A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület tegnap egészségügyi akcióterv-javaslatot tett közzé a miniszterelnök által meghirdetett 29 pontos akcióterv mintájára. Az egyesület javaslatában az is szerepel, hogy az alkoholra, a dohányárura,...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134662
"Ne legyenek már illúzióink...
Hülye, aki egy ilyen újabb kamu adóról elhiszi, hogy a "mi" érdekeinket szolgálná... "
-És az is, aki elhiszi,hogy bármelyik adó az ő
érdekét szolgálja.
Sajnos az egészségügy ugyanúgy működik, mint 20 évvel ezelőtt. Itt még hátravan a „rendszerváltás”.
- nem hatékony
- olyan, mint egy lukas hordó: beöntik a pénzt a hordóba, és ezer lyukon folyik el a lé.
- paraszolvenciával terhelt
- (emiatt is) az orvosok sajnos még mindig alul vannak fizetve
- merev diktatórikus hierarchia az intézményeknél
- a „minden a pénz” szemlélet az orvosoknál is felülírta a hipokráteszi eskű szellemét.
Ezek miatt írtam, hogy a jelenlegi formában nem hatékony a magyar egészségügy. Remélem, hogy az új kormány majd ezt is rendbe hozza!?
de a vizitdíjat inkább emelni kellett volna, nem pedig eltörölni.
Amikor én (körülbelül 2 évente) beteg vagyok el akarok menni az orvoshoz kivizsgálásra, akkor nagyjából 2-3 órát várok egy 5 perces kivizsgálásra, mert a sok otthon unatkozó nyugdíjas biztos találkozó pontja az orvosi rendelő.
Nincs igazad! A TB-ben benne van a biztosítás szó, azaz biztosítási alapon működik. Ha nincs károd (egészséges vagy) akkor a Te befizetésed fedezi a másik károsult pl:szívátültetését. Hogy ez a jelenlegi formában mennyire működik hatékonyan, az egy másik kérdés! A vizitdíjnak lett volna valamilyen szabályozó szerepe, hogy ne rohanjon minden kis panaszra a polgár az orvoshoz, de ezt a politikai demagógia eltöröltette.
mindenki aki dolgozik (bejelentve optimális esetben) fizeti a az eü.hozzájárulást, stb...
hova megy az a pénz? szerintem ma Magyarországon igen kevesen engedik azt meg maguknak, h orovshoz rohangáljanak minden sz@rral... egy évben 2-szer kiíratod magad, harmadszorra, már nem kell többet bemenni dolgozni.
nemhogy új adónemet, hanem a régit is eltörölném, és simán fizetőssé tenném. úgyis állandóan tele vannaka rendelők, nem hiszem, h ne lenne nyereséges a dolog.
ha nem megyek 3 évig akkor nem fizetek, ha elmegyek egyszer, akkor meg kifizetem a kezelés árárt. ilyen egyszerű és abszolút logikus...
"Az ötlet nem új, Romániában az egészségügyi miniszter vezette be ezt, ott hamburgeradónak hívják. Az elképzelés szerint aki tudatos egészségromboló magatartást tanúsít, az járuljon hozzá a majdani betegségének a gyógyításához,"
és akkor a mostani TB befizetésem az mire való?
és ha veszek mondjuk valami genetikailag módosított növényzetet és attól leszek rosszul, akkor meg visszakapok pénzt? forintot?
Ez a kiválló új adónem, meg a hozzá tálalt bullshit kisértetiesen emlékeztet engem arra, amit a budapesti parkolási díjak bevezetésekor indoklásként a környezetvédelemről, meg a bevételekből épülő óriási belvárosi parkolóházakról meséltek nekünk... Aztán hova került a lóvé? A haverokhoz! Parkolóház az sajnos nem épül... De említhetném a gépjárművekkel kapcsolatos elképesztő mennyiségű adót, abból szerintetek viszontlátunk valami?
Ne legyenek már illúzióink...
Hülye, aki egy ilyen újabb kamu adóról elhiszi, hogy a "mi" érdekeinket szolgálná...
Teljesen korrekt. Szinte semmiről sem tudunk semmit, hogy mi mire megy. Majd ha havonta leközlik, akkor elhiszem, addig azoknak van igaza akik csak mint új adóbevételet említik.
Pl ha valaki télen nem hord zoknit az fizessen mert megfázhat, és ez töménytelen sokba fog kerülni az eü-nek.
Nyáron meg az fizessen aki hord, ha strandon teszi ezt akkor meg fizessen duplán.
Természetesen hozzunk létre egy kölön hatóságot aki ellenőrzi ezt - sőt, hogy igazságos legyen hozzunk létre mindjárt inkább kettőt külön télre meg nyára.
Persze a tavasz és az ősz tartozzon mindenképpen az adóköteles időszakba akár van rajtad zokni, akár nincs....
És akinek nincs lába az fizessen kesztyű alapján !
Igen, egyetértek: a megelőzés sokkal célravezetőbb (és olcsóbb) sok esetben.
Azonban, ha megelőzésről beszélünk, akkor sokkal messzebbre kell tekintenünk, mint az egészséges ételek.
A betegségek igen nagy hányada a mentális-lelki "betegségek" fizikai megnyilvánulása - ezt már itthon is egyre több orvos kezdi hangoztatni.
Én alapvetően egy pozitív ember vagyok, azonban sokszor lefagy az arcomról a mosoly azoktól az impulzusoktól, melyek napról-napra érnek: az irigységtől, a rosszindulattól, a butaságtól, az utakon tapasztalható agresszivitástól és cca. holnap reggelig sorolhatnám.
Az emberek mogorvák, ellenségesek, depresszív tüneteket produkálnak, mert sokaknak a napi megélhetés is gond.
Ebbe azonban nem szeretnék még jobban belemenni, mert ez a topik nem erről szól.
Egyszóval: a fejekben, a környezetünkben, a társadalom lelkében kellene először rendet tenni, normális körülményeket és környezetet kellene teremteni az embereknek, és utána lehetne számonkérni/büntetni/megadóztatni, hogy Géza bácsi miért szalonnát vagy zsíroskenyeret vacsorázik lazac helyett !
Még csak annyit: nem rázom az öklöm a fizetős egészségügy miatt, ugyanis személy szerint sokkal jobban járnék, ha csak akkor kellene fizetnem, amikor beteg vagyok - azonban elfogadom azt is, hogy ha kell, ha nem, vonják a járulékot tul.képpen a semmiért.
Az idejét nem tudom, mikor voltam betegállományban, kórházban pedig 2x voltam életemben: amikor megszülettem, és amikor a gyerekem megszületett.
Az ötlet nem volna rossz, ha ezeknek az az áruknak (alkohol, dohány stb.) nem volna már most igen magas jövedéki adótartalma. Ezt az állam nem az egészségmegőrzésre, hanem saját céljaira fordítja. Itt van a kutya elásva. Mi a biztosíték arra, hogy az újabb sarc az egészségügybe menne, és azt a megelőzésre fordítanák?
Gyerekek, az ember sose tudhassa, mitől pusztul el.
A zöldségek génkezeltek, tele permetezőszerrel. Egészséges? Amit öreganyám a kertjében termeszetett, az talán, a többi?
A vegetáriánusok meg vannak győződve róla, hogy milyen fene egészségesek, mert nem esznek húst, aztán, ha megnézed, fele túlsúlyos mert zabálja a tésztát, a süteményeket, ahelyett, hogy mondjuk sovány húst enne helyette.
Öreganyám 90 éves, de soha nem érdekelte, hogy mit eszik, szalonnától kezdve bármi jöhetett neki, leöblítette egy kis borral, aztán mégis lehúzott majd száz évet.
Szerintem nagyon jó ötlet és tőlem még a zsíros kajákat is simán bevehetnék közéjük.
.
Egyébként tudod mi a különbség az A és B pont között?
Az, hogy az "A" egy "már megtörtént a baj és akkor fizettessük ki az emiatt szükséges kezelést (vagy csak egy részét) az illetővel" típusú "adó".
Míg a B esetben, tehát a "hambiadó" esetén belép egy bizonyos fokú megelőző funkció is.
Ha KEVESEBB ilyen ÓCSKASÁGot eszünk, akkor miattuk KEVESEBB BETEGSÉG alakul ki.
Ugyanis a gyógyítás LEGHATÉKONYABB és LEGOLCSÓBB MÓDja a MEGELŐZÉS.
Szerintem nagyon jó ötlet és tőlem még a zsíros kajákat is simán bevehetnék közéjük.
.
Egyébként tudod mi a különbség az A és B pont között?
Az, hogy az "A" egy "már megtörtént a baj és akkor fizettessük ki az emiatt szükséges kezelést (vagy csak egy részét) az illetővel" típusú "adó".
Míg a B esetben, tehát a "hambiadó" esetén belép egy bizonyos fokú megelőző funkció is.
Ha KEVESEBB ilyen ÓCSKASÁGot eszünk, akkor miattuk KEVESEBB BETEGSÉG alakul ki.
Ugyanis a gyógyítás LEGHATÉKONYABB és LEGOLCSÓBB MÓDja a MEGELŐZÉS.
"Miért nem mondják ki nyíltan, hogy az egészségügyet is az emberekkel akarják finanszíroztatni ???? Miért kell ilyen idiotizmusokkal megtámogatni a pénzszedést ?
Ugyanis azt még elviselem, hogy kihúzzák a zsebemből a pénzt, de azt nem, ha hülyének is néznek mellette."
A.) Mert ha az fizet, aki igénybe veszi az eü. szolgáltatást (pl. vizitdíj), akkor az egy népírtó, népnyúzó komcsi rablás.
B.) Ha a termékek árával fizettetik attól függetlenül, hogy valóban igénybevett-e emiatt több egészségügyi szolgáltatást, vagy nem, akkor ez egy nagyon jó ötlet.
Azt viszont el kell ismernem, hogy ha többségben vannak azok a hülyék, akik A és B egyenlőségét nem látják és B szerint örömmel fizetnek, miközben öklöt ráztak az A változatra, akkor legyen a B. Nekem, aki tudom, hogy fenntarthatatlan az egészségügy és tudom, hogy A és B ugyanaz, nekem mindegy.
Mindenkitől elnézést, de kissé remegni kezdett a gyomrom ettől a hírtől.
Nem akarnék senki megbántani és akik ismernek tudják, hogy soha nem kötekszem egyik topikban sem, de ekkora egetverő baromságot már igen régen hallottam, mint a "hamburgeradó".
Miért nem mondják ki nyíltan, hogy az egészségügyet is az emberekkel akarják finanszíroztatni ???? Miért kell ilyen idiotizmusokkal megtámogatni a pénzszedést ?
Ugyanis azt még elviselem, hogy kihúzzák a zsebemből a pénzt, de azt nem, ha hülyének is néznek mellette.
A környezetszennyezést közvetve már most is büntetik.
Magánemberként gépjármű-adóként fizetem - többek között.
Egy sz@ros, 6 éves, 1.3-as kisautóra évi 20ezret.
Ez nem elég ?
Talán egyszerűbb lenne, ha a havi fizetésemet rögtön átutalnám az államkasszába.
Vagy még jobb: belépődíjat kellene szedni a munkavállalóktól, hogy bejárhassanak dolgozni ! :-) :-)
Törölt felhasználó2010. 06. 16. 13:10
Hát ez brilliáns ! :-)
Javaslom még a "tűsarkú adót", mert a magassarkú viselése nagy terhet ró a gerincre, valamint rövidíti a vádli és comb izmait. Így aki nem jár jógára és nem nyújtja le rendszeresen, annak lehet, hogy állami támogatásból ortopédiára kell majd járnia és milyen borzasztó terhet fog ez jelenteni a TB-nek. :-)
Ezen kívül lehetne szó még szalonna, pacalpörkölt és "csülök pékné módra" adóról, mert elhízáshoz vezethet, ami növeli a szívinfarktus veszélyét....
Törölt felhasználó2010. 06. 16. 12:50
Szerintem nagyon jó ötlet.
Jó lenne ha az átdolgozott adórendszerben a környezetszennyezést is nagyobb adóterhekkel súlytanák.
Hamburgeradó jön Magyarországon is?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134662