Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
május 06. | 00:42
Törölt hozzászólás!
#40420
május 05. | 23:44
előzmény: törölt hozzászólás
#40419
Valami van ezzel a forummal. Ezt nem en irtam...
május 05. | 22:15
előzmény: #40417  wöhler
#40418

Ha nem te vagy MrLajos akkor haljak meg... (nem mintha korábban nem lett volna egyértelmű már) Várd meg a kitiltásod végét és várunk vissza a többiekkel együtt! Nem kell hogy sztereóban nyomjad a másik alteregóddal!
május 05. | 19:55
előzmény: #40415  highlife
#40417
Na, tehát akkor mégiscsak nem KELL senkinek lakást venni. Levegőt KELL venni, lakást egyáltalán nem muszáj.
De, adnak befektetésre hitelt. Ha nem adnának, nem is létezne ez a fogalom sem, hogy tőkeáttételes kereskedés. Sőt, tőkeáttételes ETF-ek is vannak.
Oké, lehet volt itt az évek során egyetlen ilyen kommentelő. Abba most ne menjünk bele, mennyire ésszerű a gyereknek az egyetem megkezdése előtt lakást venni, amikor simán lehet, hogy kibukik vagy simán csak ott hagyja, mert nem jön be neki (a felvettek több, mint feléből sosem lesz mérnök ugye), vagy csak suli után nem akar a városban maradni, hanem elköltözik valami élhetőbb helyre... De ha kellene még egy példát írnod, akkor azért már izzadnál, mint malac a jégen.
Rendszeresen előjön különben ez a "hogy merészel idekommentelni, aki nem akar épp lakást venni" kérdés, de már a felvetése is totál hülyeség. Ahogy írtad, aki lakhatási vásárló, az általában pont leszarja, mit írogatnak vadidegenek egy fórumon. Vesz, amit tud és ennyi. Így megközelítve felesleges is ez a fórum. A befektetők meg már kész prekoncepcióval jönnek ide, ergo már rég van valamilyen portfóliójuk vagy eldöntötték, hogy milyen lesz. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy komoly befektető aszerint változtatja a portfólióját (mindegy, hogy van-e benne ingatlan vagy nincs), hogy vadidegenek egy fórumon miket írnak. El tudja valaki képzelni, hogy valaki elolvassa itt ncseedtől, hogy a budai panel a tuti és rohan budai panelt venni? Vagy, hogy én leírom, hogy szerintem egy saját kockázati tűréshez igazított, ETF-ekből felépített, diverzifikált részvényportfólió a legjobb út a vagyongyarapításhoz és akkor mindenki rohan is értékpapírszámlát nyitni?
Tetszik vagy sem, aki ide ír, azért ír ide, mert szereti leírni a gondolatait, SZÓRAKOZTATJA ez a tevékenység. Különben nem áldozna rá a szabadidejéből, nem fizet érte ugyanis senki.
május 05. | 19:49
előzmény: #40405  elemerorsos
#40416
Erre én is gondoltam,hogy van egy csomó elkölteni való pénzük ,mert pörög a turizmus. Másrészt ők sem lehetnek nálunk okosabbak,mert nekik sincs jobb ötletük mint az ingatlan.Persze az is igaz,hogy egy Hotel az nem egy lakás.
május 05. | 19:23
előzmény: #40413  wöhler
#40415

"Pisztolyt tartanak a fejéhez és elsütik, ha nem vesz, vagy hogyan kell ezt elképzelni?"
Válik, nősül, elköltözik, összeköltözik, külön költözik, tanulni megy, kisebbe megy, nagyobba megy, más városba költözik, satöbbi. Ha meg tudja venni a lakást (akár hitellel, CSOK-al) akkor 99% meg is veszi. A maradék meg bérel, ott meg a befektető veszi meg a lakást.
"Ha lakást venne tőkeáttétellel, akkor részvényt miért nem? Na, ugyanazért nem szabad lakást sem."
Lakásra adnak több tízmillió hitelt (alacsony kamatra), befektetésre nem igazán. Bár neked lehet adnak fedezet nélkül :P
"olyat mutass, aki lakhatási vásárló! Nincs itt ilyen. Innentől kezdve pedig nem gondolnám, hogy eretnek dolog lenne a lakásról, mint befektetésről beszélni... "
Ők nem ide a fórumba irogatnak hanem dolgoznak és vásárolnak, csendben. Akik ide írnak messze nem reprezentálják a tényleges vásárlói kört!!!!!!!!!! Ahogy eddig olvastam az ide író befektetők mind tartják a lakásaikat, ergó nem vesznek részt az adásvételekben. Korábban mintha lett volna egy kommentelő (talán debreceni) aki a gyerekének akart ÚJ lakást vásárolni BP-n 2019-es átadással és természetesen lehurrogta a többség. Pár napig kommentelt és azóta gondolom vett is már... Nem eretnek dolog befektetésként beszélni az ingatlanról, de nem is biztos hogy mindenki így vásárol, sőt!
május 05. | 18:55
előzmény: #40410  highlife
#40414
Amit leírtál, az a lakásvásárlók egyre kisebb részére igaz (tehát, hogy saját lakást vesznek). Nekik egyébként pont az segítene, ha minnél alacsonyabb lenne az ár, és őket tényleg nem fogják lajosék elrettenteni. Ellenben az nem baj, ha a botcsinálta, második lakását vásárló speki minden oldalon szembe találkozik a véleménnyel, hogy vannak jobb(?), meg más meg likvidebb befektetések is, legalább az előbbi csoport, akinek "muszáj" lakást venni elől sem vásárolnak fel mindent. 
május 05. | 18:54
előzmény: #40410  highlife
#40413
"Akinek most kell lakást venni"
Pisztolyt tartanak a fejéhez és elsütik, ha nem vesz, vagy hogyan kell ezt elképzelni?
"főleg nem ha nincs meg a teljes vételár"
Ha lakást venne tőkeáttétellel, akkor részvényt miért nem? Na, ugyanazért nem szabad lakást sem.
"nem fog ettől senki tényleges vásárló véleménye megingani"
Ebben nem kételkedem, de mutass már egy ide írogatót, aki nem befektetési, hanem lakhatási céllal, magának vett lakást! Ncseed, tihamer, manóka47 meg a többiek mind befektetők, olyat mutass, aki lakhatási vásárló! Nincs itt ilyen. Innentől kezdve pedig nem gondolnám, hogy eretnek dolog lenne a lakásról, mint befektetésről beszélni...
május 05. | 18:53
előzmény: törölt hozzászólás
#40412
Ezek szerint felébredt az MNB is egy laza 10 év késéssel, guten Morgen!
A nyílt végű ingatlanalapokat leginkább betiltani kéne, ugyanis hibás konstrukció: likviditást ígér, miközben a mögöttes eszköz teljesen illikvid.
https://alapblog.hu/a-nyilt-vegu-ingatlanalapokrol/
https://lustaport.wordpress.com/2018/07/17/nyilt-vegu-ingatlanalapok/
Aki ingatlanba akar fektetni, az leginkább ne tegye, de ha már igen, akkor legalább vegyen inkább REIT-et: ingatlanokban érdekelt cégek részvényeit gyűjtő alapot.
május 05. | 18:44
előzmény: #40401  highlife
#40411
Sőt, némi iróniával továbbgondolom ezt a fantasztikus logikát: a topic címében benne vannak a LAKÁS és az ÁRROBBANÁS szavak is, tehát aki például a családi házak árcsökkenéséről kíván értekezni, az is maradjon csöndbe, hisz nem erről van itt szó, kérjük tehát a shortosok is maradjanak távol. De komolyra fordítva a szót... akik a román méztermelő topikkal meg a MOL részvényekkel hasonlítják össze azt, hogy például családalapításba belevágó emberek milyen ráfordítással tudnak lakáshoz jutni, az tökéletesen mutatja, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mivel spekulálnak, mennyire ostobák és önzők. Ha a MOL részvények bezuhannak, akkor így járt a részvényes, kb nem érdekel senkit, csak akinek benne volt a pénze, felmegy egy kicsit a benzinár esetleg... ingatlana azonban - MOL részvénnyel szemben - szinte mindenkinek volt vagy van vagy lesz, és a cehhet mi fizetjük közösen, amikor ismét a szarból kell kihúzni a hiteleseket vagy a tőkeáttétellel lakásokat vásárlókat...
május 05. | 18:35
előzmény: #40404  wöhler
#40410

Akinek most kell lakást venni (bármi okból) az nem azt nézi mennyibe került 1-2-3 éve hanem elfogadja a mindenkori árszintet és vásárol. Nem nyavajog hogy nem éri meg mert korábban jkobban megérte volna. Nem azért vesz mert "jó ötlet" és nem is azért mert "jobb befektetés mint a részvény vagy állampapír". Azért veszi mert az előbbiekkel ellentétben lakni lehet a lakásban. Százból 99,9 nem fog részvényt venni a lakás árából hogy "majd megforgatom a pénzt és bérlek inkább mert az többet hoz", főleg nem ha nincs meg a teljes vételár készpénzben neki, főleg nem ha tud élni valamilyen állami támogatással. Szóval leírhatjátok ide milliószor hogy nem éri már meg vásárolni (ahogy az utóbbi pár évben mindig volt aki leírta minden egyes nap) de nem fog ettől senki tényleges vásárló véleménye megingani!
Valami perverz beütésből vannak itt páran akik állandóan profitszerzési céllal tudnak csak beszélni a lakásvásárlásról szembeállítva azt számukra tetszőleges egyéb befektetési formával holott nagyon nem ez a tényleges vevők általános megközelítése. Vicces módon pont hogy akkor vesznek az emberek kevesebb lakást amikor "jobb befektetés" és akkor többet amikor szerintetek "rossz befektetés már"!
május 05. | 17:57
Törölt hozzászólás!
#40409
május 05. | 17:02
Törölt hozzászólás!
#40408
május 05. | 17:01
Törölt hozzászólás!
#40407
május 05. | 16:58
Törölt hozzászólás!
#40406
május 05. | 16:39
előzmény: #40402  2345678
#40405
1) A turizmus olyankor is pöröghet, amikor az adott ország válságban van és a lakáspiac döglődik, lásd Budapest 2010-2014. 2) Egy csomó nagy szállodalánc tele van pénzzel, nem tudják hova tenni, így bővülnek. 3) Egy csomó olyan cég épít szállodát, ami korábban lakó projekteket csinált. Ez azt is jelentheti, hogy érzik a lakóingatlan-piac végét.
május 05. | 16:14
előzmény: #40399  highlife
#40404
A "hivatkozott cikk" 5 éves, azóta megvolt az áremelkedés, úgyhogy aki MOST idejön, az nincs azzal kisegítve. 2014ben jó ötlet volt budapesti ingatlant venni, de mostanra aligha az. És amiket én írok, például demográfia az nemkicsit "összefüggésben van" a lakásárral, csak hát nem egyezik az itteni hangadók hurráoptimizmusával. Pech gehabt...
május 05. | 16:13
előzmény: #40400  elemerorsos
#40403
Nem lep meg, de mégis amikor szóba kerül, hogy milyen tuti az ingatlan, mert hát mi másba lehetne tenni a pénzt, akkor azért csak jó, hogy valaki ad értelmes válaszokat, nem?
Vagy annak szerinted mi értelme lenne, ha csak mindenki beírná ide, hogy a (budapesti) ingatlan a tuti befektetés és nincs semmilyen más befektetés, mert a többi mind szar és jól körbeszopkodnánk egymást, hogy te is milyen ügyes vagy. Konstruktív vitában nem nagyon tudott senki az én érveimre semmi értelmeset mondani, leginkább csak a lehülyézés meg személyeskedés ment. 
De amikor legutóbb pl tihamértől kértem, ajánljon könyveket ingatlanbefektetés témában, simán felszívódott. Na, ilyen komoly "ingatlanmágnások" irogatnak ide.
május 05. | 15:42
#40402
Érdekes, hogy az 5.6. kerületekben több ezer 3.4.5. csillagos szálloda építkezések mennek, ahogy számoltam kb .3000 szobával fog nőni a kapacitás. Tehát az látszik,hogy nem csak a kisember,hanem a nagyok is az ingatlanba gondolkodnak.
Ha feltételezzük,hogy a nagyok okosak,akkor  érdemes  tanulni tőlük.
május 05. | 15:41
előzmény: #40399  highlife
#40401
Amúgy meg azok akik külföldön élve írogatnak ide egy lakásárakról szóló fórumba a részvények mellett agitálva kb. olyanok mintha mi Mo-ról írogatnánk egy S&P 500 amerikai fórumba, hogy teljesen hülyék vagytok mert a magyar lakások sokkal jobb befektetések... próbálja ki valaki, kíváncsi vagyok mennyire fogják nemnormálisnak nézni ott és hány komment után jön a permaban!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE