Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
május 01. | 14:39
előzmény: #40299  wöhler
#40300
május 01. | 14:25
előzmény: #40298  sakal83
#40299
Ezek is szalmabábok. Nem mondtam, hogy a részvény kockázatmentes és azt sem, hogy a kötvény mindig jó. Ahogy azt sem, hogy MOST kötvényt kellene venni.
Japánban 90 óta nulla a kamatkörnyezet, mégis csökkennek az ingatlanárak, nominálisan is. Pedig az államadósság már 250%, tehát azt sem lehet mondani, hogy ne nyomtattak volna rohadtsok pénzt.
https://www.kreditvergleich.net/statistiken/immobilienpreise-japan/
A demográfia a döntő, akármit is csinálnak a jegybankok.
Abban egyetértünk, hogy munkával lehet a legjobban keresni és ez csak fokozódni fog. Nézd meg az utolsó két ábrát! a japán nettójövedelmek alakulása, illetve, hogy mennyi ingatlant tud venni egy japán a jövedelméből: mindkettő meredeken emelkedett az elmúlt évtizedekben. Vagyis az ingatlan nemcsak nominálisan, de a jövedelmekhez képest még fokozottabban egyre kevesebbet ér.
Európa mostanában lépett erre az útra, itt is ez lesz.
május 01. | 14:14
előzmény: #40296  wöhler
#40298
Akkor minden ingatlanbefekteto teved. Errol nem vitatkozok. A kotvenyek az istenek... a berleti dij meg valamicske. Mondjuk nominalisan 2008 es 2015 kozott 7m. Tenyleg. Kutyafasza:) 
A mostani allamkotveny meg a legjobb mert 30 millara kapsz max 900e forintot de legalabb a valos infla megesz belole 1;5mot. A vallalati kotveny meg megjobb. Lasd questor:)
Jelenleg dolgoztatni kell a penzt igy hogy dolgozol. Minden passziv jovedelem felejtos. A reszveny kulonosen kockazazmentes:) vegulis van napi esesi limit:)
Errtem hogy kotekedsz. Csak nem ertem mivel kivel es miert harcolsz. Mar ezerszer meg lett ragva a tema. Eszkozarak egekben es nonek amig nulla a kamatkornyezet az allamkotveny buko a hazudott infla miatt. Eses varhato de nem a piacrol leginkabb hanem ha a jegybankok ugy dontenek. Jelenleg iranyotott gazdasag van. Nagyaranyu munkanelkuliseg nem varhato mert egyre kevesebb a munkaero es oregefo tarsadalom van  A hianyszakmaban ami nem az it szarra ketesjeti magat az ember amig nincs bevandorlas. 
május 01. | 13:49
előzmény: #40294  johai
#40297
Én nem a 4 évvel ezelőtti állapotról beszélek, hanem a hosszú távú trendről. 4 évvel ezelőtthöz képest a statisztikák szerint is több ember él Budapesten, de jóval kevesebb, mint mondjuk a 80-as vagy a 90-es években.
Az meg, hogy több az autó, csak annyit jelent, hogy manapság több embernek van autója, mint annak idején, így autóból összességében tényleg több lett.
Persze erre lehetne mondani, hogy biztos megfordult a 80as évek óta tartó trend és most megint növekedni fog a város lakossága évtizedekig, de ebben én nem igazán hiszek. Mégis honnan lenne utánpótlás? A fővárosi korfa elég szar, szóval a természetes reprodukciót elfelejthetjük, az elmúlt 4 évben sem attól nőtt a lakosság. Hanem a szegény vidéki helyekről vándoroltak be páran. Csak ez lassan elfogy. Már csak azért is, mert Budapest annyira drága lett, hogy jobban megéri párszáz km-t még nyugatabbra menni, ahol a megélhetés meg a lakhatás alig több, a fizu viszont szakmától függően 2-4-szeres.
május 01. | 13:48
előzmény: #40295  sakal83
#40296
Szalmabáb érvelést tolsz. Nem mondta senki, hogy "tragikus és hirtelen bekövetkező, tartós" esés lett volna. Annyit írtam, hogy esett, ami igaz. Persze, kinek mi a tragikus meg a tartós, én nem érezném túl jól magamat egy olyan eszközben, aminek 5 éven keresztül folyamatosan csökken az ára és összesen 7 évig mínuszban ülnék. Azért az a teljes eddigi életemnek a negyede, karrierem hosszának meg kb 100%-a. Ja, és arról nem is beszélve, hogy ez még csak nominál ár. 2016-ban nem annyit ért egy forint, mint 2009-ben, szóval ordas bukóban ült az ember még akkor is, ha addigra pénzénél volt.
De ha megnézed az adatsort kicsit távolabbról, láthatsz még viccesebbeket is, pl 2003ban nominálisan annyi volt Budapesten a lakás, mint 2013-ban, ergo 10 év alatt semmit nem nőtt az értéke nominálisan sem, miközben akkoriban a kötvényekre még kétjegyű kamatok mentek. Számold csak ki reálban, vagy a kötvénnyel összehasonlítva, mekkora bukó! 
Persze a bérleti díjból valamennyi visszajött, ha épp ki tudta adni, mert azért 2008 után ez sem volt annyira egyszerű.
május 01. | 13:26
előzmény: #40288  wöhler
#40295
Tehat 2008 3 feleves csucsrol 2013ra 26%ot csokkent az ar fokozatosan. Majd 2 ev mulva mar a 2008as csucsnal jart. Ez azert nem tragikus es hirtelen bekovetkezo eses. Tartosnak sem mondanam... fokent ugy hogy emberemlekezet ota a legnagyobb vilagvalsag volt specifikus magyar hitelvalsaggal fuszerezve nagy eladasi kenyszerrel amit az allam is tolt a vegtorlesztessel es magas kamatszinttel. Ez minden csak nem tragikus eses barmennyire probaljuk elhinni. A devizahiteles ajvek miatt emlekezetes kizarolag.
május 01. | 12:50
előzmény: #40292  wöhler
#40294
En is tanusithatom sokkal tobb az ember a fovarosban mint 4 eve.
Tomegkozlekedes szinte duplikalt,lakotelepeken este mar nincs parkolo annyi a kocsi,az uton kenytelenek allni.
Ezek az emberek a jovendobeli lakasvasarlok,csokosok....egyenlore meg albiban vannak.
Problema az hogy marciustol sok hirdeto ratette a 10 millios tamogatast a kinalati arra,ezert ugrott minden,okafogyotta valt a csok2 is sajnos,marad az alberlet.
május 01. | 10:56
előzmény: #40292  wöhler
#40293

nincs jobb statisztikám, de azt tudom hogy annyian vannak a városban most is hogy halál... csak próbálj meg közlekedni 400ft/liter benzinár mellett. Egyre több helyen lehetetlen!! nyilván sok az ingázó köztük de akkor is!
Bp mostanra rengeteg lakóingatlan van hasznosítva vállalkozásban, airbnb, üzletek, irodák, rendelőként, satöbbi..  azaz kevesebb lakóval is lehet árat emelni. simán!
május 01. | 10:23
előzmény: #40291  highlife
#40292
Nézd, ha van jobb statisztikád, akkor linkeld azt. Egy olyan vitának nem sok értelmét látom, hogy ki szerint mennyien laknak valójában Budapesten, akik nincsenek is bejelentve (főleg, mert van egy csomó olyan, aki oda van bejelentve, de nem ott lakik, őket meg levonni kéne). Ráadásul ez a jelenség korábban is megvolt, miért laknának most arányaiban többen nem bejelentve, mint mondjuk ezelőtt 20 éve? Főleg, hogy most már a tulajdonos meg sem tilthatja a bejelentést, mint korábban. Ha meg elfogadjuk, hogy a nem bejelentettek aránya nem vagy csak keveset változik, akkor megint csak ott vagyunk, hogy a trendet a hivatalos statisztika jól leírja. 
"Amúgy sem feltétlen szükséges nőni a lakosságnak valahol hogy az ingatlanárak is nőjjenek"
Dehogynem! Hosszú távon csakis ez számít (nem csak az ingatlanpiacon). Ha többen vannak, több lakás kell, ha kevesebben, akkor kevesebb. Persze ha a nominálárakról beszélünk, azt lehet növelni pénznyomtatással, mint a mesés Venezuelában, de valamiért mégsem rohan mindenki oda ingatlant venni, a nagyszerű nominális hozamok ellenére.
A vidékkel kapcsolatban teljesen egyetértünk, csak az őrültek vesznek ott, lévén tuti bukó már középtávon is.
május 01. | 10:00
előzmény: #40290  wöhler
#40291

bp-n a hivatalos népességiadatok "elvesztették irányadó jellegüket". Amúgy sem feltétlen szükséges nőni a lakosságnak valahol hogy az ingatlanárak is nőjjenek... nyilván nem árt ha mégis nő.
Vidéken ahol drasztikus a fogyás még ott is emelkedik az ingatlanok ára! A 2008-as "buborék csúcsa" szintet mindenhol elérte már ismét, még a legutolsó putriban is.
május 01. | 09:48
előzmény: #40289  highlife
#40290
Budapest lakossága is csökken a 80as évek óta.
Nyilván kevésbé, mint a vidéké, de akkor is:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest#N%C3%A9pess%C3%A9g
És a jövő sem tűnik valami rózsásnak:
"A budapesti népesség korösszetétele igen kedvezőtlen. A 2011-es év elején a 19 évesnél fiatalabbak népességen belüli súlya 17%, a 60 éven felülieké 25% volt."
május 01. | 09:40
előzmény: #40287  highlife
#40289
arról nem beszélve hogy 2016-tól az állami támogatások egyértelműen a vidéknek kedveznek azaz teljesen várató volt hogy  errefelé fog tolódni a használt forgalom és minő meglepetés így is lett. Semmi meglepetés nincs ebben. De hiába emelkedik a forgalom vidéken mert a demográfia ettől még maradt a béka segge alatt!!!  Azaz egyre kevesebben élnek ott hiába nő az ingatlanok forgási sebessége. Nekem az jön le, hogy ha valahol akkor pont vidéken van buborék az árakban mert ha kifut a CSOK és társai ott fogja jobban éreztetni a hatását negatívan az árakban nem bp-n ahol alig éltek vele eddig is!  tudom nehéz ezt elhinni (főleg vidékiként), de attólmég ez van.
május 01. | 09:22
előzmény: #40270  Lindermen
#40287

Számomra nem világos mit akar mondani évek óta. Csökken a bp tranzakciószám de emelkednek az árak meredeken, miközben vidék tranzakciószám emelkedik de az árak meg mégsem annyira.
és???????????????????
Ez csak azt mutatja NINCS ELADÁSI KÉNYSZER BP-N mert ha lenne akkor lejjebb mennének árban és odaadnák kisebb áremelkedésnél is és nőne a tranzakciók száma! DE NEM EZ TÖRTÉNIK és valamiért ezt tragédiának és kockázatnak állítja be! Se bpesten se vidéken (hiába nő az eladások száma) nem lehet mindent eladni akármennyiért! Ettől ez még nem kockázat. BP tele 100M feletti ingatlanokkal és totálisan dilettánsnak kell lenni ahhoz hogy az 1-25M ársávú vidékkel hasonlítsuk össze és hasonló forgalmat várjunk mindkét helyen!!!
május 01. | 09:20
előzmény: #40280  wöhler
#40286
Mennyit? Kíváncsian várom a számokat
május 01. | 09:19
előzmény: #40284  wöhler
#40285
https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/inflation-vor-ostern-verbraucherpreise-steigen-staerker-als-erwartet-a-1265180.html
És az infláció is 2%-ra ugrott áprilisban. Ha ez tartós marad, kamatemelés lesz.
május 01. | 09:02
előzmény: #40283  wöhler
#40284
https://kiszamolo.hu/ingatlanvasarlas-meglatni-es-megszeretni/comment-page-2/
"Topfly, a vásárlók 24%-a külföldi, további negyede Airbnb-s befektető. Én még emlékszem, amikor az írek felvásárolták 230 forintos eurónál ugyanígy a fél belvárost, aztán 30%-kal olcsóbban eladták 2009-2013 között, 300 forintos euró mellett, így a pénzük felét elbukták.
Egyszer fent, másszor lent.
Most mindenki kínlódik az alacsony kamatokkal, ezért ész nélkül lakást vesz. Hol venne máshol, mint a belvárosban.
Ne gondold, hogy a fák az égig fognak nőni."
május 01. | 09:01
előzmény: #40282  elemerorsos
#40283
Sokan eladták, de persze biztos voltak, akik kiülték azt a rövid 5 évet, amíg csökkentek az árak.
Kiszamolo írt ingatlan témában korábban, ott olvastam az íreket is. 
május 01. | 08:49
előzmény: #40281  wöhler
#40282
A legtöbb ír kiülte a válságot és minimum dupláztak a lakásaikon. Még el sem adták a nagy részét. Ilyen a tőzsde is, van aki kiüli a mélypontokat valaki kiszáll bukóval.
május 01. | 08:39
előzmény: #40255  elemerorsos
#40281
Így volt ez 2008 előtt is az írekkel. Vették az ingatlanokat megnézés nélkül, mint a cukrot. Aztán 2008 után el is tüntek, meg eladtak mindent 30% bukóval.
Nem értem, miért gondolja bárki, hogy most másképp lesz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE