Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 07. 08. 19:59

Gyurcsány-Orbán vita: értelem és érzelem  

Ugrás a cikkhez
A mintegy 100 percesre nyúlt beszélgetés eleinte a "tapogatózás" jegyében telt, majd többször is volt olyan mozzanat, amikor "felforrósodott a levegő", az érvek és ellenérvek ütköztetése parázs vitába, egymás szavába vágásába ment át. A stratégiai (előre)gondolkodásna k különös szerepe volt, hogy egyik fél se tudja a másikat sarokba szorítani, ne helyezzen el olyan csapdát a másiknak, amibe végül ő sétál bele.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56280
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 13:12
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
"Ezért volt oly sokáig ott ahol a Mol árfolyama"
*
Ez biztosan így volt, de a mostani 3x növekedés nem a másik véglet? A MOL "elengedése" piacbarát lépés?
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 12:41
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
98-02 között Mol és piacgazdaság ellenes lépések voltak.
Ezért volt oly sokáig ott ahol a Mol árfolyama.Most is ez a prulalista szöveg.Kétségtelen, hogy ezzel választókat lehet nyrni.
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 12:27
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
"úgyis viszont lehet dönteni ki fizessen, aki használ is gázt vagy mindenki akár használ akár nem"
*
98-02 között nem a nem fogyasztókkal fizettették meg a különbözetet, hanem a MOL-nak nem engedték az infla fölötti emelést. Ez két különböző dolog.
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 12:23
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
"Csak annyit kellett volna mondania, igen az eladási árat a mindenkori kormány határozhatja meg de a beszerzésire semmi befolyása."
*
Nem ilyen egyszerű a helyzet, mert OV egy szóval sem mondta azt, hogy egyáltalán nem szabad emelni az árat. Másodszor pedig a MOL monopol helyzetben van, tehát az államnak - ha kell tulajdonrész fenntartása mellett - folyamatosan ellenőriznie kell az árképzést, vagyis nem szabad bíznia a "jaj, mindjárt tönkre megyünk" pénzügyi jelentésekben (amit ugye különféle technikákkal egy nyereséges cég is elő tud állítani). A MOL árfolyama példátlan növekedésen ment keresztül az elmúlt 1-2 évben....
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 11:54
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Kösz Csokasy, figyelmetlenül olvastam (késő este), már azt hittem lemaradtam valamelyik nagytudású politikus újabb aranyköpéséről.
Azér t a gázár kérdést is szakszerűen vitatták meg.Orbán tálcán kínálta a fejét az okos kérdéseivel a Gyurcsány meg ahelyett hogy két egyszerű kérdéssel kifogta volna a szelet a vitorlájából nekiállt fejtegetni a gazdaságfilozófiáját .Csak annyit kellett volna mondania, igen az eladási árat a mindenkori kormány határozhatja meg de a beszerzésire semmi befolyása.Ha pedig a beszerzési több mint az eladási a különbözetet valakinek fizetnie kell és mivel a költségvetésnek nincs pénze csak az adófizetőknek így rájuk hárul a nemes feladat.Ígyis, úgyis viszont lehet dönteni ki fizessen, aki használ is gázt vagy mindenki akár használ akár nem.Aztán ha tovább okoskodik lehet vitázni a részletekről.
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 07:34
Győzött a média. Sikerült két pártra szűkíteni a palettát, így sok embernek megkönnyítették a választást.
gecse
Törölt felhasználó 2005. 07. 10. 01:27
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
engem a velemenyek erdekelnenek a felvetett javaslatokrol.
.
mie rt jo eladni a "repteret", ami 10mrd nyereseget termel? (nem ertek hozza)
.
a 13% szja csak annak elony, aki adozik is, akit minimalberen fizetnek nincs kisegitve vele. szal szerintem ez hulyeseg. esetleg ha mindkettot meg mernek lepni egyszerre. 20%afa, es 13%-os szja: ~340mrd minusz, amit a benziar afaja szepen vissza is hozhat jovore.
.
mi volt a 3. javaslat? jahh, gazar. asszem ha piaci alapu lesz a gazar, akkor a nyugdijasokon, meg sok mason sem segit a 22% vagy vmennyivel nagyobb merteku novekedes. igy is sokszor hallottam mar, hogy sokan kozuluk nagykabatban alaszanak a dunna alatt, mert nincs penz a futesre. napkozben meg azert buszoznak, metroznak, mert ott meleg van.
udv,
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 22:50
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
linyi
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 22:42
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Melyik okos követte el?
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 21:17
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
"A 18->13% alsó kulcs személyi jövedelemadó csökkentés megint csak a Tecsónak kedvezne: az emberek az így meglelt kisebb pénz italra, csokoládéra, chipsre költenék, ami csak az egészségüket rongálja"
.....ez így egy kicsit demagóg........
bocc cccccccs......
:)))) ))
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 15:19
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Ennyit régen nem röhögtem mint ez alatt a 100 perc alatt :)))
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 14:47
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Egy érdekes gondolat:
*
Gyurcsán y Ferenc: Tehát azt mondom, hogy énszerintem… Az ország meg különösen megvan ellenzék nélkül(!!!). Ez a vita kettőnk között, amit most mond. Ugye jól mondja. Az ország nincs meg ellenzék nélkül. Én meg azt mondom: az ország csak ellenzék nélkül van meg(!!!!).
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 14:42
csak azt nem értem, hogy a Gyurcsány minek provokálta ki ezt a vitát, amikor már az első pillanattól kiült az arcára a félelem és a zavarodottság -- Orbán viszont magabiztos volt, túlságosan is
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 14:01
Ha OV.-t diktatórikusnak és destruktívnak tartották sokan, akkor nem tudom, GYF-rõl mi a véleményük. Látva GYF-t, süt belõle, a........ hogy õ találat fel a spanyol viaszt........
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 11:02
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Nem teljesen az elejétől hallgattam rádión a vitát, de a zömét hallottam. Orbán pofátlanabb volt, de a Gyurcsányt sem kell félteni. Góg és Demagóg unokái tort ültek az ország felett. Ez van, nekünk ez a politikai elit jutott.
.
Mellesleg ÁFA&személyi jövedelemadó csökkentés kérdésben Gyurcsánynak van igaza: az 5% ÁFA felső határ csökkentés sokat tud tisztítani a gazdaságon. Mint azt már e fórumon többször kifejtettem, ma a nemzeti jövedelemhez tartozó átlag 19,5%-os ÁFA kb. felét gyűjti csak be az APEH. Ma az ÁFA csalónak 20% árelőnye van az adózóval szemben, ez fog lecsökkenni 16%-ra. 16% nem kevés, de a sunnyogásnak is vannak költségei, és ahol kifizetik az adót, ott nagyobb a fegyelem és könnyebb termelékenységgel, szervezettséggel ellensúlyozni az adócsalóval szemben elszenvedett árhátrányt. Jó esetben az 5% ÁFA csökkentés mellett összeségében több ÁFA fog így befolyni, mint a 25%-os kulccsal.
.
A 18->13% alsó kulcs személyi jövedelemadó csökkentés megint csak a Tecsónak kedvezne: az emberek az így meglelt kisebb pénz italra, csokoládéra, chipsre költenék, ami csak az egészségüket rongálja.
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 09:51
Előzmény: #4  bpmcwap
Szerintem x lett az eredmény, senki nem tudta csapdába csalni a másikat ahogy a cikk is írja, mindenki saját eredményeit hangsúlyozta, a másikét próbálta lezúzni- meglehetősen sikertelenül, és mindkét oldalon voltak demagóg, érzelmekre ható jelszavak rendesen. Teljes x, senit nem sikerült a szavazók közül senkinek magához édesgetnie, szerintem. Egyenlő erők, jól felkészült/felkészít ett szónokok csatája volt. És szórakoztató is
bpmcwap
bpmcwap 2005. 07. 09. 09:14
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
te, és ha a kettő ugyanaz??? :)))
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 08:48
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
"majd ő megmondja mi a jó nekünk"
*
Frászt. Majd Gordon megmondja a frankót :-))
Törölt felhasználó 2005. 07. 09. 04:41
Előzmény: #1  portfolio
röviden...a miniszterelnök, gyurcsány ferenc nem keres semmilyen kapcsolatot a társadalommal...
maj d ő megmondja mi a jó nekünk...

Topik gazda

matsca
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek