Topiknyitó: Portfolio 2011. 02. 11. 12:47

Ismét felülvizsgálják a KÁT-rendszert: a mihamarabbi megszüntetés a cél (3.)  

Ugrás a cikkhez
A háromnapos kihelyezett kormányülést követően Lázár János a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel történt egyeztetést követően a kormány a mai naptól újra megkezdi a KÁT-rendszer felülvizsgálatát. A miniszterelnök...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=145305
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 02. 11. 15:49
#6
Mível Kát-rendszerben áramló pénzekből származik a pértok és a politikusok fekete bevételeinek jelentős része,ezért elég nehéz elképzelni, hogy ténylegesen, érdemben hozzányulnénak a rendszerhez.
Törölt felhasználó 2011. 02. 11. 15:12
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Nagy buli ez az önkormányzati vezetésnek is (tisztelet a kivételnek), mivel ők a szabályozó hatóság a távhőnél. Egyszerűbb nekik rendre aláírni a cég által kért áremelést, mint a köz érdekében vizsgálódni, konfrontálódni. Könnyebb szaladni a Kormányhoz, hogy szegény távhős lakosság, ugyan fizesse inkább mindenki az áram árában az erűművek extra bevételeit (meg a saját zsebüket).

Nem csoda, hogy minden szigorítási szándék megbukik a Parlamentben, hisz a képviselők többsége önkormányzati ember is.

A távhővel fűtők már egyszer támogatottak központi forrásból, hisz csak 5% az ÁFA. További plusz pénzt csak a lakások szigetelésére, fűtéskorszerűsítésre szabadna adni.
Törölt felhasználó 2011. 02. 11. 13:58
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
az egész egy nagyon durva lenyúlás, a beruházásnál a 100 egységnyi érték papíron 140-150-re nő erre veszik fel a támogatásokat(eu-magyar) erre veszik fel a hitelt tehát mire elkészül nekik 0 egység a valós beruházásuk csak papíron 40-50 egység. ezután a gázból keletkező hő és vill energiát iszonyú haszonnal adják el. sima fizika és matek: gáz energia tartalma és ára összehasonlítva a távhő energia tartalma és ára + villamos energia ára igen szép haszon jön ki
watson
watson 2011. 02. 11. 13:51
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Mindenki azt hangoztatja, hogy a távhő gazdaságosabb (szerintem is) szóval semmi szükség támogatni, sőt...

Legegyszerűbb lenne a gázárhoz kötni, és hatósági árasítva az egyedi gázfűtéshez képest diszkontáltan rögzíteni. Mindjárt csökkenne a lenyúlás.

A csődbe menő távhő cégeket meg megvehetnék a fogyasztásban résztvevők, aztán cső. Az állam a szabályozáson túl nem kéne ebben részt vegyen.
Törölt felhasználó 2011. 02. 11. 13:25
Előzmény: #1  portfolio
#2
Furcsa, hogy a távhő semmivel sem olcsóbb, mint az egyedi gázalapú fűtés, ennek ellenére a villamos energiáért szintén elég sokat fizetünk, viszont a gőz az erőműben így is- úgy is létrejön, szóval nem értem, hogy a támogatás csökkentése miért kellene távhőáremelést eredményezzen. Üzemeltesse őket az a tulaj, aki megelégszik egy szerényebb haszonnal is, mert a mostaninak eléggé lenyúlás szaga van.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek