A XETRA bevezetésével kapcsolatos ismertetőben találtam.
"A befektetők szempontjából nem változik a saját brókercéggel való szerződéses kapcsolat, és a hazai
befektetők továbbra is a Befektető-védelmi Alap (BEVA) védelmét élvezhetik. A BEVA ugyanis továbbra
is végső esetben teljesít a nehézségekkel küzdő befektetési szolgáltató helyett. A BEVA a felszámolás alatt
álló befektetési szolgáltató valamennyi magánbefektetői követelését teljesíti – befektetőnként és összevontan
– legfeljebb 20 ezer euró összeghatárig. A BEVA által fizetett kártalanítás mértéke egymillió forint
összeghatárig 100%, egymillió forintot meghaladó összeg esetében egymillió forint és az egymillió forintot
meghaladó rész 90%-a. Ezt a kifizetést az Alap a befektető kérelmére teljesíti, amit a befektetőnek egy éven
belül meg kell tennie.
A BEVA csak az Alap tagjainál fennálló követelésekre nyújt biztosítást. A befektetési szolgáltatóknak
ugyanakkor törvényi kötelezettségük, hogy BEVA tagsággal rendelkezzenek, e nélkül nem kaphatják meg a
tevékenységük végzéséhez szükséges felügyeleti engedélyt. Ezért a befektetők továbbra is biztosak lehetnek
abban, hogy minden, a BÉT-en tagsággal és kereskedési joggal rendelkező befektetési szolgáltató – és így
az ő összes ügyfelük – élvezi a BEVA védőernyőjét."
Azt hiszem egyértelmű a válasz.
Két adalék még:
- csak természetes személy befektetéseit védi, cégként nyitott számlákét nem.
- kártalanítás csak olyan esetben fizethető, ha a követelés alapjául szolgáló szerződést a Bevához történt csatlakozás után kötötték (azaz a brókercéged taggá válása után nyitottál a brokinál számlát) .
Ld. BEVA 215. § (1) "Az Alap által nyújtott biztosítás nem terjed ki..." -bekezdést.
Így van 6 milla felett nem szabad egy brokicégnél leragadni.Ezt is diverzifikálni kell több céghez a baj megelőzése végett. Ez már nem bizalom sztem, mert a bátorság/bizalom és a cash együtt szokott megsemmisülni:)
Olyan elmzést, mint a kbc-s babics egon csinál te is tudsz csinálni.
Napi kereskedési ötlettel pedig itt a fórumon milliónyit olvashatsz.
Az olcsó számla a lényeg!
Mert nem mindegy, hogy pl. egy OTP-ben egy kör már kb 6Ft elmozdulásnál nullában vagy, vagy mondjuk kell hozzá 10-12 Ft.
Ha sokat kereskedsz a havi számlavezetés eltörpül a jutalékok mellett, de sokan akik beragadnak és hónapokig moziznak azért is fizetnek.
Elérhető valamilyen segítség, tanácsadás, kereskedési ötlet a Randomnál? A KBC-nél és a Portfoliónál is van támogatás segítenek elemzésekkel, esetleg még napi kereskedési ötletet is kaphatsz. Csak azért írom mert nem minden az olcsó számlavezetés. Persze aki már nem kezdő annak nincs szüksége tanácsokra neki előnyös lehet a legolcsóbb díj.
Random Capital
Olcsó és jó.
Főleg kisbüfiknek való. Én a kbc től jöttem át. Először féltem mert hát, hogy "nincs banki háttér" duma ment ezerrel de bevált.
A lényeg, hogy nincs számlavezetési díj és nagyon alacsony a jutalék.
Ha nem kereskedsz nem kerül egy filléredbe sem.
A peti jobban tetszett de már megszoktam a netboont.
Hol vezeted az értékszámlád és miért?