Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ja, elfelejtettem mondani, hogy kizárólag a külföldi munkavállalás érdekel, hogy miként alakul az NI számos magyar állampolgárok száma stb. Nem kérdezi le a ksh vagy az apeh? Vagy kérdezi, de nem adják ki az adatokat? Itthon is fizetnek járulékot, meg kint is? Nagyon büdös ez nekem. Guglizással csak olyanokat találtam, "hogy a ksh kutatói szerint...". Én a társállamok illetékes hatóságaival történő adatszinkronizálásról beszélek, nem kutatásokról.
ma beszéltem egy ismerőssel
rokona kiment 1-2 évre kifizetni a devizahitelt,
mára annyira tetszik neki hogy nyugdíjig is el tudja kint képzelni
másiknak most megy a bátyja Máltára
kiscsaj aki végzős orvosis már készül is oda nyárra valami egészségóügyi intézménybe
A kivándorlás és az öregedés egymást "erősítő" tényező, de ez nem újdonság, évek óta számolgatnak és prognosztizálnak az írástudók.
Tényleg, szokott jelentést közzé tenni a ksh? Mondjuk negyedéveset vagy hasonlót?
Ez mindig ilyen. Az utóbbi időben többször is néztem.
Budapesten az alapvető széljárás északi. Azaz az északi részre mindig friss levegő tiszta levegő áramlik és dél felé viszi ki a város mocskát. Ezért kapsz mondjuk egy telket soroksáron 10-15-ért és mondjuk Üröm, Szentendre környékén meg 20-30-ért.
Amúgy nézd meg az értékeket. Városban bent 200 körüli értékeke vannak míg a narancssárga 100 alatti érték. Ez 2x-3x különbség.
Több tényezős ez szerintem, egy részben a kivándorlás másik részben ez:
"2015 első tíz hónapjában 76 531 gyermek született, 0,5%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 109 822 volt, ami 2014. január–októberhez viszonyítva 5,5%-kal emelkedett. A természetes fogyás 33 291 fő volt, 5 382-vel több az egy évvel korábbinál."
Teljesen ki van öregedve a vidék és brutálisan emelkedik az elhunytak száma. Nem véletlen az 1600mrd-os vidékfejlesztési program indítása se.
Az a NYCre ervenyes chart egyaltalan nem jellemzo az USA lakaspiacara; az sokkal inkabb a NY brokerek bonuszanak es tozsde trendjenek a tukre. Az tavol van a valosagos amerikai lakas arak tredjetol. Az teljesen jogos kerdes szerintem, hogy aki...ha nem a WallStreet-en dolgozik...akkor minek van NY-ban?
A valosag inkabb az, hogy a 2000 korul 1 egysegert megvett haz nagyjabol 2 egysegre ment fel a real-estate subprime mortgage finanszirozasi buborekkal 2006ra.
Aztan kipukkadt. Es 2009ra lementek az arak kb. 1.2 egysegre.
Azota ismet felfele tartanak, de mar szelektiven: az atlagos helyeken talan 1.5 szintre, es a legjobb helyeken ujra 2 korulre.
Es ez is ki fog pukkadni.
Ha meg konkreten, helyekre keresel akkor a realtor,com-on megnezheted a kinalatot barhol. Ajanlom Sarasotat, Longboat Island-et, es Laguna Beach hegyoldalat.
Amíg az emberek kapzsik és korruptak ez bizonyosan így lesz.
Ami a legszomorúbb, hogy tegnap délelőtt a házunk előtt található kukatáró előtt sorban álltak a magyarok turkálni egy szinesbőrűt sem láttam köztük.. :(
Ez is benne lehet a pakliban, de nem indokol pánikszerű döntést. Ha a haverok felvásárolták a szóba jöhető telkeket, attól még nem kell egy hét alatt minden jogi munkát megcsinálni (karácsonykor).
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link