Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
terelemel 2015. 10. 29. 12:07
#2960
Ezek a lakasok [link mikor fognak vegre a piacra kerulni?
"Közel 144 ezer jelzáloghitel nem teljesítő Magyarországon, ezek kétharmada tartós késedelemben van"
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 19:38
Előzmény: #2958  buyandhold
#2959
Mondtam, semmi bajom a piercinggel. Nem bűnöző a piercinges, sem a tetkós, nem is rossz emberek, hanem sanszosan olyanok, akik előtérbe helyezik az élet apró örömeit a kötelezettség teljesítésénél.
Egyébként megismerem a rosszhiszemű embert, és a felelőtleneket is. A felelőtlen abban különbözik a rosszindulatútól, hogy szívesen fizetne, ha lenne pénze (ha nem b*szta volna el).
Majd ha nem lesz túlkereslet, akkor átértékelem a hozzáállásom. Addig minek tenném?
buyandhold 2015. 10. 27. 19:23
Előzmény: #2956  Törölt felhasználó
#2958
nem akarlak megbantani, de rossz emberismero vagy. nem attol nem fizet valaki, hogy piercingje van. Ismerosomnel a jol szitualt ugyvedno nem fizetett. a csalok mindig megmegnyeroek, kulonben nem tudnanak csalni. es ahhoz iq is kell, hogy atcsesszen. csak ido kerdese, hogy elkovess egy hibat, pont akkor amikor a masik kihasznalja...
a munkahely sem garancia, semmi koze ahhoz hogy fizet-e.
inkabb a kozlekedesi balesethez hasonlitanam, hiaba teszel meg mindent, nem csak rajtad mulik. De azt hangoztatni, hogy veled nem tortenhet baj, mert mindig bekotod az ovet, az nem vall tul sok bolcsessegre...

de nem is kell alberlo, eleg ha a feletted lako szarra aztatja a lakast, akran elofordul...
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 18:55
Előzmény: #2956  Törölt felhasználó
#2957
Rossz gombot nyomtam, szóval:

...mert társítani tudom egy típussal, ami a számomra veszélyt jelent. Üzleti szempontból.
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 18:53
Előzmény: #2955  pitcairn2
#2956
Nem akarok tanácsadó blogot indítani, ezért csak egy konkrét példát mondok: nálam kizárt a szegecselt arcú, ajkú, nyelvű, orrú nők befogadása. Nem azért, mert nem tetszik (mondjuk nem tetszik), hanem azért, mert társ
pitcairn2 2015. 10. 27. 18:38
Előzmény: #2953  Törölt felhasználó
#2955
a mostani viszonyok között nagyon jó emberismeret kell:)

és tévedés esetén azonnal cselekedni kell, pl. ex-kollégám a devizahitele miatt vált botcsinálta "házúrrá" (valahogy ki kellett termelni a kamatokat)

amikor a bérlők nem tudtak fizetni (és mellette még vidáman fogyasztottak is, pl. áramot, vizet) akkor néhány nappal karácsony előtt saját kezűleg dobta ki őket a lakásból (valószínűleg jól járt, hogy gyorsan cselekedett)

utána már ő sem adta ki többet a lakást
bebi_csibe 2015. 10. 27. 18:01
Előzmény: #2945  terelemel
#2954
kezesség:), jó kis "bepróbálkozás"! Hát ilyen papírt TILOS aláírni!

Én úgy oldom meg a problémát, hogy a bérleti díjjal együtt elkérem 1 hónappal előre a rezsi összegét is (van egy megállapított közelítő álltalány részemről, amiből rosszul nem igazán jöhetek ki:)), így nemfizetés és egyéb más probléma rezsi téren kizárva, hisz az én bankszámlámról történik a fizetés, abból a pénzből amit előre kifizet a bérlő nekem. Természetesen a bérlő kérhet tőlem közüzemi számlát ( vagy másolatot) és kérhet engem elszámoló számla kérésére fél évente szerződés szerint, ami alapján módosítható a havi rezsi álltalány (de eddig még egyik bérlő sem kérte!)
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 17:51
Előzmény: #2952  pitcairn2
#2953
Egyetértek.
Mindössze arra akartam célozni, hogy szükséges némi emberismeret a legjobb jelentkező kiválasztásához. És ha mégis téved az ember, akkor k*rva gyorsan cselekedni kell. És nem szabad félni a pertől, mert az úgyis elhúzódik legalább 5 évig. Aki ezeket a tényezőket nem tudja összefogni, ne vágjon bele az üzletbe.
pitcairn2 2015. 10. 27. 17:47
Előzmény: #2951  Törölt felhasználó
#2952
ez nem nevetséges, hanem katasztrofális...

még a bérbevevők szempontjából is

kisebb kínálat = magasabb lakbér

minél kevésbé védi a törvény a bérbeadó jogait annál kisebb lesz a bérlakáskínálat

ergo

annál magasabb lesz a lakbér

melynek révén széles tömegeket kényszerítenek __adósrabszolgasorba__ (hisz magas lakbér mellett hitelből kell lakást venniük...)

ha ezt megspékeljük a "városvédők" és a "környezetvédők" "áldásos" tevékenységével, ill. a __semmiből__ hitelt teremtő bankokkal, akkor szépen eljutunk a __lakásárrobbanás__ receptjéig...

(amelyet idővel törvényszerűen __összeomlás__ követ...)

hányingerkeltő az egész rendszer úgy ahogy van!!!!
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 17:39
Előzmény: #2950  Törölt felhasználó
#2951
Régebben bemutatták a retekklubon egy bérbeadó kálváriáját. A bérbeadó valami neves harcművész, aki kiadta egy kisebbségi asszonynak a lakását, és egy éve hiába csenget az ajtón, csak résnyire nyitja ki az albérlő, és kiszól, hogy nincs pénze (vagy valami ilyesmit). Még most is felröhögök álmomban a majmon :-))
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 17:29
Előzmény: #2949  Törölt felhasználó
#2950
Mivel túlkereslet van (még), könnyű kiszűrni az olyan albérlőket, akiknél sanszos a nemfizetés és a fizetés nélküli hosszú ottmaradás. Meg kell kérdezni a munkahelye nevét, leszedni a cég beszámolóját a netről, ahol el kell osztani a bérköltséget az alkalmazottak számával. Ezzel megvan az átlagfizetés, ami irányadó. Könyörgöm, az albérletre folyamodók fele nem tud semmit válaszolni a foglalkozást firtató kérdésre. Még ahhoz is hülyék, hogy kielemezzék az évek óta tartó sikertelen albikeresés okait, és kitaláljanak valami hihető dumát. Könnyű dolguk van a bérbeadóknak, köszönhetően a jelentkezők kőbutaságának.
Törölt felhasználó 2015. 10. 27. 17:22
Előzmény: #2946  terelemel
#2949
"írásbeli felszólítás, majd a polgári per indítása a lakás kiürítése iránt"

Ez a lehető legrosszabb megoldás. Hívni kell egy-két embert, jól megfizetni őket, kilesni, amikor kilép a lakásból a bérlő, rárontani, cuccokat kib*szni, új zárat felszerelni, aztán hívhatja a rendőrségetde úgysem hívja, és úgysem perel. Én még olyat nem hallottam, hogy albérlő pereljen. Csak az induláshoz 100 ezer forintot kér az ügyvéd.
terelemel 2015. 10. 27. 16:16
Előzmény: #2947  poreci
#2948
Igen, ez mukodhet. De a kerdes, van olyan berlo aki ilyet alair, kozjegyzohoz megy, stb?
poreci 2015. 10. 27. 16:13
Előzmény: #2946  terelemel
#2947
nagyértékű bérleti szerződés esetén közjegyző előtt kell vállaltatni a bérlővel, hogy kiköltözik és akkor 15 nap alatt ki lehet jogerősen tenni a lakásból, nem kell pereskedni. meg lehet jelzálog jogot tenni a bérlő ingóságaira.
Kis értékűnél van a plusz egy biztonsági záras megoldás.

de legfontosabb a prevenció: kétes elemnek eleve nem odaadni a lakásod, inkább várni egy kicsit még, vagy olcsóbban kiadni másnak.
terelemel 2015. 10. 27. 16:06
Előzmény: #2945  terelemel
#2946
Van olyan probléma is, amire nincsen megoldás, nevezetesen a szerződésszegő bérlő kiköltöztetése. Ennek folyamata a szerződés felmondása, írásbeli felszólítás, majd a polgári per indítása a lakás kiürítése iránt. Ez persze nem teljesen ideális, mert a bérlő addig, amíg a per folyik, bent lakik, fogyaszt, vagy akár kárt okoz.

Ennek megelőzésére terjedt el, hogy a felek rögzítik a szerződésben, hogy a bérlő hozzájárul ahhoz, hogy a bérbeadó önhatalommal birtokba vegye a lakást, vagy zárat cseréljen, de önhatalmúlag még a bérlő felhatalmazása esetén sem lehet kirakni a bérlőt a lakásból.
terelemel 2015. 10. 27. 16:05
Előzmény: #2942  bebi_csibe
#2945
Akadnak még különböző trükkök arra, hogy bebiztosítsa magát a bérbeadó, például, ha a közüzemi mérőórákat átíratjuk a bérlő nevére, akkor komoly tartozás esetén nem a tulajdonosnak kell üldözni a bérlőt, hanem a szolgáltatónak. Kezességet a kábeltévé vagy a telefonszolgáltatók szoktak kérni a bérbeadótól, de ebbe semmi szín alatt nem célszerű belemenni, hiszen megeshet, hogy a bérlő eltűnik, és a hátrahagyott tartozást a tulajdonos lesz kénytelen kifizetni.
Törölt felhasználó 2015. 10. 26. 20:31
Előzmény: #2942  bebi_csibe
#2944
Konkrétan nem a mérőórára gondoltam, hanem a netre és a tévére.
Törölt felhasználó 2015. 10. 26. 20:29
Előzmény: #2941  gyula1971
#2943
"De ha az én nevemen van a szerződés, akkor tőlem követeli a szolgáltató autómatikusan"

Igen, és? Számla jön hozzád, kifizeted, aztán behajtod az albérlőn. Ha nem fizet, akkor buktál egy havi számlát és kirúgod az albérlőt.
Sokan törpölnek azon, hogy milyen szerződést kössenek az albérlővel, és mit tegyenek bele. Gyakorlatilag mindegy, mi áll benne, le kell tölteni a netről a legrövidebb mintát, de azt öles betűkkel bele kell írni, hogy az albérlő senkivel nem köthet szerződést a lakással kapcsolatban. Ilyen egyszerű az élet :-)
bebi_csibe 2015. 10. 26. 18:31
Előzmény: #2940  Törölt felhasználó
#2942
Pedig ez nagy kamu a közmű szolgáltetók részéről (!!!), mert bizony az felel a számlák befizetéséért, akinek a nevén a mérőóra van (!), ebből kifolyólag nem tehetik meg, hogy nem szolgáltatnak amíg nincs pénz, és csak és kizárólag a nemfizető személytől, (akinek a nevén a mérőóra van), hajthatnak be bármilyen tartozást, legyen az hátralék, avagy egyéb költség!
gyula1971
gyula1971 2015. 10. 26. 18:31
Előzmény: #2940  Törölt felhasználó
#2941
Én figyelem a fogyasztást, és a számlák fizetését.-az albérlő részéről.

De ha az én nevemen van a szerződés, akkor tőlem követeli a szolgáltató autómatikusan.