Látok hasonló sztorikat. Jópárat. Nem kell robotolni 10-20-30 évet valahol. Onnan húz egy lakást, máshonnan meg egy autót, aztán egy új körrel még egy lakást és úgy kb megvan. 3 - 4 jólirányzott partnerváltás és kész.
Nem mindegy ám, hogy milyen 7-es. Nekem a távoli rokonomnak is 7-es fölé volt az elkényeztetett felesége, aztán a sok munka után egy picit gyorsabban öregedett, mint a FIRE-s asszonyka. A hölgyike 45 évesen gondolta úgy, hogy ő még nem is élt igazán, mivel csak otthon unatkozott. Az volt a feladata, hogy a férje mellett csillogjon, ezért szinte kötelezően kellett fodrászhoz, kozmetikushoz, masszőrhöz, meg konditerembe járnia. Ott bukott meg, hogy a férje megtalálta a fogamzásgátlót, mert ők máshogy védekeztek. A férfit nagyon megviselte a válás, mivel 50 évesen már tényleg csak a pénzére utaztak. Mindig azt mondja, ha közösen küzdöttek volna a vagyonért, talán nem lett volna ideje félre kacsingatni. Később sok minden kiderült, ami még keservesebbé tette a múltjukat.
Hasonló, nekem 25 évesen, lassan menve (hajnalban, munkába, kilnyarodás után főútra, párszáz méterre a következő sarkon megállt az autó és amikor elötte voltam akkor indult el es jobb lábam volt a gyűrődő zőna, vagy tizencenti hosszan semmi csont nem maradt, csak a csont belsejeben vas és négy csavar, két év után szedték ki de 2-3 hét után már mankóztam, pár hónap után már jártam rajta) nekem s volt. Már erósen 50 felé. Nem sportmotor, túra, de nem hagytam abba, angliától görögországig, franciáktól lengyelekig motoroztam, 3-400.000 közt lehet. Meg télen-nyáron napi használatban mert bp-pest megye másként türelemjáték. Csak jégen nem. Újrakezdes veszélyes több évtized után, három gyerekkel csak óvatason. Meg amúgy is. El kell engedni az adrenalint.
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:38
Vagy mégiscsak jó lesz az a Kanizsai ház ahonnan 3 óra a tengerpart akár 1 napos kirándulás is megoldható (Olasz , Szlovén , Horvát és ott az Osztrák alpok is.. )vagy rengeteg hétvégét szervezhetek oda... Egy sportmotorral 2 óra ahogy számolom , de ki tudja meddig élnék ....Bár amit élnék az izgalmas lenne nagyon ;-P (Motoroztam régen volt egy nagy balesetem de mázlim volt megúsztam újjá születtem... 20 évesen )
Persze ez mind benne van... Ez csak egy FIRE próbálkozás.... Az egyik verzió ingatlannal... Később ha felnőnek a gyerekek nem játnak suliba lehet én is beteszem S&P ETF be öreg koromra és járom a világot ...Addig marad a nyár és a többi szünet amikor le tudunk lépni valami szép helyre ... A gyerekek áldozattal is járnak ezt vállaltuk tudtuk.
Nem kezdem el összeszámolni a pesti ingatlanra kedvezőtlen (kis valószinűségű) esemenyeket az uniós kilépéstől/kiléptetéstől háborún át gazdasági összeomlásig, kiadási ingatlanadóig, saját lakasvásárlók helyzetbe hozásáig kenyszerítő eszközökkel. Azért ha mindent összeszedsz összességében már nem elhanyagolható a kockázat, de nekem édesmindegy, se venni se eladni nem akarok, viszont fire az mar a csak pár évnyire és lehet kiköltözés vagy ketlaki életmod tengerparton viszont lehetseges. Ha neked így jó legyen szerencséd vele hosszú távon is, nekem csak jó ha jól alakul az ország sorsa. Csak nem merem magam hozzáláncolni.
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:25
Elárulom az ingatlan szórása ( kockázata ) harmada a tőzsdéének és a magyar ingatlan az S&P 500 at is megverte.. ha nem csak az ingatlan ár növekedést hanem a bérleti hozamokat is bele vesszük a képletbe.CSak mondom: Fire Hungary https://www.youtube.com/@firehungary/videos Is az elején nem diverzifikált Teslát Applet meg Metát vett még jókor jó helyen egyik videójába mondta..Azért lett FIRE mert az elején szerencséje volt a tőzsdével nagy szerencséje! utána kezdett el S&P 500 ETF eket venni és azt hirdeti azt kell venni ami jogos de óriási vagyonokat relative gyorsan ( 5-10 év ) nehezen érsz el még évi 12-15 % os hozamokkal is! Ehhez kicsit szerencse is kell és tőke áttétel ami az ingatlanpiacon ha FT alapon van és fixált nem oly életveszélyes! Persze voltak a piacon más lehetőségek is van olyan youtuber aki eladta a házát ( lakókocsiban élt egy ideig ) és Bitcoin vett belőle 2017 ben vagy mikor most milliárdos Balin.. hát ahhoz is kell kurázsi ! és szerencse na!
Minek diverzifikálni? A haszon ellensége az egy jó lóra kell tenni ... ! (Persze a tankönyvbe más van) De most őszintén ki hiszi, hogy a Pest 20 év múlva is nem Pest lesz és Magyarországon a nem a legjobban prosperáló térség? Túlgondolod az egészet nyilván lehet finomítani és mindent beleszámolni a számításba de az arányokra akartam felhívni a figyelmet nem akartam túl bonyolítani a számítást.. A többségnek a lényeg átjön remélem. Na léptem és ennek a szerencséhez semmi köze ehhez gógyi is kell de ezt itt úgyse fogom tudni elhitetni hisz mázlista vagyok csakis semmi tudás nincs mögötte..! csak a vak szerencse jóska pista festő is simán zsugázik a hitelekkel :))) ( elmondom ő nem fog elolvassa sváci frank 20 éve retteg és megannyi ember jó ideje főleg ha ezeket amiket írtok elolvassa folytatja a hiteltől való rettegést..!)
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:12
Nekem a kérdés az volt 1 éve.. 5,6 mft ot hova tegyem? ( PMAP kamat) S&P 500 ba és hozna 20 % ot (1,1 mft ot ) vagy mehet hitellel egy 26 millás lakásba... jól döntöttem... ( 40 mFT ) Ezt tudja ha jókor döntesz az ingatlan a tőzsdéhez képest..!
“ talán lett volna eszem ( bár nem biztos ) 20 évesem friss közgáz diplomásan” Amúgy a közgázon azt tanítják hogy az eves hozamot a beszer árra kell számolni (forintban, khmm, infla khmm, reálérték, khmm) nem az éves induló tőkére? Sőt nem is a beszer árra, hanem a hitelből vásárlás sajátrészére kell vetíteni évtizedes távon? Valamint a dollár százalékos hozamot egymás mellé tenni a forintos százalékos hozammal évtizedes távon? Valamint hogy a nyerot nem szabad soha realizálni, benne kell ulni örökre és nem diverzifikálni, minden egy eszközben, egy városhoz kötve legyen? (Ok, nagykanizsa, ok) Ha nem akkor miért nem alkalmazod a tanultakat, “azok ott az egyetemen nem tudnak semmi se”? Mert ez esetben örülök hogy finaanszírozhattuk a tanulmányaidat, minden fillért megért.
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:07
20-30 % os esést el tudok képzelni 2008 at nem ... Mert akkor paradigma váltás volt kiengedték a szellemet a palackból és nem csak kamat csökkentés csináltak hanem QE... Ezt a piac is mindenki tudja a nagy baj lesz megy a QE így működik azóta a piacunk ez már nem tabu előtte elképzelhetetlen lett volna ilyet tenni..! Akkor pedig egy az irány felfele a reál eszközökben és a tőzsdében ami szintén reál eszköz
Gyors és könnyed válság volt a Covid 2008 hoz képest.. nem kellett sokáig nézegetned a mínuszt..! De azért becsülendő mindig a hosszú távú befeketető nyer a végén!
Sose tőkeáttételeztem. A piacra viszont szerencsés időpontban léptem be, illetve jókor maradtam távol. 2008-ra még nem volt számottevő tőkém, sose vettem fel CHF hitelt, és utána kezdtem igazán buy and hold a tőzsdét 2011-ben. Sőt, a 2010-15 közötti infláció csökkentést is jól kaptam el még PMÁP résszel is a portfólióban. Jókor örököltünk egy fél házat, aminek a másik felét jó áron vettük meg a másik örököstől (no persze volt is miből kifizetni).
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 13:56
Csak arra akartam felhívni a figyelmet az elején hogy :"A helyzet az 2001 től 2010 ig az S&P is csak stagnálásra volt elég" Az ilyen helyzetekben hiába van 50 mft állampapírban és abból élsz 10 évig ...( megnézem én azt aki rezzenéstelen arccal végignézi a porfoliója lemegy fél év alatt 200 ról 100 mft ra és nyugodt marad ..!) Míg ha ingatlanba van a vagyonod nincs gond nyugodtan szeded a bérletit és élsz mint marci a havesen.. Na ez a különbség..! Szerintem sokkal jobb FIRE alap az ingatlan porfólió mint a tőzsdei.. Nyilván én is ha már nem leszek hitel képes ( nem tudok lakást venni felmondtam ) akkor én is tőzsdére gyüjtögetem a töredék pénzem ( vagy hitelekre állampapírba inkább biztos módon )
Simán lehet kívánom legyen úgy neked is! A helyzet az 2001 től 2010 ig az S&P is csak stagnálásra volt elég Simán lehet ingatlan piacon is ilyen és tőzsdén is.. de itt a tőke áttételt is tudod használni magad oldalán nem hiszem te tőke áttételezel javíts ki ha tévedek és nyomod a tőke átteleket oly bátor vagy :) Nem nagyon ismerek tőzsdében sem olyan FIRE est- aki hosszu távon úgy tudott vagyont felépíteni , hogy folyamatosan tőke áttelezik és nem égette meg magát. (nem likvidálták ) Ingatlanosba annál többet persze aki nem deviza hitelezett változó kamattal!
Mert én úgy gondolom, higy SP500-zal a mai 100 ezer EUR kb 200-250 ezer EUR lesz 2035-re. A lakásod 10 év alatt hozzon kb 40-50 ezer EUR bérleti bevételt, kérdés, hogy az ingatlanod értéke odaér-e a 200 ezer EUR környékére?
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 13:44
forintba fixálva megéri eladósodni az infla ilyenkor neked dolgozik! ha csak szolid 3 % lesz akkor is busás a jutalom ... ;-)
Addigra az átlagbér is innen bruttóba duplázni fog simán azért is! 1,3 MFT lesz kb. De ez nagyon csak sacc ..! lehet nagyon keveset mondtam mert 1 mft már 2028 ra meglesz.. .na ez is húzza fel vagy támaszt ad a lakás árnak és a bérletik ehhez igazodnak arányosan!
80 mft ot hogy az lesz e 200 ezer euró ebben nem vagyok biztos. talán 150 ezer annyi biztos.!
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 13:41
Politikától sok minden függ ahogy látod , de hogy Trump nyert kint és kormány válságok vannak franciába németbe (fordul európa is a jobbik irányba ) a Fidesz választási győzelmének 80 % ot adnék előtte olyan 50 % ra tettem ..
Rally-t ha nyer jövőre a kormánypárt de szolidabbat inflával biztos hogy menni fog fel az ár . ( alacsonyabb kamatok amik lesznek előbb utóbb támaszt nyújtanak a PMAP os pénzek után is.!) Ha nem nyer inkább stagnálás esetleg lecsorgás pár évig kis mértékben. Kockázat nélkül nincs hozam , de a bérleti biztos hogy nem fog vissza esni bármilyen szcenárió lesz is..!
Akkoriban Zsiday is megírta én vételem ettől fél évvel előbb volt.. nem azt mondom 100 % ra tudtam és hálálbiztos voltam menni fognak fel az árak, de 90 % ra kilogikáztam, hogy igen ..
2014 ben láttam a deviza adósságokat akkor FT osították ! ( Pont egy deviza adóstól vetettem mélyen ár alatt már akkor is 5,5 mft ért a panelt ) Hitetlenkedhetsz de tudtam menni fognak fel onnantól kezdve az árak.!
Szerintem nem szégyen azt kijelenteni, hogy bazi nagy szerencse nélkül a mutatványod nem sikerült volna, vagy nem lenne ennyire látványos a végeredménye. Mert azt kötve hiszem, hogy 2014-ben már láttad előre a magyar gszdaságpolitikai és MNB ámokfutásokat, és hogy ezek 10+ év alatt csak még inkább ámokfutásokká válnak.
de látod így majd 20 évre rá a svájci frankos hitelekkel még mindig lehet " ilyesztgetni" te is jól csinálod így sok ember nem mer még fixált FT hitelt sem felveni inkább nyomorog az albérletben egy életen át majd ha össze jön a kis pénzecske akkor megyünk anyukám.. aztán mire össze jön addigra +50 % al drágább az ingatlan 10 év múlva csak mondtam egy példát.. Befektetési lakás vétel egyébként megint más téma.. ott van cash flow a bérlővel fizetteted az egészet igaz van némi nemű meló is vele elismerem és stressz..! De ezt is lehet jól csinálni! Társadalmi hasznossága is megvan ... ide fizeted az adót ( illetéket felújítási dolgokat anyagokat amin áfa van és SZJA a bérletre.. és lakást szolgáltatsz másoknak ) ha kiviszed Amerikai részvénybe mi a haszon az országnak ? semmi elárulom. az álampapír se sokkal jobb munka nélküli pénz de abból megélni hosszú távon lehetetlen.! stb.
igen megfogtál a deviza adósság más tészta talán lett volna eszem ( bár nem biztos ) 20 évesem friss közgáz diplomásan, hogy nem veszek fel Svájci frankos hitelt.. (annak idején egy Montenegro is tervbe volt véve nem vettem - svájci frank alapon meggondoltam magam - mint tőzsde alternatíva.. de ez így is úgy is bukó lehetett volna.. azért a mostani FT fixált hiteleket ne hasonlítgassuk az akkori svájci frankos hitelekhez ég és föld ! - tudom a lakosság fél a hiteltől mint a tűztől, de aki ért hozzá jól is használhatja! )
2008 ban kiültem volna a tőke áttételes vételem ha ez lett volna . Ha fizeted a tőrlesztőt nincs gond még ha az ingatlan értéke le is csökken. !Viszont igen 2008 ban nem sikerült tőke áttétellel eltalálni a piac alját és likvidáltak - 1 lakás mínusz...
Az időzítés. Aki tőkeáttéttel jenhitelt vett fel 2008-ban laķásra, az is el tudta bukni. Ember, vedd már észre magad, hogy k..va nagy szerencséd is volt. A te ügyleted volt az elmúlt 35 év legjobb időzítése, ráadásul tőkeáttéttel. Engedtessék már meg, hogy a tőzsdét is úgy időzítsük. Eszedbe se jutott, hogy amikor a tőzsdén buktál, ezzel a bátorságoddal az ingatlannal is ugyanúgy buktál volna?. Ha a legsz@rabb időzítést csináltad volna az ingatlannál, akkor most nem a fire-ről álmodoznál, hanem arról, hogyan cselezed ki a végrehajtót a kanizsai albérletben.
Jaj én is tudok dicsekedni ... 2014 es vétel 2 mft önerő 5,5 mft os lakás most 40 et ér több mint 14 sz szerezett tőkére vetítve... És a bérelti nem is mondom ki mennyi az akkori tőkére vetítve.. Most olyan évi 39 % ! Ne röhögtess a tőzsdével csak apróbpénzt lehet keresni. Mostani 1 éves vétel 26 milla lakás most 40 milla 5,6 mft önerő bele téve.. 3 szorozódás tőkére vetítve a haszon 3 szor 1 év alatt!!?? Jobb mint a Bitcoin a magyar ingatlan.! (aki persze ügyes és jól használja a bank pénzét )
Nekem van egy gyönyörű feleségem, nem akarok senki mással összeköltözni. Nekem ez megfelel, de akiről írtam, láttam kézen fogva sétálgatni csinos kis tanító nénivel, de egy 30 éves özvegyasszony is volt a párja. Nem igazán elhasználtak. Én azt gondolom, aki rá van szorulva, az igyekszik a legjobb oldalát mutatni, ezért egy idő után megtanulja eladni magát. És bizony oda is kell figyelnie magára. Számtalan elhanyagolt, zsíroshajú, nagypofájú feleséget láttam, akik mellett "öröm" lehet az élet. Azt is meg kell mondani, hogy ez a férfi sem hagyja el magát, meg kedveskednie is kell. Így mindkét fél hozza a maximumot, megvannak az elvárások. Aztán meg van a jutalom is. Ráadásul ezek a hölgyek ismerik ezt a férfit, így nem árul zsákbamacskát, még egymást is. Mindenki tudja, mibe megy bele. Van akivel kirándulni megy, van akivel moziba. Néha több évre elköteleződik. Itt az a szép, hogy többször a hölgyek léptek, jobb partnert találva.
Elfelejted, hogy akinek 200 millája van sp500 etf-ben, annak minimum 50 MFt van állampapírban, meg még pár 10 MFt egyebekben pl. arany. Ha pénz kell és nem akarsz részvényt eladni veszteséggel akkor állampapír hozamból költesz, meg osztalékos részvény osztalékából, ha nagyon muszáj eladsz rövid állampapírt és megúsztad a bukót. Ja és azóta forintban kb. hatszorozott.
Igen igényel egyfajta jelenlétet , de ezt lehet minimalizálni.. Elenyésző időtöltés ahhoz képest hogy napi 8 órát járj be valahova dolgozni és mellett van rengeteg szabadidőd. Azért 1-2 hónapos nyaralásokat simán az évben rengetegszer ( ha nincs gyerek iskola ) beiktathatsz.. Egyébként meg marad a 2 hónap 1 hét nyár meg a többi szünet utazásra. Tény a tengerpartra való leköltözés az nem opció főleg ha Pesten végzed a tevékenységet :S
Csak az ingatlankiadás ha magad csinálod nem passzív jövedelem, foglalkozni kell vele, magad is leírtad hogy nincs tengerpartra költözés vegleg de meg nagykanizsára se ugye. Az nem fire hanem vállalkozás. Azt nyerted hogy nem másnak dolgozol, de dolgozol. Ha nem is napi nyolc órát, de rendelkezésre kell állnod. Nem fire meg olcsó tengerpartra költözés pesti ingatlankiadassal. Kár is keverned a fogalmakat.
Szerintem az ingatlan a legjobb és legbiztosabb FIRE .. 2008 ban is aki 200 millát tartott S&P 500 ETF ben az lefelezte a vagyonát ergó vissza kellett mennie doglozni pár évre. Aki ingatlanba tartotta a vagyonát az még a válságos években is 2008-2014 simán realizált 5-6 % os vagy még 7 % os bérleti hozamokat is vígan megélt.. évi 5 % os áresés ugyan volt ( 2009 és 2013 között ) tehát 20 % összsen , de ha nem az volt a cél, hogy eladd a lakást hanem hogy bérletiből élj vígan kiülted és nem kellett visszamenni dolgozni.Még mielőtt valaki mondaná a ingatlan részvények jók : Vonovia részvény lefeleződött : https://finance.yahoo.com/quote/VNA.DE/?guccounter=1 Osztalék 3 % ! ami volt 6-7 is pár éve.. ebből sem lehet megélni. Immobilien SE szintén itt tart ..! fél éve még 0 % osztalékot adott ! Szóval a tőzsdével csak óvatosan kicsit kockázatosabb terep bár ha óriás tőkével csinálod akkor egy 50 % os bukó sem gond ez esetben és akkor sem kell vissza menni dolgozni..
“ Érdekes, hogy a fire életmód elhozatalát mindenki a tőzsdétől várja” Vagy mashol, munkával hozta össze a tőkét, de azzal valamit kezdeni is kell menet közben is. Meg a passzív jövedelem is kell jöjjön valamiből. Tehát be kell fektetni, praktikusan részveny, kötvény. Mi más amivel nem kell foglalkozni és bárhonnan kezelhető a világban? (Illetve ezt is kezelheti broker, de akkor is ugyanott vagyunk, tőzsde, kötvény. )
Hát nézd, meglehet, mert nagyon az jött le, hogy a gyerekével tudott foglalkozni, segítette a tanulásban és ahogy Ő is a fia is okos (Oxfordon tanult).
Nem kérdeztem bele jobban az életébe, mert nagy pofátlanság, de annyit elmondott, hogy okos és sokat tanult, PhD-t is megcsinálta és hát nem 8 órákat melózott a stock marketen. Nem kérdeztem melyik cégnél dolgozott de elvitt abba az irodaházba ahol melózott és gürizett évekkel ezelőtt. Asszony iskolaigazgatónő a szülőországában (nem amcsi) és igen, a felesége. Nem tűnt úgy, mint aki unná. Erre-arra járkál, segít, főz, sportol.
Erre van egy sztorim: egyik nap két elvált 40es kolléganőmmel ebédeltem. Egész végig a kamaszgyerekeikről beszéltek kb agyfaszt kaptam mindkettőtől. Akikről te írsz kivénhedt elvált elhasznált nők mert a jó nők qrvára foglaltak. Költözzön csak velük össze..sok sikert.
Nekem a családom a mindenem, de sokszor irigykedve hallgattam sztorijait, főleg a hölgyekkel kapcsolatban. Igaz , ő is akart családot, de hamar kiderült, hogy nem lehet gyereke. Ez az elején nagy hátránynak bizonyult, de megtalálta célközönségét, unatkozó anyukákat, vagy esetleg elvált hölgyeket. Többször láttam csinos hölgyek társaságában, azt mondta, csak rá kell mutatnia egyre, akit elvisz magával kirándulni és a többi versengve hadakozik, hogy legközelebb ő legyen a kiválasztott. Mindenki tudja "betegségét", de ez ennél a célközösségnél csak előnyt jelent. Ha este unatkozik, csak egy telefon és egy vacsora ára, hogy ne üljön otthon magányosan, de sokszor egy kávéval is megússza. Itt már csak az a kérdés, mi lesz öregebb korára, de azt mondta, a hölgyek is öregszenek, lehet akkor valakivel összeköltözik, de nem vetette el az öregotthont sem. A gyereknevelés sem maradt ki életéből, mert több magányos anyukával is volt dolga, volt, akivel 4 évig is együtt élt, aztán mikor a gyerkőc sínen volt, szétmentek.
Érdekes, hogy a fire életmód elhozatalát mindenki a tőzsdétől várja, de nekem van egy olyan ismerősöm, aki kőművesmunkával lett az. Igaz, nem telesen fire, vállal most is egy két munkát, de az a szerencséje, hogy kicsipegetheti a piszmogó, de jól fizetőket magának. Ha jól tudom, nem kőművesnek van kitanulva, csak elég ügyes, jókezű és szorgalmas. Az osztrákoknál kezdte megalapozni a vállalkozását, teljes lakásfestést vállalt. Ilyenkor javította a levált csempét, felvált parkettát, így szépen bővítette tudományát, vállalásait. Díszburkolat padlóra, falra, kandalló köré. Ráadásul akkor még az osztrákoktól hozott be olyan anyagokat, amit itt nem voltak elérhetőek, ezért majd szétszedték, ha valamit speciálist kellett megoldani. Nekem nagyon nem tetszett, mikor a kerítésen a díszburkolatot úgy rakták, hogy a sarkaknál lehetett látni a kő vágott oldala, így megkértem összevágni, 45 fokban. Végül a vágás volt a legdrágább az egész mutatványban. Igaz, nekem már nem ő csinálta, hanem az emberei. Mikor érkeztek, mondták, ez 1 nap alatt meglesz, aztán itt piszmogtak 4 napot. Nagyon okosan az embereit felszabadította, már mind maszek és ha kell, ad nekik munkát, amin ő is nyer. Én nem figyelem életét, de ritkán látom, de nem azért mert melózik, hanem csavarog. Igazi öreglegény, elég sok asszonykát boldogított.
“ kitartása, okossága és tőzsdei tudásával lett 35 évesen F.I.R.E. most 50 éves” Akkor 15 évet visszaszámolva kb a 2008-09 es eseményeken fireződött ki. :D Nem jelent semmit, csak érdekes :)
Érdekes lehet férfiként FIRE-ban miközben asszony dolgozik valahol? Egyedül kolbászol fel-le? Ez házasság amúgy? Amúgy meg lehet unni egy idő után a semmittevést vmi vicces laza munkahely inkább. Én csak a nyarat venném ki májustól-októberig. Szar időben dolgozni kell.
Eddig csak olvastam de most szilveszter előtt valóban találkoztam egy emberrel aki a hihetetlen kitartása, okossága és tőzsdei tudásával lett 35 évesen F.I.R.E. most 50 éves ha jól értettem. Bár a házából, kocsijából és a kinézetéről nem mondod azt, hogy gazdag de amikor mondta, hogy a rokonainak segített méregdrága egyetemi tandíjakkak csak pislogtam (egy félév tandíja az én bruttó ÉVES bérem háromszorosa). Felesége másik országban melózik, gyereke pedig már kirepült és más helyen melózik, mint ahol lakott. Sportol, elvan erre-arra járkál, kiegyensúlyozott (amcsi). Na ez az amit sohasem fogok elérni, mert én meg a laza munkát keresem másik országba migrálással nyugdíjig. De elolvasva az itteni kommenteket kb. sehol nem vagyok ami nem zavar de jó olvasni a történeteket.
Opcióguru arra jó, hogy a neten is megtalálható tudást nem neked kell felkutatni. Rengeteg időt spórolsz vele. Ingyenes 30 napos után elő is fizettem, így az alapokat onnan szereztem. Klubtag már nem vagyok, mert nem használok mindenféle összetett bonyolult dolgokat.Ismerem, de nemigen használom. Faék egyszerűségű dolgokat csinálok. Persze rengeteg ismerős belelkesedik, hogy alig melóval milyen hozamokat lehet csinálni és akkor ő is, de valahogy már a 30 napos ingyenesen már alig van aki végigmegy. Az eredmény tetszik mindenkinek, de beletenni munkát senki nem akar.
Opciógurunál csak az alapozót végezted el, vagy folyamatosan követted az új tanfolyamokat is? A zárt klubban is benne vagy? 2017-ben én is elvégeztem az alapozót, aztán egy ideig gyakorolgattam demón, de végül nem élesítettem be, más irányt vett az életem. Most újra lenne rá időm, kedvem, fontolgatom.
Ez teljesen igaz. A számlán ott van a pénz, realizálva. A befektetés döntő része viszont nem állampapír, hanem kockázatosabb, tehát olvadhat is belőle, ez tény. A piac szerencsére jó pedagógus, időnként lekever egy nagy pofont, így ésszel csinálom, limitált kockázattal, nem szerencselovagként.. Szerencsére az opcióknál sokkal több lehetőség van a kockázat/veszteség menedzselésére, mint sima rv tartásnál. Plusz a kockázatvállalás szintje is szabályozható. Nyilván nyugisabb állampapírban meg ingatlan portfólióban üldögélni. De nem is hoz annyit.
Nekem éppen az volt a célom, hogy megéljek a kockázatos spekulációk nélkül. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Most sokan érzik úgy, hogy a tőzsde az aranybánya, de a nem realizált nyereség nem nyereség. Ha kockáztatni kell, nekem az nem FIRE, az rizikó. Sokan váltak milliomossá a mémrészvény rallykor, aztán vissza minden. Ez egy óriási hátszélnél. De soha nem fúj a szél mindig egy irányból.
Igen. Semmilyen elismerést nem kapok. Már nem is kell. Bár néha jól esne. Én is elintéztem hogy a nagyfiam két lakásból választhat de fel se fogja. Álomvilágban élnek az asszonnyal. Jobb is. Belenyugodtam már. Ha béke van otthon tudom a pénzt csinálni. Erre kellek. Egy haszonállat vagyok. Vagy ez vagy ülhetek anyám asztalánál 51 évesen elválva egyedül. Az se jobb. Semmivel sem.
De jó olvasni ezeket a posztokat. Pár éve opciózom (is), azóta definíció szerint már fire lettem, bár van egy kitűzött célom, amit még nem értem el, de ha idén is megcsinálom, amit tavaly, akkor pezsgő pukkan év végén és kasztot lépek. :-) Életem legjobb lépése az opcióguru oldal volt. Sokkal előbb kellett volna... Turbo boost. Tőzsdei bevételem köszönő viszonyban sincs a fizetésemmel, pedig messze nem minimálbér... Csak hát ugye a tőzsdén nem garantált semmi, így marad még a meló is, amit alapvetően nem rossz. Végül is bevétel diverzifikálás. De a legjobb, hogy nincs egzisztenciális rettegés. Ez megfizetethetetlen. Gyakorlatilag bármit megvehetek (megvehetünk), amire szükségem (szükségünk) van, nem kell néznem az árakat. Ha pl. holnap kirúgnának, nem történne semmi gond. De szerencsére nincs igényem új Teslára meg tihanyi víztározós pincére...(ez mondjuk nem is menne). Ha más eredmény nem lenne, egyszer majd mesélhetek az öregotthonban, hogy volt időszak amikor évekig durván rávertem Warren Buffett-re.
Köszi a részvétet, együtt érzek veletek is. Csak az nyugtat, hogy jobb ez így. Mindennapos fájdalommal élni rosszabb, mint elmenni. Meg is fogadtam, hogy ha velem történne ilyen, bedobom a törölközőt. Amit az egészségügyben láttam, az katasztrófa. Az ember egy szám, a dokik fásultak, a nővérkék arrogánsak. Tömik az embert gyógyszerekkel, semmi biztatás, csak a stressz. Csak a tüneti kezelés megy, semmi odafigyelés. Van egy nővérke ismerősöm a rákos kórházban, ő azt mondja, az a szerencsés, akit hamar elvisz a kór. A többinek csak a szenvedése van meghosszabbítva, meg persze a családé. Azt mondta, mindig nevetgél az orvosos filmeken, mert az csak álom. Minden betegségre van egy program, ami szerint kezelik a beteget. Kipróbálják az egyiket, ha nem segít, akkor jön a másik. Nem is tudja, miért kínozzák az orvostanoncokat 6 évig az egyetemen, ha aztán a tudományuk pici töredékét sem használják. Ha a ráknál sikerül meghatározni a fajtáját, indul a kemoterápia. Ha nem segít, indul egy más "vegyszerrel".
Le a kalappal, ennyi dolgot összegereblyézni és menedzselni. Ilyenkor szokott jönni az, hogy a családtagok ezt természetesnek veszik, pedig jól jönne egy kis fényezős elismerés. Nem kell napi szinten dicshimnuszokat énekelni, de jó érzés lenne a megbecsülést érezni. Nálunk minden gyerekre jut egy ház + ami most még közös, de nem érzem azt a kitörő örömet, hogy már most megvan az ugródeszka. Néha még nyűg is. Az egyetemista gyerkőceimtől soha nem vártam el, hogy dolgozzanak és pénz keressenek, ha kell, utalok. Nem azt mondom, ha szólok, vigyázzban állnak, hogy segítsenek, de maguktól még a füvet sem nyírják le (kistraktorral)
Én csak családban tudok gondolkodni, a pénzügyeket én kezelem, annak ellenére, hogy feleségem diplomás közgazdász. A szülei nagyban vállalkoztak és náluk könyvelt, így valamilyen szinten ő is kötetlen munkaidővel rendelkezett, de fizetést ritkán hozott haza, kellett a pénz a munkásoknak. Ráadásul sorban jöttek a gyerkőcök, így folyamatosan ki tudtuk használni az anyaságit. Vége felé apósom birodalma összedőlt, a nullás befejezéshez még nekem kellett berakni nem kis pénzt. Akkor volt elég sok vitánk, de annyira szeretem a feleségem, hogy inkább vesszen a pénz, minthogy őt a szarban hagyjam. Ezután jött a munkanélküli, amit elég nehezen viselt. Meg volt szokva a feladatokhoz, amit a háztartás nem helyettesített. A nővérem hivatalban dolgozik, ő talált neki munkát. A feleségem az a típus, aki magától nem találja fel magát, de ha adnak neki feladatot, azt vért izzadva is megoldja. Legyen az szellemi, vagy fizikai munka. A hivatalban is a munkatársai fékezték őt, lassítson, ez nem a versenyszféra. Mivel nincs felelőssége, csak el kell végezni a munkáját, amit akkor sem kell hazahordani, ha nem érkezik vele, nagyon tetszik neki. Igaz, naponta autózik 20-20 km-t oda vissza, de nem kell megszakadnia a munkába. Nem a fizetés miatt csinálja, nem vagyunk rászorulva, meg abból a pénzből nem is tudnánk kijönni, az autózás elviszi közel az 1/5-t.
Szintén részvét. Nálunk már csak párom anyukája él, ő most önellátó, de volt vele is teendő, felépült egy infarktusból. Párom apukája balesetben ment el, ott a hirtelenség volt tragikus. Szüleim 2x2 hónap intenzív gondoskodást igényeltek a végén, előtte önellátók voltak. És volt egy 90 feletti nagypapa, akire hetente 2-3x rá kellett nézni (város másik vége, meg 90 felett második gyerekkor, teljesen felelőtlen és hiszékeny) meg jópárszor több hét kórház, ami a magyar egészségügyben napi látogatást jelent.
Részvétem. Én a húgom temettem el 30 se volt, ugyanebben. Anyám/apám még elvan de ha náluk is beüt a betegség nagy szarban leszek. Párom már mindkét szülöjét elvesztette ez is benne volt hogy kivettem a munkából.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)