Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A lejáró kamatokból tudnak a népek 50milliós kelenföldi panyelokat venni? irigykedek. vagy felbontják az egészet és eldobják a fix 19.1%-ot? vagy 90% hitel?
Nem neztem ezt vegig, de a Hold vezerigje epp ma mondta, hogy szerinte a lejaro kamatok legnagyobb resze az ingatlanpiacra megy szerinte. https://hold.hu/holdblog/magyar-allampapir-kamat-befektetes-szabo-balazs-reszveny/ Illetve Zsolt is arrol irt hogy akar beszallos is lehet a piac. https://hold.hu/holdblog/lakasarak-ingatlanpiac-2024-allampapir-kamat-balasy-zsolt/
1. fele.fele 2. 2008 után azért került nagy bajba a hitelesek közel harmada, mert - a svájci valuta árfolyama és kamata is elszállt. Igy a hiteltartozás megduplázódott, a törlesztés meg még jobban megugrott. - De ehhez jött még az is, hogy boldog és boldogtalan is kapott hitelt. Olyanok, akiknek kisebb válság is betett volna. Tehát akkoriban nem a 4% vette az ingatlanokat, hanem 10-15%.
Állítólag a fizuk elbírják - legyen - ugye sokan beleugrottak a 3 gyerekes támogatós témába. Sokan frissen és boldogan, úgy, hogy életükben 1 millió forintot nem fizettek vissza, vagy gyűjtöttek össze. Akinek van egy kis józan pénzügyi érzéke az fel tudta mérni, hogy mekkora pénzekről van szó! Igen lehet jönni, itt a keresetekkel, de mire ment el valójában pl a babaváró jelentős része? Mindentől függetlenül nem sz@rral dobálózunk babaváró esetén sem. Az aktív keresők jelentős részének az éves nettó bére nem éri el a 10millát, így alábecsülni (mint értéket) én nem tenném. 1. a pénzek egy igen jelentős részét vissza kell fizetni, még akkor is, ha nulla a kamat. 2. az eladósodás mértéke nem csekély, kivezetik a kamatstopot, 2026-ban fordulnak az első BIRS hitelek. 3. a 2019 előtti időszaknál magasabb kamatra kell berendezkedni és a pénz idő érték miatt át fog árazódni a meglévő hitelállományba, csak nőnek a törlesztők. 4. a végén még mindig kifizetődő hangyának lenni, és nem nyakig ugrani az adósságba eszetlenül üres zsebbel. Ugyan ez történt a PMÁP-nál is, kérdezte tőled bárki is, hogy ne verd el a lóvét minden sz@rra? Most persze a szemük guvad ki a két számjegyű kamat láttán. Azt meg ne felejtsétek el, hogy a hitelt mindig vissza kell fizetni, ilyen elengedéses baromságok (a gyermekfeltétel teljesítésen kívül) csak a mesékben vannak, nagyon sokan pedig a mesék világában és álomvilágban élnek.
ebből mennyi befektetési vétel egyébként? azért írtam direkt, hogy saját pénzből, mert tudom, hogy nem vettél. amúgy ez a 2% és 4%-os szabály, amit írsz kicsit olyan, mintha feltaláltad volna az örökmozgót. valamiért nem tudok hinni benne, valami nem stimmel. ha ilyen egyszerű lenne a dolog, akkor 2008 után nem azt láttuk volna, amit, pedig hidd el, hogy akkoriban is volt 4%-os réteg.
Egyedül biztosan nem vagyok reprezentativ minta. Én egy 2017-es előszerződés után vettem 2020-ban egy lakást, előtte eladva egy családi házat. Nekem ez a "csere" pénzt hozott, nem vitt. Két testvérem és az unokaöccsök viszont az alábbi tranzakciókat végezték el az elmúlt években: - 2016: 3 lakásvétel - 2017: 1 lakásvétel (plusz az enyém) - 2019: nyaraló eladás (nekem 1/3-ad részem volt benne), egy lakásvétel - 2020: 1 lakásvétel - 2021: 1 lakásvétel - 2022: 2 lakásvétel + 2 lakás eladás - 2023: nem volt tranzakció (csak a távolabbi rokonságban: 2. unokahug: 1 lakásvétel)
Ne kötekedj, nem ugyanaz a 4% vesz minden évben lakást. évente elég ha kitermelődik ez a 4%. De ahogyan tavaly láttuk még egy recessziós évben is összejött több mint 2%
ha jól tudom, akkor 90% körül van a saját ingatlan birtoklás aránya nálunk, szóval hiába megy jól 4%-nak, ha nem ingatlanba önti ez a réteg a pénzt. ha jól tudom te is a 4%-ba tartozol és te sem vettél saját pénzből befektetésre ingatlant az elmúlt 5 évben. el nem tudom képzelni, hogy majd az ország minden egyes szegletében elkezd megjelenni ez a 4%, hogy mindenhol szinten tartsa az árakat, ha már az ott lakók kiárazódtak a saját régiójukból.
Az új lakások ára szépen nő, apró bibi, hogy nem nagyon fogynak ezek a lakások. Metrodom Green, jelenleg 135 szabad lakás, 7 foglalt lakás. Csak tessék-tessék a Vágóhíd utcában 2 milliós nm áron, aki kimarad, lemarad.
"Rosszul járhatnak a kivárásra játszók azért is, mert a lakások árának újabb emelkedése szinte borítékolható. Egy 2023 végi felmérésben az értékesítők országosan 4,0%-os, az elemzők a budapesti új építésű lakások piacán 6,7%-os áremelkedést jeleztek előre. " 👍 Akkor maradunk a 19,1 százalékos PMÁP hozamnál még egy évig. 😊
“ Ez a 4 millió háztartás max 4%-a. tehát elég ennek a 4%-nak gazdagodnia, illetve elhatároznia, hogy vevőként bejelentkezik.” Feltéve ha ez a négy százalék minden évben vesz egy lakást feltétlenül igazad van.
Amig hitelpenz van addig hiba ertekkent tekinteni a penzre... Csak ertekmero Nem, a pénznek és alapvetően a hitelnek is idő értéke van amit beáraznak a kamatba...
Sok epitekezes volt, elerhetobb volt az ingatlan, es volt verseny. Az nem verseny, hogy ralocsolok penzt egy szektorra boven a kapacitason tul, mert igy csak draga lesz es szűkös, mert minek epitsen a vallakozo 3at ha 1en is tobb a profit a penzboseg miatt. A melos meg a kezet sem kapkodja, mert minek. A love igy is megvan. Kocikemarcika. Es a koz elott rejtetten, de az iparban es az ITban volt ez jelen meg nagyon. A zuhanasbol ez latszik is. Az IT nagyot esett. Sok felesleges fos megrendeles volt ott palyazatokbol
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link