Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
április 06. | 11:39
előzmény: #39172  MrLajos
#39180
Gazdasági oldal foglalkozott ezzel az olasz fiatal Budapesten kérdéssel.Elmondták,hogy Olaszországban a Spanyolországihoz hasonló méretű a fiatalok munkanélkülisége. Ha van is munka általában nincs bejelentve. Az meg természetes náluk,hogy tanulmányaik után 1 évet fizetés nélkül kötelesek dolgozni,hogy leigazolják a gyakorlatot,mert enélkül nem veszi fel senki a szakmájába.stb. Itt meg bejelentik,jól érzik magukat,jól elvannak. De,hogy mi az igazság nem tudom, nekem nincs tapasztalatom.
április 06. | 11:39
Törölt hozzászólás!
#39179
április 06. | 11:38
Törölt hozzászólás!
#39178
április 06. | 11:34
Törölt hozzászólás!
#39177
április 06. | 11:33
előzmény: #39167  highlife
#39176
Aki 10-20 lakast futtat,es pont jokor vette(2014 korul) az bizony spekulans!
Megpedig kiertesitett,kosztos a java.
 Megsugtak nekik a banki kiegyezest,a hitel expanziot.....anno nagy kockazattal jart lakasba fektetni,nem is igen fizettek egy 73 nm-es panelert meg 7 millat se,most 35-ert aruljak egyesek.
Irrealis,tiszta tozsdei mozgas,a vege is tozsdei lesz.
április 06. | 11:26
előzmény: törölt hozzászólás
#39175
Orban biztos nem speka,sot csokkentette az afat,ezzel tisztes 6-10%-os profithoz kivanta juttatni az epito cegeket.
Azert hogy az embereknek legyen munkaja!
Nem 60-100%-os profitot mondott.
*
EU parlamenti valsztasok utan,plane ha nem ugy sul el a dolog ahogy varjak,a fentiekre fognak hivatkozni,akar plakaton is,mert nem babra megy a jatek.
április 06. | 11:21
előzmény: törölt hozzászólás
#39174
Nem akarok vitatkozni veled, de szerintem a kommenteddel túltoltad a biciklit. Lakásból Magyarországon nincs hiány sehol sem, sem újból sem használtból, bárki vehet nem csak az aki kiadásra vesz. A korábbi helyzet volt mindenki kárára amikor piac megfagyott és szinte alig épült új lakás. Persze ekkor pont az általad leszólt ÉLŐSKÖDŐ ingatlan spekuláns rétegnek állt a zászló akik készpénzre megvettek akkor is mindent és a kisemberek nem tudtak labdába sem rúgni. Most legalább van választék új lakásból és könnyen kapnak a proletárok olcsó hitelt. Amit te írtál kb olyan mintha a gazdagokat okolnád hogy 2000 az eper kilója mert ők meg tudják venni annyiért is és a szegények emiatt nem érik el, holott azért annyi mert aszály van meg mert nincs szezonja. Nem feltétlen csak a kereslet nagysága befolyásolja az árakat bármely piacon hanem az előállítás költsége, a beruházáson elvárt haszon is. Ha ezek nincsenek meg akkor a következő évben sokan nem fognak epret termeszteni /lakást építeni és még kevesebb lesz még drágábban, vagy semennyi sem lesz ha nem lehet eladni a termelési költség + elvárt haszonnal. Lásd magyar málna ami már nincs is emiatt csak import. Csak hogy ingatlant nem lehet importáni!
április 06. | 11:14
Törölt hozzászólás!
#39173
április 06. | 11:08
előzmény: #39166  2345678
#39172
Ezen hangosan felnevettem :D
Persze, 1000 eurós álomfizetésért mennek Budapestre TÖMEGESEN :D Írod, belvárosban laknak, vagyis az 1000 euró legalább fele rögtön elmegy a lakbérre. 500 euró mire elég Budapesten? Még zsebpénznek is lófasz. Most komolyan: ha te munkanélküli olasz fiatal lennél, akkor a szomszédos Ausztriában keresnél állást, rendes pénzért vagy elmennél sokkal messzebbre kevesebbet keresni? Az infrastruktúra minőségéről (utak, egészségügy stb) nem is beszélve.
Én éltem 1000 euróból Budapesten, ezelőtt 7 éve, pályakezdő koromban. Az akkori, sokkal kisebb lakbérek mellett sem volt az Budapesten sok pénz, egy középszar szinten el lehetett tengődni belőle (akkor, nem most!), de semmi extra.
április 06. | 11:05
Törölt hozzászólás!
#39171
április 06. | 11:04
előzmény: #39167  highlife
#39170
Beterelik a lakosság egy részét az agglomerációba, vidékre a vidéki csok által. Lehet ingázni a munkahelyekre, ezáltal még jobban megnő a személygépkocsik vásárlása. Az autók fenntartása, tankolása további állami bevételeket gerjeszt, ki van találva ez. Az egy más kérdés, hogy idő a gyereknevelésre a házastársi kapcsolat ápolására szinte nem lesz. Szinte csak köszönő viszonyban lesznek a családtagok egymással. Így elhall az a családi - kapcsolati szövet, amely egyben tartja a családokat, pláne 3, 4 gyerekkel. Egy idő után már a "rendszer" neveli a gyerekeket, a szülők meg "külön" utakon járnak, rendezik le a nemi vágyakat. 
Konklúzió: -megcsalás, elhidegülés, veszekedések, egymás hibáztatása (miért kellett felvenni a hiteleket 2019-ben), munkanélküliség, idegösszeomlás, szívinfarktus, válás, özvegyülések. Az egyik lakásomnál a házban már most 76 lakásban 48 (!) egyedülálló lakik. Egyedül maradva nem fogják tudni törleszteni a hiteleket. 6-8-10 év múlva brutálisan meg fog nőni az ingatlan eladói oldal. No ekkor lehet majd diszkont áron vásárolni. Addig is tőkefelhalmozás.
április 06. | 11:03
Törölt hozzászólás!
#39169
április 06. | 11:03
Törölt hozzászólás!
#39168
április 06. | 10:43
előzmény: #39164  johai
#39167
Nem vagyok szakértő, de kik azok a spekulánsok a magyar lakáspiacon? Mert szerintem minimális a valódi számuk. Mari nénje aki a kisunokájának vesz lakást meg Józsi a multinál jólkereső aki kiadásra vesz egy lakást meg az a párezer ember aki több ingatlant tud venni kiadásra? Ők lennének a spekulánsok? Nem hiszem. Ők mind sima kisbefekektetők, átlagemberek, vagy még azok sem. Na jó, kicsivel átlag felettiek. Az aki 10-15-20 lakást futtat rövid kiadással? Azt sem nevezném spekulánsnak csak vállalkozónak. Szerintem nem létezik Magyarországon a sokak által spekulánsoknak nevezett réteg, vagy elenyésző a számuk. Ha bevezetik ezt az új szabályt Budapestre pont hogy nem fog csökkenni az albérletek ára mert nem tudnak még annyira se kitörni mint eddig és saját lakást venni. A hitellehetőség szűkítésével pont a kisemberek járnak rosszul és a befektetők jól. Kicsit lassíthatja a további lakásár emelkedést de ugyanakkor támaszt ad a kiadási piacnak kereslet oldalról. Ellehetetlenítik a kis emberek lakáshoz jutását Budapesten és kiszorítják őket vidékre vagy maradnak és fizetik a lassan de biztosan felfelé kúszó albérletet.
április 06. | 10:38
#39166
Tömegesen jelentek meg olasz fiatalok a budapesti munkaerő piacon. Csak az angol nyelv kell az olaszukhoz és 1000 Euró fizetést kapnak SSC-be,IT szolgáltatásban. Budapest belvárosban élnek,albérletbe és szeretnek itt lenni.
Ezt csak azért írtam,hogy sokan jönnek is a bérleti piacot megtámasztani.
április 06. | 10:24
előzmény: #39110  buyandhold
#39165
Gondolom az elvándorlást akarják mérsékelni ezekkel a brutális állami támogatásokkal, ráadásul a vidék szavazóbázis a Fidesznek. Mindenesetre 6-8 év múlva lesznek szép új, újszerű, felújított ingatlanok a vidéki csok által. Lehet vásárolni majd diszkont áron, ha beüt a krach.
április 06. | 10:11
előzmény: #39155  highlife
#39164
Es miert akarsz a csucson venni?
Befektetesi cellal vasaroljak a lakasok nagyreszet,mind ki akarja adni,ebbol kovetkezoen a berleti dijjak stagnalnak,majd csokkenni fognak.
Akkor kell venni amikor 20%-al visszaesik a jelenlegi felfujt ar.
Persze ha mindenfelekeppen venni akarsz,mert lesz az meg sokkal lejebb is:)
*
Hitelfedezet megallapitasa lakasok eseten korrekt,de az is csak az elmult fel ev atlagat veszi figyelembe.
Kis csuszassal persze,mert nav adatokat vesz figyelembe,tehat egy mostani 35 millas panell erteke 1 evvel ezelotti adatok szerint van meghatarozva,ami a brutal emelkedest figyelembe veve......ha csak 40%-ot veszunk le a jelenlegi kinalati arbol,az is 14milla,azaz 21 millio a lakasfedezet alapja.
Ennek 20%-a az onero,4 milla,es kapsz ra 17 millio hitelt....na most ebbol vegyen valaki egy 35 millios panellt.
En ugy latom nem a fedezet modositas tesz be a lakast venni szandekozoknak hanem a spekulansok,akik felvertek az arakat.
Es az mnb is igy latja.
Es a kormany is.
Kivancsian varom mire jutnak.
április 06. | 09:54
Törölt hozzászólás!
#39163
április 06. | 09:53
Törölt hozzászólás!
#39162
április 06. | 09:21
Törölt hozzászólás!
#39161

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE