Topiknyitó: Portfolio 2016. 03. 03. 08:08

Két miniszter széke inog a kormányon belül  

Ugrás a cikkhez
Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója nem biztos a kormányban, a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust - értesült a Figyelő. A lap információi szerint Balog az oktatás és az egészségügy körül kialakult káoszba bukhat...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=228128
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 03. 03. 13:53
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#27
"De szerintetek hány tanár tud arról, mi folyik jelenleg a világgazdaságban, és, hogy ezzel kapcsolatban vajon mire kellene a diákjaikat felkészíteni, mit kellene nekik megtanítani?"

Ez leginkább nem a tanárok egyedi felelőssége, hanem pont az oktatáspolitikáé. A tanárok vagy iskolák max. a tanrend keretein belül mozoghatnak. Az meg ugye durván központosítva lett, így a mozgástér most még a korábbinál is kisebb. Tankönyvből is csak egyfajta központi van, így elég abszurd a fentit éppen a tanárokon számonkérned, akik amúgy pont ez ellen (is) küzdenek.
plumoza 2016. 03. 03. 13:46
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Nem is a tanároknak kell tudni mi zajlik a világgazdaságba. Azt az oktatás3rt felelős minisztériumnak kellene látni,a gazdasági minisztériummal karöltve. Nekik kellene kijelölni az irányt az oktatásba. De mivel ott nem a gazdasággal és az oktatással foglalkoznak, hanem saját zsebeik tömködésével,mellette látszatintézkedéseket hozva,ha jó ha nem jó. Igy romlik folyamatosan a közoktatás helyzete itthon.Igy romlik le itthon minden nem csak az oktatás,közbe meg tátjuk a szánkat ,miért nem megy nekünk a felzázkózás európa gazdagabb feléhez.
Törölt felhasználó 2016. 03. 03. 13:17
Előzmény: #24  elemes
#25
Nem bántanám a tanárokat, a szüleim is azok voltak, az én első diplomám is tanári. De szerintetek hány tanár tud arról, mi folyik jelenleg a világgazdaságban, és, hogy ezzel kapcsolatban vajon mire kellene a diákjaikat felkészíteni, mit kellene nekik megtanítani?

Látják-e vajon, hogy a mai állások háromnegyede nem lesz 10-15 év múlva, és, hogy helyette milyen munkakörök kezdenek terjedni?

Ebben a cikkben le van írva, mire gondolok: link
elemes
elemes 2016. 03. 03. 12:58
Előzmény: #19  Bekre_Pal
#24
"ha megkapják hozzá az eszközöket és felruházzák őket mindennel ami kell a feladathoz"

A taxisofőrt meg a szerelőt? ha fideszfan, és nincs gyereke, akkor nyilván azt szajkózza, amit a tévében lát.

De ha nem fideszfan, vagy van iskolás gyereke, akkor már nem. Itt baszta el Orbán, nagyon sok embernek van iskolás gyereke, ha fideszes volt, most talán még bedobta az élesztőt a latrinába, de az meg fog erjedni és a szar a lejtőn Orbán sátrába folyik majd(*)

"mehetnének félhülye irodistának többért, konzervgyárba" - Mehetnének. De ha diploma kell, akkor tanárképzőre mennek. És persze nem mindből lesz tanár, hanem irodista stb.

"igenis van bennük küldetéstudat, másképp ezt nem lehet csinálni"

Egy részükben eleinte még van.
Csak az önmagában nagyon kevés.
elemes
elemes 2016. 03. 03. 12:52
Előzmény: #20  bigyula
#23
Akkor pontosítanám.

Ezek nagyon szép, értékes gondolatok. Tanévnyitóra valók. Motivációs beszédbe illőek.

De amikor egy nagyon konkrét és egyértelmű megállapítás kapcsán kerülnek elő, mégpedi ott, hogy tanárképző főiskolára ma szinte csak az megy, akit nem vettek fel máshova: akkor ezek a szép gondolatok a lózung szerepét játsszák el.

Hadd hivatkozzak megint Csányira: a következő generáció akkor lesz versenyképes, ha az értelmiség legjobbjai nevelik. Nem akkor, amikor a piac lefölözi az okosabbakat és a maradék megy tanárnak.

Tudod, hogy a pályakezdő tanárok, akik a mi iskolánkba kerülnek milyen élményekről számolnak be: összeveszett a szüleivel, amikor ragaszkodott a tanári pályához. A másiknak, ahol egyedül nevelte a gyerekeket az anyja, valami németbe szakadt nagybácsi finanszírozta az életét az egyetem alatt. A harmadiknak a szülei vesztek össze, az apja mellette állt, az anyja életképtelennek nevezte.

De mondom, ezek válogatott tanárok, ide nem jöhetett akárki (ritkán, de megesett, hogy fél-egy év után el kellett küldeni az elsőre jónak látszó, okos és lelkes, de a gyerekekkel megbirkózni képtelen, én-erő nélküli tanárt).
Törölt felhasználó 2016. 03. 03. 12:03
Előzmény: #17  elemes
#22
"Nagyon vicces dolog a PISA tesztekért a kormányra mutogatni, miközben a tanárokról állít ki bizonyítványt, nem a gyerekről."

Na itt álljunk már meg egy picit! Talán azt nem vitatod, - noha az élő fába is szeretsz belekötni, - hogy a tanítás-tanulás kétoldalú tevékenység. Egy tanító, tanár, oktató alapban nem azért van ott, ahol, hogy ne tanítani akarna. Ugyanez sok gyerekről nem mondható el a tanulás kapcsán. Jónéhányuk csak melegedni jár az iskolába, sokuk a haverok társaságában érzi jól magát, azok ott vannak, ő is jár, mások balhéznak inkább tanulás helyett, vagy csak egyszerűen eltölteni az időt és kész. Milyen életmodellt sugall nekik a média? A sokszor visszahúzó környezet? Azt, hogy a semmiből is várat lehet építeni, mert ennek meg ennek sikerült, nem pedig azt, hogy csak kemény munkával megszerzett tudásból születik valami. Akkor leszel sikeres, ha tanulsz, ennek kellene csorogni a fejükbe, ehelyett csupa érdekesség, bűnözés, kábítószer, egyéb deviancia ömlik a moslékgyártó tévékből, hogy ha bemész a NEMZETI DOHÁNYBOLTBA és megölöd z eladót, akkor mennyi suskád lesz, hogy Tompika is kábszeres, hát én mért ne próbálnám ki és hasonló, a személyiséget "építő" baromságok.Ez a szenny veszi körül a fiatalokat, különösen, ha a szülőkkel alig találkoznak, vagy ha nincs is családjuk, ilyen-olyan mértékben hátrányos helyzetűek, stb.
Ezt a minden oldalról rájuk ömlő nihilt kell(ene) az iskolának kivédeni, kompenzálni, megfordítani. Képes rá? Aligaha. De azért fogjuk rá a tanárokra, ilyen szarok, olyan semmirekellők, hogy a gyerek összekeveri az ellipszilont a jével, jajj, szegény magyar nyelv!

Szóval nehogy már a nagyanyó egye meg a farkast!

Amúgy meg kiszállok ezekből a fórumokból, főként miattad. Van nekem saját magas vérnyomásom, nem hiányzik, hogy a magasra emelt pártos véleménnyeddel még te is rongáld az egészségemet. Üdv.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 03. 03. 11:57
Előzmény: #20  bigyula
#21
így van

elemes értelmes ember de az írásai alapján valamitől kiégett és cinikus lett, bizonyára azért felejti el hogy ezek sok mindenkinek valós értékek
bigyula 2016. 03. 03. 11:37
Előzmény: #16  elemes
#20
"...a buszvezető 50-100 ember életéért felelős, stb... ezek ünnepi beszédben jó fordulatok..."

Pedig ez tény! Ha csak személygépkocsit vezetsz, és van egy utasod, akkor őérte is felelős vagy. Meg azokért, akik körülötted vannak, amikor közlekedsz! Ha van jogosítványod, és nem így gondolkodsz, akkor jobb, ha kettévágod ollóval, és nem vezetsz!

"Ma az megy tanárképzőre, aki a képességei alapján a munkabérének megfelelő mértékben tud hozzájárulni a GDP-hez."

Nem! Az megy tanárnak, akit érdekel, hogy másoknak új ismereteket adhat át. Pozitív példákat látott, mint tanuló, a tanárai a példaképei, és Ő is példakép akar lenni.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 03. 03. 11:26
Előzmény: #16  elemes
#19
ha erre kapnak felhatalmazást - újrafogalmazom, félreérthető lett

ha megkapják hozzá az eszközöket és felruházzák őket mindennel ami kell a feladathoz

no konteo

tanár nem a társadalom aljából lesz, akik máshol nem boldogulnának, mert mehetnének félhülye irodistának többért, konzervgyárba, vásározni meg akár kereszténydemokrata polotikusnak is állhatnának, igenis van bennük küldetéstudat, másképp ezt nem lehet csinálni

láttam motiválatlan szar tanárt, az kihullik, megőrül, elmenekül, nem az a jellemző
bigyula 2016. 03. 03. 11:22
Előzmény: #12  elemes
#18
"de, ezt követelik, pontokba szedve."

Nem! Ezt Te képzeled bele abba, amit írnak/modanak.
elemes
elemes 2016. 03. 03. 11:21
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#17
"általánosítva húzod az emberek tömegére a vizes lepedőt."

Ott van az a lepedő nélkülem is, és csöpög belőle a víz.

Nagyon vicces dolog a PISA tesztekért a kormányra mutogatni, miközben a tanárokról állít ki bizonyítványt, nem a gyerekről.

Ha Hejőkeresztúron meg tudják csinálni, másutt miért nem? A hejőkeresztúriakhoz jár a rózsadombi elit? Többet fizet nekik a KLIK? Más a miniszter?
elemes
elemes 2016. 03. 03. 11:18
Előzmény: #14  Bekre_Pal
#16
"ha erre kapnak felhatalmazást"

Ez már konteó :)

"...és ez nem lózung"

Dehogynem: a mérnöknek az a hivatása, hogy alkosson, a buszvezető 50-100 ember életéért felelős, stb... ezek ünnepi beszédben jó fordulatok. Ma az megy tanárképzőre, aki a képességei alapján a munkabérének megfelelő mértékben tud hozzájárulni a GDP-hez.

Akinek van annyi esze, hogy másutt ötször annyi pénzt is keresne, igen ritkán megy tanárnak (van ilyen is, csak kevés).

"mert a gyerekeimen keresztül benne vagyok"
- ezért mondom én, hogy a fidesz kurvára meg fogja szívni, hogy nem tud megegyezni a tanárokkal, mert a gyerekein keresztül kb kétmillió ember "benne van." És ha a gyerekéről van szó, akkor a negyedszázada fideszhivő kemény mag kezében is meginog a toll az (X) berajzolása előtt.

--

már csak egy, de ennél azért közelebbről ismerem az oktatást.
dexter 2016. 03. 03. 11:15
Előzmény: #4  Bekre_Pal
#15
nem tudják elenegedni, mert ez az egyetlen dolog, amiben azt hiszik, hogy kapaszkodhatnak
ha ezt elengedik, akkor összedől a kártyavár...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 03. 03. 11:02
Előzmény: #10  elemes
#14
ha ebben az országban élsz, akkor látod, hogy amikor kihívsz egy szerelőt, mennyire kompetens, ha beülsz egy taxiba, mennyire ember a sofőr, ha egy eladóval beszélsz az mennyire szakember, stb. mindenki full kontár, és ma ezek fikázzák a tanárokat ha erre kapnak felhatalmazást, szerintem ez hiteltelen

a tanárok meg jelenleg finggal festenek tojást ha úgy tetszik, a semmiből csinálnak valamit. lehet, hogy nem tökéletesek, de kiemelkednek a tömegből azzal, amit csinálnak. és ez nem lózung, ez az amit látok a gyakorlatban, mert látom, mert a gyerekeimen keresztül benne vagyok

vannak iskolás gyerekeid, hadd kérdezzem meg?
Törölt felhasználó 2016. 03. 03. 11:01
Előzmény: #11  elemes
#13
Szerintem ne idézz senkit. Elméleteket gyártasz, olvasmányaid, és nem a valóság alapján formálsz meglehetősen cinikus véleményt, általánosítva húzod az emberek tömegére a vizes lepedőt. Mégis milyen alapon? Igazán abbahagyhatnád!
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:59
Előzmény: #7  Bekre_Pal
#12
"még csak nem is erről beszélnek a tanárok"

de, ezt követelik, pontokba szedve.
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:58
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
"A mostani mozgolódás épp azt célozza, hogy legyen változás."

Vagyishogy csinálják vissza a mostani változásokat :-)

"Mi a nagy büdös fenével tudod alátámasztani, amit állítasz?"

A különböző követeléslistákkal, mind arról szól, hogy csinálják vissza a mostani változásokat.
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:56
Előzmény: #9  Bekre_Pal
#10
"szerintem ideje felhagyni a tanárok fikázásával is"

Idézzem még egyszer Csányi Vilmost?
Szerintem már olvastad.
Lehet vitatkozni azzal, amit mondott, de nehéz.
Az megy tanárnak, akit máshova nem vettek fel.

"nagyon lelkiismeretes, tevékeny és kompetens emberek tömege alkotja a nagyjukat"

Ez egy politikailag (politikai érzelmek által) motivált lózung.

A tanarak többnyire napszámosok, a szónak abban az értelmében, hogy csak egy a fontos: a nap meg ne álljon az égen.

Szenzációszámba menő példa egy-egy jó pedagógus, vagy a daráló szintből kiemelkedő iskola, mint pl. a hejőkeresztúri.

Ezt a széteső gépezetet azok verik szét, akik mindig másokra mutogatnak -- miközben azonos, sőt: rosszabb feltételek között a rátermett és cselekvőkész pedagógusok hatékony munkát tudnak végezni.

Ha valakinek a véleményére súlyt helyeznék, azok pl a hejőkeresztúri tanári kar.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 03. 03. 10:44
Előzmény: #5  elemes
#9
szerintem ideje felhagyni a tanárok fikázásával is

nagyon lelkiismeretes, tevékeny és kompetens emberek tömege alkotja a nagyjukat, meg kell nekik adni az eszközöket és a lehetőséget és kiváló eredményt fognak produkálni

perpill ettől messze vagyunk, és akik ezt a széteső gépezetet egyben tartják azok a tanárok
Törölt felhasználó 2016. 03. 03. 10:44
Előzmény: #6  elemes
#8
Bocs, de ez teljes sületlenség.
A mostani mozgolódás épp azt célozza, hogy legyen változás.
Szó nincs arról, hogy ne a minőségi munkát szeretné(n)k preferálni.
Mi a nagy büdös fenével tudod alátámasztani, amit állítasz?
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 03. 03. 10:42
Előzmény: #6  elemes
#7
még csak nem is erről beszélnek a tanárok

eléggé belelátok két gimnazista gyerekkel, nem az emtévéből vannak az infóim
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:38
Előzmény: #4  Bekre_Pal
#6
minden szervezet minden helyetben képes a következő űzenetek konszenzusos megfogalmazására:

- ne legyen semmi változás
- ne mérd a munkám minőségét

ezek meglehetősen öngyilkos stratégiák, de sajátos módon ez a stratégia (jó kis modellezések vannak erre) a szervezet teljes pusztulásáig stabil.

nincsen kijózanodási pont.
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:35
Előzmény: #4  Bekre_Pal
#5
Szerintem viszont semmi máson nem lehet változtatni, mint a tanárok fizetésén + a tanév hosszán (heti óraszám csökkenése).

Ezt teljesen komolyan mondom. A mindenkori kormányzat hajlamos azt hinni, hogy képes irányítani a dolgokat, az mindenkori ellenzék meg ezt a hitet erősíti a számonkéréssel.

Valójában embercsoportokat nem lehet csak úgy irányítani. A szervezeti kultúra erősebb, mint az igazgató. A társadalmi hagyományok erősebbek, mint minden más.

Tanítani lehet - és akkor pár generáció után lesz eredmény. Ehhez az kell, hogy az értelmiség krémje menjen tanárnak, ne a sűreje.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 03. 03. 10:24
Előzmény: #3  elemes
#4
szerintem minden szinten és fórumon el kell végre engedni azt a tévedést hogy a téma a tanárok fizetése volna
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:20
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Márminthogy Orbán azt várja Balogtól, hogy PR-kampánnyal javítsa a helyzetet -- a tanárok béremelése szóba sem jöhet.

Pedig ezzel választást lehet veszíteni, a tanárok pont abban a legjobbak, amivel annak idején a fidesz nyert, a door-to-door kampányban.
elemes
elemes 2016. 03. 03. 10:18
Előzmény: #1  portfolio
#2
Fazekas egyszerre érthető és kínos: nem egyedül szervezte Orbán vidéki útjait, hanem orosz segítséggel.

Balog pont fordítva: sem az oktatás, sem az egészségügy helyzetét nem lehet felszínes politikai intézkedésekkel meg PR kampánnyal javítani.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók