Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én is gondolkoztam hogy írok neki angolul iderendelt a cég vezetőnek pár évre, vennék, mi a baj vele, 250k euro lenne a reális, mi a buktató? Lehet veled már szőba se állna :D
Köszönöm, van itteni adótanácsadóm, vele mindeképpen át akarom rágni, illetve ők is foglalkoznak részvénybefektetéssel, össze hasonlítom velük . Illetve GPT azt mondja, hogy annak ellenére, hogy ez elvileg 10 év után adómentes lesz, attól függetlenül még németországban kell adózni utána (kettős azóztatás nincs, a magasabb szerint kell fizetni, különbözet esetén ha a német magasabb akkor azt is be kell). Szóval még ezt is le kell belőle számolnom.
Az UNIT linked eleve, de szerintem a nyugdíjbiztosítás is ugyan ez a termék és sajnos az ÖNYP is ebbe az irányba halad = a hozam és az adójóváírás jelentős része marad a szolgáltatónál költségként. Én az ÖNYP ből kicsatornázott pénzt egyszerűen áttolom VWCE-be, nem akarom túl agyalni és nem akarom túlidőzíteni...
Az akna ott van ezekben a biztosítós termékekben, ha idő előtt feltöröd vagy valamiért nem akarod tovább fizetni, akkor elég sok pénzzel megvágnak. A másik akna a költségek szoktak lenni.
-Egy tollvonással lopja el magyarok otthonait az ingatlanmaffia: földhivatali ügyeskedés a módszer. -Az elkövetők kifinomult módszerekkel használják ki a jogi környezet hiányosságait, és ehhez nincs is szükségük másra, mint az áldozatok személyi- és lakcímadataira. Emiatt sokan akár évekig sem veszik észre, hogy az értékes ingatlanuk már nem az ő nevükön van, és ilyenkor már védekezni is nagyon nehéz a csalók ellen. Az új, elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer javíthat a helyzeten, de egyelőre nem látszik, hogy komolyabb védelmet tud biztosítani. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy kinek érdemes különösen figyelnie, és milyen lépéseket lehet tenni az ingatlanos csalások megelőzése és elhárítása érdekében. https://www.penzcentrum.hu/otthon/20250218/egy-tollvonassal-lopja-el-magyarok-otthonait-az-ingatlanmaffia-foldhivatali-ugyeskedes-a-modszer-117479
Nem irreális a kétszámjegyű eurohozam, de ígérni ilyet nem szokás. Lehet mutatni hogy elmúlt években ennyi meg annyi volt, de ugye... Sőt minél nagyobb annál inkább a kockázat felé hajlanak. Ha bárhol igéretben látsz ilyet kezdj el aggődni szerintem. Mégha amúgy erre a szintre is lőnek.
Az általam megfigyelt 5-6db, értelmes paraméterekkel rendelkező 100-200M sávban lévő belbudai ingatlanok lekerültek a komról, gyanítom, hogy elkeltek. Kíváncsi vagyok, hogy ez átmeneti és jön egy kis fagyás, vagy magasabb fokozatra kapcsolt az ingatlanpiac.
Tájékoztatóban hozamot írnak. Példa összeállításban 12% al számolnak. Van benne olyan csomag amiben van ETF is, de többféle tematizált részvény csomag. De még nekem is át kell futnom . De ha valakinek van vele tapasztalata akkor ne tartsa magában ;)
Ezeket előre belőni... pfúú az nehéz.. Amivel kapásból nem nagyon tudsz számolni, hogy az árak hol lesznek ? Pl élelmiszer infláció, vagy a lakásárak beszállója (önrész). Ahogy nézem itt Németországban 20-30% ot várnak ez a bankok. és az ingatlan árát kb 1,2 vel szorozd, mire minden benne lesz (Makler, adók , stb stb). Így én azt számolgattam, hogyha nincs nagy kiadás akkor nekünk 2-3 év még mire összejön, (kb egybe is esik azzal a dátummal amikorra a jelenlegi ütemben visszafizetjük a hitelt) így a költségvetés nincs kifeszítve. Amivel nem számoltam pl feleségemnek most vettünk autót (használt), fenntartási költségek valamennyit elvisznek. Persze ezt igyekszem kompenzáni azzal, hogy én is igyekszem magam képezni és fizetésemelést kérni, illetve ő is most váltott egy kicsit magasabb fizetésű munkahelyre. És ezt én úgy mondom, hogy én 2019 óta fillérre vezetek minden kiadást és bevélt (azaz látom, hogy mennyi volt a havi kiadás magyarországon, aztán mennyi volt a kiadás az első kiköltözött évben, vagy mennyi volt a tavalyi évben amikor azért volt 3-4 nem tervezett nagyobb kiadás . (új hűtő, autó klímakompresszor, adóelőleg + visszafizetés, motor műszaki stb...). Én ebből az elmúlt 3-4 évet ha átlagolom akkor sem mutat már reális képet. Ha extrapolálom az talán közelebb van, de az meg szerintem túllövi ... Tapasztalat alapján, ha előre számolom akkor a kiadási oldalt mindig alulbecsülöm a bevételit kb jól . Az igazság valahol félúton lehet. Élethelyzetre... nagy változás nincs. Most keresem a befektetéseknek a helyet (eddig is le volt kötve, de kb PMÁP jellegű azonnal törhető dolgokban NEM ABBAN, EUR alapon) . Most nézegetem hogy 10-15-20% ot ígérnek EUR alapon, pl az Alfa Vienna Group (magyar biztosításom okán kerestek meg). Valakinek van tapasztalata velük ? 10 évre kellene lekötni X EUR évi fix befizetéssel és az egészre ~12-15% os kamatot ajánlanak , 10 év után kamatmentesen)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link