Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 01. 19. 10:47
Előzmény: #259  FatFIRE
9-10%?
Az aktuális piaci árra vetítve, vagy a beszérzéskorira? Nagyon nem mindegy.
Mondjuk lipótvárosi (ok nem annyira belváros de ötker kb ugyanaz) kétszázmilliós körgangos (két milla per nm, de lattam fölötte is) lakás évi húszmillióért hosszútávú kiadásához azért komoly meggyőzőképesség szüksegeltetett gondolom. Kb kalasnyikov szintű.
De ha örökölt ingatlanként nulla beszerzesi arral kalkulálunk akkor a havi 150 is végtelen szazalék hozam.
Csak ügyesen kell a paramétereket beállítani.
FatFIRE 2025. 01. 19. 10:02
Előzmény: #258  N0MAD
Oké, de én nem az ingatlanpiacról beszéltem általánosságban, hanem annak egy speciális szegmenséről. Teljesen más a válságállósága annak a rétegnek, ami készpénzre vesz, mint amelyik 80 százalékos bankhitellel, nulla közeli pénzügyi tudatossággal vásárol. Teljesen másképp néznek ki a hozamok is: a belvárosban (hosszú távú kiadásnál) a 9-10 százalékos bérleti díj hozam teljesen általános volt. A rozsdaövezetekben pedig ennek inkább a harmada.
N0MAD 2025. 01. 19. 09:31
Előzmény: #256  FatFIRE
Javaslom a “2008-as válság után lementek az árak, 13tól emelkedtek megint” ervet nem azzal cáfolni, hogy “de a pandémia alatt”.
Elegge más történet volt.
FatFIRE 2025. 01. 19. 09:27
Előzmény: #256  FatFIRE
Az egyértelműség kedvéért: a pandémia alatt sem jelentett a leértékelődés volt a probléma, de akkor a bevételek átmenetileg megcsappantak és át kellett állni a hosszú távú bérlőkre.
FatFIRE 2025. 01. 19. 09:25
Előzmény: #254  Zanza2
Nem teóriát osztottam meg, hanem tapasztalatot. Ebben az eszközosztályban hagyományosan long poziban ül az ember, a konjunktúraciklusok változásával pedig igazán kell annyira foglalkoznia (ez alól egyetlen kivétel volt hosszú évtizedek óta, a pandémia időszaka). Most éppen brutális felértékelődés zajlott, 28-29 százalék fél év alatt (értékbecslés alapján). De ez sem érdekes, mert nem akarunk eladni, mint ahogyan sok hozzánk hasonló család sem. A cél a generációs átörökítés. Ugyanaz történik most nálunk, mint ami Nyugaton immár évszázadok óta: kialakult egy tőketulajdonosi réteg, amely már bármilyen munkavégzés nélkül is megélne. Ettől még persze dolgozik, hiszen a vagyonnal együtt a kultúra és a mindset is öröklődik. 
A magyar társadalom ezt még csak most kezdi észrevenni, ezért megy rendszeresen a hőbörgés a kommentmezőkben a nyíló társadalmi olló miatt. Holott ez egy természetes folyamat.
2008-2009 környékén rá sem néztem ezekre ingatlanokra. Mivel csökkenteni szeretném a hazai kitettségemet, a jövőben sem fogok.
N0MAD: válság idejére írtam. Komolyabb leértékelődések akkor sincsenek, a tulajdonosi réteg meglehetősen válságálló (ezeknél az ingatlanoknál a készpénzes vásárlás a jellemző), kiüli.
N0MAD 2025. 01. 19. 08:30
Előzmény: #254  Zanza2
Ugyanezt akartam írni.
2008 után par evvel igen alacsony áron mentek a nem volatilis árverezett lakások. 
2013hiz képest mondjuk négy-ötszöröztek az arak, az euroban is többszörözes. De még a 2008 elötti csücson vett pesti lakás is duplázott euróban 2022re.
Kivancsi vagyok mi lenne ha még voltilis is lenne.
Zanza2 2025. 01. 18. 18:57
Előzmény: #253  FatFIRE
"Az itt említett ingatlanok alapvetően válságállók, a potenciális vevők jellemzően tőkeerősek és válságállók. Az alsóbb jövedelmi decilisekre alapozott befektetéseknél (legyen az ingatlan, vagy akár vállalkozás) sokkal nagyobb a volalitás."
Hogy mi a válságálló, az a válságban dől el, és leginkább a válság nagyságától függ.
Lehet, hogy a felsőbb jövedelmi decilisekre alapozott befektetések kevésbé volatilisek (azért ez sem halálbiztos), de mindenképpen kevésbé likvidek.
Ne érts félre, nem kekeckedni akarok, inkább a kételyeimet vetem fel.
Amúgy 2008-2009 körül is ugyanezt csináltad?
FatFIRE 2025. 01. 18. 18:35
Előzmény: #245  N0MAD
"Mint ahogy ingatlanon, állampapíron meg mindenen is, mégha ez ma kimondva szentségtörés is és beindul rá a kutyák éji dala ha valaki feldobja."
Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a különböző eszközosztályok előnyei és hátrányai is különböznek. Az itt említett ingatlanok alapvetően válságállók, a potenciális vevők jellemzően tőkeerősek és válságállók. Az alsóbb jövedelmi decilisekre alapozott befektetéseknél (legyen az ingatlan, vagy akár vállalkozás) sokkal nagyobb a volalitás.
FatFIRE 2025. 01. 18. 18:28
Előzmény: #244  szieszta
"A kisvárosunkban az ingatlanokat nem igazán befektetésnek vettem, hanem a gyerkőcöknek."
Fontos, hogy jó legyen a szemléleted: mivel a tőkédet fektetted bele, kezeld is befektetésként. Mert az. Hasonló okokból nem takarítok, nem festem ki a lakást, nem én üzemelem be a kertben az öntözőrendszert és a fűnyírást sem én végzem. Annál az én időm sokkal drágább.
N0MAD 2025. 01. 18. 14:54
Előzmény: #249  szieszta
“ Csak lehetőséget biztosítani, ha saját lábukra akarnak állni, legyen hol kezdeni,”
Ok, akkor egyik befektetés sem befektetés, “majd jó lesz a gyerekeknek ha akarják eladják, nem akarom őket röghöz kötni az etf/arany/deviza/kötvény/körtemuzsika vásárlással, addig is hoz egy kicsit” :D
(Bocs  ha elhumorizálom, attól a mondanivalót még tartom)
N0MAD 2025. 01. 18. 14:50
Előzmény: #248  szieszta
Az utóbbi az a jog és közbiztonság függvénye elsősorban.
Szólj ha úgy látod nálunk a rendőrség hatékonyan intézkedik és a megléte is elrettentő erő a bűnözők számára, valamint a jog megvéd ha valami (helyi) potentát megkivánja a dolgaidat, cégedet és elmondja a társulási, cégeladási ötlete nem elfogadasa iesetén milyen kellemetlen dolgok veszélyeztethetik a céged működését.
Valahol olvastam “neked kajád van nekem fegyverem. Szerinted melyikünk fog vacsorázni?” Mert 1929 reloaded esetén tudod mennyi embernek nem lesz vesztenivalója egy legatyásodott és lezüllött országban?
(Elméleti ország elméleti lezüllöttsége esetén egy világválságban termeszetesen, mindenfajta hasonlóság a valősággal csak a veletlen műve)
szieszta 2025. 01. 18. 14:47
Előzmény: #247  N0MAD

Hogyan fogalmazzam???
Nem vártam el értéknövekedést? Csak lehetőséget biztosítani, ha saját lábukra akarnak állni, legyen hol kezdeni, ne a pincéből kelljen indulniuk.
Ha  a kertben megtermelt répát adja el, ne kelljen bérlettel terhelten kezdeniük. Képletesen .
Egy ingatlannal nagyon sok mindent lehet kezdeni, jó üzletnek, szolgáltatásnak, raktárnak, irodának, akár büfének, vagy szépségszalonnak. Az elvárásom az egyetem befejezése, aztán szabad a gazda.
szieszta 2025. 01. 18. 14:41
Előzmény: #245  N0MAD

Természetesen tudom, hogy ha megbotlik a gazdaság, minden együtt fog menni. Szerintem még az arany is, mert annak az ára is hitelből van magasan tartva.
Csak abban bízok, hogyha most egy picit nagyobb vagyonod van, még csak akkor kezdek el fogyni, mikor a többség már éhen halt.
N0MAD 2025. 01. 18. 14:37
Előzmény: #244  szieszta
“ ingatlanokat nem igazán befektetésnek vettem, hanem a gyerkőcöknek”
Mert a saját ngatlan az nem befektetés? :D
szieszta 2025. 01. 18. 14:37
Előzmény: #243  FatFIRE
A rövidtávú turistázással próbálkoztunk, de az nem nekünk való és nem is voltunk rászorulva. Most hosszú távú bérlőink vannak, 400 eurós havi díjjal, a rezsit maguk fizetik. Ahogy írtam, ez családi ház, 1500 négyzetméteres telekkel, így azt gondolom, nem sok érte.
N0MAD 2025. 01. 18. 14:35
Előzmény: #242  szieszta
“ Ez a pénz a reálgazdaságból hiányozni fog és ezzel elindulhat egy láncreakció, ami nagyon gyorsan megmutathatja, hogy a tőzsdén veszteni is lehet.”
Mint ahogy ingatlanon, állampapíron meg mindenen is, mégha ez ma kimondva szentségtörés is és beindul rá a kutyák éji dala ha valaki feldobja.
Ilyen ez a sópriznic. Annyit tehetünk hogy alkalmazkodunk es valtunk, diverzifikálunk és okos nak vélt) kezelőkre bízzuk egy részét hogy ne csak területi, befektetési mód, hanem szemelyi diverzifikáció is legyen. Mert hülye a tulaj is lehet, az ellen nehez diverzifikálni.
(Amúgy az ingatlan árnóvekmény is virtuális, meg sokminden más is realizálásig, kár a tőzsdét ebből a szempontból kiemelni)
szieszta 2025. 01. 18. 14:32
Előzmény: #243  FatFIRE
A kisvárosunkban az ingatlanokat nem igazán befektetésnek vettem, hanem a gyerkőcöknek. Ha akarják, majd eladják, nem akarom röghöz kötni őket. Ha addig meg használva és karban  vannak tartva és még valamit keresnek is, az már csak hab a tortán. Kizárólag csak a jó ár miatt vettem ezeket.
FatFIRE 2025. 01. 18. 14:12
Előzmény: #231  szieszta
"A győri Széchenyi milyen kategória szerinted? Például a programozó mérnöki szak?"
Budapesti vagyok, fogalmam sincs. Őszintén szólva számunkra a vidéki intézmények a térképen sincsenek. Személy szerint amúgy semmiért nem lelkesedek, ahol a saját munkaerődet kell eladni valakinek.
"Nem a zsebedben akarok turkálni, de így működtetve a bérbeadást, milyen hozam érhető el?
Nekem többször ajánlottak hasonló befektetést, apartmanházban  venni egy két lakóegységet, aztán azt kiadni."
Budapestről sajnos már lemaradtál a moratórium miatt (ami nekünk amúgy nagyon jó). Vidéken nagyon erős a szezonalitás és a külföldiek is csak a fővárost látják, szóval vidéki apartmanba a magam részéről egy fillért nem fektetnék. De ha ez érdekes, akkor aktuálisan 12300 FT/hó/négyzetméter bérleti díjat fizet a rövid távú kiadást folytató üzemeltető, 2 éves, az eurozóna inflációját követő szerződéssel. Viszont ezeknél a lakásoknál jóval nagyobb volt a felértékelődés, mint amennyi az elmúlt évek állampapírpiaci hozamai, így ma már akkor sem lenne annyira nagy buli megvenni, ha nem lenne moratórium.  Én sem érdeklődöm a magyar ingatlanpiac iránt, leszámítva, hogy van egy ipari ingatlanunk, amit el szeretnék adni.
szieszta 2025. 01. 18. 14:11
Előzmény: #241  szieszta
Azt még megemlíteném, hogy a tőzsdei nyereség mindaddig csak virtuális, míg nem realizálod. Mivel úgy néz ki, hogy a tőzsdén csak nyerni lehet, mindenki odatódult. Ezzel pumpálva az egekig az árfolyamokat. Ez a pénz a reálgazdaságból hiányozni fog és ezzel elindulhat egy láncreakció, ami nagyon gyorsan megmutathatja, hogy a tőzsdén veszteni is lehet.
szieszta 2025. 01. 18. 14:06
Előzmény: #237  N0MAD

Én 4 lábon állok, a lakó ingatlan 30%-a  a vagyonomnak. Tudom, a tőzsde méznyalásnak tűnik, de ez is bármikor fordulhat. Már túl hosszú ideje tart a tőzsdei szárnyalás, nem biztos, hogy ez az ember életbiztosítása  a jövőt nézve.
Nagyon nehéz megjósolni, mi lesz a jövő befektetése, sok sok tényező irányítja ezt. Az viszont biztos, hogy ekkora adóssághegyeken még soha nem ült a világ. Elköltjük még az unokáink jövőjét is. Meddig lehet ezt tartani, senki sem tudja, mert ilyen  még nem volt.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek