Opus, 4ig, waberers, wallis, est és társai. A "kispapírok" zömében a kisbüfik veszteségben üldögélnek, de még sokan elhiszik, hogy ingyenebéd létezik. Józan gondolkodású topik szükséges, hogy ne csak a felbeszélőket olvassák.
Kulturált megnyilvánulás szükséges!
Azért az opus topikok remélem megmaradnak sokáig. Klinikai esetek vannak ott. Az egyik fő felbeszélő a céget hívogatja, hogy mi ez az esés és tegyenek valamit. Há' mi ez má' ez?
Pontosan erről írtam, hogy szelektív a látásmódja pár embernek. Először általánosan fogalmazol, hogy milyen heléynvaló ez a topik, aztán meg kiválasztasz a sok kispapír közül egyet (Opi), amelyik tényleg sokat esett 1.5 év alatt. Viszont eltekintesz a sok-sok kispapírtól,l amelyek nem hanyatlanak, hanem éppen nagyon sokat emelkedtek idén. Pár hete épp én csináltam egy listát, amelyik mutatja ezt.
" még csak most jönnek a kispapir ralik,ha a nagyok beesnek " ? Szokatlan, kepfordito szemuveggel latod a tozsden szereplo nagy es kispapirok mozgasat ? Nyilvan soha nem lattal errol semmi tenyt. Ugyanis, ha a nagy bluechip papirok beesnek, akkor a kispapirok meg inkabb beesnek.
Ez a cig-bukta érdekes az opira nézve is. A chart hasonlót mutat. A cigben 365 ft volt a támasz, ami opiban a 400. Mind a kettő letört. Érdemes figyelni a ciget, hol áll meg: 275 ft lehet a megálló chart szerint. Százalékos összehasonlításban is 310 körülre jön ki az opi célára.
A Dupla Kávé nem az Opusról írta az egyik versét? Igaz barátnak hittelek, De eljátszottad a hitemet, Nincs erőm, hogy újra kezdjem veled. Együtt jártunk több éven át, Eltűrtem a sok-sok hibád, De elismerem, egy-két dolog szép volt. :)))))))))))))
Senkinek nem jo ami OPi-val tortent, es az sem lesz jo senkinek, ami 4IG-val fog hasonlokeppen tortenni. . Azt talan nem merted fel soha, mennyivel nehezebb es halatlanabb, amikor ugy 100 megvadultan lelkes OPI tulaj super-optimista forumozonak a szemebe mondod egyedul, hogy mind durvan tevednek. . Es kapsz ostoba pimaszsagokat valaszkent, nagyjabol 10.000 db-ot , mikozben nyilvanvaloan igazad van. Az ember neha elveszti a stilus-erzeket, de ertheto, ha elotte a 10.000 pimaszkodonak sem volt stilusa. . +++++++++++++++++++++++++++ Hadd tanacsoljak valamit. Amikor eszre veszed egyik unalmas nap, hogy aki(k) mindeddig BEAR volt, az egyszercsak hirtelen BULL allaspontra ter at ? akkor azt kovesd. Akkor a regi optimista pajtasaid mar mind eladtak nagy bukasban, pokoli melyponton lesz a hangulat ...vigyazz, sokkal rosszabb lesz akkor mint pl. a mai……. szoval, akkor vedd elo a maradek penzed. Akkor megjott a BUY signal.
Volt már 400 alatt pár hónapja, aztán meg 450-480 között sávozott egy ideig. Már megint korán örülsz, szerintem. A 4IG-t is temettétek pár hete, hogy nem lesz már soha többet 910 és most is fölötte van. Ennyit a ti atombiztos jóslataitokról.
Azt Én sem értem (meg szerintem rajtam kívül még jópáran vannak így). Elképzelhető, hogy pont a részvényesek pénzéből lesz megmentve a cég. De innentől nekem nagyon gázos a sztori. Továbbá ha annyira számolnának vele, hogy tényleg tud termelni JG-ék szerintem kilóra lenyelték volna a 4IG-be. (Mint ahogy több kisebb-nagyobb infós céggel próbálkoznak a háttérben.)
Megvan, megneztem, igazad van. Kosz. Nem nagyon ertem, hogy egy 200m sajat tokes cegnek ki es miert ad 8.8 Mrd hitelt, eloleget, akarmit? Vagy ez is mosoda? A lufi a tobbi sorsara jut. . Bemasolom a merleget. https://forum.portfolio.hu/topics/delta-systems/38508?oldal=1
Ha tevedtem a Delta adossag tenyben, akkor bocs. Szerencsere a hetvegen senki nem vehetett bele. Nem talaltam Deltarol elso ranezesre semmit. Latszolag jo vevoknek jo temakat csinalnak. Ha van egy Delta merleg 2019-bol, kerlek tedd fel.
Ha lenne ilyen táblázat, amiben benne a fő számok lehetne tisztán látni, azok a jövedelmezőségi mutatók amiket pirossal karikáztam árfolyam hányadosai,kékkel az eladósodottsági pedig forgóeszköz, illetve sajáttőkés, ezekben a Deltaban valszeg über brutál prémium lesz, senkinek nem ajánlom, hogy megvárja, hogy kiderüljön majd. http://keptarhely.eu/view.php?file=20190811v00q7wpqw.png
4iG+T-sys és Est+Delta? Kicsit ferde az a párhuzam. Az előbbi két önállóan is prosperáló IT cég, T ráadásul a legnagyobb a piacon, a másik oldalon egy üres tőzsdei váz és egy kis IT cég.
Másrészt a T-ben mitől lesz 20-30 Mrd adósság? Ja hogy az NKP-t egyszerűen adósságnak degradálod? Az Est-Delta viszont tele van nyereséggel és tőkével, amiből aztán akvirál? Vagy inkább fordítva?
pompi hagyd már ezt a süket dumát, méghogy nincs adóssága a Deltának :))))) 189m sajáttőke mellett 9mrd a rövid(!)lejáratú adósság. Jön egy enyhe fuvallat és volt nincs az egész kóceráj.
Pont erről szólt az iménti polemizálásunk hogy nincs mit örömködni azon hogy az Est a csillagokban van, mert pillanatok alatt olyan pénzégető műhellyé válik hogy lesz majd pislákolás...
És mindkettőnél ugyanaz a menetrend. A "bombahír" bejelentése óta esnek: 4ig -22 %, est -30 %. De hívők még mindig sokan vannak és addig folytatódik a csorgás/esés.
Es van am fundasan is egy kis 4IG problema. Megjott a 4IG piacara a harmadik fuzios ceg, Opus+Konzum, 4IG+ Tysy utan Est + Delta is. Mert az EST pajtast "inverz akvizicioval" megvette maganak a Delta System, egy IT csapat. A Delta 16Mrd arbevetelu most, mint 4IG tavaly volt, de eppenugy felpumpalasban remenykedik Az viszont, hogy adossag nelkul vag neki a versenynek, mig Tsysben lesz 20-30-40 Mrd adossag, az kis ellenszelben jobb pozicio lehet.Az inverz akvizio persze itt sem foleg kp-ban, hanem reszveny nyomtatassal tortenik. . ES Delta(EST) hasonlo profilban es meretu mint 4IG, ugyanaz a kapcsolati rendszer is, szoval osztozni kell az allami megrendeleseken. Delta is sok allami megrendelest nyert el, egyik-masikban botranyos felhangokkal. A pozicioharc maris folyik, JG vagy PI, netan NP mint NER-pajtas jon ki gyoztesen? Minden esetre, a bukas rizikoja maris 50% mindket cegben. Az arfolyamban ez nincsen meg benne. . A Delta 16Mrd arbevetelu most, mint 4IG tavaly volt, de eppenugy a felpumpalasban remenykedik Az viszont, hogy adossag nelkul vag neki a versenynek, mig Tsysben lesz 20-30-40 Mrd adossag kotveny formaban, az kis ellenszelben jobb pozicio lehet. Az inverz akvizio persze itt sem foleg kp-ban, hanem reszveny nyomtatassal tortenik. . A chart, az persze hasonlo a masik kettohoz. http://keptarhely.eu/view.php?file=20190811v00qa7447.jpeg
Ki tudja, hogy hanyatlik-e vagy csak valamilyen átmeneti hatású tulaj akció következménye! Múlt decemberben is letolták (2040-->1560) és újév első napjaiban visszahúzták. Lehet, korai még az örömöd.
Mikor megalapozott egy emelkedés? Mert az árfolyamot a várakozások hajtják. Ahogy nézem Akkoban mocorogsz. Nekem is van belőle bőven. Ott megalapozott az emelkedés vagy a várakozások hajtják? Jövedelmezőségi és vagyoni alapon mennyit ér? Szóval azért mérjünk egyenlő mércével ha lehet.
Vajon egy megalapozatlan emelkedésnek örülni szép dolog? Szép dolog annak örülni hogy valamit drágán rásóznak egy szerencsétlenre, akinek soha megtérülni nem fog a befektetése, mert se jövedelmezőségi-, se vagyon alapon nem éri csak a töredékét egy részvény? Nekem ez az öröm sem szimpatikus...
Igen, de a 4IG ma 920 ala zart. Ott uj helyzet van. . Meg erdekesebb, mennyit mozogtak a kis-kozepes cegek az utolso honapban? 6 esett es 5 emelkedett. Es az erdekes? hogy az ML-hez kotheto 3 ceg mindegyike esett (4IG, OPUS, APP), es az eses 10-20% nagysagrend, ami viszonylag sok egy honap alatt. Vajon miert? 4IG 1100--->920 (-) APP 490-->450 (-) AUTOWALLIS 124--->113 (-) ENEFI 604 --->602 (-) EST 91--->122 FuturAQUA 99--->115 KPACK 19.000--->17.800 (-) NORDTELECOM 41--->49 NUTEX 27-->29 OPUS 451-->411 (-) WABE 1175-->1230
Mielőtt kielégülsz, volt már ilyen párszor, valahogy mindig talpraállt. Másrészt esésnek így örülni nagyon nem szép dolog, de mindenki másképp szocializálódott...
Persze, tudjuk, mindenki pluszban van. Még az is, aki a héten szállt be. Kamuzik mindenki. Otthon meg csönd van, amikor a wife kérdezi, hol a nyaralópénz.
Hanyatló kispapírok kora - Nagy összeomlás jöhet!
Kulturált megnyilvánulás szükséges!