Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerintem az embereket nem a gdp érdekli (főleg azokat nem akikre lőnek, mert azok azt se tudják mi ez. Lehet valami betegség?!). Az "ingyen" pénz/juttatás/felújítás már annál inkább.
Sok sikert hozzá! ;-) Többieknek pedig , mert megalszik a tej a szájukba : "Mindenki a maga szerencséjének kovácsa ez ilyen.. ha valamit el akarsz érni tenni kell érte"
Köszönöm 👍 Muszáj volt lépnem, mert megint új intézkedések jöttek. Pl. Ház felújítás már a 2007 előtt épült házaknál is. Ez pedig elszívja a felújító munkásokat, magyarul drágább lesz a munkadíj ha valaki időben akár felújítani. Ezért is vettem most totál felújított lakást. Ezek nem állnak le. Nagyon meg akarják nyomni az idei Gdp-t a választások miatt.
Igen, az állampapírokkal is az van, hogy a pénz nagyon nagy része nagyon kevés kézben koncentrálódik. Õk pedig nem biztos, hogy zuglói kismásfelesekre utaznak.
Az a baj ezzel a számítással, hogy a nagyobb hányada az állampapíroknál kisebb, mint 3 millió forint. Az biztos, hogy nem mozgatja meg a piacot, főleg nem 50 ezres mértékben.
"ha megindul a 6000 milliárd államkötvény is legalább részben a bankszámlákon, akkor ez az év lehet az elmúlt 10 év rekord lakásáremelkedési éve." 📈 Én még megfogtam a viszonylag "jó" árat. Lakás lefoglalózva, adás vételi előszerződés aláírva. 👍📈 Kíváncsi leszek jövő ilyenkorra a hasonló adottságú lakás árára. (min.: +15 %). Kiadásra kb 5,5 százalékot számolok.
Szerintem most minden szart áron felül is megvesznek, ezzel 2026-ra be is fagy a piac megint. Utána lesz érdemes venni, a mai ár alatt, reálértékben. Az albi árak max az inflációval emelkednek.
Az előbb említettem hogy 2 lakást adtak el az egyik lakásomnál (lépcsőházban). Minimális alkuval mentek el. Hirdetett ár 29.500.000,-➡️28.500.000,- És a másik 24.500.000,-➡️24.000.000,-
Gratula. Az idei ev emelkedese nem kerdeses. A 26 2. fele burkolozik ködbe. Jovore az albiarak novekedes ami inkabb igen, mint nem. De ez 60% felett ltv minositi a keresletet es a fizetokepesseget. 15% emelkedes utan mar plafonnak tunik 2026.
Nos meglátjuk a "csak állampapír" -> "csak magyar ingatlan" axióma mennyire lesz megkerülhetetlen. Látókörömben a külföldi ingatlanvásárlás (tőzsdeiszonyosoknak), külföldi bankszámla (mindeniszonyosoknak) meg IB és hasonlók mennek. Meg ittmarad, de devizában leváltva. És ezek nemhogy magyar ingatlanba mennek hanem leváltódnak ami az árfolyamnak aligha túl fényes. De persze mindenki árrobbanást vár abban amiben a tőkéje van, ez elég természetes.
Engem felbátoritott izomman fórumtárs.PMÁP eladva (2033/I). Úgyhogy utalás foglalóként a következő lakásra. 👍 Ahogy tapasztalom rengeteg embert megmozgatnak a január elsejétől aktiválódó új intézkedések . Pl. Önkéntes magánnyugdíj összeg lehívása, majd nagyobb lakásba költözés. A lakosságra zúduló PMÁP összegek pedig komoly tényezőként fognak az ingatlanpiacra esni. Ugyanis a 3,85 és 5,2 százalékos kamatot simán hozza az ingatlan kiadás bérleti díja. Plusz az idén bekövetkező tőke nyereség. Az egyik lakásomnál a lépcsőházban 2 lakást hirdettek. Egyiket jó egy éve, a másikat nyár óta. Most január elején mindkettőt lefoglalózták. Nagyon kezd beindulni az ingatlan piac. Úgy gondolom hogy az első fecskék között vagyok most az ingatlan vásárlást tekintve, mert jövő ilyenkor minimum 15-20 százalékos ingatlanár növekedéssel fognak sokan szembesülni.
Ujjongásra tényleg nincs ok mert éves kb 10℅ forint gyengülést is hozzá kell tenni és a felszabadított állampapírok lehet tovább rontják majd az árfolyamot. Persze csak ha eurós, esetleg USA államkötvények vagy arany az összehasonlítási alap. Ha bevezeti magát az Euró az ingatlanpiacon könnyebb lesz az összehasonlítás.
Van egy ingatlanos internetes értékbecslő oldal. Ingyenes az értékbecslés és óvatosan kell elfogadni azt amit irnak, mert rajtuk keresztül ingatlanosokkal köthetnek össze, azaz egyértelműen abban érdekeltek, hogy optimista képet fessenek neked az ingatlanodról. De az talán informativ lehet, hogy hogyan változott a becslésük az elmúlt 3 hónapban. (havonta adnak egy aktualizáltat): Az egyik ingatlanomnál a becsült érték: 2024 okt. 92 millió 2025 jan. : 107 millió tehát 16%-os növekedés az elmúlt 3 hónapban. ha ennek csak fele igaz, ez akkor is egy kibontakozó ingatlan rallyre utal. Ahogyan tavaly többször is leirtam: most felszabadulhat egy kb 6000 milliárd ft-nyi állampapir, ami most kifizeti a 2023. évi nagy inflációra a kb 19%-ot. Ez eleve kb 1100 milliárd, ami megjelenik automatikusan a számládon. Ehhez jöhet még a visszaváltás, mert jövőre ugyanez a 6000 milliárdnyi papir csak kb 6%-ot hoz. Ha az 1100 milliárdot nézzük, akkor egy átlagosan 44 milliós lakás 50%-os önerejével számolva ez 50 ezer lakáshoz elég. Az optimista becslések 150 ezres tranzakciószámra becsülik az ideit. Ez az 50 ezer nagyot dob a vételi oldalon. (És akkor még nem is emlitem az önerőre vonatkozó állami enyhitéseket és az önerőbe beszámitható CSOK+ társai ingyenpénzeket) Mindebből én azt szűröm le, hogy az eddigi optimista becsléseim, hogy akár 12-14%-kal is nőhetnek a keresett lokációjú lakásárak, nagyon alulbecsültek lehetnek. Hogy mennyivel? ha megindul a 6000 milliárd államkötvény is legalább részben a bankszámlákon, akkor ez az év lehet az elmúlt 10 év rekord lakásáremelkedési éve. Külön Murdochnak: nem, ez nem egy átszellemült, lelkes , ujjongó megállapitás (várakozás) a részemről. Leszarom magas ivből az ingatlanaim áremelkedését. valószinűleg nem fogom eladni őket, fiam öröksége lesz. Ujjongani fogok ha valaki ezt az országrontó bandát végre eltakaritja előlem.
Sziasztok! Nem igazán mozgat az ingatlanozás, de azért mindig el van mentve a kedvencek közé 5-6 lakás (Kecskemét). Az elmúlt 2 hét alatt 2 automatikus értesítő üzenete jött ezekre az ingatlanokra: 39 M -->46 M Ft 45,9 M --> 49,5 M Ft WTF? :)
Régóta az a szabály, hogy minden gittegyletnek el kell tartania magát díjakból vagy bírságokból. . Nekem volt olyan (még nagyvállalati időmből), hogy felhívott egy ilyen egylet embere Karácsony előtt, hogy az új évre esedékes díjat tudnánk-e utalni Karácsony előtt. Mondtam neki, hogy nyugodjon meg, időben ott lesz a pénz (pár millió, 10 alatt). De nekik decemberben kellene, hogy a pulykapénznek legyen fedezete... Jelen esetben sem a média által fizetett párszor tízezer forint kell, hanem a tömegektől beszedhető 100ezer x 10ezer kell. Mint a kamarai 5000 Ft évente. Sűrű fillér vagy mi. Volt adóemelés? Nem volt adóemelés. Na jó, max inflációkövető, de az nem számít emelésnek :-) Néhány burzsuj (aki ingatlant vesz vagy ad el) majd többet fizet, de azoknak (nekünk) van elég...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link