Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 07. 08. 19:59

Gyurcsány-Orbán vita: értelem és érzelem  

Ugrás a cikkhez
A mintegy 100 percesre nyúlt beszélgetés eleinte a "tapogatózás" jegyében telt, majd többször is volt olyan mozzanat, amikor "felforrósodott a levegő", az érvek és ellenérvek ütköztetése parázs vitába, egymás szavába vágásába ment át. A stratégiai (előre)gondolkodásna k különös szerepe volt, hogy egyik fél se tudja a másikat sarokba szorítani, ne helyezzen el olyan csapdát a másiknak, amibe végül ő sétál bele.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56280
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:54
Előzmény: #179  Törölt felhasználó
Előfordult egyszer-kétszer, most úgy érzem éppen ugyanarról beszélünk, csak mást mondunk. Te a MANCS-ot idézed, én a Fidesz alapaszabályát. Hogy melyik van közelebb a valósághoz, azt meg azt hiszem egyikünk sem tudja, legfeljebb az előítéletei alapján elképzeli magának.
Na mindegy.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:42
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
tokos
Lééttsszíí fejjezzük be mert folyamatosan elbeszélünk egymás mellett!
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:41
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
"Azt viszont nem is tagadtam hogy a Fidesz jó ideje távol áll tőlem, sőt kifejezetten rühellem OV-t "

Nem is tagadhattad volna :-).
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:39
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
Bocsánat, feloszlatni mégsem oszlathatja fel a választási tanácsot, és a jelöltről sem egymaga dönt:

"Amennyiben az Elnök nem fogadja el a javaslatot, a tanács tagjai tíz napon belül új javaslatot tehetnek. Ismételt elutasítás után az Ügyvezető Elnökség dönt. A választókerületi elnök megbízatása határozott időtartamra, illetve kinevezésének visszavonásáig tart."

Úgy tűnik, mégsem egyszemélyű a döntés, bár elég erős jogosultságai vannak.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:39
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
szabesz
Nem tudom a "nagy a jólét" hogy kerül ide?
A többségi elvvel nincs gondom, ami engem zavar az a Fideszen belül zajló elképesztő hatalmi koncentráció.Ott még nem tartunk hogy ez egyben az ország demokratikus berendezkedését is meghatározza, de a veszélye fennáll hosszútávon.
A pártpreferenciámról annyit hogy nincs, mivel nem látok alkalmas alakulatot.Azt viszont nem is tagadtam hogy a Fidesz jó ideje távol áll tőlem, sőt kifejezetten rühellem OV-t (még mielőtt ebből a szokásos következtetést levonnád, az ellenlábas garnitúrát sem szeretem)
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:30
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
Ez a kinevezés az, amiről írtam. Orbán nevezi ki, de nem ő jelöli. A helyi szervezet jelöli.
Ha nem tudnak megegyezni, valóban van feloszlatási joga, a kérdés tényleg inkább az, hány esetben él vele.
Az, hogy valamire jogod van, nem jelenti, hogy élsz is vele.
Az államfő kegyelmet adhat tömeggyilkosoknak. Mégsem gyakorolja folyamatosan ezt a jogát.

Mivel eddig nem volt éles helyzet (nem voltak választások) nem tudjuk hogy valósul meg a gyakorlatban a rendszer.

Egyébként honnan veszed, hogy nem olvastam el a cikket???
Kétkedésse l fogadhattam, talán nem is véletlenül, a cikkből fröcsög a hányadék meg a rosszindulat, tele nevük elhallgatását kérő egyenes gerincű emberkék okádásával.
Ennek ellenére elolvastam.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:21
Előzmény: #171  Törölt felhasználó
A google kereső segítségével találtam az említett cikket.Az elsőt ami nem az MSZP jelöltjeivel foglalkozott megnéztem(ha jól emlékszem felülről a 3.). Lehet hogy nagy gyökérség részemről, de nem ismerem a Mancsot sem irányultságát(illetv e jóvoltadból azt már igen). Az mindenesetre elgondolkodtató hogy ha nem megfelelő irányultságú számodra egy hírforrás akkor a hírt már el sem olvasod.Ugyanott(goo gle) az alsó részen van egy másik
www.hvg.hu/hvg friss/2005.21/200521 HVGFriss178.aspx
tal án az megfelel(elég az utolsó bekezdést elolvasni)
Az idézett alapszabályból csak a lényeget hagytad ki. Ki nevezi ki a VEB tagjait illetve ha nincs konszenzus ki kit oszlathat fel?
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 15:17
Előzmény: #169  Törölt felhasználó
Egyébként ez a MANCS cikk éppen azt írja, mint én, Orbánnak vétójoga van.

ha a vétójogot rosszindulatúan nézed, akkor korlátlan teljhatalom, hiszen addig vétózgat, amíg azt nem választják, akit ő akar, ha jóindulatúan, akkor lehetőséget ad a nem odaillők kizárására.

A MANCS az előbbire voksol, valószínűleg az "elfogulatlanságána k" köszönhetően.
A valós helyzetet nem ismerem, de nem lepődnék meg, ha a MANCS kissé túlzásokba esne.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 14:38
Előzmény: #166  Törölt felhasználó
A demokracia nem azt jelenti, hogy 'nagy a jolet', hanem azt, hogy a tobbseg uralkodik. Ha az emberek kolletkitve ostobak, akkor az orszag sorsa is ennek megfeleloen alakul. Ezert keletkezhetnek kulonbsegek demokratikus orszagok kozt. Ha az embereknek gozuk sincs arrol, mi folyik az orszagban, akkor pontosan ehhez illo vezetest fognak kapni hozza.

Ezert nem tartom jo ervnek az 'emberanyagot' egy demokraciarol szolo vitaban. Ha ez zavar, akkor mondd ki, hogy te inkabb hiszel a felvilagosult abszolutizmusban, vagy az elitizmus valamilyen mas formajaban.

Es megegyszer: Ha nem tetszik egy kepviselojelolt, vagy az, ahogy jeloltte neveztek, vagy az, aki jeloltte nevezte ki (bar ez esetben mar nem a lokalis ugyon gondolkodsz, hanem siman a partreferenciaid befolyasolnak, mellesleg), akkor ne szavazz ra! Valasztek van boven.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 14:32
Részlet a Fidesz alapszabályából:
"( 1) Az Országos Választmány:
a) a Választási Egyeztető Bizottság előterjesztése alapján, meghatározza a jelöltállítás és a jelöltté válás szempontjait;
b) a Választási Egyeztető Bizottság előterjesztése alapján dönt, a Szövetség által az országgyűlési, illetve Európai Parlamenti választásokon indítandó és támogatandó képviselő-jelöltekrő l, illetve jelöltlistákról;
"

Előtte még az is írva vagyon, hogy Választási egyeztető bizottságnak a helyi szervezetek ajánlják a jelölteket.

Szó sincs arról, hogy az elnök, vagy Orbán döntene egy személyben bármiről is.

Aztán, hogy ez az iromány hogy valósul meg a gyakrolatban az egy másik kérdés.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 14:15
Ugye nem haragszol meg, ha én a MANCS cikkét pontosan olyan fenntartással fogadom, mint te a Demokratáét???
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 14:03
Előzmény: #167  Törölt felhasználó
Kedves tokos!
A félreértések elkerülése végett:OV dönti el hogy ki legyen a jelölt akit megválaszthatunk.
Aj ánlom figyelmedbe az alábbi írást
WWW.tudosz.hu/ sajto/tisztafidesz.h tml
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 13:58
Előzmény: #167  Törölt felhasználó
Hát hogy ovi ill. a másik táborban ki-kit jelöl, tudnék példát mondani, ezért én meg azt mondom, tapasztalatból, hogy sokszor utánanyúlnak egészen alacsony pozícióig is nem csak állami méltóságok kinevezése, jelölése esetén. Egyébként ha jelöl azt a köztársasági elnök főként a mieink nem igen dobják vissza.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 13:18
Előzmény: #155  Törölt felhasználó
"Az MNB elnök és még egy csomó nagy ember" jelölési és kinevezési procedúráját az alkotmány szabályozza azt még OV sem negligálhatja kénye kedve szerint.Amiről én írtam az a Fidesz belső ügye, és úgy tünik ott OV azt csinál amit akar.
"

Kedves vito,

Az amiről te írsz, teljesen más, mint amit én mondok.
Mindössze arról van szó, hogy egyszer azt mondod OV JELÖLI ki a képviselőket, utána meg azt mondod, OV NEVEZI ki. A két fogalom nem ugyan azt jelenti. Ha OV jelöli ki, igazad van, ha OV kinevezi, nincs.
Mivel már hetek óta nem láttam semmilyen TV csatornát sem, fogalmam sincs, mit beszéltek a HírTV-n.
Én egyébként el tudom képzelni, hogy az Orbán nevezi ki, és azt is, hogy vétójoga van, sőt még azt is, hogy egy-két esetben "odaszól" egy-egy emberke érdekében.
Azt kételkedve fogadom, hogy minden esetben ő jelöli ki a jelölteket.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 12:23
Előzmény: #165  Törölt felhasználó
Ez így rendben is lenne ha nem olyan lenne az emberanyag amilyen nálunk.Bár akkor is veszélyes egy kézbe koncentrálni ekkora hatalmat(talán ezért nincs is ilyen rendszer tudtommal egyetlen fejlett demokráciában sem), még ha tudják is a választók hogy mit cselekszenek.De nálunk szvsz gőzük sincs róla.Elég néhány lelkesítő mondat, lufi, zászló, naggyűlés és már csápolnak is.
"Ha belemennek abba, hogy a pártok azt csinálják amit.." Jól hangzik, de ha az általam vitatott intézkedésbe belemennek (tudatlanul)akkor szvsz ezt már igen nehéz lesz korrigálni szinte lehetetlen.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 11:59
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
Oke, nem ertunk egyet. En pont azt mondom, hogy egy demokraciaban atlagban es hosszutavon olyan iranyba mennek a dolgok, amit 'Mari neni es Pista bacsi' toleralhatonak, esetleg jonak tart. Ha belemennek abba, hogy a partok azt csinaljak, amit, akkor az lesz kb, ha nem, akkor a politikusok alkalmazkodnak.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 11:42
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
lkötelezett=elkötele zett
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 11:40
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
Ideális esetben a helyi politikailag aktív emberkék(ezek közössége a párt helyi szervezete) szerves részei a helyi közösségeknek.Ismeri k Mari nénit, Pista bácsit és fordítva is így van.Ha ők maguk közül kiemelnek valakit képviselőnek az kisebb eséllyel lesz a parlamentben egyszerű szavazógép olyan kérdésekben ami az őt delegáló közösséget is érinti.Ha a parlament nem ilyenekből áll átformálhatják (törvényekkel,pénzüg yi eszközökkel) akár az önkormányzati rendszert is.Szerinted ha a Parlament megtellik egy rakás vazallussal azok lkötelezett hívei lesznek az önkormányzati rendszer demokratikus jelölési/kiválasztás i rendszerének?Szvsz megpróbálják azt is számukra kedvezővé formálni és mivel az ő kezükben van a szavazógomb pusztán a vezetőik elhatározásán múlik a dolog.Ezért tartom egy veszélyes és káros úton megtett első lépésnek a vita tárgyát képező intézkedést.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 11:18
Előzmény: #161  Törölt felhasználó
Szerintem osszemosol ket fogalmat. Amit te helyi kozossegnek nevezel, az valojaban egy adott _part_ helyi szervezete. Ez nem tevesztendo ossze a _valasztok_ helyi kozossegevel. Ez utobbit senki nem gatolja meg abban, hogy jeloltet allitson, mig a part azt csinal, amit jonak lat.
Egyebkent tenyleg erdemes kulonbseget tenni az orszaggyulesi es a helyi onkormanyzati kepviselet kozt. Az elobbi altalaban nem a lokalis ugyekrol szol, ezert is mukodhet, hogy itt a partok inkabb kozpontilag dontenek a jeloltekrol (en pl a XII. keruletbol szarmazom, ahol mindig jobboldali ogy kv jelolt gyoz, most pl Pokorni az, es nemigazan vesz reszt a helyi politikaban, de akkor is megszavazzak, nagy tobbseggel), mig az utobbi tipikusan lokalis, es ha megfigyeled, a partok -a Fidesz is- itt mar jobban figyel a helyi partszervezetek velemenyere a jeloltallitasokkor. Az se veletlen, hogy az onkormanyzatokban sokkal tobb a fuggetlen kepviselo, mint a parlamentben.

A piaci hasonlat nem santit abban, amit allitasz; vannak piacok amik csak kevesebb szamu versenyzot birnak el, es vannak, amelyek tobbet. De a verseny akar mar ket szereplo eseten is hatekony lehet (gondolj csak az Airbus-Boeing parosra: ha nem lenne Airbus, a Boeing azt csinalna, amit akarna, igy viszont kokemeny verseny van koztuk, technologiai fejlesztessel, de megegy szereplo nehezen tudna mar belepni a meretgazdasagossag miatt).

Az igaz, hogy a politikusok most csak zold, es rohadt paradicsomot kinalnak, mint alternativakat, de ez a piaci logika szerint pont azert van, mert ez a tarsadalmi igenyszint (dontoen, tehat nem rolad, vagy rolam van szo).

'Ezért tartom fontosnak hogy olyanok kerüljenek a publikum elé akik már átmentek a helyi "értelmiség" szűrőjén.'
Ez lenne a felvilagosult abszolutizmus, ami csak akkor egyeztetheto ossze a demokraciaval, ha az 'emberek' igenylik ezt a szurot. De ugy tunik, hogy ma Magyarorszagon az emberek valahogy kevesbe biznak az ertelmisegunkben.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 10:22
Előzmény: #156  Törölt felhasználó
szabesz
Tényleg két malomban őrlünk.Az én állításom az hogy az emberek most sem ismerik az ogy-i képviselőjüket, ha még csökken is a parlament létszáma (1 képviselőre több szavazó jut) még kevésbé fogják.Ezért a helyi közösségek jelöltállítási funkciója fontos, ha ezt is elveszik tőlük mi marad? Választások idején ingyen hordhatják a szórólapokat vagy a vezér esetleges látogatásakor lengethetik a zászlókat az út szélén és megtölthetik a termeket a gyűléseken?
A piaci hasonlat szvsz sántít mert a piacon nem két áruház egy-egy terméke közül lehet választani hanem lényegesen nagyobb a kínálat.De a hasonlatodnál maradva én nem szeretnék fogyasztó lenni egy olyan piacon ahol ha az egyik áruházba megyek rohadt paradicsomot vehetek, ha a másikba megyek ott meg zöld paradicsomot árulnak.Ez nem választék!
A megközelítéseddel van még egy gondom, sajna Mo választópolgárainak nagy része nem azon az értelmi szinten mozog amin Te.Eszük ágában sincs infot gyüjteni, elemezni, gondolkodni, megnézni kire szavaznak.Ezért tartom fontosnak hogy olyanok kerüljenek a publikum elé akik már átmentek a helyi "értelmiség" szűrőjén.Még így sem tökéletes a rendszer felépítése, de szvsz jobb mint ami készül.

Topik gazda

matsca
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek