Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vaktyuk99
vaktyuk99 2025. 01. 06. 11:06
Előzmény: #115518  Rray
fundásan nem tudom, de TA alapon jelenleg pont hogy iskolapéldaszerű hullókés. A 2023 őszi és 2024 tavaszi gap-down meg fundás kitárazást sejtet. Tudtommal a lítium nagy része Kínában van, ami export tilalom alá esik. Persze lehet egy pump and dump bármikor, nem ezt mondom, de jelenleg nincs itt az ideje a lítiumnak, plusz jönnek elő a cink-, sóalapú stb áramtárolási technológiák. Nyilván Kínának nem akarnak adni monopoliumot.
szieszta 2025. 01. 06. 11:00
Előzmény: #115514  lngnl

Tudom, hogy a drónos akkuk csak töredékét teszik ki a líthium fogyasztásnak, de most éppen egy drónos bemutatón mondták, hogy a régi akksikból szinte fedezni tudják a mostani igényt. Kevesebb lithiummal is el tudják érni ugyanazt a kapacitást.
Azt gondoltam, hogy a solar-nál is óriási akkucsomagra lesz szükség, de állítólag nem kifizetődő, így más megoldásokat keresnek.
Rray 2025. 01. 06. 10:57
Előzmény: #115516  szieszta
Csak TA  alapon  mennie kell, hogy mi  lesz a trigger hamarosan kiderül....
Freszelés 2025. 01. 06. 10:49
Előzmény: #115512  szieszta
IT szakember + egyetem:
- az első munkahelyhez hozzásegít az, hogy van papirod. Mert hát egy 23 évesnek milye lenne? Rendes (céges) szakmai tapasztalat nyilván nincs és még papírja se? Akkor érthetően választják inkább a papírral rendelkezőt.
- kis magyar cégnél még ez sem nagyon számít, örülnek ha találnak épkézláb embertm
- vannak csökönyös cégek, azok szeretik ha van végzettsége a dolgozónak (bizonyos pályázatoknál, állami szféra itt-ott stb szükséges is lehet erre gondolom). Vicces: amikor kerestem az első munkahelyemet, akkor kérték tőlem az indexemet (!) meg két vezető tanár ajánlását (!!) ahhoz hogy felvegyenek junior, pályakezdő pozícióba az Ericsson-hoz azok után, hogy átmentem már 2 felvételi körön. Elköszöntem tőlük.
"Jó" egyetem vs gyenge főiskola: kishazánkban szerintem egyrészt örülnek ha találnak embert, másrészt külföldön meg teljesen mindegy nekik hogy BME-ről van valami kevésbé nívós (?) egyetemről vagy főiskoláról van a papír. Nekik tökre de tökre pontosan ugyanannyira ismeretlen mindkettő - és maximum az érdekli őket, hogy van-e valami mérnöki/matek/fizika/infós papirod. Maximum.
Én amondó vagyok, hogy a lehető legkönnyebben elvégezhető főiskolát-egyetemet érdemes választania a többségnek, mert semmit nem ad hozzá. Az első munkahelyén úgyis úgy veszik hogy semmit se tud. Az önálló problémamegoldás (erre való törekvés), a gyors tanulás, az alkalmazkodás, a kitartás... ezek kellenek. Ezeket pedig úgyse az egyetemen tanítják meg.
Egyetemen nem is fog megtanulni programozni. Van, akiknek tényleg a legjobb egyetemet javaslom, ha a pénztárca nem enged külföldre akkor magyarország, de amúgy meg keressen valami külföldit akár. Kik ők? Akik kutatgatni akarnak, meg a tudományos életben ténykedni. Vagy ha annyira pengék és érdekli őt "minden" mellé, hogy a nívós egyetemet is lehozza különösebb szenvedés nélkül.
Egy "sima" programozónak, fejlesztőnek nincs erre szüksége. Hobbizzon otthon/egyetem mellett, valósítsa meg az ötleteit, tegyen bele az első munkahelyein 23-26-30 évesen napi 12 órákat (megtérül és még nincs család), szakmailag legyen penge, tudjon minimum angolul folyékonyan, de nagyon hasznos egy német-francia (kínai :D) hozzá. Ha nem is tervezi a letelepedést külföldön, de attól még menjen világot látni. Feltétlenül váltson 1 maximum 2 évente munkahelyet, ez az elején szintén fontos: minél több mindent lásson, de persze kell a mélység is és ezért javasoltam a napi min 12 órát. 8 órában megcsinálja, 4 órában elmélyül.
30-35 felett pedig keressen valami olyan melót, ahol jól fizetnek és azt lehozza napi 2 óra munkával könnyedén azért, mert sokkal többet látott-tapasztalt mint az átlag - mert beletette a korábbi években az energiát.
Mik alapján írom ezt?
40 vagyok. Jártam egyetemre, de féltávnál eldobtam. Beiratkoztam gagyi főiskolára, de az államvizsgára azóta se mentem el. Tehát pucér érettségim van, éltem-dolgoztam nyugat európában ~10 évet különböző nagy cégeknél (bank, telco), de most pár éve szerződésesként bp-ről dolgozok nyugatra. Részmunkaidőben is többszörösét megkapom a hazai átlag IT-s fizetésének értékálló devizában, full remote (sose találkoztam a többiekkel), így napközben tudok az 1-2 éves kisfiammal is foglalkozni. Utazgatással se megy el 1 percem sem. Nyilván eljöhet az idő, hogy szorosabb lesz a munkaerőpiac (először a pályakezdőknél, medioroknál, később jöhet a szenior és felette lévő szinteknél is) és akkor a cégek válogatósabbak lesznek.
Azért az iskolát végezze el, ha már beletett 3 évet és főleg ha 3 év alatt nem 1 évet végzett csak el. :D
Remélem tudtam segíteni és nem voltam nagyon off. :)
szieszta 2025. 01. 06. 10:46
Előzmény: #115514  lngnl
A LAC éppen azért jó, mert még egy gramm lítiumot sem termeltek. Mehet az égig az ígérettel. :-)
szieszta 2025. 01. 06. 10:43
Előzmény: #115510  sh0rt0s_r0b0t_v0.42

Jó véleménynyilvánítás, csak az itt a kérdés, hogy akkor miért kezdik leuralni  a világot. Ja, mert sokan vannak és mindenhova jut belőlük.
Ezek alapján mégiscsak megragadtál a rizsföldeken dolgozó parasztoknál.
lngnl 2025. 01. 06. 10:43
Előzmény: #115511  Rray
Azert Lithiumosokkal ovatos lennek, mert a lithium ara meg igen lent van es nem is nagyon tunik ugy hogy megindul. EV epp vissza esesben van, es amig a Lithium ara nem indul meg addig nem gondolom hogy a lithiumos cegek megindulnak. 
Rray 2025. 01. 06. 10:29
Előzmény: #115511  Rray

Még 1 dolog,
Tudom, hogy HOLO-t utáljátok, de ha a héten az előző csúnya zárást meg tudja tartani és nem esik 4,5 alá, akkor a következő kör, 8,5 felett kezdődik és 20 USD-ig elmehet...
HOLO akkor jelent, amikot NVDIA, 01.13-án, Nvidia partnerség a pletyka...
Ne felejtsük el, hogy a management 2025-ben konvertálhatja azt a sok-sok kötvényt részvényre, amit tavaly kibocsájtottak (Convertible notes), ugyanúgy mint februárban, szerintem magasról fogják borítani...
Rray
szieszta 2025. 01. 06. 10:26
Előzmény: #115507  terelemel

Erről én is láttam egy filmet, a szülők azért robotolnak, hogy a gyerkőcüknek tudják fizetni a tandíját. Ezért el is várják tőle, hogy maximálisan teljesítsen.
Biztosan borzasztó lehet, de ezért törnek előre.
Éppen kérdezni akartam. Többen írták, hogy IT szakemberek, gondolom egyetemi végzettséggel. Mit adott nekik az egyetem? Fiam programozói mérnök szakra jár. Harmadik év végén még egy rendes programot sem csináltak, csak egy picit van visszább, mint a gimis IT -s szakkörben volt. Ott versenyeket nyertek. Az egyetemen meg használhatatlan adatokkal tömik, csak a programozást nem gyakorolják.
Rray 2025. 01. 06. 10:26
Előzmény: #115490  Boole

Szia Boole,
Köszönöm a tavalyi munkásságod, sokat segítettél az irányokban.
Ma duplázom LAC pakkom, SOS nyitáskor,  Zack Hardling is megosztotta a chartot, amiről beszéltetek, szépen elindulunk felfelé hamarosan... szerintem gyorsan 10 körül leszünk, irreálisan nagyot fogok magamhoz képest rá súlyozni (40%) :)
Amit még figyelmedbe ajánlod, QS (Quantumscape), itt szintén megvolt a mélypont, régi SPAC, Mercedes gyárnak fejlesztenek Solisód State batteryt, Bill Gates is benne van.
MNKD - Mannkind, healthcare cég, inhalálós inzulint fejlesztenek, itt is nagy növekedés lehet...
BEEP, CXM is figyelős.... :)
Érezhetően MAG7 húzta az indexet,IWM nem ment semmit, talán idén 2025-ben, a nagy bullos ciklus mindig a kicsik rallyával zárul...
Szép napot,
Rray
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 2025. 01. 06. 10:25
Előzmény: #115505  szieszta
Tudod mi el vagyunk tévedve. Azt gondoljuk, hogy Kína a rizsföldeken dolgozó parasztok, meg a kung fu harcosok hazája.

- en ezt utoljara 30 eve gondoltam gyerekkent, amikor a Mulan rajzfilmet lattam a moziban. Aki felig nyitott szemmel jar, eleg jol ismerheti a kinai viszonyokat es a modernitast. 
Jóbarátom volt Kínában, azt mondta, fényévekre le vagyunk maradva. Csak mi gondoljuk azt, hogy kiemeltek vagyunk, közben elkényelmesedve pöffeszkedve lemaradunk.

- le vagyunk maradva a vilagmeretu jarvanyok kirobbantasanak a szamlalojan, az biztos. Egyeb masban? En nem latok semmi egyebet, ami onnan kene es itt hianyzik. Kinai gagyizmus a hightech is, csicsas maz kivulrol, belultrol pedig les a kommunista part, hogy mire kattintasz. Tudom tudom, minket is megfigyel az Antilop es a CIA, de egyelore az utobbi ketto nem fog koncentracios taborba zarni, ha lajkolok egy micimackos kepet. 

Ott a budapestnyi település csak egy falu-

- csodalatos. Sokan vannak es ez rank nezve rossz, mert.... ööööööööö

Ha valaki valamit el akar érni, vért izzadva küzd, mert óriási  a konkurencia. A gyerekek nem azért járnak iskolába, hogy legyen papír, hanem csak így tudnak előrelépni.

- en a magam reszerol tudok nyilatkozni, nekem is vert kellett izzadni csaladi hatter nelkul, hogy 40 evesen eljussak oda, aholva masok anyuci apuci penzen 30 eves korukra. En nem hiszem, hogy 500 millio kinai gyerek egymast tapossa halalra, ez a tanulasi lehetoseg es eros harc ott is a felemelkedettebb osztalyok lehetosege, nem a tomegeke.

A másik dolog a vállalkozói környezet, ami nem annyira szabályozott. Így óriási előnyük van, olcsóbban tudnak előállítani.

- szerintem forditva ulsz a lovon. a kinainal nincs durvabban szabalyozottabb "szabadpiac", hiszen mindent a kommunista part dont el, enged meg. Pelda1: a teljes maganoktatasi szektort lenullaztak a kinai tozsden, mert a partelnok öreganyo micimacko ugy dontott, hogy meg kell reformalni. Puff, egy szektort kilottek egyik naprol a masikra. Pelda2: Ant IPO, Alibaba koruli mizeria, Jack Ma eltunese fel evre. Feltettek a szart a polcra es lekvarnak kezdte kepzelni magat, vittek is izibe' atnevelo taborba. Azota nem hallottal Jack Ma felol semmit, ami ne illene a part iranyelveibe. Meg hogy nem szabalyozott a kinai piac. Epp ellenkezoleg! Allami tamogatasok, dotaciok ozone van, ettol olcso, illetve az ujgur rabszolgamunkatol. Nincsenek csodak a kozgazdasagtanban. 

Nálunk az uborka görbületét is szabályozzák, náluk meg már szeletelve árulják.

- remek, hogy szeletenkent lehet zoldseget kapni, de USA, EU teruleten is vannak ilyen lehetosegek, ez se nem uj, se nem ertelmes, se nem kornyezetbarat. Betiltanam mindenhol.

Ugyan ez van Indiában. Például engem is meglepett, hogy a magyarországi Pionier vetőmag üzem vezetői indusok voltak. A 100 éves múltú amcsi vetőmagos cégé.
pomperj
pomperj 2025. 01. 06. 10:23
Előzmény: #115500  KrisztinaI
Hadd tegyem hozza.
Az utolso 40 ev nagy buborekjai mind a telecom es az internet temaban jottek letre, es pukkadtak ki. 
Igy volt ez 1987-ben, amikor egy nap alatt -20% eses volt a Black Monday.
Igy volt 2000.dec. az IT es Telecom buborek kipukkadas,   es 
igy volt 2008.oct. a nagy valsag buborek kipukkadasnal is (bar ott "subprime mortgage" volt beindito)
.
Ami fontos, hogy ha az SPY cegek szintjen nezzuk, akkor az osszeomlasok "cluster" jelleguek voltak;
az elso cegek mar jopar hettel a kritikus datum elott elkezdtek osszeomlani, es egyre novekedett
hetrol hetre az osszeomlok szama,  mignem elertek a kritikus datumot, amikor az osszeomlo cegek
szama maximalis volt.
De nem klasszikus hanranggorbe, hanem sokkal inkabb Poisson eloszlas jellegu az osszeomlas.
Es erdekes, jellemzoen eloszor az Energia es Materials cegek omlanak ossze, es utoljara szoktak 
az Infotech, Health es az Utility cegek. 
.
Miert irom?
Mert most is ilyen jellegu az elgyengulo/osszeomlo es a  "kitarto" cegek aranyszama. 
Mar nehez a DOW-ban most kitartoan stabil es emelkedo cegeket talalni, es mar a Mag7-ben 
is  jol  azonosithatok az elgyengulok. Most meg egyes AI cegek tudjak tartani magukat, masok nem.
Nagyon kozel van, amikor a buborek kipukkadas nyilvanvalo lesz. 
.

sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 2025. 01. 06. 10:13
Előzmény: #115503  kajli_man
Nem innen konkretan, hanem a "nagy elemzok", Babics Egon es tarsai, mar ha lehet ot nagy elemzonek nevezni. Magyar viszonylatban szerintem igen. De idezni tole nem tudok konkretan. 2008 korul kezdtem el a tozsdevel foglalkozni, a valsag utani felpattanasban szinte senki se hitte, hogy V alak lesz, meg hockey stick, megis az lett. Most nepszeru lett ujra valsagot varni, de amig ilyen utemben nyomtatjak a penzt, addig en bull flagre elegendo korrekciokat tudok elkepzelni. 

A forumon 2009 eleje ota vagyok, az akkori fiatal lenduletem miatt sok nick kerult a szemetdombra. "Hat ez van", ahogy a neni mondta :)

Ezt a forumot a covid valsagban fedeztem fel nagyjabol akkor, amikor Janos az APT-re buzditott 5 dollar kornyeken. 
terelemel 2025. 01. 06. 10:13
Előzmény: #115505  szieszta
"Ha valaki valamit el akar érni, vért izzadva küzd, mert óriási  a konkurencia. A gyerekek nem azért járnak iskolába, hogy legyen papír, hanem csak így tudnak előrelépni." 
---
Masreszrol borzaszto az az elet. Hallgattam kinabol idejott emberekkel, csaladokkal interjut, (pont PF podcast volt talan), es ok meseltek pl milyen az oktatas ott. Mirol szol. A gyerek 16 orat tolt tanulassal, korrepetalassal, kulonorakkal, stb. Es ugyanez megy vegig az eletben. Ez az eletuk. A verre meno totalis  verseny. Lehet hogy "lemaradunk", de senki sem akar 17-1800-as evek UK vilagaban elni ujra.
Ja, es azert "annyira" nincsenek elottunk ezzel a borzaszto elettel sem.
szieszta 2025. 01. 06. 10:09

A diagnózist felállító orvosok is statisztika alapján dolgoznak. Az eddig összegyűjtött adatokat próbálják az egyén állapotára ráhúzni. Például a szívorvosomtól kérdeztem, miért változtatták meg a koleszterin szint elfogadható magasságát. Talán a gyógyszergyártók ajánlására? Ekkor előhúzott egy táblázatot, ahol az volt kimutatva, milyen koleszterin szintnél, milyen eséllyel lesz szélütése az embernek, korosztályokra szétbontva. Ami még tavaly elfogadható volt, az most már magas. A tömérdek adatot az AI rakta össze és ott jött ki, hogy az én koleszterinemmel, 50 év felett már 7% esély van a szélütésre, míg az ajánlottal csak 2%. Ezért írta is fel a tablettát, mert annak csak töredéke mellékhatása van, mint az 5%-os rizikó különbség.
Kérdeztem is a dokitól, hogy nem fél az AI tól? Felülírja  a tanultakat? Még nem, mivel az igazi adatokat a cégek levédik, az AI nem fér hozzá a legújabb kutatásokhoz. Ráadásul egyre több AI által kigenerált adatból tovább válogat az AI, nagyon felhígítva a tudományát.
Neki ez egy nagyon jó keresőprogram, de a mérlegelés és döntés a doki kezében van, meg persze a felelősség is.
szieszta 2025. 01. 06. 09:46
Előzmény: #115498  sh0rt0s_r0b0t_v0.42

Tudod mi el vagyunk tévedve. Azt gondoljuk, hogy Kína a rizsföldeken dolgozó parasztok, meg a kung fu harcosok hazája.
Jóbarátom volt Kínában, azt mondta, fényévekre le vagyunk maradva. Csak mi gondoljuk azt, hogy kiemeltek vagyunk, közben elkényelmesedve pöffeszkedve lemaradunk. Ott a budapestnyi település csak egy falu-
Ha valaki valamit el akar érni, vért izzadva küzd, mert óriási  a konkurencia. A gyerekek nem azért járnak iskolába, hogy legyen papír, hanem csak így tudnak előrelépni.
A másik dolog a vállalkozói környezet, ami nem annyira szabályozott. Így óriási előnyük van, olcsóbban tudnak előállítani.
Nálunk az uborka görbületét is szabályozzák, náluk meg már szeletelve árulják.
Ugyan ez van Indiában. Például engem is meglepett, hogy a magyarországi Pionier vetőmag üzem vezetői indusok voltak. A 100 éves múltú amcsi vetőmagos cégé.
pomperj
pomperj 2025. 01. 06. 09:34
Előzmény: #115490  Boole
1)RIG szerintem is kesz van a wave(2) korrekciojaval,
eppen a klasszikus fibo62%  szintig ment le. Ugy nez ki,  most van forduloban: indul wave(3).
.
https://imgur.com/a/Jjy8MW9
.
Es el a remeny, hogy a wave(5) majd egy csodaszep extended hosszu rally lesz, mint 2006-9-ben volt.
.
2)China
Az FXi es HangSeng lenyegeben ugyanazokbol a cegekbol all, es teljesen hasonlo a chartjuk.
Talan jobb megvenni az elso 6-8 ceget, mert konnyu kivalogatni menetkozben, amelyek gyengebben
 mennek fel.  Itt is az a sejtes, hogy hamarosan  meginduloban van egy kis fokozatu  (iii) hullam.
.
https://imgur.com/a/D96l6UZ
kajli_man
kajli_man 2025. 01. 06. 09:17
Előzmény: #115497  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Kikre gondolsz? pomperj-en kívül nem is nagyon látok 2010 előtti account regisztrációt
KrisztinaI 2025. 01. 06. 09:06
Javítom:nemcsak a pénznyomtatás: lesz még az is bőven, ha folytatni kell a háborút, meg infláció is.... akkor már szerintem polgárháború is... az is alakul, lsd. amit a terrorizmus kapcsán írtál. 
KrisztinaI 2025. 01. 06. 08:59
Valaki egyszer azt mondta, hogy Bill Gates erről úgy nyilatkozott, hogy mindenki nagyon izgatott, de a mostani AI kb akkor development,mint az Excel Macro funkciója..... és szerintem igaza van.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók