Topiknyitó: Portfolio 2014. 01. 22. 13:05

Fejenként 300 ezret költ a kormány a "diplomamentésre"  

Ugrás a cikkhez
Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához - írja az MTI. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=194314
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kukutyinbenko 2014. 01. 22. 15:17
Előre bocsátom elég vaskalapos nézeteket vallok a témában.
1. Szerintem egy nyelvet kellene használható szinten megtanítani az iskolákban, és nem kettőhöz kötni a diplomát.
2. Mindezt egy olyan országban írják elő, ahol az állami vezetők közül még nem nagyon hallottam normálisan beszélni senkit idegen nyelven. Sokat még az anyanyelvén sem, teszem hozzá csendben.
3. Szerintem nyílt titok ebben az országban milyen trükkökkel kerülték/kerülik meg sokan ezt a problémát. Más megy el helyette vizsgázni, lovariból vizsgázik, hamis papírok stb. stb.
4. Ritkán hallok olyanról akinek a papír hiányzott csupán egy álláshoz, olyanról sokkal sűrűbben, hogy a papír megvolt a tudás viszont a béka hátsója alatt.
5/a. Amióta a nyelvtanulás is felkerült az állami monopóliumok kívánságlistájára, sejteni lehetett, hogy a holdudvarban valaki ezen a területen tevékenykedik. Nem lehetséges forgatókönyv, hogy az ő bizniszének hiányzik pár milliárd bevétel?
5/b. Esetleg az országot a markában tartó államigazgatási klikk tagjainak csemetéi lehetnek, a statisztikai átlagot meghaladó arányban érintettek.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 15:00
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
"A képzés 6-14 fős csoportokban zajlik majd, és igyekeznek sokféle időpontot kínálni annak érdekében, hogy például munka mellett is elvégezhető legyen a képzés." Őt pl biztos nem támogatnám.

Az életkor határ 35 év, de a gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás.
Őt sem. Egy diplomás, mondjuk 40éves ember, ha gyermeket vállal, feltételezhető hogy el van diploma nélkül is.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:35
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Sajnos a mai magyar valóságban az igyekezet, vagy inkább munkának nevezném kevésbé számít.

Persze lehet, hogy jellemzően nem is így volt lásd.: Móricz "rokonjait".

És ez nem csak azoknál, akik tanulnának, hanem azoknál sem biztos, hogy így van akik tanítanának. Nem is beszélve ezeknek a helyeknek a kiosztásáról.
Nem tudom, hogy tudod-e, hogy hogy és mennyi versenyképes "másod-papírt" lehet megszerezni, mondjuk egy elmaradott térségbeli munkaügyi központnál. Még akkor sem valószínű, hogy boldogulsz, ha te keresel magadnak valamilyen versenyképes képzést, amelyhez már csak egy kicsi kell és főleg kezdés után.
A rendszer idióta. Nem azt támogatja aki magának keres versenyképes akkreditált képzést, nem azt, akinek pénze van már benne.
Persze ezt kéne támogatni. Aki magának keres, az biztos nem melegedni jár oda. Aki már elkezdi és a pénze benne fekszik az vélhatően el is akarja végezni stb. (Pedig ezek kizáró leginkább feltételek a valóságban.)
Ezek után, amit mondasz teljesen jogos, csak utópiább az utópiánál.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:30
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
"rosszabbul jár a nyelvvizsgás egyébként, mert a 3 milliárd Ft költés az ő adójából lesz..."

Nem az ő, hanem mindenki adójából. 1 főre vetítve azért az nem valami nagy tétel. Ilyen alapon azzal is rosszabbul jársz, hogy a közintézményeket mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetővé kellett alakítani... Szerintem mindent kár így nézni.

A feltehető kérdés az az, hogy ezt a 3 milliárdot megéri-e ez a lépés vagy sem. Ha ennek az 50.000 embernek átlagosan csak 5%-al emelkedik a bértömege a diploma által, akkor az nagyságrendileg 4-5 mrd Ft-al növeli az általuk ill. a munkáltatójuk által befizetett éves adó- és járuléktömeget (ha eredetileg kb. átlagbérük volt). És akkor a többletfogyasztás ÁFÁ-járól és egyéb tételekről nem beszéltünk.

Ez alapján nem tűnik annyira elvetemült dolognak ez.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:25
Előzmény: #21  Alilou3
Ez nem csak nyelvvizsgával van így, hanem bármivel.

A program elvben különbséget is tehet közötte, mert ~20%-ról van szó, ha jól értelmezem. (Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez fog megvalósulni... de ez nem magának a lehetőségnek a hibája.)
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:20
Előzmény: törölt hozzászólás
hmm, értem.
Alilou3 2014. 01. 22. 14:17
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Kell tenni külömbséget, csak azért megyünk nyelvvizsgázni, mert kell a diploma, vagy megyünk a nyelvvizsgázni, mert akarunk nyelvet tanulni...a kettő között nagy külömbség van. Sokszor probáltam viccelődni azokkal akiknek közép vagy felsőfokú nyelvvizsgájuk van, szólítottam azon nyelven amiből vizsgáztak és nem tudtak megszólalni...ez itt a legnagyobb baj. Szomorú de ez van ...
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:16
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
aki kemény diákmunkával kereste meg a rávalót, az most fizetheti másokét, akik nem igyekeztek...
Euroman 2014. 01. 22. 14:15
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:11
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Ezt mégis honnan veszed?

Van, aki pl. nyelvből gyenge, de amúgy remek szakember lenne.
Esetleg harcolna is rá, de elfogyott a pénze a magántanárra.

Vagy van olyan, aki tényleg nem is harcolna pénzzel, viszont olyan szakember lenne, amire az államnak szüksége van. Esetleg a versenyszférának, csak az meg nem tud róla, így nem állja a költségeket.

Aki meg úgy érzi, hogy csak rátukmálják a diplomát, az lehet, hogy sokkal jonbban jár valamilyen pl. munkaügyi központok által szervezett alacsony szintű képzéssel, amire fizut is kap és melegben is lehet. Szélsőséges esetben egy minimálbérért, vagy valamennyiért elmehet akár napot is rajzolgatni, minek küzdene a diplomájáért, ha nem akar.
Mert ugye azt senki nem mondta, hogy ez kötelező...csak most erre van pénz.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:03
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
azaz ezt is az fizeti meg annak, aki annak idején ki tudja milyen okból nem igyekezett, hogy meglegyen a nyelvvizsgája.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 14:02
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
rosszabbul jár a nyelvvizsgás egyébként, mert a 3 milliárd Ft költés az ő adójából lesz...
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:58
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
ha hiány lenne a ki nem adott diplomákból, akkor harcolna érte, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik hozzá.
de mivel egyszerűen nincs is szüksége erre a diplomára, most rátukmálják mégis.

ha nyelvből meg ilyen gyenge, akkor arra ott a TÁMOP program, ott ingyen tanulhat uniós pénzből nyelvet.
totoro
totoro 2014. 01. 22. 13:56
Én célcsoport vagyok. A másoddiplomámhoz nem volt elég egy nyelvvizsga, de aztán a második diploma sem hiányzott, most sem hiányzik, így teszek rá. Egyszer azért jó lenne, de szerintem a többségnek nem pénz, hanem idő kérdése ráfeküdni a nyelvtanulásra.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:53
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Ez ebbeől egyáltalán nem következik.

Az viszont inkább, hogy túl jól sikerült a "sok a felesleges diploma" propaganda és már hiány van. Elvégre, ha nem lenne hiány, akkor miért is kellen ezt támogatni.

Külön öröm, hogy aki nyelvből olyan gyenge, hogy így kell támogatni, az vélhetően itthon marad, így marad itthon olyan diplomás is, aki nem mazochista. Lehet, hogy nem ezek lesznek a legképzettek, de legalább lesznek.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:49
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Én nem a költésről beszéltem, hanem arról, amit lent írtál: a nyelvvizsgás nem jár ezzel rosszabbul. A lépésnek, ha azt nézzük, hogy potenciálisan 50.000 embernek lehet jobb, vagy egyáltalán nagyobb valószínűséggel bármilyen állása és így ennek az 50.000 embernek nő az összbértömege, ennek elvileg van gazdasági hozadéka. Hogy ez ér-e költségvetési 3 mrd-ot jelenértékben, azt így hirtelen nem tudom (becslésekkel könnyen lehetne számolgatni). Kormányzati részről nyilván főleg választási kampánylépésről van szó.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:48
Előzmény: törölt hozzászólás
Maximális jóindulattal kérdezem: ha ilyen végzettséged és nyelvtudásod is van, akkor külföldön találnál munkát, nem?
Euroman 2014. 01. 22. 13:43
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:43
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
minek akkor költeni rá az államnak az adófizetők pénzéből 3 milliárdot, ha úgysem hiányzik senkinek évek óta 50 000 diploma?
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:41
A felesleges diploma persze más kérdés, az valóban igaz.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:40
azért nem küzdenek a nyelvvizsgáért, mert a diplomával sem lesz állásuk...
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:40
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Tegyük hozzá: a kiinduló hozzászólás is pont ilyen attitűd, ugyanis a nyelvvizsgával rendelkezőnek ezzel semmivel nem lesz rosszabb (a papírja meg a megszerzett tudása is megmarad).
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:39
Előzmény: #4  Alilou3
na ebből is látszik, hogy mennyire felesleges kb. 50 000 db diploma ebben az országban.
Alilou3 2014. 01. 22. 13:33
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Csak azért mert közelednek a választások, probálják az 50,000 diploma nélkül maradt hallgatókat jobbra terelni .-)
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:28
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Mert az emberekbe beoltódott a 40 év kommunizmus. Nem véletlenül született a vicc, hogy ha te ebben az országban elérsz valamit, rögtön 5-en nyúlnak utánad, hogy visszahúzzanak.
Törölt felhasználó 2014. 01. 22. 13:24
Előzmény: #1  portfolio
és aki saját pénzéből anyagi erején felül teljesítve megszerezte a nyelvvizsgát, az miért jár megint rosszul?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek