Sziasztok, Nemreg regisztraltam es megnyitottam egy IBKR accountot TBSZ-el. Szimpla, egyszeru hosszutavu befektetesrol van szo, amihez nem tervezek hozzanyulni. (10-20, akar 20+ ev). Egyfajta lazy ETF portfolio. 80% stock/20% bond. Kockazatturesem relative magas szerintem. Egyreszt, tudtok olyan ex-US World ETF-et (szoval ami USA-t nem tartalmazza) ami kereskedheto IBKR-en? Illetve olyan global bond-ot ami nem Global aggregate Bond? Nem igazan talalok nem US-heavy bondot sem.Itt tartok egyebkent: 50% iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) - CSPX / 30% valami ex-US World ETF ha talalok 5% iShares USD Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF (Acc) - CSBGU0 / 15% kene valami nem US-heavy world bond. Van esetleg otletetek?
Jó a kérdés, rákerestem mert engem is érdekelt de európai befektetőknek is elérhető egyben ex US world ETF-et nem igazán találtam. (USÁban létezik, FTSE All-World Ex US, VEU.IV) de azt te nem éred el. Olyan viszont van hogy MSCI Europe - IE00B1YZSC51 / IE00B4K48X80 és mellé MSCI Emerging Markets - IE00B0M63177 / IE00BKM4GZ66 neked tetsző arányban és így kikerülöd az USÁt. Bondokkal az a helyzet hogy hosszútávra csak olyat érdemes, aminek a piaca likvid. Ha ott sem akarsz USÁt, akkor maradnak az EUR bondok, min. A minősítésűek, befektetésre ajánlott kategóriában. Kb 60%-a a hozamuk az USA kötvényekhez képest. Emerging market bondok már neccesebb, kevésbé likvidek és rengeteg a junk bond (azaz high yield bond, ami befektetésre nem ajánlott kategória). Érdemes mindenből valamennyit, pl csak EUR corporate bond vagy treasury bond etf. http://www.justetf.com -on mindent megtalálsz
Ha ki szeretnéd utalni a forintot, ahhoz nem kell előre átváltani, egyszerűen csak add meg, hogy mennyi forintot szeretnél kiutalni, és az IB automatikusan átváltja és kiutalja Neked Sajnos csak a base currency-re lehet váltani, vissza nem
Erste-nél vagyok, rühellem, gondolkozok hogy átmenjek az IB-hez. Gondoltam kipróbálom a netes felületet, nyitottam egy játékszámlát, hogy kipróbáljam a netes felületet (a letölthető verziót rühellem, nélkülöz minden intuitív megoldást szvsz), de ott kb nulla tevékenység elérhető, gondoltam az Order Ticket alatt lesz a kereskedés, de az csak egy üres oldalt tölt be. Másnak jól működik? Mit bénázok el vajon?
Miért nem olyan ETF-et keresel, ami sokat hoz a konyhára? Főleg, ha magas a kockázattűrésed :) Az elmúlt tizensok év adatali alapján az US IT szektor nagyon jól megy, én ezért olyan ETF-et veszek, amiben ez fajsúlyos. Pl. IUIT, XDWT, XNAS. Az elmúlt 5 évben +150% körül hoztak...
Én csak a netes felületet használom (igaz éles számlán, nem demón). Nekem gond nélkül működik. Nagyon ritkán előfordul, hogy első bejelentkezésre a fenti menüsávból hiányzik 1-1 kategória, de újra bejelentkezéssel megoldódik. Miért ne alapon a magyarosított felületet használom, az is érezhetően folyamatosan fejlődik (legelején szimpla google fordítós beütése volt, mostmár értelmes fordítás, alig-alig maradt lefordítatlan szó). Egyébként igen, Order Ticket alatt kellene lennie, avagy középen fent ticker kód keresőben beírva is azonnal kihozza a kívánt terméket.
Utalnek az IBKRnak USD deviza atutalassal. Megkaptam ezeket az informaciokat: https://prnt.sc/ZBoyQV9qAJdq Na mar most a szamlaszam eleg rovid. Ezt siman ebben a formatumban kell beirni mint szamlaszam? (egyebkent K&Hbol utalnek USD szamlarol) Tehat igy: https://prnt.sc/B5-yQMwcC3u_ Az ABA Routing numbernek meg nincs is sehol hely. Szukseges az az utalashoz? (vagy az US domestic dolog?) Nyilvan csak azt nem akarom hogy valahol elvesszen az utalas az eterben es kereshetem a kov 2 honapban.
Az az igazsag, hogy ennel kevesebbet ertek az ETF-ekhez. Egy lazy portfoliot akartam osszerakni, azaz nem igazan figyelni mi megy fel es le. Es hosszu tavra befektetni (20+ ev). Bar tenyleg nagyon szepek ezeknek a szamaik szerinted egyreszt a novekedes is marad ilyen szep hosszu tavra, illetve mennyire eri meg valakinek aki evi 1-2x nezne ra a dolgokra?
Csak az a 9 karakter kell a számlaszámnak. Az ABA routing-ra meg a biztonság kedvéért kérdezz rá IB-nél,mert Revolut-os utaláskor meg tudom adni ezt is.
Hónapok óta nem lehet uniós kötvényeket vásárolni a platformon keresztül. "This product is temporarily limited for opening new position as it is subject to the Hungarian Social Contribution Tax. Please refer to IBKR Knowledge Base Article. https://ibkr.info/node/4887" Nincs valami fejlemény ebben az ügyben?
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF