Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2023. 12. 07. 18:25
Előzmény: #211598  Duddy30
Eljön az idő, amikor egy 2000m2-es telken 50 évvel ezelőtt megépült budai 3 szintes 6 lakásos társasház (mondjuk összesen 500m2 hasznos alapterület)  lebontása egy gazdasági szükségszerűséggé válik.
Egy leegyszerűsitett üzleti model:
A piac az öreg, korszerűtlen házat mondjuk 1 millió Ft/m2-re értékeli. (Azaz 500 milliót ér a ház a telekkel)
Új épitésűek pedig (ha ott épülnének) 2,5 millió  Ft/m2 felett kelnének el. 
Amikor a területen üres telek már nincsen, az épitési szabályzat pedig megengedné egy mondjuk 1000m2-es társasház épitését, akkor egy vállalkozó felvásárolja a házat a 550 millióért (ráigérve a piaci árra 10%-ot.)
Megépiti az új házat 1,2 millió Ft/m2 -ért. (Összesen rákölt 1000*1,2+550= 1.750 millió Ft)
Az értékesités bevétele 2,5 millió/m2 * 1000m2= 2.500 millió Ft
A fedezet: 2.500 - 1.750 = 750 millió Ft. 
Megveszi a telket az az önerő.
Az épitkezés elején pár lakás előértékesitéséből finanszirozza az épitkezést.
tehát a kezdeti 550 milliós tőkéből csinál plusz 750 milliót kb 2 év alatt.
slash 2023. 12. 07. 18:00
Előzmény: #211590  Duddy30
Én ezt megértem. Egy a baj Zuglóval meg Wekerlével: Nincs hegy és nincs víz. Amúgy ok. 
Duddy30 2023. 12. 07. 17:22
Előzmény: #211597  Duddy30
Másik probléma Budán a borzasztó állapotban lévő kocka társasházak, nagyon jó helyen vannak, de olyan borzasztó állapotban, hogy kérdéses 30 év múlva állnak majd-e még felújítás nélkül, nem szívesen tesz bele az ember egy ilyen házba 100 milliót egy 70m2-es lakásba. Az újszerűbbeket meg rengetegen keresik és nagyon drágák abból már családi házat lehet venni nem rossz helyeken akár Budán is vagy Zuglóban.
Duddy30 2023. 12. 07. 17:10
Előzmény: #211596  greenman76
Egyik nap 12-ből Széchenyi-hegy mentem 13-ba dolgozni  a napokban 1,5 óra volt kocsival az út. Nagyon nem mindegy, hol dolgozik az ember. Ha 13-ba akkor II,(kivéve II/A)III kerület főleg utóbbi nagyon jó.Bár II kerület meg szebb utca kép szempontjából, az elitibbet már nem mondanám mert a leggazdagabbak egy jó ideje a Hármashatár hegyet vették be maguknak. Emellett nagyon nem mindegy, hogy meredek vagy sík utcában lakik valaki a hegyen, a meredek utca több szempontból erre még sajna az elmúlt időszakban rájöttek a villámárvizek nagyon nem előnyös. Rózsadomb magasság az ideális szerintem , 400-500 méter magasan lakni már sok hátránnyal jár.
greenman76
greenman76 2023. 12. 07. 16:51
A 12. - ben sok a nehezen megközelíthető terület, ahova sokszor normális időjárási körülmények között is nehéz eljutni, nem is beszélve télen.
A 3. hegyvidéki része talán még ennél is borzasztóbb, ha egy kicsi hó is esik.
A 2. - ban azért ilyen kevés van, talán a Gugger hegy szép kis utcáit nehéz megközelíteni, a többi, néhány kivételtől eltekintve még télen is normálisan járható.
tothjoco
tothjoco 2023. 12. 07. 16:49
Előzmény: #211592  berlini
Enlaktam Budan is A Tarogato utcaban, illetve a Diosarok folott egg egy evet. A Szilagyi dezso teren dolgoztam, 30 eve is min 40 perc volt abejutas. Zuglot jobban szerettem, levegosebb vofl. Szomolany, Kerekgyarto. Ha vissa kene mennem allandora akkkor ott vennek es nem Budan. Nyilavan szubjektiv
berlini
berlini 2023. 12. 07. 16:48
Előzmény: #211593  tihamer
szerencsére az itteniek többsége Budapesti. :)
tihamer
tihamer 2023. 12. 07. 16:45
Előzmény: #211591  berlini
" elhatároztuk, hogy ha valami új bejön a lakásba, akkor egy régitől meg kell szabadulni. "
Ezt ne nagyon reklámozd mert árt a garázs kiadás üzletnek. 😁
berlini
berlini 2023. 12. 07. 16:41
Én soha sem laktam Budán, de voltak évek amikor naponta jártam arra. (Elhúzódó épitkezés)
nekem borzalmasak voltak a telek ott.
Úgy ahogy irod, ha leesik a hó akkor kitört a káosz. Ezen kivül nekem az sok volt hogy egy telken belül 6 szint különbséget kellett abszolválni az utcától a telek hátsó keritéséig.
Értem én, hogy egy átlag budai utca zöldebb mint egy pesti átlagé. Sok a fa, parkból is több van, de én ha itt Zuglóban kinézek az ablakon, akkor mind a 6db abalakon túl zöldet látok. rengeteg fát, patakpartot és sportpályát. Utat csak távolról. Biztos van olyan budai lakás amivel cserélnék, de ilyet eddig keveset láttam.
berlini
berlini 2023. 12. 07. 16:35
Előzmény: #211588  Evehid
Nagyot változott a világ.
A családok mérete, a lakások funkciói....
Az egyik hozzászólásomban emlitettem egy fiatal egy kisgyerekes családot. Új lakásuk csupán 40m2-es volt és a családapa otthon is dolgozott. Nem azért fogadtak belsőépitészt mert nagyon szépen akarták berendezni a lakásukat. A cél az volt hogy a lakás minden porcikája több funkciós legyen.
Egy hálószobának mégha kicsi is dolgozóként is működnie kellett és szükség volt mindenféle trükkre (pld: a vasalódeszka a laposTV mögötti előtétfalba kapott helyet az 5 lépcsős létrával).
És igazad van. Egy átlagembernek a cucca ma többszöröse annak amit pár évtizeddel ezelőtt birtokoltak.
De itt is meg kell próbálni ésszerűen viselkedni.
A mi példánk:
34 évig éltünk egy családiházban.
3 szinten 250m2 fűtött és burkolt felület. Ebből 70m2 raktár, hobbiszoba.
amikor átköltöztünk 3 évvel ezelőtt egy 95m2-es lakásba, akkor fél éven keresztül szortiroztunk. (csak szánkóból volt 4db) És elajándékoztunk, kidobtunk rengeteg dolgot. Igy sikerült elférnünk az új 4 szöbás (plusz kis tároló és kocsibeálló a pincében) lakásban. (sikerült kb 1000db könyvet is elajándékozni, igy csak 3000db maradt.) Akkor elhatároztuk, hogy ha valami új bejön a lakásba, akkor egy régitől meg kell szabadulni. Ezt azóta tartjuk.
De az elmúlt 3 évben többször mentünk 2-2 hétre a Kanári szigetekre. Apartmant vettünk ki a feleségemmel. 2 bőrön + kettő hátizsákban elfért a személyes cucc. Már az első napokban rájöttünk arra hogy minden nálunk van egy akár több hónapos tartózkodáshoz is és az 50m2-es 2 szobás lakás mérete is bőven megfelelő. Tehát a dupla akkora lakásunk tulajdonképpen túlzás otthon.
Duddy30 2023. 12. 07. 16:31
Előzmény: #211542  slash
Sokan nem akarnak hegyvidéken lakni, mert tériszonyosak vagy pl a mostani időjárási viszonyok között is elég nagy szívás a közlekedés 12 ből ilyenkor halál bejutni belvárosba még Suv-al is, a bkv meg leáll, de kisgyerekkel sem előnyös és azoknak sem akik szeretnek biciklizni. Ezért hiába van pénzük inkább mennek 14-be, 16-ba, Wekerlére aggloba mert a zöldet azért akarják. Vagy kötődnek egy adott környékhez és csak érzelemből döntenek. Persze sokan vannak olyanok is akik Budán laknának ez azért látszik a keresési statisztikákból is, hogy bár Pesten van a kerületek 3/4 az emberek 2/3 Budán (is) keres lakást.
berlini
berlini 2023. 12. 07. 16:03
Előzmény: #211586  EURHUF_goes_to_haven
a sorrend csak elméleti.
Egyik sem jön be.
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 15:20
Előzmény: #211580  berlini
Köszönöm, hogy ilyen részletesen válaszoltál. Minden bizonnyal hasonló dolgokra gondolunk.  Nem átlagos, hogy ennyi átalakítást eszközölhettél idejében a lakásotokon. Az is sokat számít szerintem, hogy a gyerekkoromhoz mérten ('70-'80-as évek = egy falon egy konnektor), a berendezést befolyásoló holmik nagyon megszaporodtak egy lakásban, egy átlagjövedelmű embernek is sokkal több ruhája van, sokkal összetettebb világítás(rendszer), rengeteg kütyü, amit folyton vízszintes felületre le kell tenni a keze ügyében etc. Ezek mind oda vezetnek, hogy ma több külső segítség kell.  "Régen" egy laikus is berendezte segítség nélkül, meg súlyos szükségek/hiányok közepette egy akkor normális alapszinten a panelt/Kádár-kockát. A minőségi és esztétikai részét hagyjuk, de nagyjából elkattogott. A legtöbb ronda bútor is elég tartós volt, talán csak a rendszerváltás előtti években nem. És több generáció, több jövedelmi decilis ebben szocializálódott: amit ma ki tud fizetni, az legfeljebb 5-10 évet bír ki, de ő azzal az előfeltevéssel veszi, hogy 25 évig jó lesz, mint a mamánál. :( Az iskoláról nincs jó hírem: egyik érettségizik, másik kicsi. A rajz továbbra is melléktantárgy. De ha a tanító, tanár jó fej, akkor a gyerekek szeretik, nem unatkoznak. Ott nem tartunk, hogy Vermeer képeit fizikából a fénytannál illusztrációként használják. (Mondjuk sokat segítene, ha a zuglói gimiben stabilan lenne fizikatanár... is. :(( )
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 07. 15:19
Előzmény: #211566  berlini
Jobb kezes konyhában az étel előkészítés és feldolgozás iránya ballról--> jobbra megy, ball oldalt kezd el hűtő, mosogató, utána egy pult ahol pl darabolás, utána fözőlap.
A látványtervezk közt több is van így az ahol a ball oldalt kávégép van , az egy ball kezes embernek esik kézre. (jobból indulva ball kézben a késsel pl). 
Jobb kezesnél a fő mozdulat mindig a jobb kéznek jut, darabolásnál pl, a ball kéz ami pl felemeli a vágódeszkát és belesöpri a cuccot a serepnyőbe.. Legalábbis anno ~15 éve még így tanultam ergonómiából . Ennek vannak részben ellenmondó, amikor nem egy lineáris vonat hanem pl egy háromszög a feldolgozás útja, ilyenek az L, vagy U alakúak legtöbbször, ebben kevesebbet kell gyalogolni a vasárnapi ebéd főzése közben + takarékos a m2 el is (Lásd panelkonyhák).
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 07. 15:14
Előzmény: #211564  berlini
Ez az előtt lesz, vagy az után, hogy minde külhonban elé, és szenvedő magyart haza csábítottak, a gyere haza magyar irodákkal ?? :D
kszsah1 2023. 12. 07. 15:13
telkek is jó befektetési objektek persze frekvenciális területen , a lakások ára különösen Bp ,  csökkenö tenderciát mutat ,
Törölt felhasználó 2023. 12. 07. 15:10
Előzmény: #211581  berlini
is de szórakoztató is többször. Azonban nyugi, ha ez a státuszkó marad fenn és nem hasznos de már nem is vicces akkor kikopok. 
Pistike12 2023. 12. 07. 14:57
Előzmény: #211579  Törölt felhasználó
Most megszakitom az 1 honapot:
Igentalannem. 
:) 
berlini
berlini 2023. 12. 07. 14:52
Előzmény: #211578  Evehid
Igen. Az Ikea kezdte el, hogy megtervezheted a saját konyhádat és a végeredmény lehet nagyon gyenge is.
Amúgy meg igazad van. Én valószinűleg a két kezes kategórába tartozom.
Amelyik kézzel először hozzányultam valamihez azzal használom. (Pld villanyborotvát bal kézzel.)
berlini
berlini 2023. 12. 07. 14:49
Előzmény: #211579  Törölt felhasználó
Értem. és megértem.
De ha nincs itt használható értelmes hozzászólás, akkor miért olvasgatod a topic-ot?
Mazochizmus? :)
berlini
berlini 2023. 12. 07. 14:44
Előzmény: #211575  Evehid
Igy már értem.
Bizony sok sebből vérzik a dolog.
Újlakás esetében a minimum az kellene hogy legyen, hogy - miközben a vevő egy készletből maga választhatja ki a burkolatokat, belső nyilászárókat, fajanszokat - legyenek ajánlások számitógépes szimulációval 3D-s bemutatással a különböző verziókra. Egyenlőre egy fejlesztő sem tart itt.
A konyhát is elintézik azzal, hogy ha idejében jelentkezel, akkor a villamos és gépészeti kiállásokat a helyére teszik, de a konyha a Te dolgod. Nekem itt is szimpatikusabb lenne egy választható ajánlat a megtervezésre, kivitelezésre.
De ajánlahatnának beslőépitészeti szolgáltatást is, mert sokan vannak akik egyrészt eljutottak arra a felismerésre, hogy egyedül képtelenek célszerűen és esztétikusan berendezni a lakást, másrészt meg maradt is pénzük arra, hogy az új lakást ne a rokoni, baráti kör felajánlott bútoraival rendezzék be.
Hogy mondjak pozitiv dolgot is, a Cordia a mi zuglói lakásunknál megengedte az alaprajzi változtatásokat is. A teljes villamos hálózatot átalakithattam, fürdőt növelhettem stb.
A másik probléma a vevői igénytelenség.
Nálunk szerencsésebb országokban már párszáz évvel ezelőtt beindult a polgárosodás.
Hollandiában már 400 évvel ezelőtt megéltek tehetséges festők, mert nem csak pár nagyúr volt abban a helyzetben hogy a palotáikban dekorációs céllal festményeket helyezzenek el. Volt fizetőképes kereslet a polgárok körében is. Nálunk ez nagy fáziskéséssel indult be, és voltak visszalépések is. Ez egy lassú folyamat. Biztosan lehetne gyorsabban is előrelépni.
Nem ismerem a mai iskolai tantervet, de nem hiszem, hogy eljutottak odáig, hogy pár tanórában az alapokat ismertessék a gyerekekkel, hogy később partnerei tudjanak lenni egy épitésznek, konyhatervezőnek stb. (Talán még a pénzügyi alapismereteket sem adják le, akkor mit is álmodozok.)
Törölt felhasználó 2023. 12. 07. 14:39
Előzmény: #211568  berlini
Véleménnyel rendelkezni és álmodozni mindkét félnek szabad és hülyeséget beszélni is. Az, hogy mennyiért sikerül eladni vagy vásárolni ritkán van összhangban bármelyik fél igényével. Nem tulajdonítok itt az írásoknak túl sok jelentőséget, tisztelet a nagyon kevés kivételnek és nagyon kevés hozzászólásaiknak persze, de ilyet nem láttam már itt 1 hónapja... 
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 14:37
Előzmény: #211572  berlini
A körvasúti szerintem pont jobb konyha, mint több, ennél jóval drágább ingatlanban. Csak az én tapasztalati és ismereti anyagom alapján balkezesnek ideális. Neked más szempont fontosabb, illetve ügyesebb vagy kétkezesnek, mint a többség. Ez szerencsés. :)  A túl magasakra tervezett felső szekrény nagy igazság! És elég gyakran van eltolva. A konyhatervező keresésében, mint ideális megoldás, megint igazad van. De a hazai valóságban van egy több ezer fős mintám (lakber csoport), ahol telek nélkül 100-120M feletti összköltségű építkezés vége felé is százával töltik le a lányok(fiúk) a Zikeja-tervezőprogramot, és éjszakákba menően legózzák sk. a konyhájukat. És ők bőven a magyar középosztály, jellemzően jóval 30, akár 40 fölött, nem mediánból. 
Pistike12 2023. 12. 07. 14:25
Előzmény: #211574  tihamer
Ez igy van. Aki akar lakast venni maganak. Hajra. 
DAXHU 2023. 12. 07. 14:20
Előzmény: #211574  tihamer
Nem hát. Felesleges várni. A több lakást birtoklók száma nő, az első ingatlanvásárlók száma csökkenni fog, mivel kiszorulnak a piacról. Jövőre rakéta lesz, mind a gazdaságban, mind az ingatlanpiacon.
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 14:19
Előzmény: #211568  berlini
Lehet, nem tudom jól megfogalmazni, mit értek azon a kulturális hiátuson, ami zavar, (nevezzük inkább végtelen elkeseredésnek) de amit az egész ország elmaradottságának tartok folyamatosan, és csak a szakadék növekedését érzékelem évek óta, nem a közeledést. Az átlagnál jobban szeretem a szép épített környezetet, a műemlékeket, a szép, vagy innovatív új épületeket, az urbanisztika, tájépítészet is érdekel, ráadásul az sem mindegy, mi milyen lábnyommal ketyeg, sokat nézek-olvasok ilyesmit. Ettől még nem lettem olyan tudású, mint egy építész! Nem a magam, mint befektető, vagy lakhatási vevő számára fogalmazom meg a hangulatteremtést, mint igényt egy extrém drága piaci szegmensben, ezt félreérted. Mi nem ebben a kategóriában keresgélünk, de aki igen, annak egyfajta polgári identitásból kellene következzen, hogy igényt tarthasson pl. egyénibb home stagingre, sokkal szélesebb kínálatra burkolatválasztásban. Nem minőségben, kiemeltem, hogy itt sok, önmagában szép/jó burkolat, bútor van, nagyon szépen kivitelezve, csak nagyon szűk szín- és stílussémából.  Társadalmi jelenségként tartom komoly gondnak, hogy az arra elvileg anyagi biztonságban, társadalmi ranglétrán eljutott vevő/beruházó a sematikus berendezéshez társított szinten túl csak ritkán tud választani. És nem nyúl a múlthoz, csak modernet tud kapni, nagyon komoly pénzekért. Nincs tehetségünk, rosszak, károsak a történelmi mintáink a múlthoz való viszonyunkban, úgy is bánunk az emlékeivel. Holott ezekben a méretű terekben és anyagi potenciállal mind a fiatal művészek mecénásának lenni, mint a múltból legalább ingóságot menteni tiszteletre méltó lenne.  A vizuális edukáció felnőtt társadalomban is hatásos, nem csak gyerekeknél! Ezek az ingatlanok sokkal többet tudnak, jobbak, szebbek, kényelmesebbek a 4,5 M-ból kb. 4,3 milliónál, ez nem vitás! Csak tudhatnának ennél többet is, pl. abban, amit itt most próbáltam összekaparni. Peace!
tihamer
tihamer 2023. 12. 07. 14:14
Előzmény: #211573  Pistike12
Ebből nem  lesz ingatlan árcsökkenés.
berlini
berlini 2023. 12. 07. 14:00
Előzmény: #211570  Evehid
Az előző hozzászólásom igy pipa.
Nos én elég régóta használok konyhát, de nálam a több évtizedes használat során mások a prioritások.
Mert szerintem mindkét kéznek kell rendelkezni egy alap ügyességgel ami elegendő ahhoz hogy egy lábast fel tudjon tenni vagy levenni a főzőlapról.
Az általad vázolt sorrend a gyakorlatban senkit sem érdekel.
A hűtő lehet jobb oldalon is (36 éven keresztül igy volt,) de a bal oldalon is (ahogyan már 3 éve van az új lakásunkban) Mindkét kézzel vagyok annyira ügyes hogy ki/be tegyek bármit ami a hűtőben van.
Ami viszont tényleg lényeges, hogy a főzőlap mindkét oldalán legyen elegendő méretű pult, hogy ami a főzéshez kell azt (mindegy melyik kézzel de) a közelből meg lehessen találni és feltenni a pultra, vagy egyenesen a lapra.
Fontos továbbra az is, hogy a konyha ne kosaras méretűekre legyen tervezve, azaz a felső szekrénysor magassága max 2m legyen
Fontos továbbra az is hogy a sütő, mikro közelében is legyen pult.
Nagyon fontos egy jól (tul) méretezett elszivó még akkor is ha a akonyha egy külön légtérben van.
Fontos (de nálunk hiányzik) egy kis kamra a konyha közveteln közelségében. Ennek hiányában kamaraszekrény a minimum
A csepegtető nálam nem foglal el helyet a pulton. Az a mosogató feletti szekrény alsó polcán van. Alkalmas a mérete a kevés mennyiségű kézi mosgatáshoz. (Hiszen a mosogatógép több zónás tehát kevés mennyiség mosása is lehetséges gazdaságosan)
Amúgy meg a hirdetésben egy látványterv van csak, ami senkit sem kötelez semmire.
Mindenkinek javaslom, hogy a konyha vétele előtt keressen meg konyhatervezőt. Akkor mmár nem történhet nagy baj.
berlini
berlini 2023. 12. 07. 13:46
Előzmény: #211569  Evehid
Egy ilyen vevőt sem ismerek.
Ellenben több olyat, ahol belsőépitészt biztak meg a berendezés megtervezésével. (Volt köztük olyen kis lakás is köztük, ahol ez szinte kényszer volt, hogy a 3 fős kis család értelmesen tudja berendezni a lakást.)
Viszont szeretném tényleg végre megtudni, hogy a körvasut sori meghirdetett lakás konyhai látványtervével mi is a baj?
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 13:36
Az alaprajzból indultam ki, a látványtervek képei közt akad, amelyik nem egyezik vele. A műveleti sorrend pipa :) (Már ez nem egy evidencia, pedig tényleg nagyon nehéz helyrehozni. És feltűnő volt a többi, sokkal drágább linknél az utóbbi napokból, mennyinél volt elszúrva). De akkor, ha a hűtőtől kezdve balra haladsz. A mosogató-csepegtető beszerelési iránya a másik, amiből nekem ez következik. Én jobbkezes vagyok, ellenkező sorrendű a konyhában a hűtő-mosogató-tűzhely háromszögem,  így áll kézre (meg egyébként ez a tankönyvi elrendezés). A csepegtető nekem ellenkező oldalon van a medencéhez képest, mint a zuglói alaprajzon, mert amivel megvagyok, azt a sokkal ügyetlenebb bal kézzel teszem le, a másikat sokoldalúbban használom. Szerintem itt ezt jól végiggondolták, de persze lehet, csak véletlen. A sajátom kisebb ennél, az egyes területek közti pultszakaszok valamivel rövidebbek egy 100 m2 alatti házban. Közel 20 éves IKEA-konyha boho/rusztikus kiegészítőkkel és valódi régi bútorelemekkel egy tudatosan kevert stílusú térben. Gyerekes/macskás/sokáig kutyás háztartásban :D. Gondolhatod, kb. évente 5 olyan ünnepnap van, amikor fotóképes. :)  DE az étellel kapcsolatos munkát maximálisan szolgálja. 
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 13:14
Előzmény: #211567  Törölt felhasználó
Ebben igazad van, de számtalan olyan vevő van, aki egy-az-egyben a készen elé rakott tervet fogja megvalósíttatni, mert nem tud/akar foglalkozni vele többet, nincs érzéke hozzá, időhiány stb. Utána neki lesz kényelmetlen, ésszerűtlen. 
berlini
berlini 2023. 12. 07. 13:05
Előzmény: #211567  Törölt felhasználó
Én nem vitatkozom, szeretném ha megindokolna egy állitását legalább.
Ha elolvasod amit irt, akkor az a következtetésed, hogy ő csak azt a lakást venné meg ami egyrészt világszinvonalon van megtervezve és kivitelezve, lehetőleg olyan egyedi megoldásokkal ami egy világsztárnak is megfelelne, de ráadásul elvárná azt is, hogy a lakás berendezése is olyan legyen amit ő mint vevő megálmodna, mielőtt megvette.
De persze közben nem szeretné kifizetni az ezért az eladó által megálmodott vételárat.
Ez igy együtt szerintem még az amerikai luxus ingatlanonnál sem valósul meg. Már csak az ár miatt sem.
(Kiváncsi lennék arra, hogy ő milyen körülmények között lakik, miközben ilyen magasra teszi a lécet.)
Törölt felhasználó 2023. 12. 07. 12:56
ti most a balkezes photoshop-olt konyhán vitatkoztok? 😆 az design terv gyerekek...
berlini
berlini 2023. 12. 07. 12:52
Előzmény: #211563  Evehid
a balkezes konyha magyarázatát hallgatnám inkább a körvasúti lakásnál Zuglóban.
https://ingatlan.com/32708603
Utána elmagyarázhatnád, hogy nálad , a Te lakásodban hogyan is valósult meg az a kifinomult szinvonal, amihez képest itt ugy általában minden alpári  (lásd VV csumika).
Tényleg kiváncsi vagyok.
Törölt felhasználó 2023. 12. 07. 12:50
Előzmény: #211559  greenman76
pestinek mondhatod, amíg nem lesz valaki budai addig soha nem fogja megérteni
berlini
berlini 2023. 12. 07. 12:47
“Sokan nem értettek egyet, amikor Németországot Európa beteg emberének neveztem előző írásomban. Bárcsak ne lett volna igazam, de a korábban megfogalmazottakat az élet még valószínűbbé tette: Magyarország további nyugati politikai és gazdasági menekültekre számíthat, mert stabil, kiszámítható és biztonságos környezetben érjük majd el 2024-ben Európa egyik legnagyobb gazdasági növekedését, míg Németországra sajnos stagnálás várhat” - vetíti előre a mostani német válság újabb hatását. (Nagy Márton)
Kezd az az érzésem erősödni, hogy egy olyan miniszterelnökkel, aki gazdasági kérdésekben teljesen sötét és befolyásolható, csak az számithat arra, hogy hallgat rá, aki ehhez a szinvonalhoz alkalmazkodik.
Csak ezzel magyarázható, hogy egy csődöt mondott gazdasági miniszter a németországból ide menekülő németek fogadására késziti elő a közvéleményt, tényként kezelve, hogy az idei szar teljesitmény után jövőre éllovasok leszünk az EU-ban a gazdasági fejlődés területén.
Pedig idén a különbség küztünk és Németország között csupán az, hogy mi - kontrol nélkül - minusz 6%-os költségvetési hiánnyal zárunk és a  jövőre megcélzott minusz 2,9%-ot sem hiszi el senki, addig Németországban az alkotmányban rögzitett szigorú elv (hiány csak az lehet ami beruházási célu túlköltekezés) miatt került bajba a kormány egy a magyarországinál kisebb hiánynál is. 
Merthogy ott egy olyan alkotmánybiróság van, amely tényleg független és nincs guzsbakötve mint a magyar.
Merthogy ott egy olyan közmédia van, ami nem a kormány szócsöve, hanem erős kritikákat fogalmaz meg
Merthogy ott nem visszamenőleges hatályú jogaszbaályokat fogadnak el
Merthogy ott nem  vészhelyzeti kormányzás van, (már 3 éve), ahol a parlamentnek semmilyen kontrolja sem működhet a végrehajtó hatalommal szemben.
de nyilván készülnünk kell arra, hogy tömegével jönnek majd hozzánk a csalódott németek.
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 12:46
Van erre egy kis játékom: vannak nevek, hírességek (többségük filmszakma), akikhez a kollektív tudat köt egy egyediséget, egyéniséget. Volt, van stílusuk (a tehetség, a lenyűgöző életmű mellett persze!), az általános tiszteletnek, ami övezi őket, ez IS az alapja. Pl. Audrey Hepburn, David Suchet, Morricone, de fiatalabb generációkban is vannak ilyenek, pl. Ezra Miller, zenében is - legyen akár csak Dave Gahan. Vagy egy hegedűművész, egy neves matematikus stb. :) Na, helyezzük el bármelyiküket képzeletben egy itthoni ingatlanpumpás drága ingatlanban a comról szemezgetve. Ordító lesz a disszonancia. XD Ezek a lakások valamelyik VV Csumpikára(Csöcsikére vannak szabva. De túlméretezve és túlárazva. Hogy melyiknél mennyire, az már helye válogatja, de szerintem Murdochnak, N0MADnak abban igaza van, hogy ilyen árfekvés (>200M) már nem csak belföldön versenyez, úgy meg kb. versenyképtelen. 
berlini
berlini 2023. 12. 07. 12:31
Előzmény: #211561  Evehid
" A zuglói körvasúti lakás konyhája viszont nagyon rendben van, ha balkezes emberre tervezték. "
Kiváncsivá tettél.
Miért is van ez a konyha balkezesre tervezve?
Evehid
Evehid 2023. 12. 07. 12:23
Urak, megnéztem az utóbbi napokban belinkelt hirdetéseket. Berlininek igaza van, az a viszonylag kisebb, "olcsó" lakás tényleg jól megtervezett. A XIII. stb. kerületekben lévő vadiúj luxuskaszárnyákban a ránézésre 5-10 M közti értékben készült/tervezett konyhák zöme ergonómiailag használhatatlan sz.r. Tele olyan tervezési, kivitelezési hibával, amit bontás és milliós költség nélkül reménytelen helyrehozni. A zuglói körvasúti lakás konyhája viszont nagyon rendben van, ha balkezes emberre tervezték. Oké, különbözőek vagyunk, nekem a hajam égnek áll a gondolattól, h. egyetlen ingatlanban ekkora pénzem álljon Mo-on (nem valós veszély azért :-D). De mondjuk, hogy ez nem tétel, megtehetném. Akkor sem tudom elképzelni, h. egy bár műszakilag színvonalas, de ennyire jellegtelen, stílustalan tömegtermékben éljek, nulla intimitással. Ha ebből máshogy is élhetnék. Próbálom körülírni, mi még a bajom ezekkel (és ilyen árak mellett mit várnék el, ami nincs meg): nagyon igényesen kivitelezett, itt-ott még ötletes is, de csak egyféle kortárs irányzatba illeszkedő burkolatok, van, ahol a teret még tördelik is. Tök mindegy, mennyire volt drága, de 1-2 felvillanó ellenpéldától eltekintve stílustalan berendezés tokától-bokáig. A látványterveket is kommersz ízlés rajzolta, csak a tömegesen elérhetőnél jobb, sokkal drágább darabokkal. Kivétel a geometrikus üvegkorlátos lakás, ott a fogadótéren és az egész épületen látszik, hogy az art decohoz, Bauhaushoz nyúltak vissza. Csak a lakás berendezése vágja agyon. A berendezett, lakhatás közben/után árult lakásokról 2 dolog ordít számomra: hogy a lakónak teljesen üres a feje, és/vagy totál gyökértelen abban a közegben, amiben jelenleg anyagilag van. Nincs múltja, vagy ha a lakásán ennyire nem látszik a múltja, a tevékenysége, az nekem komoly red flag a személyiséggel kapcsolatban. (Oké, nem feleségül kell menni hozzá, csak max. lakást venni tőle. >:-D) folyt.
Pitzu 2023. 12. 07. 12:21
Előzmény: #211544  tihamer
Már a módszertan olvasása közben gondoltam az átlagnál melegebb szeptemberre-októberre. Még az időjárás is az infláció ellen harcol :-)
greenman76
greenman76 2023. 12. 07. 11:43
Előzmény: #211548  slash
Nem sznobság vezérel, de lassan 10 éve.élek a 2. kerületben, és nem is nagyon akaródzik innen elmenni, max a 12.  -be.
Nem napi szinten járok be dolgozni, de szinte minden az 5. kerhez és észak pesthez köt, így a közlekedés miatt a 12. is csak egy nagyon jó lehetőség esetén érdekelne..
LouMannheim
LouMannheim 2023. 12. 07. 11:39
tihamer
tihamer 2023. 12. 07. 11:25
Előzmény: #211550  berlini
Meg is válaszoltad, hogy miért nem lesz 5-6 % az éves infláció:
"Kivéve, ha a forint Marci botcsinálta miniszter elképzelése szerint folyamatosan gyengül..."
Marci gazdaság élénkítést akar. Ehhez meg is kapta a kiterjesztett hatáskört Viktortól a napokban.
Ráadásul a nyugdíjakat 6 %-al emelik januártól, amit mindig alábecsülnek és ezáltal kompenzálnak, mint idén is tették (+ 3,5 % emelés januárig visszamenőleg).
Az infláció ciklikus.
Hiába lesz januárban 5-6 %. Ez hullámszerűen növekedhet. Már csak a bázis hatást nézve is év végére növekedhet.( Október 9,9 % , november ~8 %, december ~7% miatt).
Úgyhogy szvsz az éves átlagos infláció 7-8 % körül lesz.
LouMannheim
LouMannheim 2023. 12. 07. 11:22
Marci botcsinálta miniszter a magas nyomású gazdaságban hisz, ahogy az Orbán is. Matolcsy bedughatja a kormány biciklijének küllői közé a saját kis botját. Amúgy is csak álhiszti az egész. A parancs ki van adva. 
Az Évosz már szinte cserepesre sírta mindkét szemét hogy legyen végre stimulus. Parragh is már Matolcsy woodo babával játszadozik. Ha nem a mi életünkről lenne szó akkor csak simán röhögve nézném. A sok állampapír, befektetési alap, magán tőke alapokban lévő pénzt végre szeretnék a gazdaságba önteni.
Ez a Csok+ os megkötés hogy 30 alattiak vehetik fel,  egy szép péntek reggeli rádiós műsorban majd úgy fog eltörlődni minta a huzat, mihelyt nem úgy fognak jönni a számok. Harcra fel, győzni kell!
berlini
berlini 2023. 12. 07. 11:18
Előzmény: #211552  Pitzu
Volt már tolóajtóm, felejtős.
A terasz tényleg keskeny. 2,5m széles, de igy sem király.
De van használhatóbb is ugyanott.
https://ingatlan.com/33081571
berlini
berlini 2023. 12. 07. 11:14
Előzmény: #211551  N0MAD
Az import áruk is drágultak.
Energia keményen (több száz százalékkal) de az élelmiszerek is.
A magyar hozzáadott infláció is jelentős lehetett, de valszeg 5% alatti maradt.
Pitzu 2023. 12. 07. 11:04
Előzmény: #211509  berlini
Azok az erkélyajtók különösen nevetségesek. A ~160 millióba nem fért bele a tolóajtó... Van 54 nm terasz. Kár, hogy csak 2 méter széles. Az igazi penthouse életérzés :-) 
N0MAD 2023. 12. 07. 10:58
"Az áruk és szolgáltatások zöme külföldről jön. Ha ott az infláció folyamatosan csökken 2024-ben, akkor ezt is "importáljuk"."
Azért a hússzázalékos infláció saját fejlesztés volt.....
berlini
berlini 2023. 12. 07. 10:46
Előzmény: #211547  tihamer
Tehát abból, hogy januárban nem 5% lesz az éves infláció az következne szerinted, hogy 7-8% lesz a teljes 2024-es évre?
Ez úgy jöhetne össze, ha januártól megállna az infláció csökkenése egy kb 8%-os szinten stagnálva.
Mekkora ennek az esélye?
Magyarország egy nyitott gazdaság.
Az áruk és szolgáltatások zöme külföldről jön. Ha ott az infláció folyamatosan csökken 2024-ben, akkor ezt is "importáljuk".
Kivéve, ha a forint Marci botcsinálta miniszter elképzelése szerint folyamatosan gyengül, tehát visszatérünk a matolcsi féle árfolyamgyengitő politikához a 2015-2020 közötti időszakból. Erre én kevés esélyt látok.
Akkor ez azért folyhatott mert a magyar alapkamat negativ reálkamaokat eredményezett. (4-5%-os infláció mellett 1% alatti alapkamat)
Most viszont ez pozitiv.
És szerintem ott is lesz tartva.
N0MAD 2023. 12. 07. 10:19
Előzmény: #211547  tihamer
"Úgyhogy a másfél százalékos prémiummal meglesz a 9-10 % hozam a PMÁP-ból."
Az meg, csak kérdés mennyire lesz vonzó bármilyen forintos befektetés.
De persze szárnyalhat is a gazdaság és fel is vásárolhatja  mésszáros a faang cégeket, ne mondjátok hogy csak negatíc scenáriót látok. 
slash 2023. 12. 07. 10:05
Előzmény: #211543  greenman76
Igen, amit láttam már egy szinttel feljebb van mifelénk. 400M felett.   Te most keresel? úgy emlékszem nálad csak Buda jöhet szóba
tihamer
tihamer 2023. 12. 07. 09:56
Előzmény: #211545  tihamer
"Jelenleg  azt látni, hogy az elemzők kivétel nélkül további csökkenést várnak a péntek reggel megjelenő novemberi inflációs adattól. Ők átlagosan 8 százalékos áremelkedési ütemre számítanak.
☝️
Igen ám, de a 10 százalékos határ elérése után a következő lényeges kérdés az lesz, milyen ütemben csökken majd tovább az infláció. Az elemzők közül vannak, akik úgy látják, jövőre akár év elején elérhetjük az 5%-os inflációt. Ám a szakértők az év hátralévő részében már nem várnak érdemi csökkenést, sőt akár újabb enyhe gyorsulást is elképzelhetőnek tartanak. 
Igy aztán akik szerint 2024 elején nem csípjük meg az 5%-ot, azoknak az ezzel kapcsolatos várakozásai jóval messzebb, akár éven túlra tolódnak – írják."
📈
Jövőre szvsz az éves átlagos infláció kb. 7-8 % lesz. (Marci - gazdasági élénkítés) 
Úgyhogy a másfél százalékos prémiummal meglesz a 9-10 % hozam a PMÁP-ból.
tihamer
tihamer 2023. 12. 07. 09:49
Előzmény: #211544  tihamer
"Ha a KSH a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását – írták meg –, akkor az infláció októberben valahol 11-12 százalék között lenne.". ❗
tihamer
tihamer 2023. 12. 07. 09:37
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/magyarazkodik-az-inflacio-miatt-a-ksh/9837/
Magyarázkodhat is, mert a valós októberi infláció ~11 % volt ❗
Mondjuk így sokat spórolnak a PMÁP kamat kifizetésekor.
greenman76
greenman76 2023. 12. 07. 07:19
Előzmény: #211542  slash
Zugló nem rossz hely, a budapesti átlagnál jobb, nálam a minimum szint élhetőség szempontjából.
Az a minőség ami itt felmerült, a túloldalon pl a II. és XII. kerületben már a 400-600 millós kategória, úgyhogy az ismerősödnek igaza lehet...
Eddig ezekeben a kerületekben én is ilyesmikben (is) gondolkodtam, de ez már tényleg a a megfizethetetlen (vagy csak nagyon szűk réteg számára megfizethető) kategória, így nekem is marad az újszerű, amiből viszont baromi kevés (eladó) van...
slash 2023. 12. 07. 06:00
Előzmény: #211541  Törölt felhasználó
Múltkor voltam Zuglóban üzleti ügyben. Jó utca , szuper ház , a teremgarázsban apának a kötelező  SUV mellett egy Porke  911. Jólét. Kérdem a srácot , ennyiből nem szeretnél a túloldalról lenézni a városra? Simán menne. Nem, Buda drága.   Hát, nem vagyunk egyformák. :-) 
Törölt felhasználó 2023. 12. 07. 01:08
Előzmény: #211532  berlini
ez aztán nagy helyismeret volt, köszönöm szépen a okítást.
Persze, feltételezhetjük, hogy kicsit sem vagy elfogult zugló felé.
Zugló egy rákosborzasztónál hátrányosabb hely szerintem, végtelenül szlömös, kivéve pár családi házas részét, de ha már gettón kell keresztül menni ahhoz, hogy az élhető részre juss az már rég rossz. 
Ishar
Ishar 2023. 12. 06. 23:01
Előzmény: #211528  Törölt felhasználó
"egészen olcsó a XIII-hoz képest - https://ingatlan.com/33799169" --- A lakás 400 millió és ehhez jön még a kötelezően megvásárolandó parkolóhely 30 millióért, amire azért már illik ráparkolni egy 50 milliós járgánnyal. Dehát ismerjük a mondást: akinek van pénze majomra, annak jusson banánra is,
berlini
berlini 2023. 12. 06. 22:35
Előzmény: #211536  greenman76
Egyetértek.
A Cordia az átlagnál jóval magasabb áron értékesit.
Itt a környéken is lehet új lakást 10-15%-kal olcsóbban venni.
Ishar
Ishar 2023. 12. 06. 22:17
Előzmény: #211526  Murdoch
Igazán nem értelek, ez csak 1 millió dollár. A képek alapján nyugodt környéknek tűnik, pont a semmi közepén. Meg lehet nézni pl. Washington DC-ben mit lehet kapni 1 millió USD-ért, persze az nem a híres Barackmag utca a Madárhegy tetején.
Pistike12 2023. 12. 06. 21:44
Előzmény: #211536  greenman76
Meg egy kis ido es lemegy az aruk:)
Egyebkent tenyleg brutalis aruak, csoronak erzem magam, ha ranezek az arukra... 50nm 90m...
Egy 2 szobas lakas 236 honapnyi jovedelem egy kozepesen jo helyen. Hátborzongató 
greenman76
greenman76 2023. 12. 06. 21:00
Előzmény: #211535  berlini
Jártam többször arra amerre élsz, elismerem, minőségi házaknak tünnek, de ezek az árak finoman szólva is brutálisnak.
Ennyi pénzzel már nagyon sok (szerintem jobb) lehetősége van egy lakáskeresőnek, minimális kompromisszumkészséggel.
berlini
berlini 2023. 12. 06. 20:48
Előzmény: #211534  greenman76
Az idén átadott ujabb (4. ) ütemben 100 lakást épitettek.
Az utolsó 20db-ot már ilyen drágán adták el.
Biztos hogy lassabban ment az értékesités mint a korábbi ütemben (ahol az én lakásom is van, meg a 180 milliós hirdetett lakás, ami 3 éven át üresen állt. Az árban még egy konyha sincsen benne. Szerintem sem megy el 140 millió felett.)
Éppen ezért a másfél évvel ezelőtt elkezdett következő ütemet leállitották a földmunka után. (Ez lesz az 5. és egyben utolsó ütem a 2007 óta tartó épitkezésen. Eddig megépült kb 550 lakás.)
greenman76
greenman76 2023. 12. 06. 20:41
Előzmény: #211530  berlini
Nem nevezném ütődöttnek aki megveszi, de abból, hogy esetleg többen is megveszik, egyáltal nem következik, hogy az jó is.
Ki lesz majd ezekre a vevő, ha majd később továbbadná valaki...??
Nem tudom mennyi ezeken a kedvező hitel, de gondolom nem kevés.
berlini
berlini 2023. 12. 06. 20:31
Előzmény: #211524  Törölt felhasználó
...amúgy a lakás jól megtervezett.
berlini
berlini 2023. 12. 06. 20:27
Nos ebből azért látszik hogy nem ismered Zuglót és az ingatlanárakat lokációk szerint.
Amikor Zugló külső részéről (mint olcsóbb területről) irtam, akkor nem emlitettem, hogy a legolcsóbb a kerület külső széle a körvasút mentén. Nem véletlenül.
berlini
berlini 2023. 12. 06. 20:19
Előzmény: #211523  siemens
Nos, a buktatót nem sikerült eltalálnod.
A relative olcsóságot valszeg a helyszinen lehet megtalálni. 
berlini
berlini 2023. 12. 06. 20:18
Előzmény: #211521  amphibian
Nos , ezeket a zuglói lakásokat sorra vették 100 millió feletti áron az elmúlt években.
Nyilván mindegyik ütődött.
Nehéz lehet egy olyan világban élned, ahol körülötted mindenkinek elment a józan esze.
greenman76
greenman76 2023. 12. 06. 20:17
Előzmény: #211489  FR73
Csak kérdés volt-e valaha 49.9M, vagy már egyből áthúzva tették ki...:-)
Törölt felhasználó 2023. 12. 06. 19:54
Előzmény: #211526  Murdoch
egészen olcsó a XIII-hoz képest
https://ingatlan.com/33799169
de még a IX is sokszorosával drágább:
https://ingatlan.com/33788789
Ralct 2023. 12. 06. 19:52
Helló Impu! Már a fálét sem éri? Infláció it is mi? :-) 
Murdoch 2023. 12. 06. 19:49
Ránéztem, a XI-ben a hasonlók már a gigavicc kategória. 
https://ingatlan.com/33684793
tihamer
tihamer 2023. 12. 06. 19:47
A stílusból és a tartalomból ítélve Te nem impudent vagy új névvel ❓
Törölt felhasználó 2023. 12. 06. 19:19
ugyanazon a környéken jobb, újabb és nagyobb van -50Mért...
https://ingatlan.com/32708603
ezt nem kerestem csak az ingatlancom ajánlotta... de ezekért zuglóban már új családi vagy iker házat kapni... hirdetgetni mindent lehet
siemens 2023. 12. 06. 18:58
Előzmény: #211519  berlini
"Mi lehet a buktató?" Erre válaszoltam. 
--
Az árral nem is foglalkoztam.
amphibian 2023. 12. 06. 18:43
Csak az orbánisztáni csokos is mögszítta mert a speka ingyenpénzek túlárazták
amphibian 2023. 12. 06. 18:40
Egy illen külzuglói újtípusú lakás értéke nem több mint 50 millió.
Egy ingyenpénzesnek csokosnak 70 ért megérné.
3-4 szeres túlárazás
berlini
berlini 2023. 12. 06. 18:28
Előzmény: #211511  siemens
https://ksh.hu/s/adatvizualizaciok/ingatlanadattar-utca-terkep/
tedd az egeret a margit körút fölé. Az átlaglakásár 2022-ben 971zer Ft/m2 volt a Margit körúton vett lakásoknál.
 Valszeg volt ott is egy 2-4%-os áremelkedés azóta, igy most a KSH -nál nagy valószinűséggel 1 millió feletti az az átlagár, amiben benne van az összes eladott lakás. A felújitandó, a jó és közepes állapotú és a ritka felújitott példányok, ahol a felújitás bele kerülehetett 200-300 ezer Ft/m2-be. 
Ha igy nézem sem látom, hogy ne érné meg.
berlini
berlini 2023. 12. 06. 18:18
ami szerinted alulértékelt Zugló külső részéhez képest?
N0MAD 2023. 12. 06. 18:08
Előzmény: #211517  Bianco
Sőt, a tejút is!
Bianco 2023. 12. 06. 18:00
Dehát  panorámás. A Margit krt. felett átnézve látszik a Jánoshegyi kilátó. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 12. 06. 17:59
Előzmény: #211515  N0MAD
A probléma a számításokkal azért van még mert a 30 alatti fiatalok zöme átlagbér vagy az alatt keres, 30-40 között ahol már jó a bér (jó esetben) a kor nagy szűrő, vagy ezért vagy azért esnek ki ebből a korosztályból ingatlanvásárlás szempontjából. (30-40 között) csak, ha saját magam nézem, 'relative' tőkeerősek vagyunk, 'relative' jó a fizu, és elméletben bevállalnám az 50 milla hitelt, de új gyereket nem akarunk... off...
N0MAD 2023. 12. 06. 17:44
Előzmény: #211514  J0hnnyEnglish
Nekem az is tetszik hogy saját rész sincs meg, de két fizetés ösdzeadódik, mégha pont azt is írták alá hogy anyuka majd három gyerek után tér vissza a munkaerőpiacra. Talán. Részmunkaidőben. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 12. 06. 17:42
Továbbra is felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a 10% önerő létjogosultsága és tranzakciószám emelése árnyalt! Az értékbecslés mostanság ritkán szokott 10%-on belül lenni (még emelkedő pályán is 2-5% körül volt a szórás általában lefele), vagyis előjön a jelzáloghitelnél a pótfedezet kérdése. Kérdés hányan esnek ki amiatt, hogy nincs (vagy nem egyezik bele a szülő) pótfedezet.
N0MAD 2023. 12. 06. 17:28
Álmodban csenget egy picit. Azért néha jó lenne egy nyitott ablak vagy erkélyhadsználat…
siemens 2023. 12. 06. 17:26
10%-os önerővel ingatlant venni, 20 évre eladósodni. (gyerekkel) Ez minden csak nem kellően átgondolt, tudatos döntés. De hajrá...... 
--
Nem értünk egyet. De ez így van jól.
siemens 2023. 12. 06. 17:17
Előzmény: #211505  berlini
Sokkal egyszerűbb a válasz, Margit körút.....
Benzedrine
Benzedrine 2023. 12. 06. 17:09
Előzmény: #211503  siemens
Az első nyugdíjig miért ne? Azaz egy 45 éves nyugodtan fölvehet hitelt 20 évre.
berlini
berlini 2023. 12. 06. 17:08
Előzmény: #211507  Murdoch
https://ingatlan.com/33841068
Itt a hirdetés, de szerintem sem fogja eladni 180 millióért.
Talán 140 összejöhet.
Itt van összehasonlitásként még  együtt hirdetés:
https://ingatlan.com/33862613
https://ingatlan.com/33081591
berlini
berlini 2023. 12. 06. 17:03
Előzmény: #211503  siemens
Ezek azok az elhamarkodott kijelentések.
Irhatnám én is, hogy aki az elmúlt 8-9 évben lakást vett kis önerővel és fix kamattal, az csak jól járt, de az sem lehetett mindig igaz. (Függetlenül attól, hogy én csak ilyen esetet ismerek. Az én rokoni, ismerősi, baráti körömben ezek a vételek utólag bombaüzletnek bizonyultak. A törelesztők az első években jelentősek voltak, de ma már a fizetésük töredékét teszik csak ki.)
Ennek ellenére én inkább azt mondanám, hogy minden a család anyagi lehetőségeitől függ, meg attól, hogy hogyan adósodik el. Aki beigérte a gyerekeket és nem jött össze az már nem járt olyan jól. Aki betegség vagy egyéb okoknál fogva nem tudta az emúlt 8-10 évben duplázni a nominális jövedelmét (a többség ezt túlteljesitette) az sem tudta a megterhelő hiteltörlesztés terhét csökkenteni, igy az sem tekinthető nyertesnek (de vesztesnek sem) Aki elvált és az egyik nem tudta kivásárolni a másikat, az egyrészről rosszul járt hiszen az eladott lakásban nem lehet lakni, másrészről ezek között sokan vannak akik egy 8-10 milliós lakásvételár után az eladásnál 28-32 milliót kasziroztak és az önerőre a hozam tisztességesnek bizonyult.
Murdoch 2023. 12. 06. 16:57
Előzmény: #211505  berlini
180 milliós kislakás Zuglóban? Ez valami vicc? Ezek svájci árak.
Bianco 2023. 12. 06. 16:46
Előzmény: #211502  Stg
Ez evidens, de ha valaki nem tudja magát biztonságban érezni a legfelső szinten, mert állandóan a beázástól retteg, az inkább ne nézze meg személyesen, mert csak értelmetlen időpocsékolás. 
Ahogy én se néznék meg egy teslát, ha az lenne a becsipődésem, hogy  kigyullad... 
berlini
berlini 2023. 12. 06. 16:43
Előzmény: #211456  Freszelés
Én megnéztem a leirást és a képeket.
Ha csak ezt nézzük, akkor ez egy 1,2millió Ft/m2-es ár egy panorámás, felújitott lakásért a II. kerületben.
Miután ez egy nagyon jó ár, (Zuglóban a házunkban van egy kisebb lakás, amit 180 millióért hirdetnek, de ennél olcsóbban is kb 130 millióba kerül a szomszédos házban) valami nagyon nem stimmelhet a házzal, ha ilyen olcsó.
Mi lehet a buktató?
- felső szint, igy az utcai zajhatás, ha a nyilászárók cserélve lettek, nem lehet rossz (sőt ez adja a panorámát és lift is van
- szar a lakóközösség (nem valószinű a II. kerben)
- maródi a ház (különösen a közös villamos és gépészeti hálózat) ez már lehet, ellenőrizni kellene
- rossz a lakás beosztása (rendes alaprajz nincsen, de ami van az alapján jónak tűnik, ellenőrizni kell)
Ha keresnék egy 105m2-es lakást, akkor biztosan megnézném alaposabban.
tihamer
tihamer 2023. 12. 06. 16:38
Előzmény: #211500  Freszelés
Tudod jól hogy szempont kérdése.
Egyébként kellenek a hozzászólások.
Persze ingatlannal kapcsolatos legyen.
Ide tartozik:
Jelzáloghitel
Ingatlan reál, nominál árak
Banki kamatok
Kormány rendelkezések
Gazdasági folyamatok
Inflációs hatások
MNB rendelkezések
Kormány érdekei
Időzítések
Folyamatok ciklikusága
Stb stb stb 
siemens 2023. 12. 06. 16:38
Előzmény: #211498  tihamer
A lényeg, aki 10% önerővel ingatlant vesz 20 évre, az meg is érdemli..... Nem normális!
Stg 2023. 12. 06. 16:32
Előzmény: #211499  Bianco
Komoly szándék esetén ezekről személyeseneg kell gyôződni.
A hirdetésből megtetszik nyilván csak az első mozzanat.A valóságban már sokszor nem is olyan jó állású a dolog mint a képeken.
Pont mint a kocsiknál.
Freszelés 2023. 12. 06. 16:31
Köszönök minden hozzászólást!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek