Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
április 07. | 14:54
Törölt hozzászólás!
#39220
április 07. | 14:34
Törölt hozzászólás!
#39219
április 07. | 14:32
Törölt hozzászólás!
#39218
április 07. | 14:01
előzmény: #39207  buyandhold
#39217
Ketten keresnek havi 2-millát, akkor ők valami igazgatók.Ez rengeteg pénz.
április 07. | 12:45
előzmény: #39212  robert2000
#39216
Teljesen egyetertek veled, hogy sajnos most mindenki mindent akar. Ezt sajnos be kell latni, hogy atlag berrel nem tudod megtenni. Kulfoldon se.
Amugy nektek sok olyan ismerosotok van, aki kint el kulfoldon es sajat ingatlant vasarolt? Nagyon sok ismerosom kint van, de 1-2 tudok aki vasarolt kint. 
Olyat meg nem ismismerek, hogy valaki Londonba vett volna ingatlant.
április 07. | 12:38
#39215
Draga arat fizet mindenki az allami ingyenpenzek es az olcso penz miatt.
Spiralba kerult minden az arnovekedes a szennyezes versenyfutas azert ami akkor is lenne ha nem lett volna ingyenpenz.
Ezt az emberek zome nem erti csak beall ebbe a taposoba es hamar kap valami jofele betegseget vagy fogadja a jo oreg halalbacsit.
április 07. | 09:56
előzmény: #39213  highlife
#39214
A mostani gazdasági boomnak nem sok köze van a kormányzati intézkedésekhez, sokkal inkább az EU-s pénzekhez meg az ultralaza monetáris politikához, illetve a világgazdasági konjunkturához.
A "hőbörgőknek" nem az a bajuk, hogy felmentek az ingatlanárak, hanem, hogy a fizetésekhez képest mentek fel. A nagy mesés növekedésben a fizetések nőttek +30%-ot, az ingatlanok meg +100%-ot. Ha a fizetések is kétszereződtek volna, nem problémázna senki.
Egyébként pedig igen, jobb volt a 2010-2014-es állapot, amikor drága volt a hitel, jók voltak a hozamok és olcsóak az ingatlanok. Ez azokat támogatta, akik fegyelmezetten megtakarítottak és abból vettek ingatlant. A mostani, olcsó hiteles-drága ingatlanos rendszer meg azoknak jó, akik hajlandóak a jövőbeni önmagukat kirabolni, a jövő felélésével a jelen boldogságát megvenni. Biztos jó, ha ezt a fajta viselkedést jutalmazzuk és nem inkább a fegyelmezett költségvetést? Szerintem nem (nem csak Magyarországon, hanem világszinten sem).
április 07. | 08:09
előzmény: #39211  buyandhold
#39213
Ez számomra is rejtély, hogy mindenki a 2010 és 2014 közti állapotokat szeretné állami beavatkozás szempontjából amikoris semmi ösztönző nem volt, de mégsem vettek akkor lakást! Sőt, akkoriban mindenki lógatta az orrát hogy milyen szar az élet Magyarországon, tömegével menekültek külföldre az emberek, meg volt állva minden. Milyen jó is volt akkor mert olcsó volt a lakás! Ha valaki képtelen rendszerben gondolkozni az még akár így is láthatja a dolgokat. A kormányzati intézkedések mind-mind a gazdasági növekedést célozzák meg a teljes gazdaság szintjén, legyenek azok lakáspiaci, vállalati hitelezési piaci intézkedések és hívjuk őket csoknak, növekedési hitelnek, 5% áfának vagy bárminek! És igen, ezek hatására nőnek a bérek, a lakásárak, a gazdaság, javul az életszinvonal, csökken a munkanélküliség, lassul a kivándorlás ésatöbbi. Na mindegy, én nem szándékozok ide írogatni sokat csak nem tudtam elmenni pár ember kommentje mellett. béke.
április 07. | 07:12
előzmény: törölt hozzászólás
#39212
Pesten csak az nem vett eddig lakást aki nem akart. 1 misit összeraksz és veszel egy 30as garzont gitellel. Ja hogy az büdös. Akkor albi. Nem lehet 100nm újba kezdeni. Fokozatosság. Ha kinövöd gyerek miatt váltassz felfele.
Mi is melósok vagyunk,  mégis lazán összeraktuk az önerőt. Ja hogy a pia drog buli nyaralás elmaradt 2 évig. Igen benne van. Ja hogy valakinek büdös a meló. Van ilyen. Aki akart vett.
Mi is megjártuk a devizát. Lezártuk eladtuk. 1év adósság törlesztés és kezdtük ujra. Nem a múlton rágódtunk. Spórolni kell. Nagymuter mindig eztmondta.
április 07. | 05:43
előzmény: törölt hozzászólás
#39211
Miert nem vettel 5 evvel ezelott? Akkor olcso volt...
április 06. | 23:06
Törölt hozzászólás!
#39210
április 06. | 22:22
előzmény: #39204  Criscito
#39209
Nem kell itt szabályozni semmit. Kereslet-kínálat. Ha túl nagy a kereslet, és nem épül elég lakás, akkor az állam építsen néhány 10000 bérlakást, vannak nagyon jó helyen levő állami telkek. Ha a belvárosi ingatlanok ára elszáll, akkor az állam építsen egy nagy zöld/barnamezős üzleti negyedet vagy ösztönözze az építését a belvárostól távolabb (lásd Défense, Canary Wharf), épülhet a környéken néhány 10000 lakás, létrejön egy új városközpont és tehermentesül a belváros. Ezen kívül még az kellene hogy a komcsi időkben megalkotott társasházi törvényt és lakástörvényt megcsinálják rendesen. stb stb. Nem kell feltalálni a melegvizet, ezek máshol jól működő példák. De ezekre szemmel láthatóan nincs akarat, mert bele kellene állni és dolgozni vele.
április 06. | 22:11
Törölt hozzászólás!
#39208
április 06. | 21:08
előzmény: törölt hozzászólás
#39207
ja, egy 50nm lakas 150ezer ft. Ketten keresnek havi 2 millat. tenyleg nem lehet belole kifizetni...
április 06. | 20:48
előzmény: #39202  highlife
#39206
Hehe :), ezen jót mosolyogtam... nem értem, mondja meg az állam a tégla árát?? Neeem, ilyesmire nem lenne szükség. Csak annyit kellene tegyen az állam, hogy az egyébként is futó ingatlanpiacot nem fűti tovább csok1 után csok2-vel és ki tudja még milyen más ösztönzők jönnek még. Szóval lehetne mit tenni, mégpedig azzal, hogy nem tesznek semmit, hanem hagyják a piacot piaci alapon működni. Szerintem nem is olyan nehéz ez :)
április 06. | 20:35
Törölt hozzászólás!
#39205
április 06. | 20:33
előzmény: #39202  highlife
#39204
Ki kene nyitni a szemeket es rajohetnenek vegre sokan, hogy rengeteg helyen szabalyozva van a piac. Peldaul ha nem lenne szabalyozva a minimalber, akkor 100Ft-ert dolgoznatnak az embereket, mint a rabszolgakat. Aztan ha nem lennenek vamok akkod Kina elarasztana mindenkit az olcso termekeivel es a magyar vallalatok akar meg is szunhetnenek mind. Stb. Ugyanigy  a lakaspiacot is szabalyozni kell itt-ott. Erdekes, ha a CSOK-rol, negativ kamatrol van szo, ami emeli az arakat, az rendben van mint szabalyozas, de ami ezzel szembe megy az mar nem kell. :)
április 06. | 20:25
előzmény: #39199  egynapod
#39203
Budapesten is ennyi mar most. :) Egyre erdekesebb a helyzet. :)
április 06. | 20:17
előzmény: #39198  eredmeny
#39202
Nem értem. Építési tilalom van? Nincs. Bárki építhet kvázi bárhol? Igen. Akkor mit kellene szabályozni? Mondja meg az állam a multiknak mennyiért adhatják a téglát, cementet, szigetelőanyagot? Esetleg legyem maximáliasan kérhető munkabér az építőiparban amit a melós elkérhet? Legyen államilag maximalizált profit margin a magán vállalatoknál? Az állam mondja meg az EURHUF árfolyamot direktben? Komolyan mondom én nem látom a különbséget a lakáspiac meg a bármilyen más piac között! Enni is kell mégsem maximalizálja az állam a kenyér, hús, tej, bármi árát! A használt piacon végképp nem értem milyen állami beavatkozást vár bárki is. Mindenki annyit kér a használt dolgaiért amennyit akar, legfeljebb nem adja el. Mindennek van több alteratívája, a budapesti lakhatásnak is. Lehet azokat választani akik szerint túl drága.
április 06. | 19:39
Törölt hozzászólás!
#39201

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE