de mindegy csak Bp ne legyen.
szerintem nem a ház építését kellene feltalálni, mert nem az a nagy költség, hanem a telek. Okosabban kellene parcellázni és engedni ésszerű keretek között, dehát ez önkormányzat és állami hatáskör. Teljesen feleslegesnek érzem a megváltást várni a tégla, könnyűszerkezetes, konténeres vagy bármilyen modulos építészeti technológiától, mert nem ott van a megoldandó feladat. A feladat ott lenne, hogy a kormány akar valamit tenni és szakértőkkel megoldják és egy 30-100 éves parcellázási tervet adnak ki az önkormányzatokkal NE ADJ ISTEN a lakossággal eggyeztetve!
Na, az alagútra nem is emléxem. A Salgó+Somoskő volt általában az irány, 20-25 km távval. Alvás bárhol, sokszor sátor sem kellett, mondjuk akkoriban kevesebb medve volt 😃.
Vonoviát venni áprilisban volt jó buli. Azóta több mint 50%-ot emelkedett az árfolyama. Most nem vennék mert közel van a fair értékéhez ami jelenleg 26 euro körül van.
Kedvencem az, ahogy Somoskőújfaluból keletre indul az ember, talán sárga jelzés a Medves felé. Egy régi iparvasút töltésén halad, majd jön egy komplett vasúti alagút, amire nem számítunk. Totál vadregényes.
Nagyon szép túrázós hely. Somoskő és Salgó vára, Medves-fennsík (ahol manapság már tényleg jöhet egy maci is). Salgóbánya falu egy kis ékszerdoboz, a nevéből senki sem gondolná.
Hosszútávú szerződések, erősen védik a bérlőket. Nehéz díjat emelni, erősen szabályozott nempiac. Az árak országosan elkezdtek esni. Magas hitelállománnyal működik, ez a kanatszint sok neki. Én a héten eladtam, de szeretném visszavenni.
még nem érzem az ingert hogy a béten kivül máshol is vegyek részvényt bár a lehetőségét kb 2hónapja megteremtettem csak figyelgetek az a Vonovia sztori érdekes, ráadásul ingatlan ügy 2021-ben kb 10-15%-t felment az ingatlanjaik értéke, a bérleti díjak kb követték az inflát, és feleződött az árfolyama biztos van rá magyarázat
Az adómentesség hosszú távon nagy előny. Az osztalékfizetési kötelezettség is, bár a német állam 26% forrásadót levesz az osztalékból, amit innen nem nagyon lehet visszaigényelni.
Vannak szegenyek akik ki akarnak torni de a legaprobb jelre visszaesnek. Nekik csak az kell megprobaltak. Csovesekkel is szoktam beszelgetni. A tobbsegnek ez eletforma es az ő szabadsaga. Ezert nem lehet "megmenteni" oket. Mert nem is akarjak. Nem fogadjak el a tarsadalmi kotottsegeket nem akarnak a mokuskerekben orlodni sarga cskkekert dolgozni. Kaja megvan meg valogatnak is, a piara osszeszedik a penzt.
Netto demagogia. Szerencse, tudas allando tanulas kell az elethez. Mindig voltak szegenyek akik nem ertik az eletet akik elfogadjak a leosztast amit kaptak. Es mindig is lesznek szegenyek. Hogy tudod degeszre enni magad amikor tudod milliok eheznek? Miert veszel uj autot amikor a szegenyeknek is adhatnad ezt a penzt? Ha nagy a hazad fogadj be parat. Beszelgettem parszor szegenyekkel. Altalaban egy beszukult eletet elnek es nem is akarnak kilepni ebbol ezt kaptak. Azt is mondjak ok becsuletesek nem lopnak mint a gazdagok. Tisztes szegenyseg. Stb stb. A tarsadalomban vannak kepessegek, tudas, teljesitmeny amit elismer es megfizet.
Autóvásárlással egybekötött ingatlan városnézést tartottam ma Kelet-Mo-on. Nógrád megye Salgótarján volt a cél. Kellemes kisváros, van Media Markt (!) Tesco, minden. Gyárak is vannak mintha munka is lenne.. hát igen.. kisebbségi is van bőven.. annyira kár! Olyan szép a táj! :-) vannak vagyonos emberek, rendezett porták stb. Itt egy Etele panel árából megveszed a fél utcát. Mindegy. Pozítiv csalódás.
"A moduláris házak legfontosabb tulajdonsága, hogy egy fiatal akár már egy garzonház kialakításával is el tud indulni az életben, és mindig csak annyi modult kell megvásárolnia, amennyire az adott pillanatban szüksége van, ezáltal kevésbé adósodik el, mintha egyből egy 80-100 négyzetméteres házat építtetett volna. Abban az esetben, ha bővül a család vagy az igények, akkor a már használt modul bontása nélkül csatlakoztatható az új moduláris épületrész, akár 2-3 nap alatt, a szomszédok és a környezet zavarása nélkül "
"Típusát tekintve vannak az úgynevezett Equity REIT-ek, melyek az iparág
nagyját alkotják, és a „klasszikus” módon, bérbeadással keresik
bevételüket. Másik jelentősebb csoport a Mortgage REIT-ek, melyek
ingatlanfejlesztéseket (ingatlanfejlesztő cégeket, projekteket)
finanszíroznak, illetve jelzálogalapú értékpapírokat vásárolnak fel,
bevételüket pedig a nettó kamatjövedelem adja. Harmadik a Hybrid
REIT-ek, melyek az előző két stratégiát vegyítve tevékenykednek." .. és mintha a Vonovia a Hybrid típus lenne és az elmúlt pár év tetemes zakója nem a bérbeadási tevékenység problémáiból eredne, mivel az az árbevételélek kisebb hányadát adta korábban, és nem igazán sérült, hanem az ingatlannal való seft kaphatott defektet . de ez csak az én saját friss szüleményű következtetésem
örök hála a Vonovia mai említéséért fire olyasmiknek néztem utána amiknek nélküled talán soha és most értettem meg miért kezdtem gspark részvényt gyűjteni másfél éve .. https://www.erstemarket.hu/tartalom/145351/reit-iparagi-kitekintes-az-osztalek-kedveloinek-20230209 .."A REIT-eket Magyarországon szabályozott ingatlanbefektetési
társaságként (SZIT) ismerhetjük. Ehhez az alábbi szabályoknak kell
megfelelni:
A társaság csak az alábbi tevékenységek egyikét végezheti:
ingatlan adásvétel
ingatlan üzemeltetés
ingatlan bérbeadás
ingatlankezelés
vagyonkezelés
Csak Nyrt. lehet
Folyamatosan működnie kell
A tárgyévi eredmény 90%-át osztalékként kell kifizetni.
A tulajdonosok csak 10%-ban lehetnek bankok, biztosítók.
A társaság indulótőkéjének minimum 5 milliárd forintnak kell lennie.
25%-os közkézhányad szükséges, és a közkézhányadnak megfelelő
névértékű részvény tőzsdén vásárolható, értékesíthető kell, hogy legyen.
A feltételeket teljesítő társaságok mentesülnek a társasági adó és a
helyi iparűzési adó fizetése alól. A BÉT-en ilyen cég például a
Graphisoft Park SE, amely a Duna-parton, az egykori Óbudai Gázgyár
helyén létesült Graphisoft Park fejlesztésével és hasznosításával
foglalkozik. További ilyen vállalat még a BÉT-en a BIF.
Európában az egyik legismertebb REIT a német Vonovia, mely több, mint félmillió lakással"
a honlapjukon megadják melyik cég tulajdonolja az ingatlanokat a legutóbbi beszámolójuk szerint a befektetett eszközök aktíváksorban 2 milliárd szerepel ez 2013-as árakon kb 700 millió az én 2012 végén csináltam céget az illegalitás évei után és egyedül dolgoztam, de akkor 700 milliónál nagyobb összértékű belvárosi lakás és üzlethelyiség rám bízott kulcsaival a zsebemben járkáltam, igaz ki is szakították a bőrkabátom mindkét zsebének bélését szóval ez a cég még csak kezdeményke lehet inkább, vagyis fecskefióka
én nagyon jól tudom, hogy mi a kép a törzsfőnökünkről éppen ezért mondom, hogy seggluk voltunk az is maradtunk, sőt már egyedüli seggluk vagyunk. De még a türk bizottságban is egy utolsó csicskaként ülünk ott mert akkor nyalást rendezet az kolostormalac, hogy az állam leesett és körbeforgott a fejemen. Mindenki csicskája lettünk, ezen nincs mit szépíteni. Előző szövetségeseinket köpködjük, támadjuk, téglaként viselkedünk és pattogunk mint egy kis büdösbogár, a keleti részen pedig széttárja az ország lábait a varangykirály kipeckeli azokat és vörös szönyeget terít a mindenféle keleti országnak, hogy a legnagyobb bukakke partit folytassák le az országunkon. Nemzeti kormány 🤢🤮
valami bizarr érzékenyítés lenne a társadalomban, hogy a Rogán család meg még akik villognak, meg villogni fognak, ne legyenek annyira felháborítóak? ez a legjobb tippem de ebben sem hiszek teljesen, bár a nagyfőnök az utobbi években szemérmesség nélkül megtolta a saját fizetését is, pedig előtte, hogy figyelt még arra is, nemhogy a vagyonra, hogy ne legyen semmi polgárpukkasztó vagyon a nevén. Nemtudom.
ma beleolvastam a vonovia történetébe ők sem ingatlatlan fejlesztéssel mint kezdőlépéssel álltak bele ebbe tevékenységbe, hanem privatizációútján szerzett használt lakásállománnyal, amikhez még talán a bérlőket is "megvehették" úgy 30 éve és csak aztán idővel jött a fejlesztéssel valóbővülés,és most éppen 60 ezer db előkészítése zajlik,de biztosan csúsztatják határozatlan időre .. szóval ez elég sokrétű kérdés lehet, mármint miféle piaci szereplők miféle módon milyen feltételrendszer mentén kezdenének bele intézményileg
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link