Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 02. 01. 15:17

Gyurcsány felező csomagot jelentett be - Budai összeesett  

Ugrás a cikkhez
A jelenlegi 386-ról 199-re csökkentené a magyar parlament létszámát ma nyilvánosságra hozott javaslatával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A 199 honatya közül 176-ot listán, egy fordulóban választanának a megyékből, 23 főt pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatokkal, országos listán emelnének be a Tisztelt Házba. A kormányfő a választási rendszer átalakításával lefelezné a nagyjából 8 milliárd forintot kóstáló országgyűlési voksolás költségét is. A "felező csomag" bevezetésével kapcsolatban jelezte: már a 2010-es választásokon is eszerint lehetne eljárni, amelynek érdekében a napokban ötpárti egyeztetéseket kezdeményeznek.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=109425
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 02. 03. 07:35
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
#72
ceterum censeo: kormányzati (végrehajt.) és országgyűlési (törvényhoz.) helyek szigorú szétválasztása (v.ö.monteszkjő), Mogyorószág tragédiája, h az egész Maszop-frakció a fél kormányzatot adja egyben, ennek a parlamenti munka látja kárát
(szal. nem a közvetlenül választott polgármesteri, önkorm-i képvi és a közvetlenül választott ogy-i képvi tisztet kell elválasztani, erre majd térjünk vissza esetleg néhány rendszerváltással később)
Törölt felhasználó 2009. 02. 03. 07:28
Előzmény: #65  kiegyezo
#71
jó, nyilván nem, lehet, nem így kellett volna fogalmaznom,
a lényeg, h most kampány van és EZ most egy semmi, vihar a biliben, mint az útelágazódásos Megyó is utolsó hónapjaiban agyament, tudottan el nem fogadható (má' csakazérse, magyar vagyok, nincs megalkuvás) közjogi javaslatokkal jött elő kínjában,
persze mindenkinek sok többé-kevésbé kiérlelt gondolatai vannak, pl. magam is elsők közt szóltam hozzá ebben a témában,
nem biztos, h jó, de én valami nagyon vegyest képzelek el: 1.a.) alsó házba csak egyéni képviselőre szavazás (nincs listára szavazás), b.) kétfordulós, c.) de súlya van, h egy-egy jelöltet melyik párt támogat, mert pártok állítanak listát, amiről arányosítanak, 2. nincs visszahívás, mert az megöl minden értelmes munkát, 3. a felső házba testületek, társadalmi szervezetek, stb.
üdv,
SirGeorge
Törölt felhasználó 2009. 02. 03. 00:11
Előzmény: #69  Phylaxa
#70
Meg kell várni a következő választásokat, a FIDESZ-nek úgyis 2/3-a lesz.
Ha ezek után nem fogják lecsökkenteni a parlament létszámát, akkor picsán lesznek rúgva.
Phylaxa 2009. 02. 02. 23:24
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#69
Teljesen korrekt. Műbalhék vannak ...semmi értelme ennek a rengeteg embernek ott.
Phylaxa 2009. 02. 02. 23:06
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#68
Felőlem mehet mindenki a hivatalokba dolgozni....csinálhatnak 100 minisztériumot is.....nem sajnálom senkitől ezeket a fontos állásokat. Csak végre valaki gondolkodjon már el, hogy ki és miből fogja finanszírozni. Felőlem az egész falu dolgozhat az önkormányzatnál. Csak döntsék el, hogy miből fognak élni. Talán így érthetőbb.
Phylaxa 2009. 02. 02. 23:02
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#67
Azt, hogy mennyien nem fizettek ....vagy a munkáltatójuk nem fizetett az hamar kiderült. A nyugdíjakkal sokkal nagyobb probléma lesz nemsokára. Ott megint csak az adófizetők fognak segíteni. Persze tudjuk már előre, hogy ez kölcsönből lesz. Nem fogják olcsón adni az tuti. Az, hogy ki kire ken és mit....édes mindegy. Ez a probléma a rendszerváltás óta fennáll. Az hogy nincs felelős az egy dolog. Sosem volt. De hogy nem is változtatnak , hogy ne is lehessen többet ilyet tenni. Hát ez a nagyobb baj.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 22:18
Előzmény: #63  Phylaxa
#66
6 millából 3.5 nyugdijas, 1-1.5 gyerek, maradék 1 meg nem is akar tud dolgozni (keleten pl romák)

ez is olan szöveg hogy a tb járulék azért sok mert sokan nem fizetnek, csalók
azt most mi van? kiderült, hogy csomó állami cég nem fizetett, igazi elkerülő meg alig volt pár százezer... ezért ment a kommunikációs tamm tamm évekig.. most bezzes csend van
ehh libi süket szöveg - átverős. scsdgre
kiegyezo 2009. 02. 02. 22:15
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
#65
Azért az nem biztos, hogy mindenki erre izgult rá! Mi lassan egy éve tettük fel az eredeti és hónapokkal ezelőtt a módosított javaslatunkat a honlapunkra. Rengeteg mindenki foglalkozik folyamatosan ezzel. Csak azok nem lépnek (mert azt mi nem tudunk helyettük), akiknek módja volna rá, pedig ők is tudják ... :-(

Amúgy, mókás lesz, amikor a 2010-es eredményeket megtámadják úgy, mint legutóbb a ferencvárosit szándékoztak: hogy nem érvényesül az egyenlő szavazatok elve a választókörzetek komoly aránytalanságai miatt. Így marad még pár évig Gy. a miniszterelnök, amíg meg nem állapodnak ezekben a kérdésekben :-)))))) / :-(((((
kiegyezo 2009. 02. 02. 22:08
Előzmény: #62  kiegyezo
#64
Ja, meg az, hogy a listás képviselőket ne lehessen cserélgetni. Lista leadva a választás előtt egy hónappal, oszt gyerünk. Ha nem tetszik neki és lemond: elvész a helye. Ha beteg, akkor is. Ha meghal, pótolható szigorúan a leadott sorrend szerint. Stb., szóval, hogy ne legyen kamu húzónév, meg semmi trükk.
Phylaxa 2009. 02. 02. 22:05
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
#63
Ok. Mennyi a foglalkoztatott? kb. 4 millió ember. Tehát a maradék 6 millió ember. Talán így világos. Ha nem adózik senki akkor szerinted aki nem a piacról kapja a fizetését az honnan fogja? Kölcsönből? Te fogod finanszírozni? Ez a kicsit összetettebb dolog szépen hangzik csak egy a baj. A finanszírozása nem összetett. Valakinek meg kell finanszírozni. És ez nem lelkület kérdése. Ez matek.
kiegyezo 2009. 02. 02. 22:04
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#62
Az jutott még eszembe, hogy van-e itt a fedélzeten valaki, aki arra vállalkozna, hogy odaadnám neki egy pár tárgykörben néhány képviselő leadott szavazatait és ő megmondja, hogy listán vagy egyéniben jutott be az ipse. Félreértés ne essék: nincs ilyen listám :-) Csak szerintem _nálunk most_ tök mindegy a képviselők magatartásában, mert az egyénieket is nagyjából kézbentartják.

Szóval, valahogy az egyéni felelősség frankó lenne. A listásoknál is.

Tök érdekes volna pl. ha listáról csak egyszer lehetne bejutni. Aztán vagy homorít akkorát, hogy megválasztják legközelebb, vagy viszlát. Vagy egyéniben másodszor nem elég az 50%+1, hanem meggyőzőbbnek kell lenni. Öööö ... ezek nem kiforralt gondolatok, csak eszembe jutott.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 21:52
Előzmény: #59  Törölt felhasználó
#61
gepida: Egyetértek, ugyanezt akartam mondani.

"Nem fog összejönni. Sem a mostani választásra sem a következőre.

Miért? Megélhetési politikusoknak kell dönteni a saját sorsukról. Azoknak akiket nem érdekel, hogy mennyit lehet megspórolni, hanem csak az, hogy mennyi költséget lehet elszámolni."

Bohóckodnak ciklusról ciklusra a parlament létszámának csökkentéséről is, nagy az egyetértés, hogy csökkenteni kell, egymásra licitálnak, hogy mennyivel csökkentsenek, de végül mégsem csökkentenek. Boccs a szóismétlésekért. Legközelebb csökkentem.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 21:48
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#60
Már ne is haragudj, de szerintem az autógyártás igen hasznos dolog, én magam biztos nem tudtam volna összerakni a kocsit alkatrészből...
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 21:48
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#59
Egyetértek.

Maradjon a területi és a listás választás. A két fordulót lehetne egyre csökkenteni. Egyszerűen felezék meg a képviselők számát és mindeki jól jár.

Nem fog összejönni. Sem a mostani választásra sem a következőre.

Miért? Megélhetési politikusoknak kell dönteni a saját sorsukról. Azoknak akiket nem érdekel, hogy mennyit lehet megspórolni, hanem csak az, hogy mennyi költséget lehet elszámolni. Szavazógépek.

A társadalom alja. A politikai elit.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 21:39
Előzmény: #57  Phylaxa
#58
Barátom..
Szerinted 6 millió ember dolgozik az önkormányzatoknál és a közhivataloknál? Hol élsz te a Holdon? Valós piaci pénz...az micsoda? Meg kéne érteni, hogy mi emberek nem hangyabolyt építünk, a mi társadalmunk annál kicsit összetettebb minthogy "termelünk".
Phylaxa 2009. 02. 02. 21:28
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#57
Már ne haragudj de ki írt ilyet? Pontosan, hogy szükség van rájuk....csak meg kell számukra keresni a pénzt. Ugyanis valamiből élniük kell. A gond az, hogy 1.7 millió ember keresi meg ezt a pénzt. Itt van a probléma. Tiszta? Tehát olyan munkahelyek kellenek amikben valós piaci pénz kereshetnek az emberek. A probléma az, hogy túl kevés ez az 1.7 millió munkahely. Mellesleg az önkormányzatokról és a közhivatalokról volt szó ha jól értettem Pénznyelőt. Ne kavarj. Figyelj oda mit írunk!
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 21:14
Előzmény: #55  Phylaxa
#56
Oktatás, egészségügy, kutatás, kultúra, törvényhozás, stb., valóban nincs ezekre szükség?
Ellenben hasznos pl. a plazma tv gyártás, autógyártás, egyéb kütyük és vackok gyártása.
Ki tart el kit?
Phylaxa 2009. 02. 02. 20:40
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#55
11. Azt hiszem, hogy ezzel nagyjából mindenki tisztában van. Elég csak a 2006 őszi választásoktól megnézni kit honnan választottak meg. Vagy a népszavazásokat.
8-9-10. Teljesen egyetértek. Feleslegesen óriási. Eddig hányszor volt leépítés bejelentve és közben újabb felesleges hivatalok létrehozva. Ne felejtsük el, hogy mindenkinek a teljes jövedelme az adópénzekből jön. Ez nem egyszerűen bújtatott munkanélküliség hanem agyrém. 1.7 millió ember keres valós pénzt és tartja el a többi alkalmazottat és a többi 6 millió embert.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 19:36
Előzmény: #47  Phylaxa
#54
Phylaxa, én csak matgab szövegére válaszoltam, egy szóval nem mondtam, hogy egyetértek a tisztán listás választással. Sőt. A véleményem erről:

1. Tény, hogy az egyéni jelöltségnek nincs nagy szerepe nálunk, nagyon párt szerint szavaznak az emberek;
2. Ugyanakkor tény, hogy azért az egyéni jelöltek jó részénél (főleg vidéken), ahogy lent is írta valaki, mégiscsak több kötődése van az adott térséghez, mint listán lenne, ami központi pártdelegált lenne valószínűleg 0.0 helyi képviseleti kötődéssel, érdekkel, stb.
3. A tisztán listás választás elvileg a legigazságosabb a szavazati arányok és a mandátumarányok azonossága miatt. A küszöb pedig kiszűri a marginális és sokszor szélsőséges csoportokat.
4. Viszont ez az "igazságos" mandátumarány sokszor vezethet patthelyzethez, gyenge, éppen ezért később még a ciklus alatt könnyen kisebbségbe kerülő, megbukó kormányokhoz vezet. Ez egy átalakuló demokráciában nagyon nagy hátrány.
5. A tisztán egyéni választás rettentő torz eredményt ad, a kicsiknek, de még a közepes pártoknak sincs semmilyen esélyük. A győztes pedig mindent visz.
6. Mindezeket figyelembevéve a magyar választási rendszer, bár rohadt bonyolult, szerintem elég jó elegy. Jók az arányai. A jóságát egyébként bizonyítja az elmúlt 20 év is: egy átalakuló országban, kemény politikai viharok közepette sosem volt választásokkor patthelyzet, sose volt kormányképtelen kormány, nem volt előrehozott választás.
7. Ez utóbbinak persze van veszélye is, a hatalom bebetonozottsága. Ezen segítene pl. a visszahívhatóságnak valamilyen intézménye indokolt esetekben (most ezt persze nehéz megmondani, mi indokolt, mi nem).
8. A 386 fős parlament feleslegesen sok.
9. Persze nem csak ez a sok nálunk, és csak ezzel alig spórolunk. Hatalmas az önkormányzati rendszer. Sőt az összes hivatal, minden apparátus túlzott. Tehát csökkenteni kell ezeket.

10. Összefoglalva, én megtartanám a választási rendszer vegyes jellegét, persze kb. lefelezett mandátummal.
11. Egyértelmű, hogy Feri a parlament lefelezésének egyébként jó és szükséges ötletét a listás egyszerűsítéssel azért dobta be, mert ebben az esetben a jelenlegi és várható arányok neki kedveznének, vagy legalábbis kisebb rosszt jelentenének.

Hát ez a véleményem a kérdésről.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 19:36
#53
na, látom, jól ráizgult mindenki erre az újabb gyurcsány agymenésre, pedig ti is tudjátok, h _k_a_m_p_á_n_y_ van, minden ilyen bejelentés ennyit ér, csak h lehessen szidni a Fityeszt, h na, nem akarja az ócsóbb államot,
különben is mióta megyézne már a megyemegszüntetős, régióvászervezős maszop?
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 17:46
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#52
"Viszont ez is tévedés szerintem. Ha 4 évente teljesen új arcok kerülnek a parlamentbe, akkor nem tudják majd megfelelően működtetni a rendszert. Ez is egy szakma,..."

Ló..t
1. nem a képviselőknek kell működtetni ezt a rendszert,
éppen ez a baj, hogy most mindenhol beavatkoznak az államigazgatás meg áll
valaki féléves munkával szakmai egyeztetéseken keresztül csinál egy rendelet tervezetet, aztán kiderül, hogy elkúró haverjainak az nem jó
2. nem véletlen, hogy jobb helyeken nem lehet valaki pld. akárhányszor elnök,

Egyébként ebben a topikban meglepően sokan aggódnak a pártokért.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 16:20
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#51
Így van, akkor szavazni lehetett most meg választani, és ha a kopogtatócédula gyűjtés rendszerét megszigorítanák tényleg így is lenne.

Szerintem a pártokat kéne háttérbe szorítani valahogy, hiszen egy valamira való politikus csak úgy tud parlamentba jutni, ha a 2 nagy párt soraiba áll, és ez eléggé aggasztó. Ha csak pártra lehetne szavazni, még rosszabb lenne a helyzet.

Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 16:12
Előzmény: #21  tokos.
#50
tokos,
értem és, egyet is értünk... :)

A gond az, hogy a listás szavazás lehetőségével teljesen elveszítettük az egyéni képviselők jelentőségét, ezért ez mára túlhaladott. Viszont az egyéni - és nem pártszínezetű - képviselői rendszer volna a kedvezőbb megoldás...

A baj alapvetően azzal bvan, hogy ezek a képviselők "elengedhetetlen vágyat éreznek" ahhoz, hogy valamilyen párt tagjai, neadj' isten prominensei legyenek, ahelyett, hogy "csupán" képviselnék a választóik érdekeit... (tehát ne a pártét, hanem a választókét képviseljék.....)
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 16:01
#49
Ha még emléxik rá walaki: 90 előtt a Hazafias Népfront listájára lehetett szavazni.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 15:50
Előzmény: #47  Phylaxa
#48
írtam már régebben, hogy tisztán listás szavazásnál elég lenne annyi képviselő a parlamentbe, ahány párt bejut. minden képviselő a pártja szavazati arányával venne részt a szavazásban. a többi csak felesleges pénzkidobás
Phylaxa 2009. 02. 02. 15:38
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#47
Eddig sem volt semmiféle kontroll de mostmár papíron sem lesz, ha a listás választás valósul meg. Leadod a pártra a voksod és utána benyomják azokat az embereiket akiket az életben nem választott volna meg senki. Semmiféle felelősséggel nem tartoznak....mondjuk eddig sem tartoztak. Az egész arra jó, hogy a látszatát keltse a választásnak utána pedig olyan dolgokat nyomjanak le az emberek torkán amin még a külföldi politikusok is megbotránkoznak. Emlékeztetek mindenkit, hogy amikor a választások után kiderült, hogy mindennek az ellenkezőjét csinálják mint amiért valójában rájuk szavaztak és ezt pár újságíró szóvá tette, akkor a miniszterelnök, akit valójában senki sem akart az ország miniszterelnökének azt válaszolta, hogy minket választottak, tehát bíznak bennünk. Nos....ne beszéljünk félre. A tisztán listás szavazással ez az állapot csak megszilárdul és egyre mélyebbre haladunk a homályba és egyre több ember fordul el az egésztől.
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 14:34
Előzmény: #27  matgab
#46
"A listás szavazást kellene megszüntetni, ami a nagy pártoknak kedvez és helyette csak személyekre szavazással lehetne bejutni a parlamentbe..."
Ez jó nagy baromság matgab. Szerinted egy 10% körüli középpárt mire megy tisztán egyéni szavazásnál? Semmire, esélyes sincs. És akkor 10% alattról nem is beszélünk. A lista éppen a kisebbeknek kedvez, mert ott legalább megkapják arányosan, ami "jár".
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 14:25
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#45
Így helyes: Én is mondanék neki olyat, sőt mutatnék is, amitől egyből összeesne :-)))
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 14:07
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#44
Én is mondanék neki olyat, sőt mutatnék is, amitől egyből összeesne tőle :-)))
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 13:57
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#43
Előbb mossa ki a száját brrrrrrr
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 13:55
#42
Bernadettet én is szívesen ölbekapnám és hazavinném... és leápolnám. :-P
Törölt felhasználó 2009. 02. 02. 13:52
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
ferink igazi hős királyfi...............:))))))))))

Topik gazda

Oldies
4 3 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek