Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
EGyébként ha Tisza nyer se lesz nagy gond... max nem nyer az ember milliókat és mínuszos lesz pár évig a befektetés ( virtualisan)nem nagy ügy úgyis magának vette azért , hogy otthagyja az albérletet - a törlesztő annyi vagy alacsonyabb lesz mint az albérlet és a tőkét fizeti vissza... nincs veszteni való. Tény ha a Tisza jön nem lesz akkora nyerő ha Fidesz akkor pedig igen csillió milliót fog a kis szerzett otthonkája jönni ha egyszer eladná és menne nagyobba vagy akármi.. ( mégha benne is lakik )
Ha valaki felmarja a pénzt és megérti mi az anyagi érdeke a Fideszre szavaz.. akkor pedig a Tiszának ( ha sokan felmarják a pénzt ) esélye sincs.. van kockázat mindenben, de szerintem fordul a hajó a kormánypárt javára.. ;) Optimista vagyok..!
Nemrég még pont te károgtál azon, hogy aki felveszi a hitelt az jól ráfázik, ha Tisza kormány lesz. Márpedig az lassan tényként kezelhető, hogy az lesz. Olyankor meg pont te beszéled le az embereket az "utolsó esélyről". El kéne döntened, hogy egy veszélytelen hitelről van szó, vagy valami olyasmiről, amire minden felvevője ráfázik kevesebb, mint egy év múlva.
"Ahogy most éppen a tudományos akadémiához tartozó, a legtöbb esetben
alacsony teljesítményű kutatók sírnak. A gyerekeim azon vannak kiakadva,
hogy ezeket a kapcsolati hálón alapuló tudományos karriereket sokszor
évtizedek óta közpénzből fizetik. A legtöbb ilyen, ha kikerülne a
piacra, mint malac a jégen..." Én onnan kerültem ki nagyon jól meg vagyok fizetve, az akadémiai kutatóintézetben megtanultam hogyan kell spenót levélből és almapüréből atomreaktort építeni, ezért az elmúlt 30 évben bárhol megálltam a helyem. És azóta azt is tudom, hogy alkalmazottként állami intézménybe csak akkor dolgozz, ha van egyéb jövedelmed amiből meg tudsz élni, hobbinak jó vagy legyél vezető és lopj. Amikor az én gyerekeim kicsik voltak én már a 3 órának is örültem volna. Ha akkoriban a délután 7 órát említettem volna mentőt hívnak hozzám az óvodában vagy az iskolában.
Egy tanár szívesen tanít alapesetben, de egy tanár tudást akar átadni és nem 40 percet a 45-ből nevelni. 5 percet "szívesen" nevel, mert nyilván valamennyire hozzátartozik de az arányok teljesen felborultak. Plusz ha van kezelhetetlen diák, akkor valahogy a rendszer nem engedi meg azt, hogy ezeket a renitenseket kivesse magából. Egy tanár ilyen szempontból ki van szolgáltatva. És ha megoldaná saját hatáskörben, akkor meg jön az igazgató és nem feltétlenül áll ki a beosztottjáért. A tanár az nem óvónéni. Az egy másik szakma. Szóval a délutáni foglalkozásait egy másik szakma képviselőire (nevelőnő, óvónő) kellene bízni. Nyilván ha abból a sok-sok délutáni órában van egy extra matekóra, akkor oda megint tanár menjen be. Aztán mivel "fos minden" ezért akiket ez zavar, azok kilépnek belőle és azok maradnak akiket nem érdekel vagy akik már megtörtek. Aztán ott vagyunk ahol vagyunk. röviden: tanár != óvónő Egyébként egyetértek.
Itt senki nem harsog keresztény dörgedelmeket. 🙂 A hiteleket nem kötelező felvenni, de úgy sokkal könnyebb megoldani a lakhatási problémákat, az országnak is jó, ha a fiatalok kevésbé vándorolnak el, mint néhány bezzegországból. "Kéne este 7-ig nyitva tartó óvoda és legalább 1-4 általános iskola, hogy odaérjen a szülő a munkából." Ezt én is egyértelműnek látom, de a tanárok lennének az elsők, akik - az ellenzéki média lelkes támogatása mellett - telesírnák emiatt a világot. Ahogy most éppen a tudományos akadémiához tartozó, a legtöbb esetben alacsony teljesítményű kutatók sírnak. A gyerekeim azon vannak kiakadva, hogy ezeket a kapcsolati hálón alapuló tudományos karriereket sokszor évtizedek óta közpénzből fizetik. A legtöbb ilyen, ha kikerülne a piacra, mint malac a jégen...
Ott is hatalmas kudarc, kissé leegyszerűsítve, de a lényeget jól megragadva: Afrika mindent visz, az iszlám országok jól állnak, szinte mindenki más rosszul.
Mondd, Izomman, mire alapozod ezt a hiedelmed? "A sikertelenségeteket is ez nagyban megmagyarázza kb 80 % itt a kárógó sikertelen ember akinek semmilyen lehetőség sem jó..!" Csak, hogy tudd, egy bizonyos szint felett az ide irogatok nem dicsekednek a vagyonukkal. Sot, egy "bizonyos szint" alatt sem. Nem mindenki paneleket halmoz fel, nem ebben latja a vagyon, az ingatlan portfolio lenyeget. Esetleg mas fogalmaik vannak a minosegi eletrol is. Kis baj van a latokoroddel, de ugy tunik, ez remenytelen. Legalabb a gyermekeid nevelesevel torodnel tobbet.
Erre van egy jo japan pelda, ahol helyi szinten oldottak meg a lakhatasi tamogatast a gyerekvallalassal egybekotve. Majd kikeresem, mert mar nem emlkeszem pontosan. Emlekeim szerint ott van egyedul +2 szuletesi rata Japanban. De ott is komplexen kezeltek ezt a problemat. Ezert is utaltam arra, hogy szerintem barmilyen tamogatas onmagaban nem jo.
El nem tudom képzelni, mekkora butaság kell ahhoz, hogy valaki a devizahiteles kérdést egy olyan konstrukcióval összemossa, ahol az illető a jelenlegi lakásának 40 százalékát vissza nem térítendő támogatásként kapta, a többit pedig 25 éves, 3 százalékos hitelre. De igazad van, egy 28 éves mérnököt inkább arra ösztönözzünk, hogy éljen ötödmagával 50 négyzetméteren, te ezt tennéd a batyujába. 🤦🏻♂️
Gratulálni tudok (sikerült lebeszélni az egyetlen esélyéről úgy, hogy jön a 3. gyerek ) csak a hozzászóláshoz sikeresen összemostál egy deviza hitelt egy támogatott fix forint hitellel ami bagó pénz lesz (törlesztő ) az infláció miatt 25 év múlva. A hitelfóbia még mindig nagy a magyarok fejében a like ok száma is tükrözi ezt. A sikertelenségeteket is ez nagyban megmagyarázza kb 80 % itt a kárógó sikertelen ember akinek semmilyen lehetőség sem jó..! Annak azt mondom irány a nyugat Németország stb. lehet örök albérleteskedni.
nem annyira nagy baj ha látván ilyen tragédiákat inkább lassabban haladsz, és nagyon óvatosan viszonyulsz a hitelfelvételhez, bármilyen csábítóan is hangzik . az ingatlanpiaci fénykorom a Lehmann tesókról elhíresült 5 évnyi magyar ingatlanpiaci gödör idejére esett több tucatnyi esetet ismerek a Belvárosból ahol infarktusok, megőszülések, válások stb történtek olyan családoknál, akiknek meglehetősen magasan járt az árfolyamuk korábban, és ugyan általában nem vesztettek el mindent, csak elég sokat ahhoz hogy eléggé belerokkanjanak az "élménybe" . a legszörnyűbb látvány talán egy olyan család volt, ahol még alig múlt 40 a két szülő, és úgy néztek ki mint a saját nagyszüleik, és a két középiskolás korú lányuk elmenekült otthonról, mert nem bírták elviselni a stresszt ami a szüleikre nehezedett, abbahagyták a gimit, elmentek dolgozni és anyagilag támogatták a szüleiket, míg a barátnőik családjai szállást és otthont nyújtva segítettek rajtuk . amikor itt az orbánista falka ugat hogy kurvanagy kihagyhatatlan lehetőségként vegyél fel egy nagy adag hitelt, jobb ha vitatkozás nélkül lapozol, és kizárólag a saját helyzeted reális mérlegelését helyezed előtérbe még valami egy kisgyerek szinte bármilyen körülmények között boldog, ha kiegyensúlyozottnak és boldognak látja a szüleit, és tökéletesen érzi hogy szeretik
Sajnos nagyon rossz a kormányzati elképzelés, hogy pénzt szórnak a családokra és akkor majd születik a gyerek. Közben meg el is adósítják őket, ugyanis minden pluszpénz beépült az árakba és váltak mostanra a lehetőségekhez képest nagyon drágák az ingatlanok. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy cég úgy gondolja, hogy fizetésemelést ad és majd az automatikusan megteremti a jó munkahelyi légkört és aztán néznek bambán, hogy miért nem érzi jól magát a munkavállaló? Hiszen emeltek neki. Ha ezt közben hitelből teszi a cég, akkor meg egyenes út a csőd felé, csak hogy jobban hasonlítson ez a példa a kormányzati tevékenységhez. Szerencsére? egy kormány nehezen tud csődbe menni, sőt elméletben saját devizában nem is tud. Erről nagyon sokat és hosszan lehetne beszélni, de végtelenül ostoba ez a megközelítés, hogy adok pénzt és szüljél gyereket. Utána meg megy az ájvékolás, magyarázkodás meg az üres kassza, elvert ezer milliárdok, felpumpált árak, lakhatási válság, ami miatt a támogatások összege is durván kell, hogy emelkedjen. A lakhatási válság miatt ráadásul szerintem sokkal több fiatalt űznek el nyugatra, mint amennyi plusz születésszám egyáltalán volt a pénzszórásra alapozott motivációs programjukban. Erről oldalakat lehetne írni, hogy mit érdemes csinálni, de a lényeg, hogy az állam könnyítse meg a gyerek felnevelését, nem a megszületését és akkor az emberek bátrabban fognak vállalni. Csak tényleg egy példa, az összes kisgyerekes család itt a környezetemben az aglóban, ahol mindketten pesten szeretnének dolgozni, nem tudják megtenni. Kéne este 7-ig nyitva tartó óvoda és legalább 1-4 általános iskola, hogy odaérjen a szülő a munkából. Igen, tudom, ilyenkor jönnek a keresztyén dörgedelmek, hogy a szent család, meg a szeretet az a fontos, de basszus, annak a szülőnek is vannak tervei, életcélja és lehet szent gondolatokkal foglalkozni, de neki oda kellene érnie délután 4-5 között és olyan ribillió van belőle, ha késve érnek a gyerekért... Ez tényleg csak egy kicsi példa, rengeteg ilyent lehetne mondani, hogy mit lenne érdemes egy kormánynak tenni a lakásárak felpumpálása helyett és ami intézkedések és szolgáltatások könnyebbé tennék a gyerekvállalást, valós terheket vennének le a szülőkről és jobban összhangba lehetne hozni a gyerekvállalást a saját terveikkel. A skandinávoknál próbálkoznak ilyesmivel, hogy az a cél, hogy a gyerek felnevelése ne legyen plusz költség és próbálják a gyereknevelés terheit enyhíteni jól megszervezett szolgáltatásokkal. Persze lehet erre mondani, hogy afrikában születik rengeteg gyerek és ott nincs semmi ilyesmi és akkor miért picsognak a zemberek :)
Tökéletes megoldás nincs, ezért nem a tökéletesre kell törekedni hanem az optimálisra, ez pedig a demokrácia, legalábbis a történelem eddig ezt tanította az emberiségnek.
"Amikor 2003ban a hitel miatt rohangáltam fel kellett tenni a megvett panel mellett egy plusz házat fedezetnek." Kisgyerek koromban volt pár házzal lejjebb egy néni, jártam oda játszani a kutyákkal meg a tyúkok alól a tojást kiszedni, jó buli volt 5-6 évesen. Ica néni fia is így vett családi házat akkoriban, arra és az anyja házára is rá kellett tenni a jelzálogot. A sztorit mélyebben nem tudom, csak azt hogy a bank végül mindkét házat elvitte. Ica néni belebetegedett, nem sokkal utána meg is halt.
"Legokosabb"? Ilyen nincs. A demokrácia a tömegekről szól. A Legtökéletesebb állapot, ha mindenki elmondja a véleményét és ezt összegzik. De sajnos ilyen sincs. Talán a technológiája meglesz hamarosan, de az emberi oldal sohasem. Egyszerűen az ember nem engedi meg a másiknak, hogy elmondja a véleményét. Ha mégis sikerül valahogy, akkor "demokratikusan" megbélyegzik. Nos ez a mai demokrácia.
Szeretném, ha fejlődnénk, mert nagyon tetszene a tökéletesebb vonal, de nem látom a sikert, azt látom, hogy ma egy ember őszintén képtelen befolyásolni a médiát. Csakis az éppen valamiben két oldal veszekszik és halad a hülyeség útján.
A gond röviden a kiszámíthatatlanság és a tervezhetetlenség. A támogatási módozatok állandó variálásának pont ez a problémája. CSOK+ egyébként szerintem is jó irány volt a CSOK-hoz képest. A 3%-os lakáshitelről majd a részletszabályok után alkotok ilyen szempontból véleményt. Ha valóban az első lakásvásárlásról szól magán célra, magán jövedelemből, akkor nem látok kivetnivalót benne. De ez most még nagyon nem egyértelmű. Eddig kb. minden nap megváltozott a jogosultak köre attól függően, hogy melyik marketingelő államtitkár, vagy miniszter szédelgett be a tv-be.
Ezzel a gondolattal van egy alapvető probléma, nincs olyan, hogy "kicsit demokrácia ". Demokrácia vagy van, vagy nincs. Ilyen olyan okokkal megvonni valaki szavazati jogát, azt jelenti, hogy bárki szavazati jogát elvehetjük, csak meg kell indokolnunk a többség felé. Tovabbgondolva eljuthatunk oda, hogy döntsön a legokosabb, ma még ember, holnap már egy gép.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link