Meg az is érdekes lesz, ha a szolgáltató helyezi majd át külföldre a magyar cégnél megnyitott TBSZ-t. A szabályozás ilyen esetekre nem tér ki. De gondolom egyeztet majd az IB a NAV-val és kapunk róla iránymutatást, ügyféloldalon van-e teendő.
IBCE mikor és hogyan vonja a kamatadót, SZOCHO-t? Magyar cégként elvileg nekik kellene vonni hagyományos befektetési alapok (mutual funds) és kötvények eladásakor, de nekem egyelőre nem vontak semmit, peig több mint egy hete zártam egy ilyen pozíciót.
Ha 2024-ben nyitunk TBSZ-t, akkor az már IBIE-nél nyílik. Amennyiben azt már nem fogják lejelenteni a NAV-nak, akkor úgy értelmezem gyakorlatilag megszűnik a további TBSZ nyitási lehetőség, ugyanis külföldi szolgáltatónál nyitott számlák "önbevallás" alapján már nem nyilváníthatók TBSZ-é.
Én úgy tudom, hogy csak az a lehetőség szűnt meg, hogy egy külföldi szolgáltató normál számláját önkényesen kinevezd TBSZ-szé. Ha a külföldi szolgáltató kifejezetten TBSZ szerződést köt veled, az már adózhat TBSZ-ként. Amikor ezt a szabályt bevezették, még nem volt ilyen szolgáltató, azóta néhány kicsi és elég drágán dolgoz szereplő már bevezette (pl. osztrák Partner Bank, szlovák Finax). Viszont ha ilyen szerződést kötsz, le kell jelentened a NAV-hoz. Az IB-re újonnan regisztrálók, akik már az IBIE-hez kerültek és nyitottak TBSZ-t, elvileg kaptak vagy kapni fognak róla igazolást is az IB-től.
Hogy működik ez a NAV-hoz történő bejelentés? A TBSZ nyitás tényét kell bejelenteni? Vagy az adóbevallásban is szerepelnie kell, mint a normál számlák esetén, csak nulla lesz az szja és szocho, ha nem töröd fel?
Köszi, nagyon hasznos! Így már egyértelmű a dolog, nagyon drukkolok, hogy az IBIE se szüntesse meg. Aztán meg a Lightyear is ígérgeti egy ideje, hátha jövőre már náluk is lesz.
Csodálkoznék, ha megszüntetnék... egy ilyen új terméket bevezetni bonyolult és költséges, fenntartani már sokkal kevésbé. A szolgáltatói oldal adatszolgáltatási kötelességeit a NAV felé nem ismerem, de az sem kizárt, hogy IBIE-ként ez még egyszerűsödni is fog számukra.
Csak a Julius 1 utan nyitott pozikra kell vonni az adot. Amennyire en lattam utana le is tiltottak ezen kotvenyek, mutual fundok kereskedeset es meg nem oldottak fel. Vagy azota mar igen? (TBSZen meg nem kell a szochot vonni/fizetni)
Sziasztok! MNB-nél IB TBSZ számlát valakinek sikerült már ellenőriznie? Az IB-től kaptam választ, de az azonosítót nem közöltek, ami kissé problémás: " Tájékoztatjuk, hogy a TBSZ számlához egy másik MNB bejelentkezési azonosító tartozik, mely jelenleg nem elérhető a rendszeren keresztül.A problémát jeleztük a fejlesztők felé, azonban a javítással kapcsolatosan jelenleg nem tudok pontos dátummal szolgálni - természetesen amint új információval rendelkezem, ezen hibajegy alatt tájékoztatom. Az okozott kellemetlenségekért ezúton is szíves elnézését kérjük! "
Én október elején jeleztem nekik, hogy ez hibás ötlet részükről, az MNB ilyen megoldást nem fogad el. Vagy egy azonosító van és több jelszó alszámlánként, vagy egy azonosító és egy jelszó, amihez egy összevont kimutatást állítanak össze az összes alszámláról. Azt írták, hogy továbbították a jelzést az illetékes részleg felé. Mivel azóta több, mint egy hónap eltelt, ebből szerintem már nem lesz semmi. Nincs szándékuk ezt megoldani az IBCE megszűnése előtt, utána pedig már nem is kell foglalkozniuk az MNB-s követelményeknek.
Sziasztok! IB számlám van, TBSZ náluk még nincs. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. 1. Ha az alap számlán levő részvényt eladom, azonnal át tudom rakni a pénzt a TBSZ-re, és visszavenni a részvényt, vagy van 2-3 nap várakozási idő, míg a technikaiból készleten levő pénzből fizikai készleten levő pénz lesz, ami mozgatható? (Az világos, hogy ugyanazon a számlán maradva, ha eladok valamit, a pénzt rögtön újra elkölthetem.) Erste számlán pl van ilyen, hogy ha deviza konverzió esetén 3 napot várni kell, mire ténylegesen megkapod. 2. Van bármilyen kétely a forumozókban, hogy az ír migrálás után a TBSZ lehetőség megszűnne az IB-nél, és ez érintenl a meglévő TBSZ számlákat is? 3. Illetve ha nem változik a magyar szabályozás az USA-val megszűnő kettős adóztatási megállapodás után, akkor lehet, hogy USA részvények nem lesznek tarthatóak TBSZ-en? Ami akár azt is jelenthetné, hogy kötelező minden ilyen részvényt eladni...
1. Azonnal 2. Kétely mindig lehet, de jelen információk szerint nem valószínű, hogy megszűnik a tbsz. 3. Ha nem változik a szabályozás akkor is tarthatóak lesznek. Az osztalék fog többet adózni.
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF