Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 02. 19. 18:04
Előzmény: #240739  szieszta
Csak azoknál rezgett, akik nem látták át a helyzetet. A budapesti rövid távú lakáskiadást (most még) nem lehetett volna kinyírni, egész számos GDP-esést okozott volna, ezt az aktuálisan kormányzó párt nem engedhette volna meg magának. 
Magyarázat: ugyanannyi szobát adnak ki turistáknak a magánszállások, mint a budapesti szállodák. A külföldi turistáknak 60 százaléka Budapestre érkezik (ez az arány folyamatosan nő), 2030-ig a jelenlegi trendek szerint  több mint kétszeresére nő a turistaforgalom, szóval tízezres nagyságrendű új hotelszoba kell még a magánszállások megmaradása esetén is ahhoz, hogy ezt az igényt ki lehessen szolgálni. 
Mi egyébként eleve olyan társasházakat kerestünk, ahol a hozzánk hasonló befektetők erős többségben vannak. Beszélgettünk már egymással erről részletesen is. ha egyszer változni fog a jogi környezet, átalakulunk szállodává, ezen ne múljon. 🤷🏻‍♂️
szieszta 2025. 02. 19. 15:20
Előzmény: #240710  FatFIRE
Akkor rezgett most eléggé a léc, hogy a kormányunk mennyire fogja korlátozni a rövidtávú lakáskiadást. Elég diszkriminatív, hogy az eddigit hagyta, az újakat meg tiltja. Ennyit a szabad piacról.
tihamer
tihamer 2025. 02. 19. 14:59
Előzmény: #240735  ncseed!
De igen, ő volt.
Amit belinkeltél cikket ( Trump, pénz nyomtatás) sajnos előfizetéses.
Felvázolnád miről szól?
Nagyvonalakban...
N0MAD 2025. 02. 19. 14:56
Előzmény: #240734  FatFIRE
Ok, akkor soros.
Mit fáj nekem.
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 19. 14:41
Előzmény: #240729  FatFIRE
Aki menni akar arra rá kell adni a kabátot...
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 19. 14:39
Előzmény: #240731  tihamer
Ez nem a "frekvenciális" telkes csávó volt? 
FatFIRE 2025. 02. 19. 14:38
Előzmény: #240733  N0MAD
Feladtam... 😂
N0MAD 2025. 02. 19. 14:30
Előzmény: #240732  FatFIRE
Nem igazán érzem át hogy a szállodatulajdonosoknak, szállodaépíttetőknek mennyire érné meg (pláne sorosnak személyesen a szállodások érdekében) kampányt folytatni a lakáskiadók ellen, ennél talan szofisztikáltabb lobbymódszereik is vannak, de ezen szerintem ne vesszünk össze.
Én még tartom hogy némileg overkill egy random lengyel lap ötletelésébe a halál faszán egyensülyozó amcsi milliárdosokat belelátni, de nyilvan ha az üzletedrol van szó némileg érzékemyebb vagy az átlagosnál a témára, ez nyilván így van. Ezért írtam hogy ha nagyon keresnénk biztos találnánk bolgár vagy albán vagy akármi cikket hogy éljenek a lakáskiadók. És akkor se gondolnám hogy  trump, putyin vagy kimjongün finanszírozta valami ördögi világkampány részeként.
Aztán ha mégis úgyse fogom megtudni :D

FatFIRE 2025. 02. 19. 14:06
Előzmény: #240730  N0MAD
Nem is vádoltalak ilyen populizmussal, csak felmutattam, hogy az ilyen nemzetközi szinten egységesen épített narratívák mindig a nagytőke érdekeit szolgálják. A szállodák ugyanannyi területet foglalnak el a biznisszel, de az abból befolyó pénz egy-egy nagy tőketulajdonos zsebébe kerül, nem pedig sok-sok (túlnyomórészt helyi) családéba. Ez egy hatalmas biznisz, amiben a nagyok igyekeznek kinyírni a kicsiket és a média egyik fele ehhez hű kutyaként asszisztál.
Csak hogy a nagyságrend érzékelhető legyen: egy hatvanpár négyzetméteres, kettéosztott lakás üzemeltetéséért havonta durván félmilliót fizetek egy helyi magyar vállalkozásnak. Mi is magyarok vagyunk, ők is azok, az ország szempontjából sem mindegy, hogy ez a pénz kinek a zsebébe kerül.
tihamer
tihamer 2025. 02. 19. 13:47
Előzmény: #240706  ncseed!
Versus egy tavalyi hozzászólás:
.".
kszsah1 ma, 16:15a lakások ára 2024 ben csökkenö terdeciát mutatnak elöre , 20-40% minusz is lehet , különösen Bp nem ferekvenciális területein , aki telkekben utazik az nagy hasznot vágott zsebbe az utosó pár évben ,"
.
Milyen megmosolyogtató így utólag.
És a jelenben is mennyi ilyen veszmadárkodás írodik.
🙂😃😂
N0MAD 2025. 02. 19. 13:43
Előzmény: #240728  FatFIRE
Lehet elsiklottál felette, semmit nem mondtam a lakáskiadás mellett vagy ellen.
Összesen annyit mondtam hogy a nemtetsző lakáskiadási cikkre kár sorosdollárt kiáltani, a tetsző lakáskiadásira meg kár trumpdollározni.
Felőlem adj ki lakást, van rá igény, rövidtávúra meg hosszútávúra is. Valamikor már írtam is szerintem téves megkózelítés az állami tiltás, ha akar be tud avatkozni adózáson vagy építésen keresztül is. Vagy bérlőknek adóból levonható költséggel is segíthet.
Te se sírtál a covid alatt a rövidtávú kiadók támogatásáért, mert nem gondoltad hogy az állam dolga az úzleted és befektetésed. Most is azt mondod hogy nem az állam dolga. (Nyilván minusz az adózás része)
Nem ezzel vitatkoztam.
FatFIRE 2025. 02. 19. 13:43
Előzmény: #240723  ncseed!
Írtam már korábban, hogy a baráti-ismerősi körünkből sokan fektettek be külföldön. Cég, tőzsde, kereskedelmi ingatlan, lakás... Nagyon komoly pénzeket látok folyamatosan távozni, ezek itthonról nagyon hiányoznak már most is.
FatFIRE 2025. 02. 19. 13:30
Előzmény: #240725  N0MAD
Használd egy kicsit az eszed:
Belvárosi ház, 80 lakással, 80 tulajdonossal rövid távú lakásokkal: maga az ördög, azonnal be kell tiltani.
Belvárosi ház ugyanabban a méretben, hatalmas szállodalánc tulajdonában: nincs itt semmi látnivaló.
Soproni Tamás első ciklusában Terézvárosban több, mint egy tucat szálloda lett átadva kb. 3 ezer szobával. Az "oknyomozó" független-objektív sajtó furcsamód erről egyetlen szót sem írt. 😂 A szállodákkal szemben azok az érvek fel sem merültek, amit a sok-sok kisbefektetői tulajdonossal szemben felhoztak. Neked ez nem tűnt fel?
N0MAD 2025. 02. 19. 13:24
De akkor már tőke:
“ Az Orbán-kormány által módosított, és a Európai Bizottság által immár elfogadott tervekben ennek az optimista pályának már nyoma sincs: az idei 1,2 százalékos GDP növekedési terv”
Minimum 6, de lagalább 3, izé, kettő, reméljük meglesz az 1,2%, ha nem megyünk minuszba repülőrajt.
Ez még kényszerleszállásnak is túl gyors, és meg csak február van.
N0MAD 2025. 02. 19. 13:20
Előzmény: #240720  Spiller
Ne pörögj fel ennyire zajec, ez a nicked is a többi sorsára fog jutni a végen.
A jó öreg nem is én pisiltem be hanem te hihi érvelésed a régi, hát ugye kinek mi elete csúcsműve.
N0MAD 2025. 02. 19. 13:18
Előzmény: #240724  FatFIRE
Akkor azt mondod hogy a globális tőkebefektetői kör tőkebefektető-ellenes cikket finaszíroz civileken keresztül hogy akadályozzák a tőkebefektetéseket, mert profit.
Hát jó.
FatFIRE 2025. 02. 19. 13:00
Előzmény: #240719  N0MAD
"Sorosozás" lenne? Tényszerűen igaz. Van egy globális tőkebefektetői kör, ami ezeken a lelkes "civil" szervezeteken keresztül épít politikai narratívákat, buktat meg kormányokat és szerez rengeteg pénzt. Nem kell Orbán-fannak lenni ahhoz, hogy ezért ne lelkesedjek.
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 19. 12:43
Spiller 2025. 02. 19. 12:33
Előzmény: #240719  N0MAD
azért most eléggé kiderült nem légből kapott  a sorosozás hanem a tényeken alapul. Cuki kis szabadságharcos civil kezdeményezéseknek álcázott ideológiai politikai érdekérvényesítő világhálózat. 
Spiller 2025. 02. 19. 12:25
Előzmény: #240717  FatFIRE
:) nem fog menni ő már mindent tud. Ne zavard össze mert agresszív lesz és a sok nickjével osztja a negatívokat és betámad.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók