A Magyar Nemzet kormányközeli forrásból úgy tudja, hogy a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is kiemelt téma volt "a forint elleni folyamatos, koncentrált támadás". A lap úgy tudja, hogy döntés született arról: "felderítik a támadássorozat...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=158895
hanem, hogy módosítsák a jelenlegi döntési jogköröket az alkalmazott monetáris eszközökkel kapcsolatban. remélem tévedek."
Én is így értem, csakhogy ez nem azt jelenti, hogy profitérdekeltté akarnák tenni, és azt sem, hogy szűkíteni akarják, midössze azt akarják megmondani, hogy ki dönt egy adott eszköz alkalmazásával kapcsolatban, Simor, vagy az MT.
Természetesen bármi kisülhet belőle, csak az eddigi információk alapján ez jön le nekem.
Nem tévedsz, Orbán nemrég tudta meg hogy az MNB akár veszteséges is lehet és hogy ezt a költségvetésben kell kezelni. Harcot indított a jegybanki veszteség ellen. Majd ezt is elbukja...
valóban, lehet, hogy csak én akarom félreértelmezni. majd térjünk erre vissza, amikor módosítják a jegybanktörvényt. nekem az volt furcsa, hogy a jegybanktörvény módosítását nem azért akarják kezdeményezni, hogy pl. a jegybank beszerzéseit ellenőrzés alá vonják, hanem, hogy módosítsák a jelenlegi döntési jogköröket az alkalmazott monetáris eszközökkel kapcsolatban. remélem tévedek.
Máshogy értem, vannak olyan dolgok, amik Simor hatáskörébe tartoznak, feltételezhetően a rugalmasság miatt, hogy ne kelljen állandóan az MT tagokat berángatni, ezeket akarják elvenni Simortól, és az MT-nek akarják adni.
azért, hogy a térítési kötelezettség ne legyen olyan magas ("A Bank 2011. szeptemberi előrejelzése szerint 2012-ben 93 Mrd Ft, 2013-ban pedig
199 Mrd Ft a költségvetés várható térítési kötelezettsége."
és nem arról van szó, hogy a beszerzéseket vagy tanácsadási szerződéseket akarják elvonni simortól, hanem: "vannak olyan a monetáris
politika végrehajtásával és eszköztárának alkalmazásával összefüggő döntések, amelyek
nem az MT, hanem az MNB elnöke hatáskörében születnek meg."
A helyszíni ellenőrzés intézkedést igénylő megállapításai és javaslatai:
a nemzetgazdasági miniszternek
1. A Bank 2011. szeptemberi előrejelzése szerint 2012-ben 93 Mrd Ft, 2013-ban pedig
199 Mrd Ft a költségvetés várható térítési kötelezettsége. Az uniós irányelvekkel és
az Európai Központi Bank ajánlásával összhangban a magyar törvényi szabályozásnak
megfelelően sem az ÁSZ, sem az FB nem ellenőrizheti az MNB monetáris tevékenységét
és annak eredményre gyakorolt hatását. Az MNB alapvető feladataival
kapcsolatos legfőbb döntéshozó szerv az MT. Azonban vannak olyan a monetáris
politika végrehajtásával és eszköztárának alkalmazásával összefüggő döntések, amelyek
nem az MT, hanem az MNB elnöke hatáskörében születnek meg.
Javaslat
Vizsgálja felül, hogy az MNB tv. a Bank veszteségét befolyásoló tényezők szabályozottsága
tekintetében teljes körű és egyértelmű előírásokat tartalmaz-e, szükség esetén
kezdeményezzen törvénymódosítást a testületi döntési jogkörök átruházhatóságának
korlátozására, valamint a hatáskörgyakorlás kontrolljára.
Forint elleni támadássorozatról beszél a kormány
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=158895