Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KrisztinaI 2022. 07. 20. 10:14
Előzmény: #7797  Placi82
Lehet venni, de keresni kell, és nem a tömeghelyeken.
Étterembe nem nagyon érdemes járni, jobb otthon főzni, vagy tudni kell, hogy hová: pl Gianni-nak volt egy nagyon jó étterme, a Terra Restaurant, ahol korrekt áron lehetett nagyon jó minőségű ételeket enni (olyan jó pizzát, mint ott utoljára Olaszországban ettem), de sajnos bezárt.
A hétvégén elmentem egy Afternoon Tea-re a Four Seasons-be, drága volt, de amit ettél, az 100%-os minőségű volt, és meglepő módon jóllaktál néhány pici falatkával.
Ez Londonban is így volt, mert úgy voltak vele, hogy bármit el lehet adni, itt ugynaígy vannak vele gondolom a Balatonnál is (abból, amit tőletek hallok), főleg, hogy senki nem kérdőjelezi meg, mert más nincs.
Negatív élmény: Naphegy Oxy Day Gym-be elmentem egy spa napra, egy 1 napos belépővel: a gym koszos volt, lepusztult a csodálatos kilátás mellett, az oktató barátságtalan volt és bunkó, a wellness részlegen az urak egy szál fürdőlepedőben áztatták magukat az úszómedencében a szauna után, pedig volt merülőmedence, a recepciós hölgy pedig úgy érezte, hogy  nekem tesz szívességet...
Erről már nekem is az volt a véleményem, amit Cica szokott itt írni: He? :-)
Value for money vásárlás igazi sport, mert a többi csak parasztvakítás, de az emberek megveszik....
ui. (nézd meg a review-kat  a fenti spa-ról, a magyar reviewk csodálatosnak találják, csak a külföldi vendégek kezdik el pedzegetni, hogy ez nem igazán value for money 12000Ft/nap-ért)
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 10:14
Előzmény: #7796  KrisztinaI
Borászata válogatja, ahol én vagyok ismerős, ott megy a termés a kisebb értékű borokba, és abban az évben nem készül csúcsbor. Van, hogy három évig egy palack nem lesz. Persze a pénz nem is a csúcsborokból van.
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 10:07
Előzmény: #7797  Placi82
Az V. Kerben a Bazilika mellett van a kulfoldi turistak miatt ( foleg, de ezert muszaj nekik mert bezarhatnak ha szar alapanyaggal dplgoznak mert nem fognak beulni hozzajuk a 4-5 ezres pizzakra) egy olasz origi pizzeria igazi olasz minden kezdve a mozzarellaval. Azert pesten az elmult 7 evben nagyon sek premium eztterem, hambizo stb nyilt. Mas kerdes h ilyen rezsiaarak mellett meddig maradnak premium...
Placi82 2022. 07. 20. 09:57
Előzmény: #7789  szieszta
Ebben az orszagban jo minőségű szolgaltatast, meg sok penzert se lehet venni. Ez fix. Egyszeruen ilyen a magyar neplelek. Ha 4000 a pizza, akkor is a legolcaobb sajtszusegeget teszi ra, nem a mozzarelat. Azert hogy az anyagin sporoljon 150 ftot. Ugyanez a wellness szallodakban, ugyan ez a gasztro borpincekben
 En a felesegemnek szoktam mondani, ez a tipikus szarrago, pitianerseg, lehuzas divik mindenhol. Ez típus jelleg.  Pedig lehetne jol is csinalni, ha mar nyugat EU arak vannak mindenhol. De konkretan faj lelekileg, a szolgaltatolnak, ha nem b..szhatnak at teged. Ezert nem.leszunk sosoe nyugat. Es ha vege az utolso unios ciklusnak, azaz a mostani utolso penzesonek, mert nincs tobb delzarkoztatas. Akkor kiderul mit tud a magyar gazdasag, ezzel a mentalitassal ,majd EU penzeso nelkul. Kb visszasulyedunk 2012 es szintre,es ott is maradunk. Az ingatlan arak is a 3 db unios ciklus tomenytelen ingyenpenzenek koszonhetoen ugrottak. Hisz valakikhez az a penz kerult. Paraszthoz, foldalapuba, vállalkozóhoz, tularazott mutyi palyazattal, vagy megyei tisztsegviselohoz, ko......cio utjan. Szoval ezen tomeg mivel a tozsdehez tok hulye volt. Meg minden mashoz is. Ezert az ingatlanpiachoz fordult, ahol minden szart megvettek befektetesnek. Es most mivel az utolso unios ciklust, azzal a feltétellel kapja meg az orszag, hogy az EU ugyeszseghez csatlakozunk. Igy annyi humbug, kamu "innovacios" orok mozgo, es melegviz feltalalo palyazat, es tender nem lesz. Igy ezen forrasok elapadnak, es bagyon hianyozni fognak mindenhonnan, foleg az ingatlan piacrol . Mert mutyista Józsi, a "ugyismegszűnök" kft vel a kislibolt palyazati penzel mar, nem tud megjelenni befektetoi vevőkent. Es ez majd nahyon odabassz. Csak ezt sokan nem latjak. A kovetkezo evekben eljon az igazsag pillanata. Nem lesz ez a mestersegesen eltoritott gazdasag, az EU ingyen penzeso miatt. Mert az EU penzek nagy része fingreszrlesre ment el, szepen megfogalmazva a palyazatirok altal. Mintha senkit se erdekelt volna, higy tisztes a jovoben termelo , ertekteremto beruhazasra fordítodjek. Es ha veletlenul arra forditottak, akkor a szamlakat ugy inteztek, hogy 3-4 szeres aron legyen tulsuqmlazvq minden. Ergo meg az se volt tisztesseges.
KrisztinaI 2022. 07. 20. 09:42
Előzmény: #7786  Törölt felhasználó
A Ruinart pl le sem szedi, ha a pincemester úgy ítéli meg, hogy nem jó az idei termés.
szieszta 2022. 07. 20. 09:28
Előzmény: #7793  Törölt felhasználó
Ha nem láttuk volna meg, mi is örömmel iszogattuk volna, de az apósom erre nagyon háklis. A versenyszférában versenyzett, így nem tűrte az ilyen bakikat. Főleg, ha amiatt mérik arany áron, mert ez egy különlegesség.
szieszta 2022. 07. 20. 09:21
Előzmény: #7790  Donqatto
Természetesen a fa hordókból átpumpálják az eredetit. Hánytam én már ilyen bortól, pedig még 1 litert sem ittam meg belőle. De legalább a fejem is majd szét robbant. :-). Látod az apósom alapborától viszont semmi bajom nem volt. Biztosan azért, mert semmi tájjelleg nem volt benne. :-)
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 09:19
Ki rak premium draga bort műanyagba... megvaltoztatja az aromát ezt minden sznob akarom mondani gurman megerzi 
szieszta 2022. 07. 20. 09:15
Úgy látszik, vége a válságnak. A coinok előre jelzik a jó hangulatot.  Lehet meg sem állnak az új csúcsokig.
MARA már több mint duplázódott a mélypontjához képest.
https://www.marketwatch.com/investing/stock/mara?mod=mw_quote_recentlyviewed
-azt nem tudom, itt az adatok mennyire aktuálisak, de az EPS  -1,34
Állítólag hitelt vettek fel, hogy minél több bányászgéppel lepipálják a többieket, erre a többiek is bevásároltak. Ezzel rontják egymás üzletét, mert bármennyi áramot is elfogyasztanak, a naponta elővarázsolt bitcoin mennyisége nem változik, azon kell osztozkodniuk.
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 09:12
Biztos 😅
Donqatto
Donqatto 2022. 07. 20. 09:04
Előzmény: #7789  szieszta
IBC tartályba miért ne lehetne bor? Nem értem az összefüggést...Lehet átfejtik a tartályból, mert onnan könnyebb felszolgálni pl
szieszta 2022. 07. 20. 08:57
Előzmény: #7788  szieszta

Mi hasonlóan jártunk Badacsonyban, mikor a szuper pincébe beültünk. Igaz régebben volt, már a pince előtt adták a bort, kóstoljuk meg. Jött a  cigány is, húzta a csárdást. Aztán megláttuk, hogy a pincér műanyag kannából tölti a kancsókat, mert nyitva felejtette a raktár ajtaját. Persze elöl a gyönyörű demizsonok voltak és csak mögöttük volt elrejtve az IBC tartály. Ezt látva indultunk volna, mikor a cigány az asztalra dobta az alumínium tálcát, hogy neki is fizessünk. Mondjuk, nem fogyasztottunk semmit, aztán jól leparasztozott minket. :-)
A többi vendég, főleg németek meg élvezettel nyelték a tablettás borukat.
szieszta 2022. 07. 20. 08:44
Előzmény: #7786  Törölt felhasználó

Az ismerőseim sokszor jártak a Balatonra és elég sokszor hoztak bort. Egy kedvenc pincészetük van, azt istenítették. Nemrég vettek ott egy telket és a rajta lévő kisházat alakítják át nyaralóvá. Harminc ár szőlős tartozik hozzá és mivel ők nem borászok, felajánlották a helyi pincészetnek. A tulaj azonnal visszautasította őket. Nagy meglepetésükre kiderült, hogy oda is tartálykocsival hordják a bort, az az összes szőlőjük, ami a parkolóban és a pince teraszán van.
Nem találtak senkit, aki elvállalta volna  a szőlő gondozását a termésért cserébe. Most ők kínlódnak vele, de mivel a hordókat a régi tulaj elvitte, így a szőlőből nem bor lesz, hanem pálinka. Most ott robotolnak a 30 áras telken, majd este kipihenik a panorámás teraszon.
szieszta 2022. 07. 20. 08:27
Előzmény: #7783  Törölt felhasználó

Természetesen ez a kézműves, kis cégecskék büszkék rá, hogy minden évjáratuk más, akár élvezhető, akár nem. Ezt a nagyipar nem engedheti meg magának. Képzeld el, ha a mekiben 3 centis hasábburgonyát szolgálnának fel, mert csak apró termett.
Én voltam olyan borkóstolón, ahol számomra több élvezhetetlen bor volt. Máshoz vagyok szokva, de nem nagyon hiszem el, hogy bárki is azokat élvezettel fogyasztja.  Persze a sznobizmus áldozatokkal jár. :-)
Ugyanígy voltunk az Erdélyben istenített almapálinkával. Minden volt, csak nem finom. Mutatták is, melyik fákról van a gyümölcs, jó, savanyú vadalma volt az alapja. Gondolom lapátoltak hozzá jó sok cukrot, mert anélkül nem nagyon sok csepegett volna ki a lepárlóból.
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 08:19
Előzmény: #7783  Törölt felhasználó
Prémium borok esetében inkább kimaradnak évjáratok.
szieszta 2022. 07. 20. 08:17
Előzmény: #7782  szieszta

A defláció már elkezdődött. Ahova  a kislányom lovagolni jár, az idén is szerveznek nyári tábort. Júniusban kezdték hirdetni. Mindenki látta, hogy a tavalyihoz képest majdnem duplája az ár, de a tulaj mondta, hogy minden felment és csak így éri meg neki. Most mondta az egyik osztálytárs, hogy csak négyen voltak ezen a héten, tavaly volt olyan hét, hogy 40 gyerkőc unatkozott ott. Most meg látom, hogy 10%-kal csökkent az ár.
Ahol dolgoztam, ott is az volt az elfogadott, hogy árat soha nem csökkentünk. Bármi történt, mindig emeltük a lista árat, aztán kedvezményeket adtunk, volt mikor 40%-ot. Egy picit nevetséges volt, hogy mindenkinek járt a 15%, még alkudoznia sem kellett. :-)
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 08:14
A lenyeg volt ha valami negdragul az mar ugy is marad jo esellyel a vevo fele, hiaba szerzi be egyre olcsobban a dolgokat a gyarto... de hogy lesz igy deflacio
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 08:12
Legkisebb, de tenyezò! Biztos van olyan malom is aki nem így intezi a dolgait ahogy leirtad es biztos van boraszat aki buszke arra hogy minden evben mas , evjarattol fuggo a bora. 
szieszta 2022. 07. 20. 07:59
Előzmény: #7779  Törölt felhasználó

A búza ára a legkisebb tényező a kenyér árában. A búzának most 140 forint kilója. Egy kiló kenyérhez meg 1 kg búza kell. Mennyibe kerül most a kenyér???
Ez nagyon hasonló, mint a térkő, annak az ára az 1/4-e a térkövezésnek.
Ami a fura, hogy nálunk az egyik malom nagyon szívesen vásárolja fel az olcsóbb takarmánybúzát. Jól ismerem az egyik ügyintézőjüket, aki elárulta, hogy adalékokkal javítják fel a lisztet. Így van nekik pizza lisztjük, sütilisztjük, kenyér liszjük és bármi más. Minden a laborban kezdődik, aztán adagolják a sikért, vagy mást, mihez mi kell.
Az egyik borász ismerősöm is hasonlóan vélekedett, hogy az egyszerű boroknál azért mindig egyforma az íz, mert ők először mindent kiszűrnek belőle, aztán visszaadagolják. Pedig ők tényleg szőlőt is használnak hozzá, de minden évjárat más. Nem engedhetik meg maguknak, hogy savanyú legyen, ami édesnek van elkönyvelve. Még színezéket is használnak, mert az is fontos. De csak természetes anyagot.
Apósomnál volt egy borkereskedő, aki tartálykocsikkal hozta volna  a bort. Kért minden fajtából mintát, de ki lett okosítva, hogy van egy alapboruk, aztán azt ízesítik. :-)
Törölt felhasználó 2022. 07. 20. 07:37
Előzmény: #7780  Törölt felhasználó
Mert ugye van a vaj, amit a kenyerre lehet kenni vagy sutibe, meg vannak a vajtagadók is, ezert alakult ki a vajmi szavunk

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek