Nincs elszámolva osztalék, sima devizaváltás van forintról és euróról dollárra, egy dollár alapú számlán. Mindegyik váltáshoz van elszámolva nyereség vagy veszteség. Van olyan euróról dollára váltás, amelyhez nyereség van elszámolva, másikhoz pedig veszteség. Összesen pedig pár tízezer forintnyi veszteség van, ezért érdekel a dolog.
Nálam nem küldtek a NAV-nak osztalékot, viszont szerepel a letölthető M30 nyomtatványban. Az ETÜ-t viszont elküldték, de szerintem van benne 2-3% eltérés a valóshoz képest. Ez az eltérés biztos nem a forrásadó.
Az általam számolt ETÜ és az IB által beküldött ETÜ különbsége nálam a levont forrásadó +/- pár száz Ft, ezért gondolom, hogy valami hasonló történhetett. Írtam nekik egy hibajegyet, remélem még 20-a előtt előjönnek egy értelmes válasszal.
Jogos. De ennek tényleg ellentmond, hogy ETÜ eredményt jelentettek a NAV-nak (bár nálam teljesen rosszat), hogy HU taxot vontak és hogy egyáltalán bármilyen M30-at készít a létező adóosztályuk az ügyfeleknek.
Ma máshogy néz ki a 2021-re vonatkozó éves activity statement, mint múlt héten. Az osztalékok közé beemelték a migrálás előtti UK account adatokat, a forrásadók között viszont jelenleg fals adatok vannak.
Kapott már valamelyikőtök IB valóságtól elrugaszkodott NAV-nak adott jelentése és a tényleges számok alapján beadott bevallás miatt az adóhatóságtól behívót, vagy valamilyen visszajelzést?
Május 20-ig van még lehetőség a bevallás benyújtására. Majd a bevallások feldolgozása után fognak szólni ha valami nem kerek. Ez kb 1-2 hónap között szokott lenni, ha utána nem szólnak akkor minden szám rendben van. De ha valamit elírsz akkor sincs nagy gond mert nekem például küldtek egyszer egy helyesbítő határozatot, és azt csupán el kellett fogadnom.
Egy kis plusz infó az M30-mal kapcsolatban... . >>>> .Köszönjük, hogy az Interactive Brokers Ügyfélszolgálatához fordult.Az
M30-as formanyomtatványon csak a Magyarországra vonatkozó kivetett
forrásadók kerül feltüntetésre; azon forrásadók (mint például az
Amerikai) melyet adózása nem Magyarországon történik (mint pl. az
Amerikai osztalékok esetén) nem szerepelnek a dokumentumon mint
adóalapot terhelő adó. Ezen forrásadók tételesen lebontva szerepelnek az
Activity Statement --> Withholding Tax szekció alatt a Description
oszlopban "HU Tax" megjelöléssel. Ezen összeg nem került megfizetésre
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére, valamint az M30-as
dokumentum sem került megküldésre a NAV irányába. Az ellenőrzött
tőkepiaci ügyletek után szerzett nyereségeket - az adóosztályunk
tájékoztatása alapján - nem szükséges az M30-as formanyomtatványon
feltüntetni, azok csak a NAV felé megküldött, ún. K86-os dokumentumon
kerülnek megadásra. Mivel az Interactive Brokers esetében ellenőröztt
piaci kereskedés áll fenn, így a fentiek alapján az éves nyereség /
veszteség nem szerepel a dokumentumon. Az éves realizált nyereség és
veszteség az ún K86-os dokuemntumon került riportálásra a NAV irányába. A
riportált összeg csak az IBCE alatti számlák tekintetében történt meg. . . A következő körben rákérdeztem, hogy akkor miért vonták le a számlámról a forrásadót a MTEL részvényem után, ha nem küldték el a NAV-nak. Erre a válasz: . >>>> . Az adóosztályunkkal történt egyeztetést követően szeretnék pontosítani a
korábban közölt információkon: bár maga az M30-as dokumentum nem került
megküldésre a NAV felé, azonban a dokumentumon szereplő adó befizetése
megtörtént az Interactive Brokers részéről, azt ismételten nem szükséges
megfizetni. A téves információért szíves elnézését kérem. . . Alakul....
sziasztok, a magyar IBKR ugye lejelenti a NAV-nak a jövedelmet, ami automatikusan bekerül az SZJA bevallás tervezetbe. Erről persze analitikát többszöri kérésre sem adtak, sikerült vkinek reprodukálni ezt a számot? Ráadásul én már beadtam a bevallást (az IBKR által adott számhoz nem nyúltam), erre most írtak, hogy módosították a jövedelmet és újra leriportálták a NAV-nak, ilyenkor nekem mi a teendőm?
Szia! Nekem más összeg jött ki, mint amit ők leadtak a NAV-nak. Nincs azzal teendőd, ha ők módosítottak, ha te a legjobb tudásod szerint kiszámoltad a saját verziódat (szerintem a napi MNB árfolyamokat biztosan nem alkalmazták pl. az egyes tranzakciók elszámolásánál). Elvileg önbevallás működik, tehát automatikusan nem hívnak be csak azért, mert mást írtál be. A lényeg, hogy ha mégis, akkor meglegyen minden számításod és tudás a fejedben, amivel bizonyítod, hogy mit miért.
Az M30-as kérdésemre adott válaszukban ezt is írták: . . . Az éves realizált nyereség és veszteség az ún K86-os dokuemntumon került
riportálásra a NAV irányába. A riportált összeg csak az IBCE alatti
számlák tekintetében történt meg. A számítás az alábbi módon került
elvégzésre:Az egyes, nem forintban történő kereskedések során Önnek
nemcsak a részvényárfolyam-változásokkal, hanem devizakockázattal is
számolnia kell. A devizakockázat okozhatja azt, hogy a NAV-nak az
általuk leírtaknak megfelelően forintban megküldött adatok és a
tevékenyégnaplójában (Activity Statement) ettől eltérő bázisdevizában
(USD, EUR, stb.) megjelenített profit vagy veszteség forintosítva az Ön
saját számításai szerint bizonyos mértékben eltérő lehet. Az Interactive
Brokers a számítások során a kereskedési napon esedékes MNB
referenciaárfolyamot használta fel.
Ha az ügyleti nyereséget/veszteséget MNB referencia árfolyamon számolták volna át, akkor egyezne a számítás. A "devizakockázatnak" mint elvi koncepciónak nem értem, mi köze egy konkrét számítási művelethez.
Devizakockázat alatt azt értik, hogy a devizában elért árfolyamveszteség a forintosítás miatt lehet nulla vagy pozitív is. Vagyis pl. a kimutatott 1%-os USD veszteség a forintosítás miatt és a forint 1%-os vagy annál nagyobb gyengülése miatt a forintban számolt eredmény nulla vagy ténylegesen árfolyamnyereség lesz.
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF