Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 01. 17. 13:10
Előzmény: #218  Benzedrine
Ezért írtam, hogy főleg az vágyakozik a FIRE életmódra, aki utálja  amit csinál és esélye sincs ezt elérni. Aki szereti  a munkáját, az nem is munkaként tekint rá, hanem hobbi, ami még pénzt is hoz. Persze ez az évek során megváltozhat, meg az egészség is közbeszólhat. Ezért nem igazán lehet ezt tervezni.
szieszta 2025. 01. 17. 13:05
Előzmény: #217  FatFIRE

Ha nem megerőltető, amit csinálsz, perszehogy nem akarsz kiugrani belőle. Gondolom ez a passzív jövedelem ezt jelenti. Emögött viszont áll egy óriási befektetett összeg, amit össze kellett gereblyézni. Meg valamilyen szintem menedzselni. Ez nem FIRE, hanem vállalkozás.
Az egyik ismerősöm gazdálkodik, már a nyolcvanhoz közeledik. Azt mondta, neki az a pihenés, ha ül a traktorban. Nézeget, hallgatja  a rádiót, élvezi a szabadságot. A fia nem így érzi, nem is nagyon ül a traktorban. Az öreg amint pénzt kap, már keresi is, mennyi földet vehet. A fiának csak nyűg a hátára.
Az öreg esküdött a régi gépekre, csak  a fia miatt cserélte le mindet, hátha be tudja csábítani maga mellé. Nem nagyon sikerült, inkább elment egyetemre, amit már 8 éve kerülget.
Gondolom az örökölt földeket azonnal eladja, apja meg forgolódhat a sírjában.
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 17. 12:51
Előzmény: #216  szieszta
Egyetértek a munkafüggőséggel, de a legtöbb ember olyan nagyon nem élvezi a munkáját és előbb-utóbb úgyis le kell tenni. Ha nincs anyagi kényszer, talán jobb fiatalon valami értelmes elfoglaltságot találni mint 65 évesen, amikor már muszáj. Nekem még kb 5 évig kell dolgoznom, h a mostani életszínvonalamat megtartsam nyugdíjas korra, de sokat rágódom a kérdésen. Az ünnepek alatt egész jól elvoltam két hétig párezer könyv, egy kutya és a feleségem társaságában, nem hiányzott semmi.
FatFIRE 2025. 01. 17. 12:45
Sziasztok,
új tagként vagyok itt, FIRE ügyben viszonylag újoncként. Mi vállalkozásból szálltunk ki, magas passzív jövedelemmel. Szinte csak belvárosi ingatlanban vagyunk érdekeltek, kettő kivételével rövid távon vannak kiadva, részvényben kevés pénzünk van.
Sokan úgy gondolják, hogy a FIRE-ben az a jó, hogy nem dolgozik az ember. Azt azonban elképzelni sem tudom, hogy létezik olyan ember, aki a hozzánk hasonló életről hirtelen tétlenségre álljon át. Mi sem tesszük, jelenleg egy új, amolyan "mellékes" online vállalkozás indításán dolgozunk, amelynél az a fő szempont, hogy ne legyünk helyhez kötve és nyugodtan el tudjunk tölteni fél évet az országtól tizenezer kilométerre. A klasszikus értelemben vett nyugdíjas élet inkább azoknak az alkalmazotti viszontagságokba belefásult embereknek van kitalálva, akik nem túl okosak ahhoz, hogy kreatívan elfoglalják magukat. Nekünk szerencsére nem ilyen életünk volt.
szieszta 2025. 01. 17. 12:23
Előzmény: #214  Freszelés

Pontosan, ez sokuknak adrenalin, meg ha ide leírják a nyerőjüket, még fel is néznek rájuk.
Az biztos, hogy többen nincsenek rászorulva, egyfajta hobbi a spekizés. Valaki az életét is kockáztatná egy kis izgalomért, valaki csak  a vagyonát.
Ezért kérdéses a FIRE életmód, mert sokan nem tudnak munka nélkül élni. Kellenek a napi feladatok.
Jánost nézve meg csak csodálom, hogy napi szinten hajlandó több órát foglalkozni még a fórummal is. Ilyen akkor szokott előfordulni, ha valamiért nincs megelégedve magával és kell neki a visszaigazolás. Vagy tanító alkat, aki mindenkivel megosztja tudományát.
Erre tökéletes a közösségi média,  a lájkok vadászata.
szieszta 2025. 01. 17. 12:13
Előzmény: #212  slash

Neked speciális a helyzeted. 
Nálunk a feleségemnek nem kellene munkába járnia, de ő akarja. Hivatalban dolgozik, de nem közvetlenül van kapcsolatban az emberekkel, nem a "kirakatban" ül. Pici felelősség, nyugodt munka, elviselhető kollégák. A versenyszférából átmenni oda egy vakációval ér fel. Igaz, a fizetés is csak olyan, de sokan ennyiből élnek.
Harminc év alatt egyetlen évem volt, mikor nem tudtam gyarapítani vagyonomat, a 2008-as, mikor már eléggé belemerültem a "tőzsdézésbe". Azóta kimerültem belőle, mivel rájöttem, sokkal jobban fáj, ha abból vesztek el, ami már megvan, mint amiből kimaradtam.
Például nem tudom irigyelni, akik most a yolo topikban dupláznak, legyen szerencséjük. Nem az én káromra gyarapodnak.
Én 4 lábon állok, bevételeim eloszlása: eurós kötvények /6,5%-os fix hozammal/ 20%,  ingatlan bérbeadása hoz 20%-ot, vállalkozás 30%, vállalkozás regionális képviselő /ez tavaly jött, nem tudtam visszautasítani/ 30%. A vállalkozásban teljesen kötetlen munkaidővel rendelkezem, van, amit meg kell csinálni, de 2 hét ide vagy oda nem nagyon számít. A reg. képviselőként a kapcsolattartás a fő feladatom, telefon, partnerlátogatás. Egyenlőre nincs semmilyen ellenőrzés, hetente elküldöm, kit látogattam meg, nem esik nehezemre. Legalább nem unatkozom itthon , emberek közé járok.
Freszelés 2025. 01. 17. 12:09
Előzmény: #208  szieszta
Lehet hogy ezek a spekizők ezt élvezik is. Mert nincs főnökük. Mert akkor csinálják, amikor kedvük van. (aztán lehet hogy sokszor van kedvük).
szieszta 2025. 01. 17. 11:44
Előzmény: #211  Tibi0002
Én is kisvárosban lakom, mi meg a határban szoktunk barangolni. Van két kutyánk, a covid alatt kezdtünk kijárni velük a környékre. Volt többször is 10 km-es körünk. Semmivel sem éreztem magam jobban az athéni csodákat nézve, mint sétálgatva a csatorna partján, vagy az erdőben. Nem beszélve a tömegről, zajról, büdösről.
slash 2025. 01. 17. 11:29
Előzmény: #207  Tibi0002
Igen, jó ez is. Te magad vagy magadra én meg egy családfenntartó apuka vagyok. 4 embert tartok el. 
havi 5-600 nettó alatt haza se mehetek.  Lazáskodás kizárva. Az ingatlanok, kocsik, zabálják a pénzt. Jelenleg azon dolgozok most hogy a munkajövedelem-lakbérjövedelem-Pmap kamat 70-15-15% os bejövö éves jövedelemből minél több kerüljön át a passzív jövedelembe. 
Tibi0002 2025. 01. 17. 11:05
Igen, jobb anyagi színvonalon élhetnék én is, viszont még nagyobb luxus számomra, hogy nem ébresztőre kelek, bőven van időm, és én gazdálkodom vele. Ha időpontot foglalhatnék valahova, direkt nem teszem, mert inkább akkor megyek, amikor akarok, és szívesen várok fél órát, mert megtehetem. De nem is emlékszem, kellett-e valaha fél órát várnom, általában 2-10 percen belül kerülök sorra. Kisvárosban élek, 2 éve fedeztem fel a kerékpározás örömét, és még sorolhatnám ezeket a hétköznapi, de szép dolgokat.
Az élet apró, egyszerű örömei ezek. 
szieszta 2025. 01. 17. 10:29
Anyum szokta mondani, mennyivel boldogabb a milliójival, mint én?
Nekem van elég modern autóm, de nem esik nehzemre a 15 éves fapados skodámmal sem furikázni. Sőt, ha csak a környékre megyek, szívesebben kapom elő, mint a ford galaxyt. Általában be sem zárom, hátha valaki tesz bele valamit .😂
Stayerke
Stayerke 2025. 01. 17. 10:27
Nagyon hasonlókat gondolok, érzek én is!
szieszta 2025. 01. 17. 10:21
Én biztosan jobban élhetnék, mint ahogy élek , de nincs rá igényem. Olvasgattam az FF topik dollár milliomasait, akik izgulva spekiznek naponta öt hat órát töltve a számítógép előtt. Van aki aktív munkát végez, hogy még többje legyen, amit forgathat.
Az egyik osztálytársam is hasonlóan él, elég vagyonos, de nem tud leállni. Sokszor 10_12órát dolgozik, mindig siet, mert ez hozza a még több pénzt . Ráadásul jönnek a jelek, hogy kopik az egészsége, de akkor befekszik egy magánklinikára, felturbózzák és mehet tovább.
Tibi0002 2025. 01. 17. 09:35
Előzmény: #205  slash
20 évesen nekem az volt a legnagyobb vágyam, hogy ha már dolgoznom kell, akkor az naponta legfeljebb néhány óráig tartson, ezt az időt magamnak osszam be, és ne legyen főnököm. Emellett legyen legalább egy szerény életvitelt biztosító passzív jövedelmem. Ha ez az anyagi biztonság megvan, vegyem az életet sokkal lazábban. Filmekben, dokumentumfilmekben, sorozatokban mindig azok a karakterek tetszettek leginkább, akiknek így teltek a mindennapjaik. 
Ezt egy pár éve elértem. Ez talán a coast fire-nek nevezett állapot. Jó hozamokkal benne van a fat fire lehetősége is, de ez majd x év múlva kiderül.
Mivel ez egy végtelenített vakáció némi nyári munkával megspékelve, rengeteg tényező kiesik, ami feszültséget, kiégést, kimerültséget, stresszt okozna. Így én nem vágyok arra, hogy pl. nyaralóm legyen. 
Ugyanakkor azt sem akarom sugallni, hogy arany életem van. Szerény, fenntartható életet élek, egyszerű hobbikkal, a magam kis céljaival. 
Tibi0002 2025. 01. 17. 09:01
Előzmény: #204  szieszta
Igen, ez a kötetlenség nagyon fontos nekem is. A rossz minőségű időskortól valamelyest én is tartok, szerintem a legtöbben így vagyunk vele. Lelkileg készülök rá, hogy amire nincs ráhatásom, azt elfogadjam. Aztán, hogy menni fog-e? Majd kiderül.
slash 2025. 01. 17. 08:37
Előzmény: #202  Tibi0002
Ezek szerint dagadt vagyok? :-) A második otthon az nekünk nagyon kell. Amikor a tököm televan nyáron Budapesttel meg az otthoni szomszédaimmal akkor tenger. Aztán fordítva. Nálad mi a fire? Vagy mire készülsz?
szieszta 2025. 01. 17. 08:36
Előzmény: #202  Tibi0002

Ez pontosan így van, mindenkinek más az igénye. Nekem a kötetlenség volt a fő szempont, szívesen dolgozgatok is, de ne legyen felelősség és felelősségre vonás. Ne kelljen izgulni, mikor szólnak , mikor hívat a főnök.  Valamilyen szinten mindig is a magam ura voltam, de nem mindegy, hogy ezt kötelességből teszed, vagy önszántadból.
Én nem bírnám ki naphosszat itthon üldögélve unatkozni. például most is itt írogatok, mert máskülönben unatkoznák. Mivel kertes házunk van, mindig lenne mit csinálni, de ez a jó, hogy ezt én döntöm el, mikor. Megvár és ha ez 5 évig kell , hogy várjon, akkor 5 évig fog várni.
Az egyik rokonom már 90 éves. Láttam nála akkor kezdődött az igazi leépülés, mikor a fájós lábai miatt nem tudott dolgozni. Nem volt feladat és jött a rohamos leépülés. Mikor aztán teljesen magára maradt, egyedül a nagy házban és betegség miatt elmaradtak a szomszéd néni látogatásai is, az mentálisan is leépítette. Gyakorlatilag hetente háromszor 1 órát volt a társaságunkban, aztán maga. Azért kelt fel, hogy egyen, aztán visszafeküdt. Milyen élet ez? Mindig azt mondogatja, szerencsére semmije nem fáj. Be van zárkózva  a maga kis világába, az érelmeszesedés is kezd felülkerekedni. Rossz rágondolni, hogy rám is ez vár. Csak élni és lenni.
szieszta 2025. 01. 17. 08:22

Milyen érdekes, hogy a FIRE életmód eljövetelét mindenki az óriási vagyon megszerzésében látja. legyen elég pénz. Nagyapáink gyerekkoruk óta FIRE-ben éltek, mert a háztáji kiszolgálta őket. Nem volt főnök, nem volt felelősség. Csak el kellett tartaniuk magukat. Az élettel együtt járt az állattartás, kiskert, gazdálkodás.
A mostani FIRE-re vágyók sem azt akarják, hogy semmit nem csinálva heverésszenek, hanem aktív életük legyen, kirándulásokkal, meg mit tudom én, mivel.  Mert mit lehet mást csinálni, mint kirándulni. Ha otthon üldögélsz csak, az dög unalom. Ha kirándulsz, az meg megint csak feladat.
Tegnap beszélgettem egy félcigány sráccal és előjött, hogy mi lenne, ha nyerne  a lottón. Egy szóval nem említette a kirándulást. Csoda autó kell, meg mindenféle jó kaja. Meg egy jó nagy ház, benne nőkkel. Nem vágyik el ő sehova, itthon kényeztessék őt.
Szerintem ez a mi gondunk, hogy csak akkor tudunk kikapcsolódni, ha nem vagyunk itthon. Itthon mindig van valami feladat, ha nincs keresünk. De miért? Mert kell a feladat. Az unalom az egyik legrosszabb állapot. Kell a megmérettetés, feladat és a feladat megoldása. És ez okoz örömet, az adrenalin. Pontosan ezért az öreg korra lenyugszik az ember, mert kevesebb a tesztoszteron, kevesebb az adrenalin és ezért a vágy is. Szüleimnél is láttam ezt a leépülést. Legyen mit enni, meg hol lakni, melegben lenni. Más igényük nem nagyon volt. Ja meg persze csak ne fájjon, mert a kor hozza a betegségeket és a fájdalmakat, ami meg tudja pecsételni az életminőséget. Az orvos meg széttárja  a kezét és mondja, mit akar ennyi évesen.....örüljön, hogy még fáj. Persze, kívántam is neki, hogy neki is fájjon.
Tibi0002 2025. 01. 17. 08:17
Előzmény: #199  slash
Ha jól tudom, ezt nevezik Fat Fire-nek. A fire-nek az a formája, amikor átlag feletti (nyaraló a tengernél) életszínvonalon élhetünk. A lehetőségek, az elvárások és a vágyak alapján az elvárások csökkenthetők, cserébe viszont kisebb pf méret is elég. Ezt mindenki maga dönti el. Nekem kiemelten fontos volt a rengeteg szabadidő, az elvárásaim is ennek megfelelően csökkentettem. Nincs két egyforma fire. :)
szieszta 2025. 01. 17. 08:00
Előzmény: #200  szieszta

Például az egyik ismerősömék elég sokat utazgatnak, de  a beszámolójuk nagy része arról szól, milyen olcsón megúszták. Van, mikor ki sem mennek a hotelból, élvezik az ólinkluzív kényeztetést. Itthon meg jöhet a fogyókúra, meg a + három nap szabadság, hogy kipihenhessék a pihenőjüket. Vagy majd itthon a munkahelyen pihengetnek.
Nálunk az utazásban egy valami jó, tényleg együtt a család....még. Nincs elvonulás a külön szobájukba, hanem együtt ülünk az autóban, repülőben, a hotelszobán. Együtt indulunk enni, meg a programokra, nincs kibúvó. Ráadásul az idesanyjuk be is készít társasjátékokat, hogy a nap egyetlen része se teljen unatkozással. Itthon ilyenre nincs idő, mert mindenki megtalálja   a helyét és önálló szórakozását, általában a telefonját bámulva.
Apósomék is nagyon szerettek utazgatni, fürdőkben áztatni magukat, de mostanában észreveszem, hogy eleve sokkal ritkábban mennek. Az apósom programja a gyógyvíz kiélvezése, elég sok gondja van az ízületeivel. Képes 4-5 órát ülni, aludni a forró vízben. Aztán megy a még forróbba. Anyósom meg közben facebookozik, mert a kapcsolatokat ápolni kell. A gyerekek bármit megosztanak, 10 másodpercen belül jön a lájk. Pedig általában éppen ő szokta ellenezni a gyerekek telefonozását. Igaz, már a hetveneshez közelítenek, így már ez nem is annyira FIRE.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók