Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 05. 08. 07:50

Koránt sem élnek annyira jól a nyugdíjasok  

Ugrás a cikkhez
A nyugdíjrendszerek összehasonlításának egyik közkedvelt eszköze az ismert hiányosságok, és problémák ellenére az, ha az országokat a keresethez viszonyított kezdőnyugdíjak alapján rangsoroljuk. Első ránézésre úgy tűnhet az OECD adatai és becslései...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=114309
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 06. 01. 09:36
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Igazad van mindenben.
Törölt felhasználó 2009. 06. 01. 09:17
Kedves Hozzászóló Barátaim! Több eddigi véleményt olvasva, úgy látom, hogy a többség igencsak messze áll még a nyugdijas időszaktól, s használt nála a média és a politika társadalommegosztó mételye, és a büdzsézabáló nyugdijasokat legszivesbben a Dunába géppuskázná, mint koloncot a dolgozók /és munkanélkülivé váltak/ nyakán. A helyzet azonban ettől sokkal árnyaltabb! Sajnos jómagam is elértem azt a kort, amikor a "jól megérdemelt nyugdijba" vonulhattam, egy olyan életút végén, amelyben soha egyetlen napot sem voltam munkahely nélkül. Legutóbb egy olyan munkakörben dolgoztam hosszú ideig, amely legalább 4-5 müszaki szakképesitéshez kötött,felsőfokú végzettségi követelménnyel.Féléves hosszabbitásokkal kötött menedzser tipusú szerződésre kötelezett a cégem, a hosszabbitás feltétele szuper objektiv volt, hiszen minden munkával töltött percet számitógép értékelt, s az ideális paraméterektől való eltéréseket "büntetőpontokkal" jutalmazta.Ezeket értékelték ki félévente, s hosszabbitottak munkaköri szerződést.Ráadásu mindezt folyamatos műszakbeosztással kellett megtenni. Persze jól tudom, a most hozzászóltak többsége soha nem próbálta ki a hasonló munkabeosztást, de csak megsúgom mindenkinek: tudományos felmérések igazolják, hogy a hasonló munkakörökben dolgozók a fejtetőre állitott munkaciklusok folytonos változása miatt bizony 3-5 évvel kevesebbet élnek, mint a nagy átlag. Hogy mennyire igy van, a velem együtt dolgozó 35-40 kolléga közül öten meg sem érték a nyugdijazásukat, s a nyugdijat megértek közül négyen haltak meg 1-2 éven belül! Aktiv dolgozóként - a fentiekben vázolt munkafeltételek mellett- viszonylag jól kerestem, de a bérből annyi adót és járulékot fizettem, hogy az két minimálbéres teljes nettó fizetését fedezte! Nyugdijasként elértem/40 év megszakitás nálküli munkával/, hogy a"luxusnyugdijasként" aposztrofált kategóriába kerültem."Jutalmul kapásból" elvesztettem azt a 13. havi nyugdijat, amit korábban törvény garantált. Béremelést sokáig azért kaptam munkatársaimmal az átlag alatt, mert áramdijkedvezményre jogosultak voltunk, s ezt "beszámitották" . Az eltelt 3 évben azonban ezt a juttatást annyira megcsonkitották, hogy a kedvezemény valójában névleges. Tőlűnk nyugatabbra legtöbb helye az emlitett kedvezmény úgy néz ki, hogy a hasonló munkakörben dolgozóknál villanyóra sincs felszerelve, a váltómüszakos pótlék adómentes, korkedvezményt kapnak nyugdijbavonuláskor-ott szinte mindenki nyugdijasként éttermet, panziót stb.nyit, élhet viszonylag gondtalanul. Hogy tovább ecseteljem a honi nyugdijas élet gyönyöreit, megemlitem, hogy feleségem véglegesen leszázalékolt nyugdijas. A végleges orvosi szakvélemény szerint terápiaként javasolt, hogy kis közösségben, csökkentett munkaidőben próbáljon munkát találni, dolgozni . Sikerült is ez évben, egy kis pékségben-hajnali kettőkor ébred, fél háromkor kezd, négy órát dolgozik heti öt alkalommal.Ugye csodálatos és irigylésreméltó nyugdijassors? A nyugdiját meg sem emlitem, milyen kevés, mélyen az átlag alatt, havi 12 ezer a gyógyszere, mellesleg nála is ugrott a 13. havi..Most jön a csattanó: a legújabb rendelkezések szerint ha fél évet dolgozik, a nyugdiját felfüggesztik, újabb felülvizsgálat- a jelenlegi helyzetben a döntés boritékolható- miközben a kis cég, mint annyi más dögrováson, lehet, hogy csak hónapjai vannak hátra, ha folytatja a munkát könnyen lehet, hogy se munkahely, se nyugdij-nesze neked orvosi szakvélemények, terápia, alacsony nyudij! Elvenni elveszünk, de hiába próbálod munka után nyujtani a kezed, majd jól ráverünk! Úgyhogy kedves hozzászóló barátaim! Mikor sommás váleményeket alkottok fix nyugdijakról, a nyugdijasok gyöngy életéről, gondoljatok bele ennek hátulütőibe is- hiszen remélem egyszer Ti is lesztek nyugdijasok, s szivből kivánom, hogy az valóban gondtalan és hosszú,szép és boldog időszak legyen mindenkinek! Végezetül még csak annyit: a politika mindig is egy mocskos dolog volt, napjainkban sincs ez másként: nagyon jól tudom milyen nehéz ma családot fenntartani,gyermeket nevelni, lakhatást szerezeni, bizonytalanná váló munkahelyeken dolgozni és szorongani a holnapért, minimálbéren tengődni, reményvesztetten munkát keresni-megszenvedi ezeket a nehéz időket mindenki.Az egymás irigylése, a fölös marakodás helyett midnyájunk összefogása, egy kicsit több kölcsönös empátia sokkal előbbre viheti mindannyiunk, ennek a szegény kis országnak a sorsát! Ja igen! Majd elfelejtettem: a nyugdijkassza nem mindig függött ennyire a büdzsétől! Szeretnék arra emlékeztetni, hogy a rendszerváltás előtt a társadalombiztositás vagyonnal rendelkezett:voltak ingatlanai,pénze-az állam rátette a kezét. Aztán volt olyan törvényünk, amely alapján a nyudijalap újfent kapott évente minimális vagyont- ismét beolvasztotta az állam! Talán nem kellett volna mindezeket meglépni, s akkor lehetett volna a nyugdijaknak fedezete, nem szorulna a politika "könyöradományaira", s nem vitáznánk a nyugdijak megérdemelt,vagy meg nem érdemelt voltáról!
Törölt felhasználó 2009. 05. 31. 23:43
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Sok nyugdíjas sír, hogy kevés a 80-100 ezres nyugdíj, mert nem tud belőle megélni.
Sírjanak csak tovább.

Gyermeke(ke)t nevelők tízezrei kerülnek utcára és ha nincs munkájuk, nem tudják miből fenntartani magukat és családjukat. Ellenben a nyugdíjasok nyugdíja biztos pénz. Minden hónapban megkapják, ha piros hó esik, akkor is.
Törölt felhasználó 2009. 05. 31. 21:54
Előzmény: #1  portfolio
Igenis jól élnek... nem abszolut értelemben, hanem relative..., vagyis NONSZENSZ, hogy ma MO-n a helyettesítési arány a nettó bérekhez viszonyítva 102%... Ez kitermelhetetlen, és mindenkit arra ösztönöz, hogy hacsak lehet már holnap menjen nyugdijba, ezzel a nyugdijrendszerrel nem is lehetett máshova jutni csak csődbe. :-(((
Törölt felhasználó 2009. 05. 31. 16:53
Ez sok esetben igaz , de nekik legalább
biztos jövedelmük van, nem úgy egy bérből élő
munkásnak, akinek ha megszűnik a munkahelye
egy bizonyos koron túl biztosan nem talál munkát.
Tönkre megy az élete, elveszíti mindenét!
Törölt felhasználó 2009. 05. 10. 22:02
Előzmény: #1  portfolio
A TB-nyugdíjkalkulátor hasznos segédeszköz, évekkel előre lehet vele becsülni a nyugdíjat - az éppen érvényes szabályozás alapján.

Azt gondolom, hasznos lenne, ha a befizetett járulékok alapján is lehetne kalkulációt készíteni, legalább a bruttó bérből kiindolva, az évek természetesen a munkaviszonnyal kezdődnének.

Számítanunk kell rá, hogy előbb-utóbb bevezetésre kerül egy szigorú elszámolás.

A jelenlegi TB-nyugdíj adatbevitele mögött lehetne egy képzett segédlap, amibe fel lehetne vinni at 1988 előtti évek keresetét, amiből az 1988 utáni bruttó kereseteket is figyelembe véve az ismert és publikált szorzókkal fel lehetne szorozni az éves járadékokat.

Ha ezt kiszámítaná a segédprogram, láthatná a nyugdíjasjelölt, hogy nyugdíjba vonulásakor mi az az elméleti és el nem herdált tőke, ami után járadékot kap.

Topik gazda

fhege49
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek