Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Remélem igazad lesz a fellendülésről. Jelenleg horvátban vagyuk , pihenés, és ingatlanmustrán megbízásból, meg nézelődök ismerősnek és egy kicsit magamnak is. Cetlik a boltok előtt, helyi öregekkel beszélgetek mit tudnak eladót , stb. Realtime világ, nem ingatlanirodás bohóckodás euro százezrekért a neten.. Erősen gondolkodom hogy eladom a pesti panelt (mégis kinek?) és veszek itt még egy kis nyaralót. Egyszerűen ki kell menteni a pénzt. Így is marad a Pesten a házunk és anyámék háza. Nem akarok már semmit forintban amit lehet. Nekem ne "támadja " senki a vagyonomat .
Pár évig tart a semmi, aztán új erő jön. 2026-ban választások a családok nevében, egészen extrém hülyeségeket is el tudok képzelni, mondjuk a gyerekes családoknak alacsonyabb lesz a lakáshitel kamata, mit számít, hány ingatlan van a családban. 2013-ban egy ingatlanos mutatott nekem egy 19 milióért kínált lakást, hozzátette, az már sose lesz annyi. Most kb 70 millió lenne, még euróban is jelentősen nőtt az értéke. Szerintem mire pocaktündér nyugdíjba megy 2034-ben, a kétszobás panelprogramos lakótelepi átlaglakás már 8 Skoda Octavia alapmodell ára lesz.
Magyarósi Csabi YT sztár önti a pénzt egy zebegényi nyaralóba: https://www.youtube.com/watch?v=MNvTAagHCQI Van ennek értelme? Sztem nulla értelme van. Nincs ott semmi kb mint a múltkori 330 millás dobogókői hacienda. Ő tudja..
Valós értéken alapuló ingatlanár emelkedés itt már kizárt. Tartós semmi van. A második eset amiről írtál abból kimaradt hogy a Főni szippantja a PMÁP vagyont. Akkor török út. Árfolyam fisifosi marad az már ilyen EU fekete báránya vagyunk már így is.
a török út mellé dukálna egy nagyjából 1600-as dollár-forint és 1800-as euró-forint árfolyam 5 éves távon. én erre nem sok esélyt látok. eu tagállamként mások a lehetőségeink, mint a törököknek, ezért más is lenne a lefolyása egy 60-80%-os inflációnak. ha meg nem leszünk eu tagállamok, mert annyira meghülyül a pocaktündér, akkor el lehet gondolkodni rajta mit fognak csinálni a külföldi befektetők azokkal az ingatlanokkal, amiket eddig felhalmoztak, pont az eu-s "lét" miatt.
Utólag minden olyan logikus szokott lenni. Két forgatókönyvet vizionálok. Az első a normál eset, egy 8 éves impulzus növekedést (2014-22) egy 4 év körüli stagnálás követ (2023-26), hogy aztán újra növekedésnek induljon (2026-tól). A második a nem normális eset, meghülyül pocaktündér, és a törököket másoljuk le, ahol minden racionalitást felülmúlva megy tovább az égbe az ingatlanár.
A CSOK-al együt a 3%-os CSOK hitel is megszűnik, szóval ollállá! Ami még érdekes dolog, hogy a vastag csókos és babavárós réteg azért elég vékony szeletét képezi a családos társadalomnak! Mi 2015-ben annyit kaptunk a használt lakásra, amit utána tovább utaltam a NAV-nak illeték formájában. Valóban ahogy írod, amikor befigyelnek extra költségek tovább romlik a helyzet. Korábban is írtam nektek, továbbra is tartom a NER és a kormányzat ugyan úgy ahogy a gazdaságot, az ingatlanpiacot is tönkre vágja. Árak, természeti/mezőgazdasági/épített örökség területeinek beépítése eszetlen egybites módon. Ez élőben zajlik az egész országban.
te egy troll vagy és éppen etetésért könyörögsz tőlem, de máris meg is támogatom, hogy miért van igazam (na nem a te kedvedért hanem a többi fórumora tévedő ember miatt, nehogy bárki egy másodpercig is komolyan vegyen): Időt nem sajnálva tolod itt az értetlent, anekdotázgatsz akár teljesen off topic vagy az ingatlanos közvetítő múltadról éppen, személyes életed részeit írogatod, családfádat bemutatod, nagymenőt előadod és ami a legfontosabb mindenbe belekötsz mert a te felfogásod szerint annak van igaza aki tovább írja a felesleges kommenteket és nem pedig a tényeknek.
ez a cikk némi közelmúltra való visszatekintés, és némi jövőkutatás feltételes módban .. nekem volt egy több száz tulajdonosnak előadott teóriám 2010-11-12-ben az akkori közeljövőről, ha valaki azt mondta hogy akkor inkább vár hittem benne, és nagyon komoly sikereket értem el vele,az áremelkedés megindulásának feltételét próbáltam beazonosítani vele nem teljesen igazolták a helyességét a következőévek,csak részben, mert végül nem attól indult meg amitől én vártam az csak nagyjából 1 év késéssel lépett működésbe kb ,ilyen lehet ennek a cikknek a jövőképe is egyes esetekben .. ez a cikk ingyenesen olvasható, nem várható el hogy egy ilyen tartalmazza a sikeres laborkísérletek részletes leírását amik során kukából származó penészes szilvalekvárból 100% hatásfokkal millió karátos gyémánt készült .. ingyen kattintással elérhető tudományos jövőkutatói szintet hozza valószínűleg
"Amikor azonban piacra lépnek, feltehetően megtalálják a befektetni, vagy a nagy erőkkel költözni vágyókat" A com hirdetések száma alaposan megnőtt - tény. Itt érzek némi zavart az erőben.
bizonyítás attól várható el aki tett kijelentést és leginkább olyanokat hogy ez nem reklám, és azt hogy az olvasatlanul kikukázás vicces ,és hogy milyen megközelítésben érdemes olvasni és még az alapos olvasás utáni vélemény nem alkotást is létező legitim viselkedésnek tüntettem fel
minden eladó lakóingatlan piaci pozíciójának mindig van egy "közmegitélés" szerinti, és van annak is sajátja aki végül megveszi és ez a kettő gyakran nem fedi egymást az ok az eltérő helyzetük a közmegitálők közé beletartoznak tömegével azok is akiknek vagy sem pénzük, vagy valódi igényük sincs rá, és gyakran az ismereteik is nagyon hiányosak, felületesek,valójában tét nélküli iippelgetők aki végül megveszi, legtöbbször inkább nem ilyen, hanem más .. közmegítélő mindig sok van olyan aki megveszi, egy is elég .. ismerni a közmegítélést nem baj, sőt, de megrekedni benne nem előny
Tekintetes bíróság, nem nyert bizonyítást. Mindazonáltal engedtessék megjegyeznem, hogy annak ellenkezője se nyert bizonyítást. Mint ahogy az se nyert bizonyítást, hogy miért érez késztetést a KPMG arra, hogy a magyar lakásárakról nyilatkozatot tegyen közzé. Meglehetősen érdekes, hogy pl az EY ezzel a témával nem foglalkozik.
ok de ezektől a "hívószó"-ként azonosított kifejezések meglététől bizonyítást nyert az azokat tartalmazó megállapítások téves volta? (főleg úgy hogy általában feltételes módban fogalmazott mondatok, akár a cikk címe) és bizonyított a cikk nettó kukázásra és reklámmá való degradálásának volta? .. nyilván úgy kell ezt olvasni, hogy figyelembe kell venni hogy ez egy portfolíó cikk, megnézni ki írta ( aki láthatóan nem önjelőlt urbanista), és azt is figyelembe venni aztán tüzetesen végigolvasni, és esetleg csak némi info ellenőrzés után vagy véleményt alkotni, vagy még azt sem .. és lehet olvasatlanul is nagyhangon kukázni, meg olvasatlanul is irtó magabiztosan véleményt alkotni róla, sőt azt meghosszabbítani bicskéig is valamire az is jó
Budapesten a használt lakás csoknál az igazi érvágás nem a csok elvétele, hanem a hozzá kapcsolódó nulla illeték megszüntetése. Ha valaki 25 millióval drágább ingatlanba menne élethelyzet változás miatt, akkor 1 millió illeték is beköszön majd.
Két megállapítás a cikkből: . "Magyarországon a teljes tranzakciószámon belül továbbra is alacsony a befektetési célú lakásvásárlások aránya". Az ország egészében biztos, de a legújabb DH barométer 29%-ot ír Budapestre. Az azért nem olyan alacsony, bár valóban az élethelyzet változáshoz köthető lakásvásárlások vannak döntő többségben. Ebből viszont az következik, hogy sokkal inkább a lakáshitelek kamata fogja meghatározni a keresletet (és ezáltal az árakat), mint a fő alternatív befektetést jelentő PMÁP hozama. A lakáshitelek márpedig 2024 elején már biztos alacsonyak lesznek (6-7%), miközben a PMÁP még 2025 január-május hónapokig jól tejel. . "Ez a lefagyás azonban természetesen azzal jár, hogy az eladási és
vásárlási igények is felhalmozódnak a rendszerben, ami miatt bármilyen
kedvező gazdasági fordulat, vagy mégiscsak életbe lépő kormányzati
beavatkozás magas tranzakciós igénnyel találkozna, és ez újabb erőteljes
fordulatokat hozhat." . Az biztos, hogy a kormányzatnak az építőipar, és ezen belül is a lakásépítés létkérdés, mint ahogy a gyerekszám növelésre is sokat tettek már eddig. Ezek, plusz a fent említett lakáshitel kamat csökkenés szerintem előbb hoz némi fellendülést a piacon 2024-ben, mint hogy azt sokan gondolják. . All in all, azért rugalmasan kell ahhoz állni, hogy majd 2025-ben a PMÁP-okból olcsón bevásárolunk... Szart azt biztos lehet olcsón venni, akkor is, most is :)
Ezzel nagyon nem lehet vitatkozni, azért érdemes látni, hogy van néhány eldugott hívószó a szövegben: "Mindezek miatt az a várakozásunk, hogy a piac tovább lassul, de jelentősebb árcsökkenés nélkül, hiszen az eladók is inkább kivárnak az adott helyzetben. Amikor azonban piacra lépnek, feltehetően megtalálják a befektetni, vagy a nagy erőkkel költözni vágyókat (HÍVÓSZÓ: feltehetően megtalálják!, ha el akarod adni, akkor te is feltehetően megtalálod), így rövid távon az árak nem esnek számottevően (HÍVÓSZÓ: nem esnek!, a számottevően az úgyis megfoghatatlan). Az azonban már most is látható, hogy a kormányzati támogató erő csökkenése visszavetette az építési tevékenységet és a tranzakció számot is. A 2022-es nyugalom nem folytatódik, mert a külső gazdasági hatásokkal szemben a kormány új intézkedései már nem védenek, azaz érvényesülnek a piaci hatások. Ezzel a szociális kitettség is fokozódik, mert a szociális bérlakások aránya elenyésző. Ebből elhúzódó válság lehet, amelyben a vagyoni osztályok szerint fokozatosan jelennek meg a lakáspiaci válságtünetek.Ez a lefagyás azonban természetesen azzal jár, hogy az eladási és vásárlási igények is felhalmozódnak a rendszerben, ami miatt bármilyen kedvező gazdasági fordulat (HÍVÓSZÓ, kedvező gazdasági fordulat!, előtte mintegy biztosítékként a lényegtelen bármilyen kifejezéssel!), vagy mégiscsak életbe lépő kormányzati beavatkozás magas tranzakciós igénnyel találkozna, és ez újabb erőteljes fordulatokat hozhat."
Az egész telep a XXII kerület szégyene, láger de luxe 1 M / m2 áron, nulla zöldfelülettel... De az is igaz, hogy nagyon sok öreg házat hirdetnek a kerületben 70-80 M Ft-ért, amire alsó hangon 25-30-at rá kell locsolni (ha nem többet). De azoknak általában legalább van kertjük, meg zöldfelületük...
most elővettem egy több mint tíz éves anyagot, ami egy nagyobb belvárosi irodaház értékelése során készült diszkontált cashflow táblázatból és még soksok oldal szövegből áll amit vevőoldali megbízásból a kpmg készített nyilván pénzért,és hogy mennyi pénzért arról nincs infóm akkor ez is olvasatlanul kukába való téves megállapításokat tartalmazó reklám anyag lenne? és persze ilyenkor mindig van vele szemben egy hasonló kvalitású bogarászó csapat a másik oldal képviseletében
tegnap már átestem egy olyan párbeszéden, ami során úgy éreztem hogy a túloldalon valami tévedést vélt látni beszélgetőpartner az irományomban, amire visszakérdezett hogy írta volna hogy és tévedtem? majd kiderült hogy egyetlen megállapításom téves voltát sem állítja, de az egésszel nem ért egyet indoklás nélkül, és itt vége lett .. a kpmg cikke egyetlen kitételének téves voltáról nem született még megállapítás, pláne nem valamiféle tényekre alapuló érveléssel való alátámasztása, és az felütés hogy " pénzt és emberi erőforrást öl bele egy piac elemző tanulmány
elkészítésébe és publikálásába úgy, hogy a tanulmány tárgyához az
égvilágon semmilyen köze sincs" kérdés formájában, szintén nem cáfol tényszerüen egyetlen cikkbeli megállapítást sem, csupán akár olvasatlanul kukázná ki az egészet .. az pedig hogy az reklám lenn az téves, csak annak közeli rokona ... és ha valami nincs cáfolva, akkor nincs cáfolva .. egy vélemény meg bármin alapulhat, úgyis úgyis csak egy vélemény, vagy értékes vagy nem
En a hiszivattyu elhelyezesen vagyok a legjobban ki. Ott hidegben illetve melegben olyan zaj lesz hogy orom lesz ott lenni. Pluszvazert van huzasa egy ilyennek ha felporog es a jarda elott van kozvetlen.
szerintem éppen ideje egy újabb sétának számodra a körúton, de most inkább vedd hosszabbra az egészséged megóvása most, mert nagyon ragadnak azok a bizonyos kerekek ha ide hallja mindenki a nyikorgásukat 😏
A KPMG pont az a vállalkozás, aki pusztán önszorgalomból pénzt és emberi erőforrást öl bele egy piac elemző tanulmány elkészítésébe és publikálásába úgy, hogy a tanulmány tárgyához az égvilágon semmilyen köze sincs. Laci bátyám, ezt még neked is meg kellene rágnod néhányszor.
ehhezmitszólsz? .. "A legfontosabb különbség: a PR a közönségkapcsolatok,
és az a gyakorlat, hogy az egyén vagy szervezet és a nyilvánosság
közötti információterjesztést kezelik. A reklámozás viszont egy cég vagy
termékének nyilvánosságra hozatala, azzal a szándékkal, hogy meggyőzze a
közönséget, hogy bizonyos lépéseket tegyen vagy folytasson."
legyen nekem már sok mindenért fizettek,de egyik sem reklámvolt és sokat reklámoztam is amiért mindig én fizettem és fizettem már sok mindenért ami nem reklámvolt de hogy kifizetett a portfoliónak és ki a kpmgnek? te láttad ,a szerződéseket és a teljesítési igazolásokat, az egész más szóval ki fizetett kinek, és miről szóltak a reklám gyártási és terjesztési szerződések?
Nos, én ott nőttem fel, jelenleg még ott lakunk 3 utcànyira, szoktunk arra sétàlni. Tudom, hogy a hàzak alatt gombapince-rendszer volt/van. Valahol be van temetve, de rendesen tömörìtve nincs, idő se volt rá hagyva... A gombapince szellőztetők is ott vannak az utcán, nem is titok, bele lehet szagolni... Gondolhatod, hogy pár év múlva az a terhelés ami ott van, mit fog eredményezni. Egyen házak, semmi egyediség sehol.
amikor először vettem magamnak irodának üzlethelyiséget, és beköltöztem, felhívtam a kedven újpestrakparti ügyvédemet,és elmondtam neki a hírt, azt mondta hogy mázel tov,mire rögtön visszakérdeztem hogy tessék, és kis csend következett mert mindketten meglepődtünk én azon hogy ilyen hülye hogy lehetek, nem tudom egyből, hogy mit mond, ő meg kicsit máson de máig megvan a bizalom amennyire egészséges
Amit az építési szabályok megengednek, ott ma mm pontosan maxra be lesz építve egy telek. Lásd 12. kerület "intézményi vegyes" besoroláson épülő 100+ lakásos lakóparkok.
ne játszd meg magad, hogy magyarázzam az egyértelműt. De ha a fórum kötözködője vagy ezért megfordítom, mondj egyetlen egy okot amiért nem éri meg a KPMG és annak érdekeltségi körének nem felfelé beszélni a piacot.
2 éve pl. berlini linkelt egy félszuterén lakást Zuglóban, pontosan tudta melyik utca melyik lakás, ajánlotta nézzem meg, mert abban az árkategóriában nézelődtem, én előzetesen elmentem megnézni de mintha nem lett volna eladó amikor odaértem meg csöngettsm, aztán másnap már nem is volt az ingatlan.comon a lakás…
Bakker azert kell pofa ahhoz hogy ilyen surun epitsenek be telket es kepesek legyenek ilyen helyre ilyen kozel es ilyen hangot felerosito helyre hosszivattyukat rakni. Es a jarda ele... Bmeg Sok sikert a vevoknek...
Egy resze tudomasom szerint berlakasrendszer lesz a barnamezos teruleteken. Penz csak max celzottan szerintem. A fovajda ki is emelte tegnap hogy a Csok nem csak penzrol szolhat:) illetve a hatekonysag novelese a cel, ami tutibaz uj kolkokre lesz csak. Csodat nem varnek.
Csak hirdessék. Csak hobbiból ránéztem a xxii. kerületi házakra, nagy árcsökkenés nincs, de csaknem duplázódott a kínálat. Hajrá, jövő ilyenkor már zabszem lesz…
Ne magasztaljuk már ezeket a cégeket. Egy ma megjelent cikkre két hét múlva más senki sem fog emlékezni, nem tartja relevánsnak, mert addigra 50 más által a témában írt cikk fog megjelenni. Teljesen irreleváns, mit ad ki a kpmg, a deloitte vagy akár a DH.
a kpmg a Big Four egyike és mint ilyen saját magát reklámozná egy valótlanságokkal teli szakértőinek látszó cikkel? vagy övé a budapesti ingatlanpiac és netán azt? vagy mit? te tudhatsz valamit hogyisvanez?
a; emelik az összeget de zöldebb kell legyen és kisebb körnek elérhető b; bérlakásprogram c; a falusi CSOK-nál nem kedvezőbb valamilyen más stimulánst hoznak be ami nem anyagi. Ez azért mert a falusi lét a támogatott a politikai narratíva szerint és Karácsony kommunista Budapeste nem kaphat többet és jobbat mint a falusiak.
3 a magyar ihazság: 1. ez nem egy ház, ez egy retro rom és nyűg 2. Wekerléből kiveheted a gettót de XIX. kerületi gettóból nem veheted ki Wekerlét 3. a link megosztásával a tulaj és az ingatlanos is értesült arról, hogy rengetegen nézik az ingatlant mert mindenről kapnak statisztikát, ergó saját magaddal szúrtál ki ha komolyan érdekelt +1 a ráadás 4. bárki aki itt linket oszt meg a sajátmaga ellensége vagy ő maga érdekelt benne, hogy több szempár menjen a hírdetésre jutalék miatt vagy ő maga a tulaj
és még véletlenül sem fizetett reklám "A szerző a KPMG associate partnere." Magyarország pedig utoléri Ausztriát, mert okosabbak vagyunk és előzünk a kanyarban 😃
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230915/nem-varhato-jelentos-arcsokkenes-a-budapesti-lakaspiacon-639749 .. szóval marad elsősorban a reálárcsökenésből való haszon szerzés Budapesten, ami a relatív többség lehetősége, ami a teljes népesség igencsak kisebbnek számító hányada a "nincs rá szükségem, de van az a pénz amiért megvenném" motivációs kaszálás növekvő jelenség Budapesten, de teljesülés szempontjából még nem a fősodor, és hogy mitől lehetne az, az kevésbe de hogy bekövetkezik e az még erősen nyitott kérdés
Közben hírek a wekerlei alkudozásról (akár olvassák, akár nem). https://ingatlan.com/33208161 Mi 70-et mondtunk be. A tulaj 85 helyett 83-at, esetleg 82-t lenne hajlandó engedni. Úgy, hogy nincs megcsinálni lent a konyha, külső falak nincsenek szigetelve, padlástér szigetelése gyenge, légkondi nincs és nagyon nehezen telepíthető, és kurvára recseg a fenti részen lévő hajópadló, amit vagy cserélni, vagy a gerendákat erősíteni kellene. Szóval ez ennyi. Akkor még hirdessék csak.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link