Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
június 09. | 18:15
előzmény: #23519  nemecsekerno
#23566
a komplett európai részvénypiac a XX. században egyszerűen katasztrofális teljesítményt nyújtott (mondjuk ebben vastagon benne volt két világháború és a keleti blokkot érintő államosítások, illetve egyéb kollektivista tévelygések...)
hidd el Olaszországgal és Ausztriával nem a legrosszabb példákat hoztam
ott legalább sohase szakadt meg a folytonosság...
június 09. | 18:14
előzmény: #23560  ncseed
#23565

Jó napot kívánok!
Kérdésem lenne: mikortól él az Ön által az alábbiakban  leírt 3 éven belülre módosított kedvezményes illetékmentesség adok/veszek estén és hol olvasható?
"azzal is számolnod kell, hogy ha 3 éven (nemrég még 1 év volt) túl venni akarsz megiont valami ingatlant akkor 1,6M bukóból indítasz (illeték kedvezmény 40 millára) az pedig nagyon sok pénz."
június 09. | 18:09
előzmény: #23563  nemecsekerno
#23564
pl. az időzítés katasztrofális, 2009 áprilisában vagy 2015 novemberében miért nem voltak ilyen "lustaizé" cikkek?:)
június 09. | 17:35
előzmény: #23555  azember
#23563
Most komolyan az a problémád a cikkel, hogy az 1890-től! induló adatok miért csak 2010ig vannak? Gondolom ilyet talált a szerző, de basszus, ez egy 120 éves intervallum! A táblázat is 1928-tól indul, az 82 év! Szerintem ennyiből igenis le lehet vonni hosszútávú következtetéseket.
Német ingatlanvásárlás: nyilván eszembe jutott már, de van hozzá egy fontos infó, ami miatt ez nem olyan egyértelmű. A vásárláskor különböző adók és költségek lépnek fel, amik összesen elérik az ingatlan értékének 11-12%-át. Szóval ha veszek egy 200 000 eur-ós lakást, akkor 24 000 eur-t lehúzok a wcn. Ennyiből 3,5 éven keresztül bérlem a mostanit. Vagy vehetek etf-et, aminek 5 eur a tranzakciós költsége, értéktől függetlenül. Egyszerűen nem éri meg ilyen sarcok mellett ingatlant venni. Vagy te vennél?
június 09. | 17:33
előzmény: #23561  settevoltesette
#23562
a sztori mindenképpen katasztrófával fog véget érni
sz..arból nem lehet várat építeni...
június 09. | 16:56
előzmény: #23540  pitcairn2
#23561
Ezt a  pinzkiaramlast oriasi bernovekedest,beruhazasokat a vilagban man sokkal nehezebb mogallitani mint barmelliket elotte.
Ez man volumene,tehetetlensege folytan is viszi magat elure es elure.
Ha mogfjordulna mi lenne a lakossag mogszokott joletevel,az irodahazakkal,bevasarlu komplexumokkal,uzemcsarnokokkal.
A tozsderul mog a tobbirul nem beszelve.
Mer a lufinak tovabb koll fujjodnija mindenarun...
Show must go on
június 09. | 15:45
előzmény: #23547  biso7
#23560

"De a lakás piaci értékének alternatív befektetését kell ilyenkor vizsgálni. Ha lenne egy 55 nm-es lakásom Újlipótvárosban, inkább eladnám 40 millióért és a pénzt befektetném, mint havi bruttó 150.000-ért kiadjam. "
***
Ez így szerintem csak akkor áll meg 100% ha végleg ki akarod vonni a tőkédet az ingatlanpiacról, akkor nem kérdés hogy most jó a kiszállópont. Azonban ha nem akkor már azzal is számolnod kell, hogy ha 3 éven (nemrég még 1 év volt) túl venni akarsz megiont valami ingatlant akkor 1,6M bukóból indítasz (illeték kedvezmény 40 millára) az pedig nagyon sok pénz. Ha mellé teszem azt, hogy lehetetlen a csúcson kiszállni és a legalján beszállni akkor még árnyaltabb a kép...  
június 09. | 15:28
előzmény: #23553  nemecsekerno
#23559
Egyebbkent ingatlan nem csak lakás vehetsz te parkolót halastavat vagy fodrász üzletet is... 
Ha beüt az üzlet a tőzsdén mit csinálsz? Berelsz vagy akkor azért mégiscsak jó lenne egy Balatoni meg floridai villa ahol elinternetezel meg futsz a kutyaddal :)
június 09. | 15:25
előzmény: #23553  nemecsekerno
#23558
Te már nem a 100 000 forintos szinten vagy ahogyan a többiek sem. Parasztokat nem kell okítani mindneki kitalálja azt magának. :)A nagy általánosság pont az hogy el torzitja a képet ezért írtam etf el meg csak tozsdezessel sem mindig arany az élet lehet jól csinálni ingatlannal is. Ez itt a nagy kérdés viszont, egy nagy ingatlanos fórumon miért bizonygatod hogy az nem nagy üzlet? Miért, ha már itt vagy írsz olyan dolgokra hogyan lehet okosan megcsinálni valami igataln business-t. Ügyes vagy számold ki légyszi ha most vennék lakást milyen költségei lennének és milyen formában térülne is meg?Na annak van ertelme . Az etf érzésnek már annyira nincs mert őszintén szólva az egyértelmű hogy tőzsdei befektes is jó.. 
Pont a te esetedben van az hogy lehet játszani pár dologgal mert van rá háttér...
június 09. | 15:06
előzmény: #23554  nemecsekerno
#23557
De pont ez az most itt egy gazdasági portálon meg pont nem a Bözsi meg a Béla beszélget itt. (Persze jó hogy jönnek ide sokan olvasgatni pont ezert kell a fórumot is úgy mutatni hogy valós képet mutasson)
Én úgy gondolom azért vannak páran akik nem a nagymama től örökölt panel bevételéből élnek meg azon aggódnak mikor kelljen eladni és csak ezért nézik ott a rovatot midnen nap vára a nagy krach rá.. :) 
Inkább ezért jó itt a szelet figyelni még egy két jobb gondolatod elolvasni mert ugye egy folyamatos önellenőrzés, még a piacon az ujj tartás is fontos.
június 09. | 15:01
előzmény: #23554  nemecsekerno
#23556
Nemecsek,
Te vagy a legjobb pozíció ban! Van egy nagyon jó vegzetseged ami keresett, globalissan helyezhető es jol jövedelmező.
Mi lessz ha valaki annyit nem kell túl gondolni mert például most éppen egy olyan országban élsz ahol relatíve alacsonyak voltak az ingatlan árak de dinamikusan növekednek. Én a helyedben vennék Németországban egy helyet egy részben hitelre hogy a szabad mozgásos meg a tőzsdei spekulaciod biztosítva legyen. Így van bazisod, egy eléggé biztonsagosnak tűnő befektetések plussz egy olyan fedezeti forráskód amire lehet 1%os euró kölcsönt felvenni. (Másik ingatlan vagy egy informatikai cég alapítása stb) az hogy mikor költözik élsz sem gond. Mai világban nyugodtan tabizhatod egy ingatlanos cegre akik menedzselik. Kuala Lumpur bol is lehet intézni hogy Berlinben mi legyen a lakással. Ha ez a terv akkor viszont jó helyen kell lehetőleg ún építésügy venni .De gondolom neked is vannak azért mégiscsak ilyen gondolataid mert különben te sem farasztanad itt az agyadat amikor még 50-100€uros oraberben vagy meg van potenciál valami másra is használni azt az agyat... 
június 09. | 14:52
előzmény: #23553  nemecsekerno
#23555
Kezdjük az alapoknál:
2010 és lent a nagy bizonyító ábra ami a középpontban vizuálisan bizonyítja mennyire rossz az ingatlan. Ez 2018 ban főleg a 2008-9 es gazdasagi összeomlás figyelembe vételével eléggé torzító. Szóval van Mr Lusta aki 2010 és ábrákkal vakit az vagy dilettans vagy zsivány. Egy magyar valamit adó elemzés ezt nem engedhetne meg magának. 
Ugyanígy a másik ábra ami még 2013 as ez is hazudik de a legnagyobb hazugság az az hogy nagy általánosságban ír abból vonatkoztat le helyzet és lokáció specifikus következtetéseket! Alap intelligenciavak ezt már át lehet látni ezért a nagy elemzést ki lehet dobni a szemétbe. Természetesen nem vitatom az adatokat csak amiket sugallnak és amit egyszerű ránézésre néhányan benyaljak a bűvész nyalokajat.. :)
június 09. | 14:49
előzmény: #23552  azember
#23554
Persze el tudok képzelni olyat, amikor érdemes ingatlant venni, például saját használatra, hogy ha várhatóan nagyon sokáig ott fogsz élni, csak ezzel az a gond, hogy ki tudja ezt manapság, lehet 3 év múlva kapsz egy lehetőséget San Fransiscoban, aztán adhatod el (és csak a tranzakciós költségeken többet buktál, mintha béreltél volna). Bár a sajátnál sem tartom szerencsésnek, ha a vagyon ~100%-a abban van.
A másik, hogyha valaki vállalkozásként csinálja és ebből él, pl lepukkant ingatlanokat megvesz, felújítja, optimalizálja az alaprajzot stb aztán eladja. Vagy telket vesz, épít rá valamit és azt adja el. De ezek azért már nem az a klasszikus átlagember által értelmezett ingatlanbefektetés.
június 09. | 14:36
előzmény: #23552  azember
#23553
Milyen 2010-es hivatkozásokkal? A cikk idei, 2018-as.
"Nem az a feltételezés hogy ingatlan az egy rossz befektetés?" Nem.
Figyelj, hozok egy analógiát az érvelésedre a részvényes világból:
Aki 2004-ben vett másfél euróért Apple részvényt, az azóta megszázszorozta a vagyonát, TEHÁT a részvények (nem az Apple, hanem úgy általában A RÉSZVÉNYEK) jó befeketetés.
Ugye, hogy sántikál kicsit ez az érvelés? Te így érvelsz, csak az ingatlanokkal. Ezért nem reagálok ezekre az egyedi sikertörténeteidre.
Tudsz ingatlanbefektetéskor az egész világon akár már 100ezer forinttal diverzifikálni? NEM. 
Tudsz részletekben befektetni (mondjuk évente 10 ezer eurót)? NEM.
Azt tudod, hogy veszel valahol valamikor 1-2-3 lakást, aztán ha utána jól megy annak a városnak/országnak, akkor jól jársz, ha meg nem, akkor csak ott fog állni a pénzed egy halom eladhatatlan, egyre kevesebbet érő cementben és téglában (vagy rosszabb esetben panelban). Igen, lehet, hogy jól jársz, de én erre nem tenném fel az egész vagyonomat (vagy mégtöbbet, ha a bank pénzéből vagánykodsz). Egy 60-40 vagy egy Permanens portfóliónak van legalább 50 évre visszamenőleg hiteles statisztikái, hozamokkal, beesési adatokkal stb, nagyjából tudod, mire számíthatsz, ha visszaesés van, kb mennyi idő lesz, míg újra visszamegy stb. 
Egy darab egyedi ingatlanról tudsz bármi ilyet? NEM.
június 09. | 14:12
előzmény: #23548  nemecsekerno
#23552
Nem Ncseed ét még a fórumot szivatod már egy ideje amikor mondjak neked hogy ők értik lehetséges tobb pénzt csinálni tőzsdén de onekik ez jobban bevált (biztosabb/jó a havi bérleti díj/kell az ingatlan fedezetnek) na ezek parszorar el lettek mondva de még mindig az van itt minden másnap levezetve hogy az ingatlan az mekkora gáz, sőt az bukó. Amire én is szeretnék rávilágítani hogy különböző időszakokban és különböző helyzetekben igenis nagyon jó az ingatlan (ahogy jó páran meggazdagodtak) ennek is megvannak a kockázatai de nagyon jókat lehet kaszálni is rajta/sőt egyfajta biztos fedezetként is lehet rá számítani.  Így ezért ezek a számok statisztikák ahogy rávilágítottam kicsit hazudnak. Mert egyén es helyzet függő is. Leírtam hogy lehet még egy leszálló ágban elvi piacon is nagy pénzt csinálni ingatlannal pld flipping házakat..  szóval hol van itt ezekben a nagy statisztikában még szövegekben ennek az elismerése ? Hány példa volt amire nem reagáltal hanem egyoldalúan csak írtál. Igazandibol ez zavart meg engem is mert tényleg noha sok jót is írsz valahogy kicsit mintha megállt volna a lemez és látom egy két igazi ingatlan ost megbolygattal... :)
június 09. | 14:00
előzmény: #23545  nemecsekerno
#23551
Romarol már írtam korábban hltudom sokan beragadtak. Ez előfordul sajnos... Ingatlan sem egy könnyű játék...
De hát mit is lehet várni ahol az euro bevezetése óta nem volt gazdasági növekedés?
június 09. | 13:57
előzmény: #23546  nemecsekerno
#23550
Nem olvastam el, de ígérem beleolvasok.. 2010-es hivatkozasokkal azért jobb lett volna kicsit még jobban updatelgetni mert így azért ferdit keményen a dolog.  Álljunk meg egy pillanatra mert nem értem akkor mit mondasz? Nem az a feltételezés hogy ingatlan az egy rossz befektetés? De hát ez van folyamatossan cáfolva peldakkal...Természetesen senki nem mondja ingatlan az isten, de egy egészséges portfólióban igenis egy alap dolog. Ha viszont ez így van akkor mit kell itt vergődni? Aki 2010 Amerikában vagy 2014-15-16 bán jó helyen  Magyarországon vett már most is megduplázta a vagyonát. (Vagy ha okossan játszott még jobban)
Ez van. Ezen kell túl lépni.
június 09. | 13:56
előzmény: #23547  biso7
#23549
Igen, közben kiderült, hogy amit küldtem, az nem az a Róma, de az "igazi" Róma az még rosszabb lehet, már ami a 2008 utáni időszakot illeti. Az olasz lakásárindex 2008-ban 115 volt, most 87.
Ahogy mondod, a jövőt nem tudja senki, de a paneloknak én sem sok jövőt jósolok, ezek az emberi lakókaptárak eleve csak szükségmegoldásként épültek, max pár évtizedre. Normális ember nem akar ilyenben lakni, hosszú távon ennek megfelelő lesz az áruk is.
június 09. | 13:44
előzmény: #23544  azember
#23548
Hol írtam ilyet, hogy ingatlanból nem lehet pénzt csinálni? Linkeld már be légyszi.
A Trumpos példának meg nem sok értelme van, ennyi erővel miért nem a lottónyertesekkel jössz, mondván lám a lottó milyen jó befektetés? Vagy aki volatilitás shorttal csinált pénzt? Vagy a bitcoinnal? Ezekből ugyanúgy lett pár milliárdos, mint ahogy ingatlanból is, ez nem mond semmit arról, hogy az ingatlan jó befektetés-e vagy sem.
június 09. | 13:43
előzmény: #23539  nemecsekerno
#23547
Nagyon jó cikk, köszönöm a linket! A legnagyobb gond tényleg az, hogy az emberek jó része "ész nélkül" fektet be, inkább érzelmi alapon.
Ami látszik a két város chartjából, hogy Róma egyenletes növekedést produkált a válságig, utána zuhanás, majd utána megint emelkedés. Athénnál látszik, hogy a elment a befektetői bizalom, "szenved" az egész ország. Tehát ilyen szempontból is nagyon fontos az ország gazdasága. 
Ha a 2008-as válságot nézzük a budapesti lakásáraknál, az V. kerületben estek be legjobban az árak, utána a többi belvárosi kerületben, és a budai jó környékek (II., XII.) tartották a legjobban az árakat. Én azt gondolom, hogy ha az ingatlanpiacon megint esés következik be, akkor a panelek és a belvárosi lakásárak fognak százalékosan a legjobban beesni. 
Igazából a múlt az amiről mindent tudsz, míg a jövőt senki sem tudja biztosra. 
Az ingatlanbefektetést én egy jó osztalékfizető részvényhez tudnám hasonlítani. Jön belőle fix pénz kiadás esetén, míg ha szerencséd van árfolyamnyereséget is tudsz realizálni.
"Örökölök a nagyitól egy lakást és kiadom 100 forintért, akkor az végtelen%-os profit." Tulajdonképpen igen. A beker árad 0, nominális minimális a profit, de %-osan kifejezhetetlen. De a lakás piaci értékének alternatív befektetését kell ilyenkor vizsgálni. Ha lenne egy 55 nm-es lakásom Újlipótvárosban, inkább eladnám 40 millióért és a pénzt befektetném, mint havi bruttó 150.000-ért kiadjam.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE