Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 07. 08. 19:59

Gyurcsány-Orbán vita: értelem és érzelem  

Ugrás a cikkhez
A mintegy 100 percesre nyúlt beszélgetés eleinte a "tapogatózás" jegyében telt, majd többször is volt olyan mozzanat, amikor "felforrósodott a levegő", az érvek és ellenérvek ütköztetése parázs vitába, egymás szavába vágásába ment át. A stratégiai (előre)gondolkodásna k különös szerepe volt, hogy egyik fél se tudja a másikat sarokba szorítani, ne helyezzen el olyan csapdát a másiknak, amibe végül ő sétál bele.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56280
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 10:04
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
topkaiser+

Irod:'Aki elmegy újságírónak =szellemi szabadfoglalkozású, az jellemzően neveltetésénél, szabadságvágyánál, stb.stb., szóval szocializációja folytán liberális beállítottságú, és elutasítja a konzervativizmust.'

Ezzel legfeljebb csak azt a vilgjelenseget tudod megmagyarazni, hogy altalaban a media inkabb balra hajlik. De kulfoldon ez sokkal-sokkal kiegyensulyozottabb. A magyarorszagi aranyokat es allapotokat nem lehet ezzel az ervvel megmagyarazni. Nyilvanvalo, hogy nalunk az allampart rendszervaltaskori hatalomatmentese volt az egyik kulcsfaktor a media helyzet eldoleseben. Ilyet kulfoldon (USA, Franciaorszag, stb, stb) nem latni.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 09:57
Előzmény: #155  Törölt felhasználó
Itt ez mind nagyon szép, hogy képviselitek az egyik ill. másik oldalt, de nekem ebben a válsztási kombájnban (based on Hofi) felmerül néhány kérdés amiről itt kevés szó esik. Miért ez a gyűlölködés, ha mindenki csak ezért a hőnszeretett országért szeretne tenni???? Ezt együtt nem lehet? Vagy van a háttérben esetleg hatalmas szemétdomb és aki azon kapirgál az balatonöszödön vagy bányában köt ki? Gyűlölködő Juszt és Bolgár vagy a másikoldalon volt Hír Tv-s Kerényi, Seszták Ágnes stb., Bayer Zs stb, mindkét oldalon sorolhatnám...Itt nagyon bűzlik valamitől a hal, gondolom a fejétől, mint mindenütt.
Akadályoz zák alkotmányos intézmények működését, mert nem neveznek ki időben embereket, nem jutnak egymással konszenzusra...ez tényleg az ország érdeke, a mi érdekünk? Itt pedig az egyik szimpatizáns próbál győzködni egy másikat abszolut elfogultsági alapon a tárgyilagosság szikrája nélkül. Szomorú
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 09:55
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
vito

Egyetertek, tenyleg volt egy kontraszelekcio, aminek nyoman a jobboldali mediaba nem feltetlenul a legjobb ujsagirok valogatodtak ki. De volt egy masik kontraszelekcio is, ami a baloldali media, illetve gazdasagi erdekcsoportok erosebb indulopoziciojabol kovetkezett. Ugyanugy, ahogy a Fidesz TV-t, radiot, ujsagot vett maganak az ezredfordulo kornyeken es utan, a baloldal is bevasarolt, vagy mar eleve orokolt egy csomo ilyen eszkozt. A kulonbseg az, hogy minimum 15 evvel korabban.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 09:52
Előzmény: #155  Törölt felhasználó
"Ők önálló független szervezetként akarnak működni és nem OV ukázai alapján"
*
Na ja, aztán mikor közeleg a választás, mindjárt alábbhagy a kis pártok büszkesége arra az időre, amíg a nagytestvér beviszi hátán a parlamentbe.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 09:49
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
Hello vito!

Ket malomban orolunk. Szerintem a demokracia a piachoz hasonlatos (hinni kell benne:)): A valasztok adjak a keresletet (igenyek, elkepzelesek a kozugyekrol, iranyitasrol stb.), a politikai partok pedig a kinalatot. Az egymassal versengo 'termelok' felmerik a 'fogyasztoi' preferenciakat es igy hatarozzak meg, hogy milyen technologiat alkalmaznak, milyen minosegu termeket, vagy termekeket es mikor dobnak piacra, mekkora arat szamitanak fel, stb. A 'fogyasztok' valasztanak. Ha a valasztok ugy gondoljak, hogy egy jelolt nem megfelelo nekik ('szerencselovag') , akkor nem szavaznak ra. Tok mindegy, hogy egy part kozpontilag nevezi ki a jeloltjeit, vagy helyi kezdemenyezesre, mert mindaddig, amig valodi verseny van a partok kozt, a valasztoknak van lehetoseguk egy szamukra nem megfelelo jeloltet megbuktatni. Ha egy adott valasztokorzetben peldaul erosek a lokalis temak, es a valasztokat nem erdekli az orszagos nagypolitika, akkor egy a jelolteket kozpontilag kinevezo partvezeto szamara is az az optimalis dontes, ha egy a helyi szinten nepszeru es elismert embert jelol - ha nem igy tesz, az az o baja.

Az osztrak pelda pedig pont arrol szolt, hogy ott sokaig a ket nagy koalicioban kormanyzott, nem adtak igazi alternativat a valasztoknak, es ez vezetett Haider megerosodesehez, majd a nagykoalicio felbomlasahoz, es vegeredmenyben a versenyhez a szocdemek es a neppart kozt. A nagykoalicio ma Magyarorszagon szerintem nem realis veszely.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 09:38
Előzmény: #154  Törölt felhasználó
"Az MNB elnök és még egy csomó nagy ember" jelölési és kinevezési procedúráját az alkotmány szabályozza azt még OV sem negligálhatja kénye kedve szerint.Amiről én írtam az a Fidesz belső ügye, és úgy tünik ott OV azt csinál amit akar.
A választási szövetség megint más kérdés azt az aktuális partnerrel kell egyeztetni.Az MDF-el történő esetleges együttműködésben is komoly gondot okozhat a Fidesz ezen gyakorlata, mivel tapasztalatom szerint helyi szinten nincs akkora ellentét a két tábor között(persze lehetnek kivételek), viszont ha OV odaküld egy ejtőernyőst az az MDF ellenállását válthatja ki, mivel az MDF-Fidesz konfliktus lényege az hogy az MDF nem akar betagozódni a vezér nyájába.Ők önálló független szervezetként akarnak működni és nem OV ukázai alapján.Erre mondtam az egyik előző írásomban hogy OV nem akar együttműködni, ő csak vezetni akar.Akinek ez nem tetszik pusztuljon.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 09:04
Előzmény: #153  Törölt felhasználó
Nem tudom, jól tudom-e, hogy a kinevezés nem azt jelenti, hogy ő is határozza meg. Pl. a miniszterelnököt, az MNB elnökét és még eegy csomó nagy embert is azt hiszem a közt. elnök nevezi ki, mégis kevés köze van hozzá, hogy ki lesz az.
Tévednék?
Egyébk ént ha választási szövetségre lépnek más pártokkal (mint ahogy egy valami pártfélével már arra léptek) akkor koordinálni kell a dolgokat, nehogy ellenjelöltet állítsanak egymásnak.
Ez persze annál a 3 fős tömörülésféleségnél még nem okoz nagy gondot, de egy esetleges MDF-Fidesz együttműködés esetén már konfliktusok adódhatnak.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 08:55
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
tokos
Ha a HírTv rosszul tudja akkor én is.Ott mondták hogy a 2006-os választásokra OV nevezi ki az ogy-i képviselőjelölteket.
A Zuschlag félék még így is át tudnak csúszni néha a szűrőn ,mivel nincs tökéletes rendszer.De eleve kivenni a rendszerből egy fontos szűrőt szvsz nagy hiba.
Topkaiser+ a médiáról szóló beírásában igaza lehet.Sokszor hajlamosak az emberek (így mi is) túlkombinálni a dolgokat.
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 23:19
Így tapasztalom, ahogy mondod!
Üdv/Gecse
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 23:18
"Aki elmegy újságírónak =szellemi szabadfoglalkozású, az jellemzően neveltetésénél, szabadságvágyánál, stb.stb., szóval szocializációja folytán liberális beállítottságú, és elutasítja a konzervativizmust."
*
A konzervativizmus (vélt) korlátai sokszor nagyobb szabadságot nyújtanak az egyénnek, mint a szingli életmód vagy a könnyű drogozás utáni hasztalan vágyakozás.
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 23:11
Szerintem ennél sokkal prózaibb az ok. A jelenleg elfogadottabb ballib zsurnaliszták bizony nem a fiatalabbak közül valók. Mind a Kádár rendszerben szocializálódtak, akkor ezeknek a popsiját nyalták, meg most is...
A fiatalabbak között már kevésbé érzem a túlsúlyt, illetve, ha a ballib oldalhoz tartoznak is, akkor sem az elborult agyú fajták (mint mondjuk Juszt, Bolgár, Acél meg a többi), általában sokkal elfogulatlanabbak, mint az öregek. Rájuk, mármint a fiatalabbakra érdemesebb is odafigyelni.
A HírTV-n többször meghívnak közülük emberkéket (Index, Magyar hírlap, stb.) sokszor tökéletesen egyetértek velük.
Az idősebb generáció a veszélyes.
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 23:02
Szerintem nem OV jelöli az embereket, mint ahogy a helyi vezetőket sem. Azt hiszem ez túlzás.
Valamikor egyszer régebben olvastam a Fidesz alapszabályát, szerintem nem így áll benne.
Talán jóvá kell hagynia, de nem ő jelöli.
A jóváhagyás viszont egy elfogadható kontroll lehet felülről.
Gondolj bele: Belépek az SzDSz-be. Beléptetek magam mekllé még 12 bőrfejűt, többségbe kerülünk helyi szinten. Jelölnek engem helyi elnöknek, helyi országgyűlési képviselőnek, én meg elindulok egy programmal, ami abból áll, hogy szidom a cigányokat, a narkósokat, a melegeket, meg a zsidókat.
Hová vezetne szerinted ez???
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 22:59
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
A média nem azért lejt balra, mert onnan pénzeli a NY-Budapest-TelAviv tengely. Sokkal prózaibb az ok. Aki elmegy újságírónak =szellemi szabadfoglalkozású, az jellemzően neveltetésénél, szabadságvágyánál, stb.stb., szóval szocializációja folytán liberális beállítottságú, és elutasítja a konzervativizmust. És attól lesz a liberálisból szociálliberális, hogy nincs pénze! Ilyen egyszerű a világ. Mindenki magából indul ki - ahogy az ősi óvodás igazság is tartja
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 22:57
Én cigizem, úgy nézzük iszom, de nem grogozok.
A többi bódító miért más?
Üdv/Gecse
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 22:54
"A helyi közösségek politikailag aktív tagjai szerintem jobban eligazodnak a szerencselovagok között, "

Éppen a minap olvastam, hogy a Zuschlagot újra akarják jelölni a széleslátókörű kiskunhalasiak...
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 22:40
Előzmény: #138  Törölt felhasználó
Az asszonyok (illetve férjek) számában én sem látok kivetni valót. Ha nekik úgy jó, boldogan élnek, elfogadják egymást, miért ne. Valószínűleg a szex is változatosabb...

A droggal más a helyzet. Tudom elő fogjátok hozni "sehonnai tóbiás" valamilyen adatát, hogy nem kapudrog, nem okoz függőséget (bár valahol azt hallottam, hogy tán érzelmi függőséget okozhat, igaz ezt pontosan nem definiálták, hogy mi fán terem), ennek ellenére azt látom, hogy aki elkezdi a fűvel, nagyobb eséllyel megy tovább. Főleg a fiatalok között. Egy magamfajta idősebb már lehet, hogy nem menne tovább, bár ki tudja.
A tiltás egyébként nem fogja elrisztani azt, aki nagyon ki akarja próbálni, de ha belegondolok, hogy mi lenne, ha én is simán lekaphatnám a polcról, lehet, hogy már kipróbáltam volna.
Így meg nem rohangálok utána, nem érzek különösebb késztetést.
Egyébként én úgy látom, hogy az alkohol és a cigaretta bőven elég.
Nem hiszem, hogy mindent legálissá kellene tenni, ami bódultságot okoz. Van így is elég alkoholistánk, doháűnyosunk, minek legyen még mellé ugyanennyi narkósunk???
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 21:51
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
Ez sajna eddig sem volt másképp lsd. hogyan épült ki a "baráti" média mindkét oldalon.
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 21:49
Jobb oldal:Magyar Nemzet
Hír TV
Lehet más is, csak csak azt nem olvassa, szinte senki.
Bal oldal:.............. ..................
Ü dv/Gecse
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 21:41
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
"Szerintem a média már korántsem lejt annyira balra, mint korábban"
*
Csak az a baj, hogy sok (köz)pénzbe fognak kerülni a médiamérleget visszabillentők (ha győz Orbán)
Törölt felhasználó 2005. 07. 28. 21:19
Előzmény: #136  Törölt felhasználó
szabesz
A média helyzetét illető írásodról.Sok mindennel egyetértek, néhány kiigazítást azért eszközölnék. Szerintem a média már korántsem lejt annyira balra, mint korábban.Az emberanyagot illetően szerintem az a fő gondjuk, hogy egyrészt a rendszerváltás után mindenkit ellenségnek tekintettek aki korábban pozícióban volt vagy csak ismertebb volt.Ezzel sok embert elmartak maguktól és akaratuk ellenére átsorolták őket a túloldalra.Másrészt kritikátlanul elfogadták a hűségüket azonnal bizonygatók felajánlkozását és pozíciókba helyezték őket.Sok szakmailag (és mellékesen erkölcsileg is) megkérdőjelezhető ember kapott így lehetőséget.Hofinak volt erre egy mondása."A rendszerváltás után sokan azt hitték magukról hogy tehetségesebbek is lettek. Hát nem! Pubi ahhoz anyucikád nunájára van szükség!" Kicsit vulgáris de fején találta a szöget.

Topik gazda

matsca
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek