Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bolton01 2023. 09. 17. 10:28
Előzmény: #205019  mr_bob

Nagyon nem mindegy, és az ingatlan ára is euro-ban van.
Teljesen más piac, jellemzően KP-ra vásárolnak, nem kamattámogatások és állami támogatások mozgatják az árakat + a vevői kör is teljes EU-ból lehet.
A magyarországi ingatlanok jelentős része a helyi lakosság körében cserél gazdát.
Egy tengerparti /tengerközeli ingatlan érdekes lehet több EU-s ország lakosságának is. Ez magasabb likviditást és könnyebb eladhatóságot jelenthet a jövőre nézve ...
mr_bob
mr_bob 2023. 09. 17. 10:08
Előzmény: #204996  Bolton01
az mondjuk nem mindegy, hogy a kb. 4-5% hozam forintban vagy euróban képződik
lacikonyha 2023. 09. 17. 09:52
Előzmény: #205016  Bolton01

nagyságrendekkel több olyan probléma van amit én nem tudok megoldani, mint amit talán igen
azt nem vettem észre hogy bele írtam volna a szövegembe, hogy én egyedül bármilyen komoly jogi problémát meg tudok oldani akár itthon, akár a határokon túl
és azért nem írtam bele, mert nagyon nincs így
..
ezzel együtt ismerek bizonyos esetekre viszonylag helyes és hatékony megközelitési módokat amelyek mentén egy képességeimnek megfelelő mértékig elviszem az ügyet és ismerek olyanokat akik tovább tudják vinni egészen a megoldásig, ha megkérem őket
..
pár napja írtam a kedvenc újlipóti ügyvédemről
2013 nyarán megkaptam valakitől a számát aki ajánlotta, felhívtam, percekig tartott amíg soroltam neki a problémákat amikkel szembenéztem, végighallgatta és megszólalt a végén: és ön ebbe tesz energiát?
tettem és a végén adtam neki egy ajtóablaktárva típusú gólpaszt
azóta bármikor felveszi a telefont ha hívom, hétvégén is, amikor megnősült áthívott az irodájába és bemutatta a feleségét, aki szintén ügyvéd, és számtalanszor átjött az irodámba szerződést elkészíteni ha megkértem rá, hogy ne az övében legyen az aktus, mert olyan ügyfelem volt akivel volt esély még újabb üzletet csinálnom a jövőben és ezzel növelte az irodám árfolyamát az enyémmel együtt
..
egy bizonyos szintig szeretem a problémás ügyeket, sőt keresem is őket
sokkal gyérebb a szóba jöhető ellenfél mennyiség és gyakorta többet lehet fogni rajtuk, mint a probléma mentes átlagmegoldásokon
HPPapa 2023. 09. 17. 09:45
“Megjegyezte, már dolgoznak a városi csok pótlásán, amit egyre kevesebben vettek fel az ingatlanok felértékelődése, az infláció és a magas kamatlábak miatt. Ezért olyan új rendszert akarnak kidolgozni, ami jobban reflektál a mai piaci viszonyokra – közölte.” - kulturális és innovációs miniszter szavai
Lefordítva: bejön a tippem és duplázódó CSOK összegek?
Bolton01 2023. 09. 17. 09:09
Előzmény: #205001  lacikonyha

Nézd, én elismerem hogy ingatlanosként jóval nagyobb a rálátásod az ingatlanok egy (földrajzilag behatárolt) részéhez, de szerintem az országhatárt elhagyva a tudásod Neked is elfogy.
Kötve hiszem, hogy egy horvát vagy olasz ingatlan esetében jogi anomáliákat oldanál meg a távolból. És ez szerintem legtöbbünkre igaz, ezért írtam hogy külföldön én csak tiszta helyzetbe mennék bele. De belföldön se a problémát keresném magamnak ...
Azt az összetett problémát például hogy oldanád meg a Balatonnál, hogy a nyaraló gazdasági épületként épül, a medence tüzivíztárolóként? Mindez esetenként több 100M-ért?
lacikonyha 2023. 09. 17. 08:45

fel lehet vázolni bármely 30 év körüli ifjú férfi számára hogy milyen a neki éppen ideális
feleség
gyerekek
végzettség
munkahely
kolléga
főnök
fizetés
autó
lakás
és környék
stb
vajon hánynak létező napi valóság így kompletten?
..
és mit tegyen akinek csak néhány vagy talán igazán egyik sem adatik meg ma,egy jórészük mag nagy valószínűséggel soha?
..
és ha a lista nagy része 30 körül teljesülésbe  megy is át, érdemes tudni hogy az igény minőségi tartalma az életkor előrehaladtával jókorát változhat, és akkor mi lesz, ha csak az igény változik?
wantuu 2023. 09. 17. 08:41
Előzmény: #205013  wantuu
Jó úgy látom van pár 60 m2 is. :)
wantuu 2023. 09. 17. 08:32
Előzmény: #205012  slash

80-ból max 40 m2-es újépítésű lesz Budán vagy még kisebb, az nem családnak való méret.
Igazából szerintem sosem volt szó tömegekről, nagyon kevés újépítésű épült Budán, egy nagyon szűk rétegnek aki megengedheti.
slash 2023. 09. 17. 08:27
Előzmény: #205010  HPPapa
40es tehetős családoknak akik lusták gondozni egy kertet, nem kell ház  és bemennek a Pléhboj lakásba.  Eladják a panelt 40ért, hozzátesznek mégegyszer ennyit és máris megvan a 80 miller. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 09. 17. 08:24
Előzmény: #205008  Ishar
Nem nagyon tudom még örökléssel sem elképzelni, hogy 30 évesen hogyan rak ennyit bele egy ifjú pár ( tömegek), persze lehet én vagyok a korlátozott és ez az átlag.
HPPapa 2023. 09. 17. 08:24
Előzmény: #205007  slash
Ha nem nekik, akkor kiknek épülnek ezek a lakások? 
slash 2023. 09. 17. 08:21
Előzmény: #205000  bronz
Az egész ország (including NER) pénze a Balatonon csapódik le. Kéne még 3 Balaton és mindjárt olcsóbb lenne az egész dolog.  
Ishar
Ishar 2023. 09. 17. 08:18
Előzmény: #205007  slash
Milyen jó lesz egy 70-75 éves párnak egy egyszobás újépítésű lakás Budán. Hagyjuk már ezt...
slash 2023. 09. 17. 08:11
Előzmény: #205004  HPPapa
NEM JÁR egy harmincas párnak kezdésnek egy újépítésű Budán. Nekünk se járt. Kezdjenek panelben aztán majd 40 után.. hagyjuk már ezt.. 
slash 2023. 09. 17. 08:09
Előzmény: #205003  efranx
Főleg érzelmi kötödés van , nem bírok már BPen élni.. 2-3 hét után hányok a várostól, húzunk le a tengerre. de Pesten a munka, a pénz  meg az orvos.  télen szar a 4 hónap szünet.  1 km a tenger de sportosak vagyunk, séta van és van egy  e-rollerem.  lehet a parton parkolni 15 euro/nap. abból pont eszem egy jót. 
slash 2023. 09. 17. 08:00
A horvát nyaralónkat annyiért adom ki főidényben egy hétre mint a pesti panelt egy hónapra. Ha nem lennénk lent a fél nyarat pont annyit  hozna. Ha szállást kéne bérelnem évi 50 napra amennyit a tenger mellett vagyunk évente az kb 2500euro. 
HPPapa 2023. 09. 17. 07:53
Előzmény: #205000  bronz
Újépítésű lakáspiac a zöld hitel kifutása óta Budán megállt. Egy nappali+félszobás lakás 80M+, ez egy párnak lenne ideális kezdő lakásnak, gyerek nélkül. Ha autód is van, vegyél hozzá egy helyet a teremgarázsba, már a 90 milliót karcolod. Kérdés, hogy egy 30-as éveiben járó pár, mostani hitelkamatok mellett, tart-e ott jövedelmileg, hogy bele tudjon egy ilyenbe ugrani.
efranx 2023. 09. 17. 07:52
Előzmény: #204987  slash
Igen, én is így gondolom, trezornak biztosan jó. Na meg, ha kialakul az érzelmi kötődés az is egy szempont.
Bár 1 km-ről vagy távolabbról kiballagni csobbani egyet, nem az én műfajom :-), szezonban kocsival teljesen reménytelen parkolni tengerhez közel és ez évről évre rosszabb.
Te hogy oldod meg? Esetleg robogó vagy bringa?
efranx 2023. 09. 17. 07:40
Előzmény: #204997  Bolton01
A helyiek szerint pont az a gond, hogy elég nehéz tutira kideríteni, hogy jogilag problémás lehet-e később egy ingatlan vagy nem. Itt legfőléppen a tengerparti sáv telkeiről van szó, iszonyú lassan haladnak a korszerű nyilvántartás kétrehozásával. Elég kellemetlen 5-10 év múlva belefutni valami meglepibe. Zágráb ilyen szempontból már okés.
lacikonyha 2023. 09. 17. 07:22
Előzmény: #204997  Bolton01

"Különválasztanám a jogilag problémás ingatlanokat, épeszű ember olyat nem vesz véleményem szerint még a saját hazájában sem, nemhogy külföldön"
..
igen,vágyunk rá, szeretjük is ha összetett problémák megoldására megtaláljuk a rövid sarkos véleményt
viszont érdemes tudni, hogy egy ingatlan esetében is létezhetnek a vásárlás előtt feltárt jogi problémák, és ha ritkán is de előfordulhatnak  rejtve maradók is, mégha akár több jogász is bevonásra került előzetesen
aztán van olyan is, hogy feltárt és rendben lévőnek ítélt jogi körülmény évekkel később komoly galibát okoz
..
aztán van az a szitu is, amikor nyilvánvaló komoly problémák alapos ismeretében, vásárol valaki, persze alapos diszkonttal, ahogy ilyenkor dukál
és azért teszi, mert ismeri az elhárításának módját, és hajlandó bibelődni vele, kikalkulálván hogy a macera költsége csekély ahhoz a várható újraeladási árnövekményhez képest ami a tisztítást követi, és többet keres, mint aki problémamenteset vesz és évekre bérbe adja
.
és akkor az az épeszű aki otthagyta, vagy az aki a leírt megfontolás után megvette?
válaszok:
talán mindkettő, de szigorúan a saját helyzetéből nézve
ugyanis ha szerepet cserélnének,vagyis a jogi tisztításra képes otthagyná, az arra képtelen megvenné, talán egyik sem
..
ingatlannal kapcsolatos mérlegelés eredményének meghozatalakor érdemes belefoglalni, hogy milyen feltételek megléten mentén született végeredmény
ha nincs benne, akkor inkább kiváló vitaindító, és nem annyira kiváló végeredmény, mégha a stílusa ezt is sugallja
bronz 2023. 09. 17. 06:17
Hát, én inkább vennék horvátoknál, mint Bp-en vagy a Balatonon horror nm2 áron.
Azért látszik, hogy gáz van (akár ingyen parkoló, ingyen taroló), de még így is irreálisan magas nm2 áron próbálják elsózni a balekokra a kégliket.
bronz 2023. 09. 17. 06:13
Előzmény: #204998  Nudli
Ibiza, azért a Balatonra nem általános szerencsére, amit írsz, de még valóban létező jelenség.
Pl. Balatonlellei büfék esetén egyik rosszabb, mint a másik, viszont az éttermek jók voltak és nem volt pl. a déli menü (!) drágább, mint a nyomorult büféseknél egy lángos.
Balatonalmádiban felkészültem lelkiekben a lellei büfé színvonalra, erre nagyon jó kaját kaptunk, lángost is,kellemes meglepetés volt. A központi "sarki" étteremben is nagyon finom volt a kaja.
Ezek a lehúzós büfések remélhetőleg lassan eltakarodnak, de ehhez az kéne, hogy a fos minőségű kajàikat ne vegye meg senki.
Nudli
Nudli 2023. 09. 16. 23:26

Ha nulla ár és hozamemelkedés lesz pár évig 10% infla mellett akkor az nem egy jó üzlet. 
Mondtam ingatlanár buborék van. Most állampapirok lesznek nyerők 6-8% kamatig.
Leng az inga, ha lesz mibe fektetni vállalkozásokba fog menni a pénz. 
A vállalkozásokhoz komoly mentalitás váltás kell. A balatoni lángossütő és a gebines mentalitás  már a vég. 
Oda kell pakolni a minőséget és meg kell kérni az árát, tisztességesen becsületesen. 
Osztrákoknál németeknél bemész egy étterembe vagy eszel egy vurczot vagy veszel valamit a török zöldségestöl akkor megkapod a minöséget a megfelelö áron.  Nem a palira vevésböl élnek. 
Komoly visszaesés várható az ingatlanpiacon az idén - alon.hu
Bolton01 2023. 09. 16. 21:58
Előzmény: #204972  efranx

Különválasztanám a jogilag problémás ingatlanokat, épeszű ember olyat nem vesz véleményem szerint még a saját hazájában sem, nemhogy külföldön ...
A szezont én nem tartom rövidnek, a hazai 5-6 hetes balatoni szezontól mindenképp hosszabb az Adrián szerintem, bár ez településfüggő is.
Meggazdagodni biztosan nem lehet a bérbeadásból, de szerintem ez máshol lévő ingatlanra is igaz. Diverzifikálás és a feeling miatt megéri szerintem
Bolton01 2023. 09. 16. 21:49

Véleményem szerint első blikkre nincs rosszabb megtérülése egy tengerparti appartmannak jelenlegi árszinten (100-120e Eur) mint egy jelenlegi árszinten vásárolt budapesti vagy magyarországi lakásnak (40-50M).
Erősen elnagyolva egy hasonló lakás Magyarországon havi 150-200e Ft között kiadható, ami durván 1,8-2,4 M Ft bérleti dijat hozhat.
Ha az appartman kiadást nézzük, kb 10 hét bérbeadással átlag heti 500-600 Eur-al, kb ugyanaz a matek jön ki.
Ami az appartman esetén szimpibb, hogy valószínűleg jóval kisebb az amortizációd, illetve nem lehet akkora szívásba belefutni talán, mint éves bérbeadásnál.
lacikonyha 2023. 09. 16. 19:37
Előzmény: #204994  Andy01

ok
túl tárgyaltuk
Andy01 2023. 09. 16. 19:14
Előzmény: #204993  lacikonyha
Tekintettel arra, hogy a Palotanegyedrol beszeltunk, arrol nem irtal hasonlo tapasztalatot.  A Belvaros kozigazgatasi negyede mas tema.
lacikonyha 2023. 09. 16. 19:07
Előzmény: #204992  Andy01

mit tippel ezt honnan vettem konyhakészen?
(a kérdés apropója a Palotanegyed megismeréséhez fűzött tanácsod)
.
lacikonyha szerda, 07:34 Előzmény: #204655  greenman76 #204671 még 2011-ben hallottam az Alkotmány utca 10 legfelső emeleti leválasztottan is 160 nm-es  lakás sarokerkélyén állva  - ahonnan kihajolás nélkül rálátni a parlamentre - a felújítással foglalkozó tulajdonos szájából, azt a mondatot, hogy ő annak fogja eladni akinek kell ez a lakás, és nem annak akinek nem kell, de van az a pénz amiért megveszi.és ez így is lett kb 2 év múlva
.
.de ő bő10 évvel korábban volt kezdő az ingatlanpiacon amikor még csak 8 fővolt az Otthon centrum és abból volt az egyik aztán egyszer egy lakás megtekintése után lefelé ballagva a lépcsőházban, bevillant neki hogy tiszta hülye lenne ha ezt nem ő venné meg, így aztán mivelhogy még nem volt 30 éves, és nem sok pénznek parancsolt futott egy kört a családban ahol még az ángya térde kalácsa is jogász volt, összejött a vételár, majd gyorsan úgy eladta,hogy meglett az önereje a saját lábra álláshoz
az épületről pedig tudta hogy az a Redlich Sámuel volt az építtetője aki a beocsini cementgyár tulajdonosa volt, ami a monarchia legnagyobb cementgyára volt,és ő szállította a cementet a parlament 2 m vastag vasbeton lemez alapjához, ami a kupola álatt 4 m vastag
amúgy a lánchid építését levezénylő Clark is onnan hozta a márgát és égetett belőle  római cementet az akadémia helyén ásott gödörben a híd pillérjeinek alapozásához,merthogy akkor errefelé még égenföldön nem volt cementgyár
..
és az épület jóval a parlament előtt kész lett,az Alpár Ignác irodája tervezte, amely a korszak legnagyobb létszámú építészirodája volt, és a megbízás kb úgy szólt hogy szép legyem ám,hogy látszódjon hogy gazdag vagyok, és valamilyen furcsa véletlennek köszönhetően az elkészültekor azonnal bele is költözött az első bérlő a budapest iparkamara, amely pár év múlva a Meining Artúrral megépíttette a saját palotáját a másik sarokra az Alkotmány 8-ba és át isköltözött
..
szóval vannak különböző mérlegelési nézőpontok, meg a menj oda és ajánld be a felét jótanácsok is
Andy01 2023. 09. 16. 18:53
Előzmény: #204991  lacikonyha
Lacikonyha, engem csak egyes reszei erdekelnek a varosnak, ezekrol vannak ismereteim.  A tortenelmi Belvaros, a Palotanegyed belso resze,  a 12.kerulet hegyvideki resze erdekel csupan. A tobbi kozombos a szamomra. Tehat ezert sem irogatok a topicra.  Nem foglalkoztam soha ingatlankozvetitessel,  mint te, es csodalom a tapasztalataidat, nagyon erdekesek.  Termeszetesen erdekel a topic tobb temaja, meglatasok az ingatlanpiac es a gazdasag alakulasarol, kituno hozzaszolasok vannak. Reszemrol ugyanakkor  nem szandekozom ingatlant venni Magyarorszagon. 
lacikonyha 2023. 09. 16. 18:41
Előzmény: #204990  Andy01

vlacikonyha csütörtök, 12:04 Előzmény: #204857  emerald #204859
kb pont ennyit tudok róla
https://budapest100.hu/house/kosciuszko-tade-utca-18/
..
az első kerületben kb 8-10 lakásban üzlethelyiségben jártam 13 év alatt, úgy hogy beszélgettem is a tulajdonosokkal, megvalósult üzletkötésre - amiben bárhogy is részt vettem volna - nem emlékszem 
ez pedig édeskevés tapasztalás ahhoz hogy ilyen ár témában közismert sztereotípiákon túlmutató okosat mondjak,azokat meg nem annyira kedvelem
..
abban viszont  van bevált gyakorlatom hogy kevéssé ismert környékből hogyan hozzam képbe magam úgy a hogy én "képben lévőnek"szeretek lenni,de ez időigényes
sok időt kell ott eltölteni, mélyen beszívni a hely levegőjét, beülni kávézókba, bemenni kamu vevőként eladó lakásokba, beszélgetni mindenkivel akinek szája van, pincérekkel, boltosokkal, eladó lakás tulajdonosokkal ,lépcsőházakban mozgó emberekkel, és sok ingatlanossal, bárkivel aki szembejön,és különböző napokon, (hétköznap és hétvégén is sétálni ott különböző napszakokban is)
és figyelni miféle közönség terepe és hogy gondolkodnak
és kb 1- 2 hét után elég jól tudható a helyi specialitás, és hogy neked való vagy sem
Andy01 2023. 09. 16. 18:25
Előzmény: #204988  lacikonyha
Lacikonyha, a varos olyan, mint az internet. Magadnak kell felfedezned. Aki kesz informaciokat es statisztikat akar, es nem a sajat erejebol igyekezetebol szerzi az ismereteit, soha nem lesz onallo es szeles latokoru. Setalj vegig nehany nevezetes epulet regi palota elott a Palotanegyedben. Nezd meg a hazat. Olvasd el a tortenelmet. 
Ez egy kicsit olyan kerdes, mint a german iskolarendszert osszehasonlitani a francia iskola rendszerrel, de nem akarok melyebben belemenni  az ismeretszerzes modozataiba.
lacikonyha 2023. 09. 16. 18:23

részben errő lis írt
https://figyelo.hu/hirek/rendet-raknak-az-ingatlan-nyilvantartasban-151417/
régebben olvastam olyat is hogy néha, ritkán lakóingatlanoknál is lehet meglepi, talán megtalálom újra
lacikonyha 2023. 09. 16. 18:13
Előzmény: #204983  Andy01

pedig én nagyon örülök amikor valaki hitelt érdemlő több kevesebb információval szélesíti az ismereteimet
nem sok  ajándékot tudok elképzelni ami jobban  megörvendeztetne
a hidd el és nézz utána magad végű kijelentések nem különösebben szoktak közéjük tartozni
slash 2023. 09. 16. 17:53
Előzmény: #204972  efranx
Nézd amit ők elmondtak az nagyjából reális. Itt is Zagreb-Split-Dubrovnik mánia van. Zagreb az ország motorja. Split egy diliház már igazából árak és minden szempontból, Dubrovnik a nagy cápák területe, angol és amerikai befektetők. Ami nem megtérülős ingatlanra gondoltak az a tenger 1 sor. Ott 200-300e euro egy jó ház. Az valóban soha nem térül meg mert 120-150 euro/éj árnál nem kérhetsz többet. Minden itt sem éri meg. 
Én a kisligában játszom, Kvarner régió, kis 30 nm nyaraló, tenger sokadik sor- 1 km a tenger- nagyrészt családi használat a maradék időben kiadva így csinált egy évi szerény  3-4%ot.  Viszont az értéknövekedés az szépnek sőt odabaszósnak  tűnik tavaly tavasz óta. Elnézve a mostani árakat ma semmi nincs 100e euro alatt a tenger 5kmes körzetében. Én még kunaért vettem. azóta Schengen van , euro van,   jövöre ha eltörlik a kicseszett pályakapukat az is jó lesz. Itt lassú fejlődés van az EU simogatja a horvátokat,  van valami jövökép. Bajok itt is vannak de az itteni Kormányinfó délelőttjén nincs gyomoridegem..
Andy01 2023. 09. 16. 17:31
Előzmény: #204984  lacikonyha
Igen, ez igy van. A tortenelmi Belvaros egyik oldalrol szerelem es eleterzes,  a masik oldalrol uzlet. Ami neha bonba uzlet. Termeszetesen nem rovid tavon.
Andy01 2023. 09. 16. 17:29
Előzmény: #204973  FR73
Igen, a regi hazak.. ha szalloda, es uzemeltetik, az egy nagy csaladi siker. Sokszor a regi felujitando hazakat a regi csaladok nem kepesek felujitani, orulnek, ha uzemeltetni tudjak. Laktam egyszer Barcelonaban a regi tortenelmi negyedben, a "Barrio gotico" egy regi hazaban. Regi arisztokrata szarmazasu csalad. A gyonyoru odon  palota felujitasra szorul. A csalad egy reszeben lakik. Egy reszet kiadjak turistaknak, szobankent. Inkabb ismeretsegi alapon, szajhagyomany alapjan. Minimalis elerheto informacio van rola az interneten. Csodalatos, nagy szobak. Regi furdoszobak. A csalad baratsagos, kozvetlen. Szamomra egy elmeny volt. Igy tudjak  - ezzel a kiadassal - fenntartani a hazat, fizetni a rezsit. Felujitasra nem telik. 
lacikonyha 2023. 09. 16. 17:16
Előzmény: #204981  Andy01

ebben a lokációban nem off topi khogy a ma álló régi házakat milyen anyagi helyzetű építtetők  milyen kvalitású épíszeknek adtak megbízás a múltban ugyanis amaiárakra is hatása van
na nem a közmegítélés szempontjából annak mindegy, nem is közülük kerülnek ki leginkább a vevők  manapság a Belvárosban, hanem a finomhangolásra képesek és azt igénylők közül ők határozzák meg ott az árakat
Andy01 2023. 09. 16. 16:58
Előzmény: #204980  lacikonyha
Akkor utanna kellene nezned a Palotanegyednek, megvaltozna a velemenyed. Sajnos nincs idom arra, hogy felsoroljak peldakat, de ezeket konnyeden megtalalod sajat magad is. Ketsegtelenul a Stefania es az Andrassy ut volt a "number one", de amikor az betelt, jott az ujgazdag reteg a Palotanegyed epitkezeseivel.  A Nepszinhaz utca, bizony - hogy pestiesen mondjam - igencsak "snassz", felejtos. 
lacikonyha 2023. 09. 16. 16:57

népszíház utcai alkotók
17. szám: Révész Sámuel és Kollár József által 1910 körül tervezett lakóház.
19. szám: Harsányi-ház, 1911-12-ben tervezte Lajta Béla.
22. szám: Polgári Serfőzde bérháza. Vidor Emil tervezte 1906 körül.

31. szám: Szintén Révész Sámuel és Kollár József által tervezett ház, 1912 körül. Itt működött a Nap mozi.

32. szám: 1910–11-ben épült ház, tervezői Bauer Emil és Guttmann Gyula.
35. szám: Ruchlinder-ház. 1911-12-ben épült Málnai Béla és Haász Gyula tervei alapján. 37. szám: Löffler Béla és Sándor által 1910–11-ben tervezett lakóház.
ez mind későn jövő epíttető háza, és nem éppen kutyaütő tervezők művei
Andy01 2023. 09. 16. 16:54
Előzmény: #204979  lacikonyha
Igen, en is igy ismertem meg a Belvaros tortenelmet, amely ketsegtelenul izgalmas tortenelmi tanulmany, ha valakit erdekel. De igy volt ez mas vilagvarosokban is. Nagy csaladok tundoklese es bukasa. Ismerek egy francia csaladot, ahol az egyik ag francia  arisztokrata. MIntegy 250 m2 es lakassal  (mas vagyonok mellett) a rue de Rivoli legszebb reszen, teljes emelet. Eladtak, elvesztettek. A lakasban levo mukincseket a csalad masik aganak - polgari szarmazasu, holland -  notagja; feleseg -  egesz eleteben tartolta a kulvarosi csaladi hazuk ket felso szintjen.  Soha nem adott el belole, nem ajandekozott el belole. Szorongott a hazban, de orizte a multat egesz eleteben , melynek nem volt reszese. A vagyon, a rang  es a targyak sokszor az elet ertelmeve valnak.  Na de errol ennyit, ez egyre jobban off topic. 
lacikonyha 2023. 09. 16. 16:44
Előzmény: #204978  Andy01

a palota negyed messze nem olyan mértékűen zsidós terület mint a Népszinház utca
az igazán gazdag zsidók a Stefánián építettek olyanokat amitől a magyar arisztokraták nem kis része elsápadt
a palotanegyed egy része a "kisvatikán", ami szintén nem annyira zsidó célpont volt
https://www.jegy.hu/program/beyond-budapest-kis-vatikan-budapesten-54138
lacikonyha 2023. 09. 16. 16:32
Előzmény: #204977  Andy01

nem arról volt szó, hogy ez az előny örökké tartott volna csak úgy magától, és mindenki egyforma mértékben élni is tudott vele
pl a görög kereskedők (akik balkáni származásúak és görögkeleti vallásuk miatt kapták ezt a megnevezést) pl a Harisok elég sokáig
aztán történt még egysmás
https://welovebudapest.com/cikk/2019/7/19/elsullyedt-varosreszek-125-eve-indult-meg-a-regi-pesti-belvaros-elbontasa
és idővel jött olyan máshol akkumulálódott pénz és egyéb erő ami megkivánta és meg is  tudta szerezni a hely birtoklásából eredő előnyt
a londoni értékes ingatlanok számottevő része ugyanilyen módon lett mára pl orosz, arab vagy mondjuk indiai tulajdon
Andy01 2023. 09. 16. 16:10
Előzmény: #204967  lacikonyha
Lacikonyha, ezt is irod: "és a későn jövő mégis valahogy  meggazdagodott zsidó meg építtethetett magának bérházat jónevű tervezővel a Népszínház utcába és be ia költözhetett az első emeletre" Nos, nem a Nepszinhaz utca az, amely jellemzo volt erre a retegre. Szamos konyv jelent meg a "Palotanegyed" kivalo epuleteit epitteto hires gazdag csaladokrol, es a palotak epiteszeirol. Nezd meg az epittetok neveit, gondolom, magad is latod. A Palotanegyed egy rejtett kincs, a joveje nem lehet vitas, a Katolikus Egyetem tervezett fejleszteseivel, melyeket a kormany tamogat. Befektetesnek, berbeadasra a kulfodi diakok miatt ma is kivalo, ezt az arak is mutatjak.
Andy01 2023. 09. 16. 16:04
Előzmény: #204967  lacikonyha
Lacikonyha, ezt irod: "itt azok és a leszármazottaik behozhatatlan előnybe kerültek akik a török idők utáni első 100 évben migráltak a romok közé a pesti városfalon belülre, bónuszként el is fértek még ott". Erdemes elolvasni a Romer Floris konyvet (tanulmanyat)"A regi Pest". Egyes hazak, palotak epitese, tulajdonosai a szazadok soran, a torok idoket kovetoen. Azt lattam, hogy lenyegeben nem maradtak tulajdonosok azok, akik abban az idoben telepultek be a pesti varosfalon belulre, es ott epitkeztek. Voltak igen hires csaladok, politikusok, kereskedok csaladjai.  Nem tudtak ezek a csaladok megtartani az ingatlant.Elvesztettek az idok folyaman a csaladi szerzemenyt. 
Mas:  Inkabb epiteszet tortenet jellegu Perehazy Karoly konyve, "A regi Belvaros".
lacikonyha 2023. 09. 16. 13:18
Előzmény: #204975  lacikonyha
"csalásfát" helyesen családfát
lacikonyha 2023. 09. 16. 13:16
Előzmény: #204973  FR73

másféle világ
ott illik közszemlére kitenni a 200+ évnyi csalásfát, itt beszálniameglétéről sem annyira ildomos
állítólag München közepén táblák vannak az épületeken amiken olvasható az egykori tulajdonosok nevei, és az hogy a bajuszos ember kívánságának megfelelően és vezényletével mikor váltak nem tulajdonossá
van ilyen világ, meg olyan
gyula1971
gyula1971 2023. 09. 16. 11:45
Előzmény: #204970  Benzedrine
Ez így van Strasbourgban is:- van akinek több bérháza.van.-
Azt nem értettem, jöttek nyáron hozzánk nyaralni, ők is lakók a bérházban,a szomszédjuk egy banki dolgozó,akit Budapestre küldött a munkahelye pár napra tárgyalni,és a Four Season Hotelt fizette neki..-
Én meg mondtam, hogy lehet a banknál dolgozik,és saját lakása meg nincs, hanem fizeti a bérleti díjat Strasbourgban.-
FR73 2023. 09. 16. 10:29
Előzmény: #204969  lacikonyha
Mallnitz főterén áll egy 200+ éves szálloda. A bejárat közelében kirakva a családfa, a hotel mindig is családi tulajdon volt. Aztán szintén van a folyosón egy apró beugró rész, asztalka, ködülötte ülőke. Esténként ott ücsörög a nagyi, az anyuka és a 20 éves ifjú örökös, előttük laptop és papírok. A 20 éves ifjú napközben a turisták közt elvegyülve boardozik a pályákon.
efranx 2023. 09. 16. 09:40
Előzmény: #204958  slash
Elég sok horvát céggel dolgozunk és tárgyalások után, üzleti ebédeken, vacsorákon olykor felmerül az ingatlanbefektetés, mint téma. Mivel imádom az Adriát és évek óta motoszkál bennem, hogy jó lenne venni valamit valahol a parton, ki szoktam kérni üzleti partnereink véleményét. Érdekes módon, senki nem ajánlja a nyaralókat, partmenti házakat. Ha befektetés, akkor egyértelműen Zágráb, esetleg Split. Tengerpart csak akkor, ha saját használatra kell és nem fontos a hozam. A rövid szezon miatti lassú megtérülés mellet, azt is problémásnak tartják, hogy rengeteg partszakasz beépíthetősége jogilag a mai napig nem teljesen tisztázott, van egy bizonytalansági faktor a meglévő tulajdoni viszonyok körül is.
Te hogy látod ezt, nincs ilyen veszély?
Freszelés 2023. 09. 16. 09:13
Előzmény: #204970  Benzedrine
Köszönöm!
Benzedrine
Benzedrine 2023. 09. 16. 09:09
Előzmény: #204962  Freszelés

Itt egy statisztika: https://de.statista.com/statistik/daten/studie/171236/umfrage/immobilienbesitz-in-haushalten/
A bérlakás tulajdonosok száma nem tudom mit mond, van akinek csak egy garzonja van és van akinek több bérháza.
lacikonyha 2023. 09. 16. 08:59
Előzmény: #204966  FR73

nem nyugateurópát írt a pistike, hanem nyugatot
és a e lagutóbbi bő 200 évnyi francia múltnak is mintha járna a többes szám, és hasonlóan régi gyökerű német családi vagyonok után sem olyan sokat kéne nyomozni
és persze kérdés hogy az említett nyugatba mennyire tartozik bele a norvég, svéd vagy dán vagyonfelhalmozódási viszony, és mintha a többesszám számukra ugyanúgy járna mint a franciáknak
Rincewind2 2023. 09. 16. 08:59
Előzmény: #204961  Pistike12

A durva szerintem az, hogy az első három decilisből ha levonod a saját lakás értékét amiben lakik, akkor nincs vagy negatív a vagyona.
És még egy tényleges vagyonelemmel nyugdíjpénztár, befektetési jegy, kötvény részvény a lakosság minimális része rendelkezik. Árulkodó a részvény tulajdonosok 2%-os aránya. Szerintem a legszebb adat a felső decilis belépő vagyon és a felső decilisenkénti megoszlása lenne a legérdekesebb adat.
lacikonyha 2023. 09. 16. 08:45
Előzmény: #204964  ehe

itt azok és a leszármazottaik behozhatatlan előnybe kerültek akik a török idők utáni első 100 évben migráltak a romok közé a pesti városfalon belülre, bónuszként el is fértek még ott
aki megállt Budán még kétszáz évig kapálhatta a szőlő ott majd amikor kipusztult járhatott át Pestre gyári munkára
és a későn jövő mégis valahogy  meggazdagodott zsidó meg építtethetett magának bérházat jónevű tervezővel a Népszínház utcába és be ia költözhetett az első emeletre, a Nádorban lévő kaszinóba meg kirándulással felérő túra segitségével járhatott
időben érkezni a megfelelő helyre nagy előny
FR73 2023. 09. 16. 08:38
Előzmény: #204963  lacikonyha
Generációkon évszázadokon átívelő háborítatlan vagyonfelhalmozás az USA, Kanada, Ausztrália, UK, Svájc.
FR73 2023. 09. 16. 08:32
Előzmény: #204963  lacikonyha
A felső decilis átlaga nagyon torzított adat. Jobb lenne a felső decilisbe kerülés határa, vagy a felső decilis mediánja.
ehe
ehe 2023. 09. 16. 08:27
És hányan laknak papíron vidéken, gyakorlatilag meg pesten/budán, max ideiglenes lakcímkártyával?
lacikonyha 2023. 09. 16. 08:24

ott volt évszázadokon átívelő családi vagyon felhalmozódás, és ritkább a politikai erővel történő drasztikus megszakítása, bár egyes csoportokat ért ilyen itt-ott
nálunk az elmúlt bő 100 évben volt vagy 3-4 jelentős megtörése a folyamatnak, és ez durva különbség, még ha az induló adottságok különbözőségétől el is tekintünk
az idő múlása és a jelen politika nem sok felzárkózási esélyt sejtet a közeljövőre
Freszelés 2023. 09. 16. 08:20
Elobb olvastam a cikket, megfogalmazodott kozben bennem a kovetkezo: Erdekelne nemetorszagban az ingatalant birtokolok aranya+allampolgarsaga/miota el az orszagban, majd elolvastam a kommentedet. Hasonlora gondoltunk.
Pistike12 2023. 09. 16. 07:50
Erdekes ez a statisztika
https://www.portfolio.hu/befektetes/20230916/kiderult-mennyi-penze-van-a-magyaroknak-itt-a-friss-rangsor-640037
Nyugaton borzalmasan nagyobb a vagyon mint nalunk. A gazdagok gazdagabbak annak ellenere hogy ingatlanokkal kevesebben rendelkeznek mint keleten. De arulkodo, hogy a felsobb decilisek sokkal vagyonosabbak mint nalunk. Szerintem az őslakosok tobb ingatlannal birnak fejenkent es az evtizedek ota tarto bevandorlok es vendegmunkasok rontjak a sajat tulajdonu ingatlan aranyt. Kozben pedig az albi dijakbol csepeg az oslakosok fele a manna vagy egyenileg vagy a szovetkezeti rendszeren belul mint befektetok. 
Szerintetek?