Topikgazda: tokos. 2009. 03. 03. 11:30

Ingatlanadó, eva és ekho: mi legyen velük? - Interjú Oszkó Péterrel  

Ugrás a cikkhez
Azok a pénzügyi kockázatok, amelyek jelenleg az országot és a gazdaságot fenyegetik, sokkal dermesztőbb társadalmi hatásokkal járhatnak, mint amilyen kedvezőtlen hatásokat a Reformszövetség javaslatainak tulajdonítanak - válaszolta Oszkó Péter, a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=111023
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2009. 03. 04. 09:57
Előzmény: #14  return.value
Hát igen, ez szemlélet kérdése, nyilván te is azt gondolod magadról, hogy neked sikerült kimásznod, pedig ez rossz szemlélet, ez nem a te erődből jött, hanem abból, ogy a többi bakot tartott, hogy ki tudjál ugrani, te meg ott hagynád őket az üstben. Mert sajnos erről van szó, az Evás nem azért ugrott ki, mert jobb volt, vagy ügyesebb, vagy okosabb, egyszerűen kapott egy rahedli állami támogatást, aztán azt gondolja, hogy ő pukizta a világot. A többit meg aki ott szop tovább, nemhogy nem segíti, de még le is sajnálja.

De biztosan igazad van, teljesen jogos, ha egyes emberkék ilyen kiváltságokat élveznek, akár a szakmájuk alapján, pl miért ne kaphatnának költségtérítést költségek nélkül, vagy miért ne kaphatnák az állami támogatásokat azok a rézbőrű rászorulók, akik audival járnak, és teljesen jogos, ha a sztojka félék nem fizetnek adót. Jól van ez így.
return.value
return.value 2009. 03. 03. 20:59
Tokos hozzászólása mindig az a viccet juttatja eszembe, amikor az ördög a "látogatóknak" bemutatja a pokol működését. Van ugye 3 hatlmas üst.
Az elsőre az van írva, KIMÁSZNI TILOS. Ebben tartjuk a németeket, szófogadóak, eszük ágában sincs megszökni. - mondja az ördög.
A második üst körül fegyveres katonák járőröznek, és puskatussal verik vissza a kimászni akarókat. Itt tartjuk az oroszokat, ezek csak ebből értenek.- folytatja az ördög a bemutatót.
A látogatók látják, hogy bizony van egy harmadik üst is, aminél se tábla, se őrök. Kérdezik is egyből az ördögöt, hogy hát abban mit tart?
Jah, abban az üstben a magyarok vannak, ha valamelyiknek véletlenül sikerülne kimászni, a többiek azonnal visszahúzzák.

Hát ennyi, szerintem mindenki érti.

Mindenkinek, akinek ettől felfordul a gyomra, csak azt tudom mondani, hogy el kell menni otthoról.

Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 19:10
Előzmény: #12  tokos.
De miért ne lehetne? Szakmai vagy politikai akadálya lenne? Én nem látom át, hogy tényleg lennének ilyen akadályok. Sztem valami más az ok...
tokos. 2009. 03. 03. 16:26
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Teljesen egyetértek.

De ilyen biztosan nem lesz még egy jó darabig.
Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 16:15
Előzmény: #7  tokos.
Az EVA nem egy jó adónem, de legalább egyszerű, és viszonylag kockázatmentes.

Az áfa-elszámolások nem olyan egyszerűek, nem a számla gyűjtése és dossziéba rendezése a bonyolult, és persze lehet occón könyvelőt találni, de az olyan is. Ismerek jónéhány profi könyvelőt, szoktam is tőlük kérdezősködni ezt-azt, de tényleg mindenki mást mond, nehéz mindent úgy csinálni, hogy biztosan jogszerű legyen, még a legjobb szándék ellenére is.

Ha az egész adórendszer egyszerű lenne, tényleg nem lenne szükség EVA-ra, de ne azért ne legyen szükség rá, mert ott nem érvényesül a Reformszövetség adócsökkentési elképzelése, hanem azért, mert tényleg minden egyszerűbb. :)

Azt pedig nem mondtam, hogy az EVA-t azért választotta mindenki, mert egyszerűbb, és azt sem, hogy - a többi adónem mellett - igazságos éenne. Igazad van, teljesen igazságtalan - többek közt - Veled megfizettetni az EVA-n elszenvedett ÁFA-kiesést.

Éppen ezért mondom, hogy olyan mértékű egyszerűsítésre, egységesítésre volna szükség a jövedelemadóban, hogy semmi különbség ne legyen az adókulcsokban csupán abból az okból, hogy valaki alkalmazottként(40%) vagy vállakozásként(10-18%) szerez jövedelmet, tőzsdei(20%) vagy nem tőzsdei(25%) cég osztalékát kapja meg, ne adj' isten, csak azért fizessen kevesebb adót, mert kék a szeme... (lásd EKHO). Micsoda diszkrimináció már, hogy amíg Te, a bármilyen szakmában alkalmazotti munkád után 40%-ot, addig pl. az újságírók csupán 15% EKHO-t fizetnek. csupán azért, mert más szakmát tanultak, más adókulccsal is adózzanak? Ez a törvénybe foglalt korrupció (diszkrimináció) tipikus esete.

Nem győzöm hangsúlyozni: az adórendszernek egyszerűnek, egységesnek ezért igazságosnak kell lennie!
tokos. 2009. 03. 03. 16:08
Előzmény: #8  asti
A végét nem teljesen fogtam, de a lényeg, a kormányzat sosem a bevételekhez tervezte a kiadásokat, hanem a kiadásokhoz a bevételeket.

Ha egyiktől nem jött be elég hozzá, a másiktól vette el, aki általában én, és a hozzám hasonlók voltak.

Ami a rendes adózást illeti, az evás se jobb, mint a többi, ha nem kell számlát adni nem ad, ha meg adhat pénzért, akkor ad. Ember mind, vállalkozó mind, volt már dolgom párral. Egy ember attól nem lesz becsületesebb, mert evázik.
asti
asti 2009. 03. 03. 16:03
Előzmény: #8  asti
Neked miért került ez sokba?
Egy dolog volt az EVA körül ami tényleg nonszensz, hogy a kezdeti időszakban negatív adó volt gyakorlatilag több maradt meg mint a nettó.. :) Ez súlyos hiba volt, de most már nem így van.

Amit sohasem fogtam fel (és némi irigység is van bennem emiatt) hogy mi a túróért adnak "vállakozóknak" visszanemtérítendő támogatást!????? Ez a korrupció melegágya,
súlyos milliárdok mennek el (>500), ha valami zarvarhatna hogy a te adót emelkedik az a legkevésbé az EVA! Azok legalább adóznak rendesen!!!!!!
asti
asti 2009. 03. 03. 16:02
Előzmény: #7  tokos.
Neked miért került ez sokba?
Egy dolog volt az EVA körül ami tényleg nonszensz, hogy a kezdeti időszakban negatív adó volt gyakorlatilag több maradt meg mint a nettó.. :) Ez súlyos hiba volt, de most már nem így van.

Amit sohasem fogtam fel (és némi irigység is van bennem emiatt) hogy mi a túróért adnak "vállakozóknak" visszanemtérítendő támogatást!????? Ez a korrupció melegágya,
súlyos milliárdok mennek el (>500), ha valami zarvarhatna hogy a te adót emelkedik, az a legkevésbé az EVA, azok legalább adóznak rendesen!!!!!!

nem értek

Ha már valami

Ha már
gyakolatilag azért kapnap bónuszt meg 13.14.15 havi fizetést mert a normál munkájukat ellátják!

Egyébként az
tokos. 2009. 03. 03. 15:27
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Teljesen igazad van, lehetne csiszolni a Refomszövetség dolgain, és adóreformak hívni télleg túlzás lehet, bár akkor minek nevezzük a kormány dolgait??? Amit írtam, nem a Reformszövetség adóreform javaslatára vonatkozott, mint írtam, a cikket sem olvastam végig, csak az Evá-val foglalkozó részt, és a beírás is erre utalt.

Mindamellett talán van egy két ember, aki pár százast bukott az Eván, némi jóindulattal elhiszem, hogy te is közéjük tartozol, de azért észre illene venni, hogy ez a rettenetesen nagy egyszerűsítés, a többi adófizetőnek (pl. nekem) qrva sokba került, sőt szerintem kerül még ma is, mert a túlnyomó többség jól jár vele még ma is, korábban meg rettenetesen jól járt, az állam meg rettenetesen szarul. És amit rajtuk bukott, rajtam hajtotta be.

Amúgy abban a dologban, hogy mindeki azért választotta, mert egyszerűbb volt a könyvelés, azért nem igazán hiszek, mert a könyvelésre ott vannak a könyvelők, nem túl nagy pénzért elkönyvelgetik bárkinek a számláit.

Persze számlát nem kell gyűjtened, mondhatod, de ez sem igaz, az egyik kollégának van Evás cége, és kénytelen gyűjtögetni. Már meg nem mondom miért, de megkérdezem, ha akarod. Na bumm, nesze neked nagy egyszerűsítgetés.
Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 14:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Kropotkina,

Látom, egy hullámhosszon vagyunk... :)

Pontosan így van, ezt írtam az imént magam is.

Sajnos a könyvelők egy jelentős része sem érti, ahhoz, hogy mindent hiba nélkül csináljon, már adótanácsadóra is szükség volna. De még abban is lenne hiba, hiszen a hiba magában az adójogszabályokban vannak... :(

De a kisvállakozások - pláne válságos/ínséges időkben - miért költsék könyvelőre és adótanácsadóra a megtermelt jövedelmük egyre jelentősebb részét?
Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 14:54
Előzmény: #2  tokos.
tokos,

Amellett, hogy sok értelmes gondolatot lehet olvasni a Reformszövetség adójavaslatában, sok tekintetben nem elég "reform-szagú" számomra...

Többek közt - ugyan leírja, hogy az adórendszer jelentős egyszerűsítése a cél - nem nagyon látom a gyökeres változtatásokat abban, hogy csupán az adósávokat emelgeti, az adókulcsokat csökkenti, bevezetne egy új - és történelmileg nem szokványos - ingatlanadót, fenntartja a jövedelemadók kulcsai (szja, osztalék, tao, árfolyamnyereség, stb.) közötti különbséget, továbbra is fenntartja az szja progresszivitását, miközben a járulékok degresszivitását növeli (ld. EHO-növelés, járulékcsökkentés). Továbbá jól megvédi a nagyvállalatok és a kisvállalatok által alkalmazható különböző, szerteágazó kedvezményerdőt. Nyilván, hiszen abból él, hogy ebben a dzsungelban valamelyest jobban eligazodik, mint a termelő és valódi értékteremtő vállakozók... :(

Az EVA-val kapcsolatban pedig nem a lényegét - ti. EGYSZERŰSÍTETTT vállalkozi adó - emeli ki, hanem azt, hogy a jelenlegi EVA-kulcs a "reformtervben" megfogalmazott adó és járulék-kulcsokkal szemben már nem lesz vonzó. Naná! :)

Csakhát az EVA-nak nem az volna a jelen pillanatban előtérbe helyzhető előnye, hogy ott alacsony a kulcs, hanem az egyszerűségre való törekvése. (én pl. kb. ugyanannyi adót fizetek az EVA-s cégemben - vagy kicsit többet - mint ha tao-s lenék, mégis az EVA-t választottam, mert az egyszerűbb, és jóval kevesebb adózási kockázatot tartalmaz...)

Az adóreform számomra épp akkor lenne adóreform, ha olyan egyszerű és világos, nehezen elvéthető adózási rendszer kialakítására tenne javaslatot, amelyben a magánszemélyek és a vállalkozók maguktól is képesek eligazodni, továbbá olyan ésszerűek és korrektek a szabályok, ahol az adófizetőknek nem bürokratikus teher és sarc-ként jelenik meg az egész, hanem a jövedelemszerzéssel, a vállakozással, a munkavállalással, egyszóval egy civilizált társadalomban való létezés magától értetődő feltételeként jelentkezik az adó.

Mert jövedelmet szerezni (vállakozni, munkát vállani, tőzsdézni, stb.) csak társadalomban lehetséges, egyedül, Robison szigetén nincs erre lehetőség. Ott persze adót sem kell fizetni... :)

Szóval, én nem látom, hogy a Reformszövetség terveiben hol vannak a struktúrális reformok. Hacsaknem a járulékok összevonásában és az ingatlanadó bevezetésében....:)

A struktúra-váltáshoz és egyszerűsítéshez a többi kelet-európai adóreformokat kellene alapul venni, tessék inkább megkérdezni pl. a Mikulást!

Dzurindára gondolok... :) Na, Ő csinált reformot, még ha nyilván nem tökleteset.
Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 14:44
Az eva nem elsősorban a mértéke miatt népszerű, - ez az első és egyetlen adóegyszerűsítés.
A kisvállalkozók többsége maga végzi a vállalkozás adminisztrálását.
Ha "normál" vállalkozóként tevékenykedik - a számtalan, túlbonyolított előírásnak hála - biztosan adóelkerülővé válik, mert a feladatot nem érti, az elvárásoknak nem tud megfelelni.
Olyan adórendszer kell, amit érettségivel (még inkább 8 általánossal) meg lehet érteni, és az elvárásokat heti félóra adminisztrációval - az adószakértő nélkül működő kisvállalkozó is - meg tudja csinálni.
asti
asti 2009. 03. 03. 14:14
Előzmény: #2  tokos.
Azt ugye senki nem gondolja hogy ha eltörlik az EVA-t akkor a polgárok jó birka módjára majd többet fognak adózni mint eddig!?????

tokos. 2009. 03. 03. 13:58
Előzmény: #1  portfolio
Nem olvastam végig a cikket, de kíváncsi voltam, hogy mit gondol a koma az Eváról:

"Ha a 18 százalékos személyi jövedelemadó-sáv kiterjesztésre kerül először öt, majd később 15 millió forintos sávhatárig, akkor reményeink szerint az EVA, az EKHO és hasonló adónemek fenntartására nem lenne többé szükség. Egyébként én személy szerint nem hiszek abban, hogy ezek az adónemek valójában fehérítettek a gazdaságon, hacsak nem tekintjük fehérítésnek a másoknál alacsonyabb adóterhek fizetésének legalizálását, ami eredetileg összességében költségvetési bevételkiesést jelentett, s csak az utóbbi időben kalkulálható belőle valamennyi nettó bevételállomány, mely azonban még mindig lényegesen elmarad a minden más adóalany által teljesített adóbefizetések arányától."

Ha valaki régeben olvasgatott tőlem, akkor szinte ugyanezt olvasta. Mintha tőlem lopta volna a koma. Nem baj, nem szégyen az okostól gondolatot lopni...

Mondjuk annyival kiegészíteném, hogy az első időszakban nem simán bevételkiesés volt, hanem sokkal inkább célzott állami támogatás.

Na mindegy, érdekes, hogy mennyi embernek van értelmes gondolata, Gyurcsányék meg csak a gyengébbekkel, vagy a kimondottan rosszakkal foglalkoznak.

Talán tegnap olvastam egy cikket, ami a legújabb nagy adóreformról szólt (asszem indextől vették át) és szépen leírja, hogy tulajdonképpen a "nagy adóreform" keretében nem történik más, mint minimális változataásokkal visszahozzák a 2006 előtti dolgokat. Hát ennyit a nagy reformereinkről. Persze az is nagy reformnak indult. Kár, hogy nem találtam most meg a cikket.

Na még egy apró igazság, persze talán van benne egy kis túlzás, de nem sok, az elvtárak eddig azt csinálták jól, amit visszacsináltak. Épp ideje lenne eltűnniük a színről, akkor talán minden rendbejönne...

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek