Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
január 11. | 00:26
Törölt hozzászólás!
#31820
január 11. | 00:22
Törölt hozzászólás!
#31819
január 10. | 22:24
előzmény: #31815  MrLajos
#31818
Ráadásul az állampapír sokkal inkább likvid, mint az ingatlan. A számításokat majd pontosítja, aki foglalkozik kiadással, én nem ilyen vagyok. Egyébként a 6 éves PMÁP-pal elérhető lesz már 4,6%-os hozam is TBSZ-en. A KSH január 15-én kihoz majd 2018-ra 2,9%-os inflációt, erre a papírra a kamatfelár 1,7%, már meg is van a 4,6%-os éves hozam.
január 10. | 22:12
előzmény: törölt hozzászólás
#31817
rossz a számításod, mert ncseed egy évben minimum 365 napra adja ki az összes ingatlanát. vagy többre.
január 10. | 22:10
előzmény: #31808  berlini
#31816
szerkezeti szempontba beletartozik a hangszigetelés is vagy azt egy másik szempontba tennéd, hogy igaz legyen az állításod továbbra is?:)
január 10. | 22:03
előzmény: #31813  Criscito
#31815
Igen, úgy már (a 150-nel számolva) kijön kemény 3,8% hozam is. A 6 éves PMÁP 4,1%-ot ad most...
Miközben a két eszköz kockázata ég és föld, nem beszélve arról, hogy az állampapírt csak megveszed és tartod, semmit nem kell vele foglalkoznod.
És akkor még egy jól diverzifikált részvényportfólióról nem is tettem említést...
január 10. | 21:59
előzmény: törölt hozzászólás
#31814
Tavaly én is végeztem hasonló számításokat, kiszámoló-féle lakásos excel alapján, szóval mindent figyelembe véve. Akkor nekem egy kicsit magasabb, kb 3,7% körüli hozam jött ki úgy, hogy a sima prémium állampapír is adott valami 3,8% körül. Persze ncseed-féle matekkal kijöhet 10+%-os hozam, legalábbis ilyenekkel szokott vetíteni. Mondjuk valamit azért tudhat a csávó, ha a 30 milliós paneljét 300 ezerért adja ki :D
január 10. | 21:54
előzmény: törölt hozzászólás
#31813
30 milliós lakást nem 110 ezerért adják ki, hanem 140-150-ért, vagy többért. Így máris csinosabb hozam jön ki. És akkor még nem számoltál például az áremelkedéssel. 
január 10. | 21:47
Törölt hozzászólás!
#31812
január 10. | 21:34
Törölt hozzászólás!
#31811
január 10. | 21:16
előzmény: #31809  ncseed
#31810
"Feléig olvastam amit írtál..."
Az eddigi teljesítményed alapján nem lep meg :D Fárasztó lehet neked ez a sok betű így egymás után. Emlékszem, elsős koromban nekem is tök sokáig tartott kibetűzni egy bekezdést, de ne csüggedj! Ha eleget gyakorolsz, hamarosan végig tudod olvasni az én hosszú írásaimat is. Javaslom, kezd valami könnyebbel, mondjuk képregényekkel. Azokban nincs annyi szöveg.
január 10. | 21:03
előzmény: #31807  MrLajos
#31809
Feléig olvastam amit írtál.... A kutyát nem érdekli itthon mi van Germany-ban!!! Felejtsd már el végre vagy ha nem megy akkor ne magyar fórumba írogass!!! Ez Magyarisztán!!! Itt máshogy mennek a dolgok!
január 10. | 20:39
előzmény: #31805  buyandhold
#31808
Igazad van, ha nem egy szakszerűen felújitott panelről van szó.
Ahogy irtam ez előfeltétel:
"Amennyiben egy panelház fel lett újitva (szerkezeti csomópontok, hőszigetelés, nyilászárócsere, fűtéskorszerűsités) akkor ezek szerkezeti szempontból se nem jobbak se nem rosszabbak mint a ma épülők."
Amennyiben ez nem történik meg időben, akkor a trehányul megépitett panelházak az elrosdásodó csomópontok miatt előbb vagy utóbb szétesnek. Kérdés csupán az, meddig birják.
Viszont ismétlem:
egy budapesti ingatlannál (akárhol is van az) a telek az igazán értékes. Nem vennék olyan panelt, ami már a 60-as évek óta szenved és rozsdásodik, de extrém esetben, ha hanyag módon bánnak a kérdéssel és életveszélyes lesz ,  le kell bontani, akkor is többszörsét  fogja érni mint egy jó állapotban lévő salgótarjáni lakás (panel vagy nem panel)
január 10. | 20:28
#31807
Szerintem itt páran olyat akarnak belelátni a tegnapi mondókámba, amit nem mondtam.
Nem állítottam ugyanis sosem, hogy a vidéki ingatlanárak nagyobbak vagy valaha nagyobbak lesznek, mint a nagyvárosoké, pont ez az egyik ok, ami adja a vonzerejüket!
Az egyik, amit mondtam, hogy a home office előretörésével eleve kevesebben akarnak majd a nagyvárosokban élni. Ehhez nem kell, hogy minden munkakörben HO legyen, bőven elég ha az irodai dolgozók 20-30%-a rááll a dologra. Ennek most még kisebb a hatása, de szerintem az évszázad közepére ez bőven jelentős lesz.
A másik, ami már most is sok helyen megvan, hogy az infrastrukturális ellátottság és az elérhető fizetés sok kisvárosban már nem gyengébb, mint a nagyvárosokban, a lakhatás mégis töredéke. Mondok egy konkrét példát: Ingolstadt egy 130 ezer lakosú kisváros, mégis a fizetés itt a legjobb egész Németországban, átlagosan 4600 eur. Az átlagos négyzetméterár mégis csak 4000 eur körül van, szemben mondjuk a müncheni 7100-zal (miközben a fizu ugye jobb, mint Münchenben). És hiába mondja ncseed, hogy "jó-jó, de nem csak a munka számít, mert egy kisvárosban nincs semmi, bezzeg a nagyvárosban..." ha konkrét példát kellene mondania, mi az a mindennapi élethez szükséges dolog, ami nincs meg mondjuk egy Ingolstadt (vagy akár Sopron) szintű városban, de Münchenben (vagy Budapesten) igen, bajban lenne. Mozi, színház, éttermek, bevásárlás, sportolási lehetőség, orvos stbstb mind mind vannak már ekkora méretű helyeken is, miközben lakni olcsóbb, a munkádért meg nem kapsz kevesebb pénzt. És sok hasonló hely van, mint Ingolstadt.
És még egyszer, ez nem jelenti, hogy a nagyvárosokban olcsóbb lesz a lakhatás/ingatlan, mint ezeken a helyeken, egyszerűen azért, mert a metropoliszokban kevés a hely. Viszont a fentiek miatt a növekedés sem lesz már akkora sem lakosságban sem ingatlanárban mondjuk a következő 30 évben, mint az előző 30 évben volt.
január 10. | 20:02
előzmény: #31805  buyandhold
#31806

Mint panellakó mondom:
Csótányok nincsenek. Persze lehet, hogy nekem van mákom, hogy olyan panelt fogtam ki, de a lakógyűlésen senki nem említette, hogy nála lennének, pedig minden apró nyüg-baj előjött.
Egy panelszigetelés nagyon sokmindent megold: kap egy designos külsőt, mellesleg a hőszigetelés is megoldódik, szélsüvítés természetesen nincs.
A hangterjedésben igazad van, az valóban hátránya.
január 10. | 19:44
előzmény: #31802  berlini
#31805
Az itteni panelekkel nem az a baj, hogy betonbol vannak. Abbol is lehet jol epitkezni. A gond a hazgyari technologiaval van. Elore legyartottak a beton elemeket, es helyben illesztettek ossze. Az eleknek, sarkoknal , illeszteseknek suvit be a szel. El lehet ezeket fedni , de akkor is gagyi. Aki lakott mar ilyenben, tudja mirol beszelek. De csak ha bemesz egybe, rogton latod a kulonbseget, mar  a lepcsohazban is. Tavaly voltam egyben, hat kirazott a hideg hogy itt emberek laknak. 
A masik gond hogy ezek tokeletes csotany telepek. A szemet ledobo, meg a resek, hezagok. Lehet hogy a glett eltakarja, de alatta a panelhezagokban jonnek, mennek a csotanyok. Regebben laktam tobbszor panelban, es mindenhol csotany gondok voltak, aki azt mondja, hogy nala nincs, az vagy nem mond igazat, vagy nagyon rossz a szeme.
A hangszigeteles nincs, ellemben a hangvezetes tokeletes. Ejszaka ugat egy kutya, es azon filozol, hogy a szomszedban van, vagy 10 lakassal arrebb, mintha az eterbol jonne a hang, de mintha melletted lenne a kutya. Ha kiszereled a konnektort, akkor atlatsz a szomszedba, hogy mit csinalnak.
Maga a 10 emeletes haz egy agyrem, brutalis rideg, jonnek mennek a szomszedok, de senkit se ismersz, mintha egy kis falu lenne bezsufolva 1 hazba. Egy lekogyulest el se tudok kepzelni.
Par eve elkoltoztem kerteshazba, es egyszer visszamentem a lakotelepre, es ledobbentem, hogy mennyi ember el milyen kis helyen. Nem voltam rest, kiszamoltam, hogy ilyen suruseggel olyan, mintha 1000! ember elne azon a telken, amin mi most 4en lakunk.
január 10. | 19:33
előzmény: #31797  berlini
#31804
Gratulálok az elmúlt időszak legjobb írásához! Ez van!!! Budapesten erre az évre is további áremelkedést várok!
január 10. | 19:31
előzmény: #31797  berlini
#31803
Valahogy így... kösz hogy leírtad helyettem is! 😉
január 10. | 18:54
előzmény: #31798  mage
#31802
A vasbeton magasépitési technológia tényleg háttérbe szorult az acélszerkezetessel szemben, amig rá nem jöttek, hogy az acél szilárdsága, teherhordóképessége és rugalmassága magas hőmérsékleten hirtelen csökken.
Magas ház tüzek bizonyitották ezt már 100 évvel ezelőtt, de a World Trade Center ikertornyainak összeomlása is, hogy a  könnyű acélszerkezetes - födémes épületek csak látszólag biztonságosak.
A malajziai Petronas ikertornyok már tisztán vasbeton vázzal készültek, speciális beton-acél kompozitos szerkezettel.
január 10. | 18:40
előzmény: #31798  mage
#31801
Földrengés szempontjából bizony másként kell megtervezni egy vasbetonszerkezetet. Ami szétmegy az nem lett jól megtervezve.
De egy egyszerű téglaház az mint egy kártyavár összeomlik egy földrengéskor.
Megint más kérdés a felhőkarcolók tervezése. Azok "normál üzemben is" 10 m feletti kilengéssel mozognak. Egészen más a tervezési követelmény.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE