Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
jó ilyen nagy dög lakást 800 e ft / nm ért a Havannán találok neked.. Almát az almával körtét a körtével kell összehasonlítani. nyilván a nagy dög panelnek a négyzetméter ára nem is oly sok főleg a külvárosban.
Egycsöves rendszernél is van átkötés a radiátor előtt. Nálunk ilyen, és a hőközpontok többségét is lecserélték már vagy 15 éve erre volt eus pályázat, így a ház egyedileg, a külső hőmérsékletnek megfelelően veszi le a hőfokot a hőcserélőn a távhőről. Szelep a radiátorok előtt mindig volt, legfeljebb nem zárt és nem termosztatikus volt. Nálam már elektronikusak és okos termosztát van szobánként.
Nem akarok dezinformálni.. nekem dec 31 rémlet valahonnan. Írtam is hogy ha jól emlékszem. Lehet, hogy még valami tervre emlékeztem és más lett belőle.
Vásárolj ingatlant mikor mindenki elad, és tartsd meg mikor mindenki vásárol.
Törölt felhasználó2025. 01. 11. 17:50
Másik nem itt egy másik fórumon írta a srác: Pozsonyban már rég 1,5 MFT / nm panel árak vannak! Ha azt hiszitek az 1 mft / nm ár a teteje egy jó ideig akkor tévedtek.. az új építést meg már bőven 1,5 és magasabb nm áron építik..! Jellemzően már inkább 2 mft / nm a valid ár jobb kerületekben..
Sokan az ingatlan befeketést hosszútávon űzik én is.. nem ki be ugri bugrizunk mikor úgy gondoljuk most jön egy rosszabb idő ( ha jön ) és eladunk gyorsan... ( VIP kiszálló) ÉN is egy életre veszem a befektetési ingatlanokat a célom a FIRE élet és szerintem ezt meg is tudom valósítani vele.. A lakások ugyanis pénztermelő gépezetek a FIRE alapja nem csak engem hanem még a következő generációkat ( gyerekeimet és az unokáimat ) is ki fogják lehet szolgálni. A 4 % os illeték elvesztése és az 5 év utáni adómentesség is mindenképpen a szereplőket a hosszú távra sarkallja az ingatlan piacon. A válság állóságát is pont ez jelenti ( nem kenyérre kell nem adom el - kiülöm a válságot stb ) . Ráadásul a lakó ingatlan mivel létszükséglet ezért mindig lesz keletje válság állóbb még egy airbnb nyaralótól is . ( Válságban a nyaralásról könnyen lemond az ember , de lakni és onnan járni dolgozni ugye valahogy kell )
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link