Topikgazda: Törölt felhasználó 2006. 06. 10. 14:48

Gyurcsány-beismerés: 2011 végéig csatlakozunk az euró-zónához, irány a 282-es euró!!! (2.)  

Ugrás a cikkhez
"Véleményem szerint az euró-bevezetés ideális ideje valahol 2010 közepe és 2011 közepe-vége között van" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Reuters-nek adott, ma délelőtt megjelentetett interjújában. Ezzel a kormányfő lényegében elismerte, hogy a 2010-es (január eleji) euró-beveztési cél nem feltétlenül tartható, egy éves csúszás valószínű.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=69774
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 06. 11. 14:39
Előzmény: #1  portfolio
Ha eltekintek a nemzetközi pénzpiacok jelenlegi trendjeitől, akkor ez az egész (a többi bejelentéssel együtt) inkább felszólitás arra, hogy most vegyél hosszútávú állampapírt, mert lehet, hogy ilyen olcsón többé nem jutsz hozzá.
Ez inkább forinterősítő hatás.
Ha tőzsdei szemmel nézem, akkor az, hogy Gy 282-t mondott, nekem inkább arról szól, hogy irány 244 ("nagyemberek" és szagértők tippjei ellen menni 90%-ban hatalmas extraprofit.)
Törölt felhasználó 2006. 06. 11. 12:24
lehet, rosszul emléxem a struktúrára, de sok a közhasznú és egyéb kiszolgáltatott munkajogi státuszú ember az önkormányzatoknál - rajtuk fog szvsz leginkább csattanni az ostor. rokonaim falujában radikális leépítéseket terveznek, még a jegyzőnek is csak akkor marad állása, ha körjegyző lesz, de erre a posztra több kis település jegyzői pályáznak, szóval ott is vérfürdő lesz. könnyen lehet, hogy ezeket a költségeket az önkormányzatoknak a működési ktgek lefaragásából kell kigazdálkodniuk ill. hitelfelvéttelből, de sztem relatíve kevés lesz a végkielégítésre kifizetett összeg a fent említettek miatt. egyre mérget is vennék azonban: a központi ktgvetésből alig vagy 1általán nem kapnak erre lét (ha megnézzük a 1100 mrd-os hiány tételeit, ott trónol "előkelő" helyen az önk.ok túlköltekezése) sztem rálépnek rendesen a tökükre az önk.-nak. ezt alátámasztani látszik, hogy a maszopnak most jól jön, ha a fityisz az önk. választásokon feljön, mint a talajvíz (és nem csak a rossz 2002-höz képest), mert nem kell beváltani a helyi talpnyalóknak tett ígéreteket - mivel azok veszítenek :) Ebben iagazt adok a HírTVnek amúgy. szóval sztem nem lesz jelentős ktgtényező a leépítés, mert a központi ktgvetés szervein valszeg csak egy kicsit fog csattanni az ostor... wait and see.

Hanem a hír akkor is rossz. 2011 vége = 2012 eleje, erre utaltam én is. Azért a feltételes mód, mert ott van a 2010 vége is az intervallum elején, ami még mindig 2010. Ha gyurci 2012-t mond virágnyelven, akkor az sztem azt jelenti, hogy ők azzal számolnak (persze semmi se biztos), márpedig ezzel igazat ad az elemzők jó részének, jöhet akár egy "ugye mi megmondtuk" zúzás. Mivel az elemzők totál el vannak (mostanság) szállva az előrejelzéseik pontosságától, valszeg előveszik a legpesszimistább jóslatasikat, és körbehordozzák a véres bikaölőt. (aztán persze megnyugszik a piac is)
szóval ha megint kapok smst a brokimtól, hogy nagy zakó van/lesz, akkor felpattanunk (már csak azért is, mert 51% mondja a portfolion, hogy cumi van :)
de ha vmi rossz hír lesz, akkor meg irgalmatlanul beverik

sztem mostmár nincs itt az a japán tőke, ami az iléyen felpattanásokat okozza - nem vesznek már úgy bele a kisgettók. borotvaélen táncol a piac, és innen nagyot eshet

persze jöhet még "elszánt reformerek vagyunk" bejelentés. eddig a könnyű végén fogták meg a melót, de ez köszönhető annak, hogy a komoly cucc még nincs kidolgozva. (mondjuk gáz így kicseszni a mollal és nyalni az eonnak)
Törölt felhasználó 2006. 06. 10. 16:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
'ha Gyf beismeri, hogy az elemzők 2012-es dátuma lényegében szerintük is reális, az gáz. Nem a bevezetés miatt, hanem mert akkor mégsem olyan 6ározottak azok a reformok. Lehet, most az mszpsek shortolják a piacot? :) marad a sok léhűtő??? suxx'
Na most viszont szerintem te vagy tul pesszimista:) Eloszor is GYF pont azt ismerte be, hogy a 2012-es euro a realitas (2011 vege az 2012). Masodszor meg a reformok koltsegesek, es lassabbak. Csak a hiany csokkentese gyorsabban menne. Szoval szerintem a 2012 nem tragedia - ha jol csinaljak a gpolt.
dmz 2006. 06. 10. 16:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
2010-es euróbevezetést feltételezve a 2008-as költségvetési évre kellett volna levinni az ÁHT hiányt, ami másfél év alatt tökéletesen irracionális gondolat - az első évben még a létszámleépítések is inkább költségoldalon jelentkeznek.

Év elején nem hittem volna, hogy még az önkormányzati választások előtt meglépi a kiigazítást az új kormány, ebből a szempontból én éppen azt látom, hogy nem húzzák az időt. A piac pedig ezt inkább értékelheti. A másik topikba írtam, hogy én nem feltétlenül várok esést erre a bejelentéscsomagra.
Törölt felhasználó 2006. 06. 10. 16:06
Előzmény: #3  dmz
hát én igen :)
csak persze feltételeztem, hogy "beengedik" az energiaárakat, visszavetetik a fogyasztást a lakossággal megszorító intézkedések révén, növekvő munkanélküliség mellett megnő a rehab programok, képzések szerepe, stb.
az elemzők kijelentéseit a 2013-2014 közötti dátumokról felelőtlenségnek tartom, mert ők nem számolnak radikális reformokkal...
márpedig reformügyileg most vagy soha

ha Gyf beismeri, hogy az elemzők 2012-es dátuma lényegében szerintük is reális, az gáz. Nem a bevezetés miatt, hanem mert akkor mégsem olyan 6ározottak azok a reformok. Lehet, most az mszpsek shortolják a piacot? :) marad a sok léhűtő??? suxx
dmz 2006. 06. 10. 15:58
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
A 2010-es euróban legalább egy éve a kormányon kívül senki nem hitt.
Törölt felhasználó 2006. 06. 10. 15:51
Előzmény: #1  portfolio
ok, shortok nyitása musthave :)

Topik gazda

AKS
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek