Topiknyitó: Portfolio 2018. 10. 13. 20:26

Különös, kriptopénzre épülõ anarchista állam van születõben  

Ugrás a cikkhez
Egy észak-szíriai anarchista ország, Észak-Szíria Demokratikus Szövetsége, vagy más néven Rovaja kriptopénzt vezetne be, ezzel egyúttal megkerülné az õket sújtó gazdasági szankciókat. A háborúk által évekig kínzott ország
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2018. 10. 14. 00:53
Előzmény: #2  elemes
#3
ah addig szerkesztgettem hogy a félmondatok nem passzolnak egymáshoz. mindegy, úgysem érdekes téma
elemes
elemes 2018. 10. 13. 20:26
Előzmény: #1  portfolio
#2
csípőből sületlenségnek tűnik (a kriptopénz szűkössége miatti deflációs kockázat, devizaárfolyam volatilitása, spekulációs kockázat).
.
a pénz értékét az adja, hogy a pénzt használók megbíznak abban, hogy csereeszközként elfogadják, hogy értékmérőként összehasonlítási lehetőséget teremt helyettesítő termékek között, hogy rövid távú fizetési eszközként használható és hogy felhalmozható (megtakarítás) tehát jövőbeni fogyasztás érdekében megtakarítási lehetőséget jelent.
.
a pénz konkrét formája ebben a vonatkozásban nem lényeges. az viszont igen, hogy a reálgazdaság számára fontos körülmények pl. az alacsony de pozitív infláció, a külső és belső egyensúlyra való törekvés és a viszonylagos árfolyamstabilitás.
.
a piaci szereplők szűkebb horizonton és rövidebb időtávra tekintő viselkedése miatt azonban kialakulhatnak átmeneti pozitív visszacsatolások, "megszaladások" amelyeket a központi bank szerepét ellátó intézmények mindenféle adatgyűjtések révén igyekeznek előre megsejteni és a finom makrogazdasági beavatkozásokkal elejüket venni.
.
kicsit kockázatos ismeretek nélkül kisérletezni egy egész országgal -- persze mindig vannak, akik megpróbálják. és persze mindig másokat hibáztatnak, amikor beleállnak a földbe.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek