Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 07. 08. 19:59

Gyurcsány-Orbán vita: értelem és érzelem  

Ugrás a cikkhez
A mintegy 100 percesre nyúlt beszélgetés eleinte a "tapogatózás" jegyében telt, majd többször is volt olyan mozzanat, amikor "felforrósodott a levegő", az érvek és ellenérvek ütköztetése parázs vitába, egymás szavába vágásába ment át. A stratégiai (előre)gondolkodásna k különös szerepe volt, hogy egyik fél se tudja a másikat sarokba szorítani, ne helyezzen el olyan csapdát a másiknak, amibe végül ő sétál bele.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=56280
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kollini
kollini 2005. 07. 31. 17:43
Érdekes könyv érdemes elolvasni!
_
ENDREY ANTAL
A DISZNÓFEJŰ NAGYÚR
http://www.me k.iif.hu/porta/szint /tarsad/kozgazd/penz /disznof/disznof.htm
Törölt felhasználó 2005. 07. 31. 15:27
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
"az új Dacia..."
*
Nekem Zasztavám volt, bi-bi-bi...
Törölt felhasználó 2005. 07. 31. 15:27
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
"Jöjj vissza Kádár, Jöjj vissza Horthy!"
*
Egy kicsit mindkettő itt van velünk :-))
Törölt felhasználó 2005. 07. 31. 14:42
Előzmény: #205  Törölt felhasználó
Ja, én is imádtam a 70es évek vége 80as éveke elejét! Úttörőtábor, bátorságpróba, csillagkeresés, úszóedzések, SZOT-üdülő (bányász! megaadag kajákkal) az új Dacia, stb! Azóta sem volt olyan jó mint akkor. Jöjj vissza Kádár, Jöjj vissza Horthy!
Törölt felhasználó 2005. 07. 31. 12:45
Előzmény: #204  adam
Ezzel a nagypapám is így van. Pl. mert akkortájt volt fiatal.
Nekem pedig az akasztásokkal és szovjet tankokkal induló és kerekasztal-tárgyalá sokkal záruló Kádár-korszak második feléről vannak, az időnként felmerülő "véres komcsi terror" szövegtől erősen eltérő tapasztalataim, úgyhogy elismerem, hogy az akasztásokkal induló és deportálásokba, zsidótörvényekbe, világháborúba torkolló Horthy-korszakban is lehettek kellemes pillanatok.
adam 2005. 07. 31. 09:44
Előzmény: #200  Törölt felhasználó
Nagymamám pedig azt mondta,hogy az életében a Horthy korszakban volt a legjobb az élete,pedig cseléd volt abban az idöben mégis dicsérte.
adam 2005. 07. 31. 09:40
Előzmény: #199  Törölt felhasználó
Ismerem személyesen,akkor még nem volt miniszter,teljesen normális egyszerü ember mint te meg én.Én együtt fociztam vele.Szerintem teljesen normális csak nagyon veszélyes a szocik és a libek számára az egyetlen mint ilyen és ezért akarják kinyirni mindenáron.
Törölt felhasználó 2005. 07. 30. 10:00
Előzmény: #191  Törölt felhasználó
Tök Ödön:
"Horthy alatt jóval közelebb voltunk nyugathoz - minden szempontból - mint ma."
Gondolom - remélem - itt részedről lemaradt egy sajnos.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 22:46
Előzmény: #200  Törölt felhasználó
"és nyilvánosan számon merte kérni miért tartotta meg Horthy a Szent Koronát magának"
*
Nos, ebben az időben vállveregetés járt Amerikában annak, aki a négerek közé lőtt, csak valami indokot kellett találnia, Svájcban nem volt választójoguk a nőknek, és még folytathatnám a sort reggelig. Magyarországon eközben legálisan működhettek a szocdemek.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 22:24
Előzmény: #191  Törölt felhasználó
Tök Ödön
Ha jól tudom a 20-30-as évek alatt az egyik legnagyobb elvándorlási hullám zajlott az országban.Legyünk igazságosak, ez nem csak Horthy érdeme volt, de az biztos hogy nem fonták kolbászból a kerítést akkor sem.
Egy személyes példa: az én nagyapám nem mesélt szépeket mivel az apját abban az időszakban sittelték le és nem azért mert vörös volt, hanem mert royalista volt és nyilvánosan számon merte kérni miért tartotta meg Horthy a Szent Koronát magának. Igaz még sértegette is a Kormányzó Urat és "lovon parádézó gyalogtengerésznek" titulálta.Mindkét cselekedet főbenjáró bűn igaz?
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 22:09
Előzmény: #198  Törölt felhasználó
lemaradt meg azóta láttam tokos új írását
Bocs a regisztráció nem említéséért!
Ami lemaradt: sokan álítják akik személyesen ismerik OV-t hogy szinte nincs ember(mármint az ismerői között) akiből ne váltana ki szélsőséges reakciókat.Vagy rajongást vagy az ellenkezőjét.Ha jól tudom ezt felmérések is igazolják, talán lehet benne valami.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:58
Előzmény: #192  Törölt felhasználó
tokos
Én személy szerint nem gyűlölöm OV-t hanem rühellem ami nálam annyit tesz hogy nem szívesen lennék egy helységben vele vagy nem fognék kezet vele.Semmi gázcsap és semmi gyilkolás.Gyűlölöm a tejberizst na azért már esetleg gondolnék erőszakra is.
Az én véleményem nem annyira felszínes ahogy a példádban szerepel.Talán meglep de eleinte (renszerváltás hajnalán) még kedveltem is.Aztán az évek során a tetteivel és a kaméleont megszégyenítő változásaival megváltoztatta a róla alkotott véleményem.Igaz ehhez az is kellett hogy ismertem 1-2 fazont az alapító fideszesek közül és láttam hogyan morzsolódnak le egymás után.Évekkel később (2001 táján) pedig beszéltem egy emberkével aki akkor elég közel állt a tűzhöz és aki sok mindenben megerősítette a véleményem. Most csak annyit idéznék tőle hogy "én birom a Viktort, csak amikor azzal a lekezelő fintorával rám nézz ökölbe szorul a talpam"
Ennyit az olvasmányélményekről
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:53
Előzmény: #194  Törölt felhasználó
"a HVG-s cikkhez"

Mi ennek a sz.rnak a címe, nekem nem jön elő. Már regisztráltam is, égek a kíváncsiságtól, hogy elolvassam.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:45
Előzmény: #194  Törölt felhasználó
"a HVG-s cikkhez regisztrálni kell de semmi személyes adat nem kell csak egy felhasználónév, egy jelszó, meg egy e-mail cím"

Gyanús volt a dolog, írhattad volna előbb is, mert akkor nem bajmolódok vele.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:44
Előzmény: #193  Törölt felhasználó
Nem állítom, hogy aki nem szeret valakit, az rögtön meg is ölné, rólad sem, másról sem.
Mindössze arra próbáltam utalni, hogy ha valaki nem tud rettenetesen gyűlölni, valószínűleg nem fogja megnyitni a csapot sem. A csapok nyitogatói inkább a gyűlölködőkből kerülnek ki.
Bele szoktam kukkantani néha az MSZP fórumába, ami ott van, azért rettenetes.
Szinte semmi nem tartja őket össze, csak az Orbán (meg a Fidesz) iránti gyűlölet.
Persze tudjuk, a fő ellenség iránti gyűlölködés jó összetartó erő volt a náci Németországban is. Úgy tűnik, sikeres a dolog itt is.
Persze nem csak ott vannak ennyire gyűlölni képes emberek. A gyűlölet nem pártállásfüggő.
Csak a jobboldalon több személy ellen is irányul, nem csak egy van a célkeresztben.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:40
Előzmény: #188  Törölt felhasználó
szabesz
Javaslom olvasd el Te is a 14.03-kor illetve a 15.21-kor írt beírásaimban említett forrásokat.
Ha azután is azt mondod hogy itt a hatékonyság a rendező elv én feladom...
ui: a HVG-s cikkhez regisztrálni kell de semmi személyes adat nem kell csak egy felhasználónév, egy jelszó, meg egy e-mail cím
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:32
Előzmény: #192  Törölt felhasználó
A legynek nem artottam soha, de a Viktort nagyon utalom! Szo nincs itt gazcsaprol+ gyilokrol.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:24
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
"Ami ott zajlott a titkos szavazás elvének súlyos antidemokratikus megcsúfolása volt.."

Melyik részére gondolsz?

Én egyébként csodálkozom azon, hogy értelmes emberek mennyire tudják gyűlölni Orbánt.
Nekem a legvisszataszítóbb politikus a szoci Lendvai Ildikó, de még őt sem tudom ennyire gyűlölni. Hányingerem van, ha megszólal, azonnal elkapcsolom a TV-t, amint meglátom, de különösebben nem utálom.

Nem is értem, hogy lehetséges az alapján gyűlölni egy embert, hogy mit hall a TV-ben, vagy mit olvas valamelyik "elfogulatlan" sajtóban. Soha nem találkozott vele, nem tudja milyen ember. Egyszer kétszer hallotta a TV-ben, vagy a rádióban, meg persze annál több féligazságot hallott a gonoszságairól az "elfogulatlan" médiában, és már halálosan gyűlöli.

Azt hiszem egyébként az ennyire gyűlölni képes emberek azok, akik hajlandóak háborúzni, embereket ölni, vagy éppen megnyitni a gázkamrában a csapot.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 21:18
Előzmény: #189  Törölt felhasználó
"Ezért hoztam fel pédaként a Horthy korszakot amely jól mutatta, hogy a két világ között vagyunk félúton"
*
Horthy alatt jóval közelebb voltunk nyugathoz - minden szempontból - mint ma. Olyat még nem hallottam az öregektől, hogy anno fiatal korukban Spanyolországba mentek datolyát szedni. Vagy Korzikára gesztenyét. Viszont az tény, hogy a Danuvia géppuska olyan fogalom volt Ajrópában, mint ma a mittoménmi :-))
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 20:58
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
Vito. Jo erzes tudni, hogy nem csak en utalom az Orbicseket! :-)
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 20:39
Előzmény: #187  Törölt felhasználó
Nem 15 év alatt jutottunk ide, hanem 1000 alatt. Ezért hoztam fel pédaként a Horthy korszakot amely jól mutatta, hogy a két világ között vagyunk félúton, egyébként szerintem az elmúlt ezer évben folyamatosan. Na most innen kellene felzárkózni gondolkodásban-kultú rában, stb. nem egy generáció műve lesz ha lesz.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 20:28
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
vito

[A 'nagy a jolet'-et csak azert irtam, hogy erzekeltessem, a demokracia nem feltetlenul hoz -gazdasagilag, vagy egyeb szempontbol- optimalis dontest, hanem a tobbseg akaratat fejezi ki (viszont epp ezert stabil, es ez nagyon fontos). Tehat nem Gyurcsanyra akartam utalni, de ez felreertheto volt, elnezest.]

Hogy a Fidesz belso rendje mennyire hatarozza meg az orszag rendjet, nem tudom. De errol eszembe jutott valami. topkaiser+, es meg valaki mar korabban fejtegette, hogy a Fidesz a donteshozatalban hatekonyabb, mert kepes volt egy dontesi hierarchiat kialakitani es betartani. Azonban ezt csak ugy tudta kialakitani, hogy volt egy eros, mar-mar karizmatikus szemely, aki ezt osszetartja. Es pont ez a gyengeje, hogy tulsagosan Orbanon mulik.

De ez nem azt jelenti, hogy nem lehetseges egy hasonloan hatekony hierarchizalast kevesbe fonok-fuggoen megcsinalni: biztositekokat, visszacsatolasi mechanizmusokat kell beepiteni, es persze sokat kell gyakorolni. Eros jogallami szellemiseg kell hozza a tarsadalom reszerol is. Nyugaton ez azert mar jobban mukodik. Hogy itthon pont a Fidesz fogja-e kormanyzati szinten megerositeni ezt, azt nem tudom. De legalabb mar van egy pelda, a maga hibaival persze.

Szoval, lehet, hogy naiv vagyok, de veled ellentetben en a Fidesz strukturajaban nem csak a veszelyt erzem, hanem a lehetoseget is.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 20:16
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
"valahol az orosz cárság és a nyugati demokrácia között helyezkedik el"
*
15 év alatt félútig eljutni nem rossz teljesítmény.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 18:26
Előzmény: #185  Törölt felhasználó
A magyar népesség szerintem kultúrális-társadalm i alapokon valahol az orosz cárság és a nyugati demokrácia között helyezkedik el, ezt jól példázza a két világháború közötti időszak is. Ennél fogva nem véletlen, hogy a jelenlegi legerősebb politikai alakulat fél-diktatórikus. Kiváló példa volt erre az államfő választás. Ami ott zajlott a titkos szavazás elvének súlyos antidemokratikus megcsúfolása volt...2 választás van: az antidemokratikus de ennél fogva hatékony fidesz, vagy a platformokra oszló, a párton belül demokratikus de ennél fogva hatékonytalan MSZP. Hát, egyik sem tűnik túl jónak...
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 16:18
Előzmény: #183  Törölt felhasználó
http://www.fideszfra kcio.hu/index.php?Ci kkID=77
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 16:17
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
A HVG cikk valamiért nem jött be. Elég nehezen működnek ezek a linkek, a MANCS is tiszta véletlen volt, hogy bejött.

Nem hagytam ki kínos részleteket, a lényeget vágtam ki ez igaz, ami kimaradt az lényegtelennek tűnt. Az persze nem kizárt, hogy figyelmetlen voltam, majd belekukkantok.
A veterán tagokat nem tudom micsodák, majd valamikor elolvasom.
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 16:09
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
ezt még azelőtt írtam hogy olvastam volna a 16:00-ás beírásod
Add meg a forrást, ha nem is most azonnal de átrágom
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 16:07
Előzmény: #180  Törölt felhasználó
tokos
Mancs elfelejtve( bár a 2003-as cikk állításai jórészt megvalósultak azóta)
Ott a HVG az is ezt mondja.
Te meg idézel egy részt az alapszabályból kínos részeket kihagyva.Akkor miről vitázzunk?
Vagy ott van a HVG cikk alján a "veterán" alapító tagoknak (20 fő) alanyi jogon járó "örökös tagság" a felső vezetésben.Ez mi a túró szerinted? Ilyen utoljára a CCCP- ben volt...
Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 16:00
Előzmény: #179  Törölt felhasználó
Te vito,

Az jutott eszembe, hogy én végigrágtam magam azon a gyöngyszemen (MANCS cikk), lehetnél annyira úriember, hogy te meg végigrágod magad a Fidesz alapszabályán :-).
Nem kell az egészen, ezt nem kívánom tőled, dögunalmas olvasmány, az egyes testületek és annak jogosultságai szépen ki vannak emelve. Elég, ha csak a vitánkat érintő testületekkel foglalkozol.

És akkor nem beszélnénk el egymás mellett...

Topik gazda

matsca
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek