Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
ma, 19:21
előzmény: #24505  mamoka47
#24508
Mer Te mit kostoltal ki ?
ma, 19:16
előzmény: #24502  buyandhold
#24507
Gratulálok a vásárláshoz. Te legalább nem károgtál, értékelem
ma, 19:13
előzmény: #24505  mamoka47
#24506
Na megérkezett a károgó. Írásképedből arra engedek következtetni, hogy indulatok dúlnak benned és semmilyen észérvvel nem tudod alátámasztani a károgásodat. Ha a lakásvásárlás utáni megerősítést keresed, hogy jól döntöttél-e, rossz helyen jársz. Illetve nem jársz rossz helyen, csak én felvázoltam neked egy nagyon valószínű kimenetelt ami elég nagy valószínűséggel be fog következni. Hezitáló tancsácstalan lúzer? Na látom ráértél arra, hogy minden egyes hozzászólásomat átböngészd. Gratulálok. Csak tudod nekem van annyi tisztánlátásom, anyagi megfontolásom, hogy nem fogok olyanba belefektetni pénzt, ami láthatóan egy felfújt, elmebeteg, állam által és a globlális pénzpiac mohósága révén elfajzott képződmény, egy hypeolt keresleti oldal. Nagyon sajnálom, hogy ennyire olvasatlan vagy, hogy még az alapvető mikro-makro tézisekkel SEM vagy tisztában, különben nem kezdtél el volna károgni. Nem mondtam, nem jelentettem ki semmilyen biztos kimenetelt, ezt sem vághatod hozzám. Nem akarok a zsebedben turkálni, de szerintem ilyen kommenttel, ilyen lelki állapotban és ilyen gondolatmenettel te is egy lehetsz a sok sok hitelre vásárló közül, aki csak érzi, hogy nagyon csúnyán meg fog égni a hátsója. Szép estét kívánok!
ma, 18:29
előzmény: #24497  zmonsterhun
#24505
Mi lehetett volna????? Minden második szavad az ,hogy volna!!!!! Te egy hezitáló tanácstalan lúzer vagy! Ez a fórum már csak vesztesekkel van tele!   Sok megkeseredett, az emelkedésből kimaradt, és lakást soha sem vásárló ember brekeg ezen az oldalon.
ma, 18:24
előzmény: #24486  zajec
#24504
hehe
Én meg néztem egy házat a napokban ahol a tégla még nem volt elfedve, amit úgy falaztak fel hogy a lyukak amelyek a téglában függőlegesen szoktak futni itt fektetve voltak. Így a tartószilárdsága kicsit  elveszett. Gondolom a *mester* félt hogy amalter belefolyik és inkább elfektette :D 
Mondtam hogy ez visszabontással *ecetes ollóval* orvosolható lesz ;)
ma, 18:19
előzmény: #24502  buyandhold
#24503
Persze egyre ritkabb a jo lehetoseg, most nincs is penzem, de jo kerdes, hogy ősszel mit csinalok, ha csak piaci(magas) ár lesz? De erre meg mindig nem kaptam valaszt, hogy akkor mit javasolsz helyette? Örülnék a jó ötleteknek. De lehet ilyan dragan is venni fogok, ha nem lesz mas, mert a kamatos kamat az csak kamatos kamat. Exponencialis :)
Ha meg olyanba fektetek, ami nem hogy hozamot, az meg linearis :(
ma, 18:14
előzmény: #24497  zmonsterhun
#24502
Nem vagyok ra buszke, bar lehetnek. Azt nem mondtam, igy nem tudhattad, hogy Nagyon Olcson vettem. Joval piaci ar alatt. Es nem az elsot az iden. Mindegyiknek megvan a maga tortenete. Most is lehet nagyon jo aron venni, csak folyamatosan figyelni kell, es azonnal lepni. Ez pl. 10 percen mulott, mert 11re ment be valaki ajanlatot tenni, es en 10.50-re ertem be Veszprembe hogy az irodaban irasban ajanlatot tegyek es foglalozzak. Meg az irodak furcsa szabalyai, meg az hogy vettem mar ennel az ingatlanosnal lakast, es kicsit nekem lejtett a palya. Es nagyon olcson is adtam ki, ennel lejebb biztos nem megy a lakber. Csak nem akartam vele vacakolni, de tobbert is ki tudnam adni.
Azert nem nezem sem a diszlecet a parkettan, se egyeb reszletet, mert csak olyan aron veszek, amibe ezek boven belefernek...
ma, 18:01
előzmény: #24500  terelemel
#24501
Eddigi tapasztalatok:
Ha igenyes a szallashely, akkor a vendeg is normalis, nem tor-zuz. Balesetek persze vannak.
Nekem eddig nagyobb kar nem keletkezik.
Volt 1-2 karokozas: legenybucsun eltort egy szek. Mondtam 10ezer ft. erre a srac adott 20ezret, hogy jol akar elvalni. Mult heten osszetortek egy poharat. Mondtuk nem szamit, semmi gond. A no atutalt 1500ft-pt, mert o igy jobban erzi magat. A pohat kb. 300ft volt a boltban. Ezek voltak a legnagyobb karokozasok. Vagy pl. valaki kiegetett egy matracot a vasaloval. Hasznalhato, de latszik. Megforditottam a matracot es kesz. Nem veszek 100ezres matracot, hanem jo minosegu hasznalt olcsot veszek. Mult heten egy nyaralobol odaadtak ingyen 4 db jo minosegu, jo allapotu szivacs matracot, ingyen. Igy most van 4 tartalek, nem kell aggodni miatta. Ez is egy modja a karok megelozesenek.
Bor froccsen a falra, ez elofordult, le lehet mosni, de teny hogy 3 evente festeni kell, de szerencsere csak tisztasagi festes, amit en is meg tudok csinalni.
Ablak kitorik azt fizeti a biztosito, nem is egy nagy osszeg, de nem volt meg ilyen. Szekreny ajto szakadt le, de 5 perc alatt javitottam. Parketta nem nagyon azik el, mert le van lakkozva. Mosdokagylo sem szakad le magatol, de azert az sem egy nagy osszeg, ujat venni. Csillarokhoz vannak tartalek burak, de az sem tort meg el.
Osszefoglalva: nem nagyon vannak karok, de ezzel mindenkeppen kalkulani kell, mint kiadas, de elenyeszo a bevetelhez kepest. Nem hajtok be senkin semmit(nem is tudnam), az emberek nagy resze rendezi a kart. Volt iden par legenybucsu, de semmi komolya kar nem volt. Mondjuk tobb nem lesz, mert a szomszedok ki voltak akadva.
Meg egy pelda: Egyik szobaban szetjott a zuhanycso. A vegen mondja a pasas, hogy vett egy ujat es kicserelte. Mondtam nem kellett volna.
ma, 16:45
előzmény: #24496  buyandhold
#24500

Hali,
ha a balatoni nyaralo kiadasnal (vagy panzio), amikor a vendeged kart okoz (leszakad a mosdokagylo / bor froccsen falra / elazik a parketta / osszetorik csillar / leszakad a szekreny ajtaja / kitorik ablak / stb), akkor hogy "hajtod" be a penzt?
ma, 13:24
előzmény: #24496  buyandhold
#24499
Én csak csodálni tudlak. Mert én erre nem vagyok még képes.Sajnos én elveszek a részletekben.Neked van egy  rutinod, jó érzéked,amit jó lenne megszerezni,megtanulni. 
ma, 13:13
előzmény: #24497  zmonsterhun
#24498
Bocsánat lemaradt, 260 ezer forint volt a négyzetméterára, elnézést kérek.
ma, 13:10
előzmény: #24496  buyandhold
#24497
És most büszke vagy? :) Nagyon nem szeretem az ilyen hozzáállást, mint a tied. Nagyon nem érdemes azért lakást venni nagyon magas áron főleg most, egy 4 éve tartó lakáspiaci ciklus során, amikor már kiszállni érdemes. Nem értem mire jó ez, hogy az emberek a magas hozam miatt beleszaladnak lakásvásárlásokba, holott ez korábban se volt rossz üzlet, csak ugyebár akkor a finanszírozási oldal hiányzott, értsd.: hitelezés. Mint már egy korábbi hozzászólásomban megírtam,  - bár nem emlékszem, hogy pontosan ebbe a fórumban-e - , 2011 karácsonyán vásároltunk egy relatíve felújított lakást (ablakok maradtak a régiek, illetve konvektoros volt) a Józsefvárosban, a Rákóczi úton a Körúton kívűl, szóval nem egy annyira vonzó környéken. Annyi, hogy emeleti és utcai nézetű, amelynek van mellékutcára néző ablaka, egyébként kétszobás, 50 négyzetméteres, liftes házban. Mindezeket bár tudom elég irreleváns volt leírni, de a továbbiakban felvázolandó tények miatt fontos tudatni, hogy milyen lakásról van szó. Nos, ez akkoriban azért magas árnak számított a környékhez képest és a lakás állapotához viszonyítva, mivel egy korszerűtlen fűtésű és szigetelésű lakásról van szó. Mindebből annyit szeretnék kihozni, hogy két évig zsinórban ki tudtuk adni a nagyobb szobát 50 ezer plusz rezsiért, az egész lakást pedig 80-ért simán kiadhattuk volna, amit ha hozamként kiszámolunk, közel 8 százalékos hozamot jelentett volna. És azért sejthettük, akkor is, hogy ennél lejjebb az árszínvonal nem megy, illetve ha kicsit pofátlanabbak lettünk volna, ki tudtunk volna alkudni egy kedvezőbb árat is, amely így természetesen magas hozamrátát eredményezett volna. De a mostani helyzet abban különbözik, hogy ettől már csak lefele van az árakat tekintve, mert akárhogy vizsgáljuk, hitel nélkül a sokaság nagyon nagy része képtelen lakáshoz jutni, a spekulatív hitelt felveszünk és kiadjuk konstrukcióról ne is beszéljünk... Mindebből azt akartam csupán kihozni, hogy lehet 1, 2 év múlva lesz egy jó drágán vett lakásod, és a mostani 10 százalékos hozamodból meg 5 vagy meg kevesebb... Nem olyankor kell befektetni amikor mindenki azt teszi :) gondolj bele, a lakást azóta modernizáltuk, akár 20 százalékos hozamot is elérhetünk rajta, ha kiadnánk. Lehet kezdeni károgni btw.
ma, 12:55
előzmény: #24491  2345678
#24496
En meg ugy vettem most lakast, hogy meg se neztem. 200km-rol foglaloztam. 1 het mulva leutaztam, reggel megvettem, delig atirtuk a kozmveket, 1-kor mar ki volt adva 10%-on...mentem is haza :)
ma, 12:54
előzmény: #24494  2345678
#24495
Persze, csak kérdés, hogy milyen magas áron...
ma, 12:11
#24494
Mai déli krónika bemondta,hogy jó helyzetben vannak a bérlők, diákok,mert minden eddiginél több kiadó lakás várja a bérlők rohamát.
ma, 11:37
előzmény: #24486  zajec
#24492
Akkor definiáld mi az, hogy sokat ér. Mert itt most régi, elavult, rossz állapotú ingatlanoktól beszéltünk, amelyek frekventált helyen vannak, a piaci értékét pedig a frenkventált hely adja. Ellenben ha felhúzol egy luxusvillát egy somogyi zsákfaluban, amelynek azután a piaci ára a nullát fogja közelíteni. Akkor a te értékelési módszered alapján melyik ér többet?
ma, 09:53
előzmény: #24486  zajec
#24491
Ma már végigkopogtatom a falakat lakásnézéskor,ugyanúgy mint amikor dinnyét veszek.Ezt is meg kellett tanulni.De még a laminált padló szélét takaró díszlécet is megnyomogatom a körmömmel,mert már olyannal is találkoztam,hogy lefestett mennyezetre való hab dekorcsíkot ragasztottak  oda.
ma, 08:18
előzmény: #24485  zajec
#24490
Te mássról beszélsz. Én arról, hogy a Magyarprszágon 100 éve épült lakóingatlanok 90%-a már nincs meg, a maradk nagy része már semmit sem ér. A Budapesten és még néhány megyei jogú városban megmaradt belvárosi vagy belváros közeli régi elavult házak csak egy nagyon kis töredéke az egésznek.Ehhez képest sokan jönnek azzal, hogy a lakás az 100 év múlva is lakás lesz. Hát nem, nagy eséllyel semmi sem lesz, csak egy kis töredéke marad meg, és nem tudod előre melyik lesz az a kis töredék, azt is csak utólag tudjuk, hogy Budapest belvárosa jó lokáció lett.
ma, 07:51
előzmény: #24486  zajec
#24489
Hát ezegy  nagy átverés. Az építőipari cégek gazdagodnak, lakosság meg hitlehegyekben ül évtizedekig ugyanazért a lakásért, ami 3 éve fele annyiba került volna neki.
ma, 07:48
előzmény: #24486  zajec
#24488
igazad van :) :http://www.atv.hu/belfold/20180717-soha-nem-volt-annyi-ados-magyarorszagon-mint-most 
ma, 06:57
előzmény: #24486  zajec
#24487
irod: "Levezettem párszor az ingatlant mint befektetés, nem jönnek ki a számok..."
ha van 30millio ft-om, mit javasolsz, mibe fektessem?
ma, 01:41
előzmény: #24446  EnemyOfThePeople
#24486
a sokat ér vagy sokat adnak éppen érte ez nem u.az. lásd Gekko példáját a tilipánhagymákról.A tőzsde azért jó iskola mert ott gyorsan lezajlanak azok a piaci események amik pl az ingatlanpiacon lassúbb folyamat.
Levezettem párszor az ingatlant mint befektetés, nem jönnek ki a számok...hozam, megtérülés.
A lakosság szándékos eladósítása a cél, amitől kezessé válnak.  a spekulánsok most tömnek és szivattyúznak, tömnek az eladással szivattyúznak a bérlettel. Ezért emelik a béreket legyen fedezet.De hitel nélkül megvehették volna a 15 milliós lakás ami most 30 nem változott a pénze csak kap még 15guriga hitelt. Ez mi?
Béremelés nélkül bérelt ingatlant 60ezerért most u.ez 120e stb stb..egy 100-120éves ház amit az államosítás után a kommunisták soha nem javítottak tartottak karban, nincs nem volt és nem is lesz pénz a strangok csatornacsövek cseréjére, évtizedek óta áztak salétromosak a falak...ez mit ér? és a lakások? Belül gyorsban lefedtek mindent gipszkartonnal eladásra..kínai festék és burkolat egy-két csicsa.. ez mit ér? Most ez a divat, láttak a tv-ben amcsi sorozatot megveszed lerobbantan eladod felújítva.. igen de felújítás drága ezért csak eladásig bírja ki.Ismerek ingatlant 9ker,  egy elég nagy lakás kényszeres szemétgyűjtögetőé volt évtizedekig, férgek ótvar, szétázott falak, de ott a csodaszer, gipszkarton, szalagparketta.. ápol és eltakar...  már árulják.
ma, 01:21
előzmény: #24446  EnemyOfThePeople
#24485
a többség még meg van, sőt a régebben szétszabdalkatak mostanában rakják újra egybe. Ha mást nem nézegesd az alaprajzokat.
ma, 01:19
előzmény: #24447  2345678
#24484
a 70% alatt nem adhatja.
hétfő, 21:57
előzmény: #24481  zepi
#24483
Mert van fizetőképes kereslet. Miért adják olcsóbban, ha megveszik drágábban is.
Ha 27% ÁFA-val is lesz, aki megveszi, akkor az építkezések is folytatódni fognak.
Ha nem, akkor leállnak addig, amíg vagy a költségek nem csökkennek vagy a fizetőképes kereslet nem jön meg.
hétfő, 21:50
előzmény: #24481  zepi
#24482
Hát igen, mivel attól kezdve volt kifizetődő építkezni. Ami nem épül meg, azt hiába venné meg az ember. (Olvastam.)
hétfő, 21:48
#24481
 Amikor  5%-ra csökkent az ÁFA,  sokan  a lakásárak csökkenését várták ,de helyette meglódultak az árak...
csak úgy eszembe jutott, mint furcsaság...
hétfő, 21:44
előzmény: #24475  because
#24480
 "Egy ilyen durva áremelkedést követően 6-12 hónapig szinte lehetetlen lesz új lakást eladni"
Miből gondolják, hogy utána el lehet adni?
Egy 40 milliós új lakás ára lesz 48 millió. 1 év alatt annyit fognak nőni a fizetések, hogy plusz 8 millió nem lesz gond?
Pláne, ha esetleg drágábbak lesznek a hitelek is.
hétfő, 20:43
előzmény: #24478  palotai3
#24479
Ja, még annyit, hogy a második idézeted amúgy sem az ingatlan árakról, hanem az albérleti árakról szól. :)
hétfő, 20:40
előzmény: #24475  because
#24478
Az első idézeted teljesen egyértelműen áremelkedést jelent a használt lakásokra vonatkozóan. Azt pedig - gondolom - nem kell magyarázni, hogy az új lakások megnövekedett ára miatt lesz szinte lehetetlen 6-12 hónapig új lakást eladni.
A második idézeted pedig épphogy arról szól, hogy a leírt helyzet fog megszűnni.
hétfő, 19:50
előzmény: #24469  palotai3
#24477
az vhol felettébb cuki, hogy egy elmebeteg kaszinót csináltak az un. "lakáspiacból" 
esetleg az alap-élelmiszerekkel is el lehetne ezt játszani...
és az is milyen szuper lenne, ha felrobbannának a ruhaárak a boltban...
gondolom extázisban csápolna a sok pénznyomdász...
hétfő, 19:47
előzmény: #24474  palotai3
#24476
szvsz
az utóbbi években kb. a lakáspiac elpusztítását, aláaknázását láttuk...
hétfő, 19:46
előzmény: #24474  palotai3
#24475
 "Egy ilyen durva áremelkedést követően 6-12 hónapig szinte lehetetlen lesz új lakást eladni, és az áremelkedés egy része a piaci hatásmechanizmus miatt át fog gyűrűzni a használtlakás-piac áraiba is.'
"véleményük szerint a magyar és külföldi befektetők vásárlásai a bérleti piacon plusz kínálatként jelenik meg, amely a kereslet-kínálat összefüggései alapján csökkenti a bérleti díjakat, vagy fékezi azok emelkedését,"
szerinted ezek a fenti idézetek felfelét mutatnak?
hétfő, 18:58
előzmény: #24472  because
#24473
Hogy érted, hogy más a helyzet?
Szerintem most még nag pörgés lesz 2020-ig. Aztán majd meglátjuk, tudnak-e a fejlesztők alakítani a költségeken.
vasárnap, 18:50
#24471
Egy ilyen nálunk is felpörgetné kicsit az ingatlanpiacot. 4-millió forintot kapna átlagban vissza minden hiteles?
https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2018/07/12/120_ezer_horvat_devizahiteles_visszakap_osszesen_437_milliard_forintot/
vasárnap, 07:37
előzmény: #24469  palotai3
#24470
péntek, 20:33
előzmény: #24467  gyula1971
#24468
Európában csak a svájci lakáspiac tudott dominánsan piaci alapon működni a XX. század teljes egészében
péntek, 18:04
előzmény: #24465  pitcairn2
#24467
az I. világháború alatt indult (kilakoltatási tilalom, lakbérszabályozás-)Volt ilyen anno?
péntek, 14:10
előzmény: #24461  nemecsekerno
#24466
Közgazdászként elismerem,hogy igazad van, jelenlegi piaci értéken kellene értékelni, arra számítani a hozamot. Így kb.nettó 6,7% jönne ki. Stratégia kérdése, hogy nem foglalkozok alternatív befektetéssel, se haszonáldozattal e körben. Kell egy alap amire számíthatok, pl. ha hitelt akarok felvenni.
péntek, 13:32
előzmény: #24407  pitcairn2
#24464
.............
péntek, 13:31
előzmény: #24432  signal2
#24463
mert a nagybefektetőnek esze ágában sincsen megtartani a kockázatot...
inkább balekokat keres...
péntek, 13:29
előzmény: #24454  loli
#24462
de egy ménkű nagy pofára esést is produkálhatnak...
péntek, 13:09
előzmény: #24450  loli
#24461
Te jöttél az alapszükséglettel, Maslow nevű kommentelő nincs itt.A lakhatás alapszükséglet, tehát lakást venni jó. => Az evés alapszükséglet, tehát élelmiszeripari cégek részvényeit venni jó => A kőolaj (származékaiból készült dolgok) alapszükséglet, tehát kőolajat venni jó stb. Az, hogy szerinted mi alapszükséglet, semmit nem mond egy arról, hogy befektetésnek jó-e.
A hozamszámításod meg teljesen hibás és félrevezető. Ezek szerint, ha valaki a 90-es évek elején vett 100 ezerért lakást és most havonta ugyanennyiért adja ki, akkor 1200% a hozama. A lúzer Warren Buffet elbújhat az évi 20%-ával. A helyes hozamszámításról május elején volt ncseed-el egy vita (ő is rosszul számolja), ott leírtam, hogy van jól:
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasarrobbanast-var-magyarorszagon-a-guru/20340?oldal=1116#5583617
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasarrobbanast-var-magyarorszagon-a-guru/20340?oldal=1122#5589839
Hogy hogy jön ide a jelzálog, azt nem tudom, de a bankok elfogadnak értékpapírt vagy akár aranyat is fedezetül. Ettől sem lesz az ingatlan jobb befektetés, mint a többi.
péntek, 10:59
előzmény: #24459  signal2
#24460
Köszönöm! Utána nézek.
péntek, 10:58
előzmény: #24458  signal2
#24459
Szóval ERSTE Bank private banking, de más PB szolgáltatót is megkérdezhetsz.
péntek, 10:57
előzmény: #24455  loli
#24458
https://gate.erstebank.hu/ebh_internet_hird_frontend/document/download?documentId={9153B5B2-6F05-4C51-99BE-533468A6C8DC}
.
De találkoztam már egyedi, ennél olcsóbb ajánlattal.
péntek, 10:46
előzmény: #24448  because
#24457

"Befektetésnek meg túl drága."
En meg vagyok gyozodve hogy nem fognak ennyiert (sot!) elkelni ezek az uj lakasok (sem).
Es borzaszto mennyisegben epulnek, tehat torlodnak majd fel az eladatlan lakasok. Jonnek a kamatemelesek, ami az epittetot mindket oldalrol szoritani fogja (bank+kevesebb kereslet).
Amire kivancsi vagyok, mi lesz ebbol? Ugye csodok (2010 reload), vagy nagy engedmenyek? En utobbit tippelek, szerintem meg 30-50% engedmennyel is pluszban jonnek ki.
péntek, 10:43
előzmény: #24422  DAXHU
#24456

"Lehet mégse ér annyit?"
Ez milyen kerdes mar?
Adott pillanatban annyit er amennyit adnak erte.
Lehet ev vegen -5 milliot er, mert annyit adnanak erte.
péntek, 10:28
előzmény: #24453  signal2
#24455
Ez érdekelne bővebben, hol érdeklődjek utána?
péntek, 10:26
előzmény: #24452  loli
#24454
Amennyiben 6-8% osztalékhozamot, plusz legalább évi 3% részvényárfolyam felértékelődés tudnak a SZIT-ek produkálni, nem is lesz érdemes bérbeadással foglalkozni. A SZIT-ekre szigorú törvényi feltételek és garanciák vonatkoznak. 
péntek, 10:26
előzmény: #24450  loli
#24453
"Részvényekre lombardhitelt tudtommal nem adnak magánszemélynek."
.
De, adnak, és olcsóbb, mint egy jelzálog alapú szabad felhasználású hitel. De még egy lakáshitelnél is.
péntek, 10:19
előzmény: #24451  EnemyOfThePeople
#24452
Igen, ott a lehetőség, hogy bérlakásokkal is foglalkozzanak SZIT társaságok. Jelenleg főleg iroda piacon vannak jelen.
péntek, 09:58
előzmény: #24449  signal2
#24451
Hmm, nem tudtam mi ez a SZIT, de rákerestem, és a REIT hazai megfelelője, és nem régóta van. Remélem ez a forma javít a bérlakás piacon is.
péntek, 09:54
előzmény: #24437  nemecsekerno
#24450
Szia! A szükségletekről Maslow írt részletesen. A hozamot a bekerülés összes költségére számoltam az utóbbi egy évre. A jelenlegi árral azért nem számolok, mert egyrészt nem tudom, másrészt nem is lesz eladva, ezért az csak elméleti hozam lenne. Kamat kitettségem nincs, ha készpénz kellene, jelzáloggal nagyobb összeghez is juthatnék bármilyen célra. Részvényekre lombardhitelt tudtommal nem adnak magánszemélynek.
péntek, 09:01
előzmény: #24434  EnemyOfThePeople
#24449
Csinálhatja SZIT-ként is, akkor se TAO, se HIPA.
péntek, 08:58
előzmény: #24439  kbb
#24448
És milyen közel építik egymáshoz ezeket a házakat. Inkább egy családi ház 29 millióért most azonnal, és kert is van hozzá, nem néz milliónyi szomszéd a levesedbe.... Befektetésnek meg túl drága.
péntek, 08:46
előzmény: #24444  zajec
#24447
Annyit sikerült megtudnom,hogy a felszámoló köteles a mindenkori piaci áron értékesíteni.Csak azon az áron,ahogy ma beszerezhető. Szóval meg van kötve a keze.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE