Olcsóbb Ural olajból egy űrállomás is hamarabb épülhet meg akár :) de komolyra forditva a szót, ha Trump rábólint és megérti, elfogadja a kőolaj beszerzés területén is korlátozott szűkös lehetőségeinket a Barátság vezetéken tovább folyhat az Ural olaj politikai támogatással az a Brent-Ural profitmarzsot stabilizálja így a Molra szavaznék első körben. Továbbra is megteheti a mol, hogy ebben a térségben jelentősen alacsonyabb költségű olajjal egy Brenthez árazott piacot szolgál ki továbbra is és EU szinten szép magas áron tankolunk tovább. A chart is ad bőven helyet emelkedésre mostanában elemezték is páran plusz hátszélnek értékelném. A másik a Waberers pont a 40-50% költségszerkezete üzemanyag függő, így jelenthet némi stabilitást a költségek terén hogy nem ugrik meg tetemesen az üzemanyag ár. Ipar vegyipar és mondjuk a reptér is kedvező hírt kapna ezzel távlatokra nézve.
Egyszerű dolog miatt nem NB-t vettem. SEC-en valami 424-esben
ezt találtam: „Our net tangible book value as of June 30, 2025, was
approximately $29.2 million, or $0.50 per Common Share, based upon the number
of Common Shares outstanding as of that date” Amikor NB-t néztem, akkor volt
talán a market capja valami 1,1-1,2 milliárd usd volt és 9 usd/rv talán. Segített
ez is megérteni, hogy itt már nagyon be is lehet majd szorulni. Másik indok Elk
Creek 2027 vége, de inkább 2028-ban termel (idővonal nagyon távolinak
tűnt/tűnik).
Alapból olyan földfémest kerestem (meg keresek majd), ami
valami mérföldkőhöz érhet 2025-ben. Viszonyítás kép akkor a COB market capja nem
volt 50 millio AUD sem (mikor NB 1 milliárd USD felett volt) és már FID-et
ígértek 2025 év végére, ami most már csúszik (meg a cobaltot szeretem, tetszik
az idei árazása).
Meglátjuk, én azért még szkeptikus vagyok itt a nagy örömködő visszafordulással. A kormányzati leállás megmaradt, elég hétvégén egy rossz hír és hétfőn megint minden levesbe. Én még nem is ugráltam a bővítésekkel.
15 min végül tovább épült, 30 min fülescsésze, célár 1.15 körül. Megfelelő hétvégi fejlemények mellett akár hétfőn nyitóban, nyitás után meg is lehet. Jó hétvégét!
Köszi ez hasznos. Sajnos ezeknél az országoknál mindig lesz valami rizikó. Ez általában az árakon is látszik. Engem egyedül a 20%-os állami tulajdon nyugtat a B2Gold esetében.
B2Gold Corp. (NYSE: BTG, TSX: BTO) Aranybányászati vállalat – 2025 Q1–Q3 eredmények és 2026-os kilátások
Részvényár: 3,95 USD Piaci kapitalizáció: 5,8 milliárd USD
A vállalat és bányái A B2Gold Corp. egy kanadai székhelyű, nemzetközi aranykitermelő vállalat, amely több kontinensen rendelkezik aktív bányákkal.
Fekola (Mali) – a legnagyobb termelőegység, 80%-os tulajdon a B2Gold-nál, 20% a mali államé
Masbate (Fülöp-szigetek)
Otjikoto (Namíbia)
Goose (Kanada, Nunavut) – új projekt, 2025-ben ramp-up, 2026-tól teljes kapacitás
2025 első három negyedév eredményei Q1 2025
Bevétel: 532 millió USD
Profit: 58 millió USD
Profitmarzs: 10,9%
EPS: 0,04 USD
Készpénz: 330 millió USD
Adósság: 430 millió USD
Termelés: 192 752 oz Q2 2025
Bevétel: 692 millió USD
Profit: 154 millió USD
Profitmarzs: 22,3%
EPS: 0,12 USD
Készpénz: 308 millió USD
Adósság: 443 millió USD
Termelés: 229 454 oz Q3 2025
Bevétel: 783 millió USD
Profit: 19 millió USD
Profitmarzs: 2,5%
EPS: 0,01 USD (korrigált EPS 0,14 USD)
Készpénz: 367 millió USD
Adósság: 638 millió USD
Termelés: 254 369 oz 9 hónap összesen (YTD):
Bevétel: 2,007 milliárd USD
Átlagos profitmarzs: ~12,2%
Összesített termelés: 676 575 uncia arany
Miért volt gyenge a Q3 profit? A harmadik negyedévben a GAAP szerinti profitmarzs 2,5%-ra esett, ami több egyszeri és nem készpénzes tényező eredménye volt:
Mali megnövekedett jogdíjai és adói, beleértve az új „priority dividend” rendszert, ami extra állami részesedést jelent.
Időzítési hatás: a negyedév végén több eladás átcsúszott októberre, így a Q3-ban a költségek már megjelentek, de a bevételek nem.
Nem realizált értékelési veszteségek a derivatív és gold stream kötelezettségeken, amelyek a GAAP szerinti eredményt csökkentették, miközben a korrigált (adjusted) EPS már 0,14 USD volt.
Magasabb értékcsökkenés és karbantartási költségek is terhelték az eredményt.
Ezek miatt a negyedév gyenge lett, de az alapműködés (COC/AISC) és a cash flow továbbra is stabil.
2025 éves becslés (kitermelés-alapon) A vállalat 2025-re 970 000 – 1 075 000 uncia termelést vár, középérték 1 022 500 uncia. Ebből 676 575 uncia már Q1–Q3-ban megvalósult, így Q4-re 345 925 uncia marad.
Ha ezt 3 900 USD/oz aranyárral számoljuk, a Q4 bevétel 1,35 milliárd USD körül lehet.
A teljes éves becsült bevétel így: 2,007 + 1,349 ≈ 3,36 milliárd USD.
Átlagos nettó profitmarzs (12,2%) mellett: 3,36 × 0,122 = 410 millió USD profit,
ami 1,33 milliárd részvénnyel számolva ~0,31 USD EPS-t jelent. 15× P/E szorzóval a célár: 0,31 × 15 = 4,65 USD/részvény.
2026 becslés A 2026-os évben már a Goose bánya teljes kapacitással termel, várhatóan 250 000 unciával.
Így a teljes termelés elérheti az 1 272 500 unciát.
Az arany átlagárát konzervatívan 3 950 USD/oz szinten feltételezve: Bevétel = 1 272 500 × 3 950 = 5,03 milliárd USD
Profit (12,2%-os marzzsal) = 613 millió USD
EPS = 613 millió ÷ 1,33 milliárd = ~0,46 USD/részvény 15× P/E célár: 0,46 × 15 = 6,9 USD/részvény (3,95-->6,9=>75%)
Összegzés
A B2Gold 2025-ben a várakozásoknak megfelelően teljesít: a Goose bánya elindult, a Fekola földalatti bővítése engedélyezve, és a termelési irány megmaradt.
A Q3 gyenge profitja egyszeri tételeknek és nem realizált hatásoknak tudható be, az üzemi fundamentumok azonban erősek maradtak.
2025-re az EPS várhatóan ~0,31 USD (SA szerint 0,55), míg 2026-ra, a Goose teljes kapacitása mellett ~0,46 USD (SA szerint 0,78) lehet. Az én céláraim eléggé alacsonyak, mert csak 12% profitmarzzsal vannak számolva. Ha javul a Q4-ben, akkor én is emelek a céláramon.
Ez 15-ös P/E szorzóval 4,6–6,9 USD közötti fundamentális célárat jelent 2026 végéig. (AI számítás)
Mali-ban Barrick Loulo banyajaval is baj van, mar kozel egy eve allando jogvitak vannak, mert a Mali kormany uj banya-torvenyben nagyobb reszt akar kapni. Erre B leallitotta a banyat. Allitolag a Mali kormany megbizottja atvette a banyat, es mostanaban allitolag ujra inditjak. Csakhogy ehhez erteni is kellene, meg szervezni, meg oriasi banyagepeket szervizelni, mukodtetni. Hogy B mit csinalhat ebben az esetben? Megy a cirkusz es birosag, de ott vannak az orosz zsoldosok, nagyjabol semmit. . A Mali banya nagy am, Barrick 3.0-3.2m uncia/ev arany termelesbol 0.72m uncia/ev jott eddig onnan, szoval ha letrejon valami megallapodas, akkor az lokhet egyet Barrick profiton, ugy 15-20 cent/sh pluszt negyedevente. Az bizony kozel 10$ arfolyam emelkedest jelentene. A HUI-tol valo lemaradast szepen le tudnaa csokkenteni. . Szerencsere Barrick most mar jelentos copper termelo is, a mostani 5$ folotti arakon sokat szamit. A rez a bevetel 1/4 resze. Copper ara meg javulni fog, ha AI es az EV mukodik. Szoval kozeptavra Barrick es mas Goldminereknel is jok a potencialok, csak ne doljon ossze semmi.
Az arany témára csatlakozva. Nekem új vásárlás az elmúlt 1 hétből: BTG - B2Gold. Valószínűnek tartom, hogy féltek a Maliban történő kitermelés engedélyei miatt, viszont a mali állam 20%-ban tulajdonos és tegnap, vagy előtte kiadtak egy közleményt, hogy náluk minden rendben az engedélyekkel. Ajánlom megnézni, majd 1 millió uncia a kitermelésük és jövőre kb 20% kitermelés emelkedést várnak. 7-8 között volt a P/E a hét elején. Egyébként ezeket tartom, bővítésen gondolkodtam, de ,ár így is sok az arany a portfoliómban. EQX, GARLF, GFI, IAG, PPTA, THM, SA, TDRRF, THM, VGZ A TDRRF-et csak azért vettem meg, mert az SA szomszédja és jelen pillanatban perben is állnak. Ajánlom, nézzetek utánna. Az SA-e a világ egyik legnagyobb ki nem termelt aranykészlete. Ha vége a peres eljárásnak, gyorsan fog átárazódni. EQX +60% és IAG +30% van a számításaim szerinti legnagyobb lehetőséggel a nagyobb termelők közül. Igaz még a Q3 számait nem dolgoztam fel mindenkinél.
SPY daytrade A mai felpattanas 6699-nel van, egesz kzoel van ahhoz, ahogy az elozo napi aljat, ami 6707, atfedje. Ha atfedi, akkor a felpattanasnak kell hogy legyen ereje, es tovabb fog emelkedni. Vagy, az lenne logikus, hogy lefordul 6707 elott, ha a medve ereje meg kitart.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.